EGGESALAT

Søndag, og tid for lang frokost, lunsj eller kveldsmat. Eggesalat er noe av det beste jeg vet og når det lages blir det tomt på en dag. Vi klarer ikke motstå! Jeg har et kult tips til hvordan man får fine biter av egg uten å måtte søle så veldig underveis! Bruk eggedeleren, kutt først en vei, snu egget og kutt den andre veien, og snu alt og kutt en tredje vei. Siste kutting er litt tricky men hvelv egget i hånda di så det ikke mister formen sin, da er det bare å legge det forsiktig ned i eggedeleren igjen, kutt og hell rett i en skål.

Jeg varierer med type grønt, noen ganger purreløk, det kan være gressløk eller alfalfa spirer, selleristang eller dill. I dag ble det vårløk det er så friskt og herlig med en annen tekstur.

Oppbevares i lufttett boks eller glass, holder seg noen dager i kjøleskapet, men blir garantert spist opp før.

4 egg

2 ss majones

2 ts Dijon sennep

2 vårløk

salt og pepper

Kok eggene så de blir hardkokte, ca 8-9 min, la de avkjøle seg under rennende vann. Bland majones, sennep og kuttet vårløk i en bolle, del eggene med eggedeleren som forklart over eller kutt de i så store biter du vil med en kniv. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Juster også om det er behov for mer majones eller sennep.



 

BABKA MED SJOKOLADEFYLL

Deilig briochebrød med sjokoladefyll og rista nøtter på toppen, kan det bli bedre… Dette brødet tar tid med heving, så det er perfekt til en fridag. Fint å servere gjester for babka er ikke så vanlig her i Norge, så det er spennede å kunne sette frem noe de fleste ikke har hørt om før, men som alle garantert vil like. Toppingen er sprø og utrolig god, og det myke brødet nærmest smelter på tunga!

400 g mel

50 sukker

4 g maldonsalt

4 g tørrgjær

1 dl kulturmelk

125 g usaltet smør

2 egg

35 g kakao

110 g sukker

7 g vaniljesukker

90 g usaltet smør

50 g mel

55 g sukker

35 g usaltet smør

1 ts kanel

Til denne babkaen er det tre komponenter, deig, fyll og strøssel. Vi starter med deigen så den kan settes til heving.

Pass på at alle ingrediensene er romtempererte, da er du sikret et bra resultat. Bland mel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. I en kasserolle, bland kulturmelk, ett helt egg og en eggeplomme, eggehviten settes til side til pensling. Visp lett sammen og varm forsiktig opp til 41 grader. Tilsett melkeblandinga i det tørre og bland godt sammen. Tilsett smør i omganger og la deigen eltes i 5-10 min. Sett til heving på en lun og trekkfri plass, som jeg ofte sier, bruk gjerne stekovnen, sett på lampen så er det lunt og godt.

Mens deigen heves, lages fyll og strøssel. Til fyllet blandes kakao, sukker, vaniljesukker og smør i en kasserolle og smeltes akkurat nok til at det kan blandes sammen. Bruk svak varme og rør jevnt, det skal bare smelte sammen til en masse. Hell det over i en skål og fortsett med strøsselet.

Bland mel, sukker, kanel og usaltet romtemperert smør i en skål, bruk fingrene og gnu det sammen til en sandaktig tekstur. Sett til side.

Deigen skal heve ca 30 min, når tiden er ute, bruk en kjevle og kjevle ut et rektangel. Den lengste siden skal være like lang som brødformen som skal brukes. Tykkelsen blir ca 1-1,5 cm. Bre utover fyllet, om det fortsatt er veldig flytende, sett det i kjøleskapet, men følg med, det skal være mykt nok til å bre utover. Strø over ca 3 ss av strøsselet, jevn fordel. Rull sammen fra langsiden til en pølse, og kutt deigpølsa i to på langs, da har du to like lange lengder. Rull de litt over slik at kuttsiden ligger opp. Klyp sammen endene i den ene siden, og legg den ene rullen over den andre, nesten som en flette. Pass på at kuttsiden fortsatt peker opp, og legg over to ganger til så blir det et fint mønster. Klyp sammen i endene og legg brødet over i en brødform kledd med bakepapir. La det heve i 1 time.

Pensle brødet med eggehviten og dryss over resten av strøsselet. Forvarm ovnen til 180 grader og stek i 45 min. Avkjøles på rist, nytes med et stort glass kald melk!

 

FOCACCIA

Man kan vel ikke ha en nettside med oppskrifter uten den tradisjonelle focaccian!? Like god til aioli og pesto, som til en god salat eller til grillmat. Dagen derpå er det magisk med focaccia med speilegg og parmesan.

Det som er spesielt med denne focaccia er at jeg har på en saltlake. Lærte dette via Netflix serien Salt, Fat, Acid, Heat med Saman Nostrat. Hun var på reise i Italia og lærte dette i Liguria. Der lages alle focaccia med saltlake på toppen. Det tilfører en saltsmak uten den skarpe saltsalt smaken. Det føles veldig feil å tømme over væske på en deig, men ikke tvil! Det fordamper og etterlater en helt fantastisk smak.

900 g hvetemel

1 pk tørrgjær

1 ts sukker

1 ts salt

6 dl vann

2 dl olivenolje

3 ss rosmarin

80 g vann

5 g maldonsalt

1 dl olivenolje

Bland tørrgjær, sukker, salt og mel. Tilsett temperert vann, 39-41 grader og romtemperert olje. Elt deigen godt sammen i ca 5 min i kjøkkenmaskin. Deigen er ganske våt, jeg pleier å helle litt olje langs innsiden av bakebollen så slipper deigen bedre når man heller den ut i en langpanne kledd med bakepapir.

Bruk en slikkepott og klem deigen utover i forma, om den er så stram at den trekker seg sammen igjen, la den hvile i ca 5 min så slipper gluten litt taket og den er lettere å forme. Settes til heving i 45-60min, under et kjøkkenhåndkle. Et garantert trekkfritt sted er inni stekovnen, med fordel kan man ha på lampen inni ovnen, det øker tempen litt og vil være en god heveplass for deig.

Etter en times tid, ta ut brødet fra ovnen og varm den opp til 220 grader. Ha litt olje på fingrene og trykk ned i deigen for å lage groper. Bland vann og salt i et glass, rør rundt og tøm det over deigen. Dryss over rosmarin og en halv spiseskje med maldonsalt og ringle over litt mer olivenolje.

Stekes i 30-35 minutter, til skorpen blir gylden og fin. Avkjøles på rist.



 

CHURROS

Sprø på utsiden, myk på innsiden. Sukker, kanel og sjokolade. Kan det bli bedre? Flere teksturer og søtsaker, det er noe jeg setter pris på. Det er enkelt og raskt og en skikkelig favoritt! Vi laget dette første gang under fotball-VM i 2010, du husker kanskje vuvuzelaen? Vi hadde en greie med å lage mat til det landet vi heia på, og da ble det churros en kveld. Jeg liker best å lage baller av de, selv om de egentlig skal være i lange staver.

Grunnoppskriften jeg bruker er den samme som til vannbakkels, i tillegg kommer sukker, kanel, sjokolade, fløte og frityrolje.

Å sette frem dette i en bursdag eller familiesamling er et morsomt alternativ til kake!

En oppskrift på vannbakkels

3 ss sukker

1 ts kanel

100 g kokesjokolade

1/2 dl fløte

1 l frityrolje

Start med sjokoladesausen. Hakk sjokoladen fint og ha den i en liten skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, la det stå et minutt og og rør sammen.

Lag en porsjon med vannbakkelsrøre, fyll over i en sprøytepose med stjernetipp. Varm opp oljen til ca 180 grader, jeg sverger til sukkertermometer for å ha litt kontroll. For å sikre at jeg får like store churrosballer, sprøyter jeg røre i en liten is scoop, men man kan også bare lage det i stenger slik det er ment. Klem da ut direkte i oljen, ha en saks i ene hånda og klipp av når lengden på churroen er ca 5-6 cm. Ikke overfyll kasserollen, det vil senke tempen på oljen og det vil gjøre det for trangt til å snu churroen for å få den sprø og fin på alle sider.

Fyll en skål med sukkeret og kanelen, ha i en og en churro og dekk den med sukkerblandinga før den legges på rist for å avkjøle seg litt. Ha over sjokoladen og server med en skål av sjokoladesaus for dipping!

 

POTETSALAT MED SYLTA RØDLØK

En tvist på potetsalaten. Frisk med sylta rødløk, på en seng av creme fraiche. Det perfekte tilbehøret til grillmaten, enten det er fugl, fisk eller storfe. Har man ikke et glass stående av syltet rødløk, går det raskt å lage, og trenger ikke mer enn en times tid i kjøleskapet så er den good to go. Bruk det du har av nøtter, hadde originalt tenkt at det skulle være valnøtter til, men det hadde vi i ikke i skuffa så det ble hasselnøtter og det passet perfekt.

Oppskriften under er for to personer, så doble eller tredoble, alt ettersom hvor mange det er til bords.

6-7 poteter

1 ss salt

60-100 g hasselnøtter

5 fedd hvitløk

1 beger creme fraiche

1 ss smør

olivenolje

pepper

halv porsjon sylta rødløk

Sett ovnen på 220 grader. Om det ikke brukes nypoteter, skrubb de men behold så mye som mulig av skallet. Nypoteter er å foretrekke til dette. Ha potetene i en kasserolle sammen 1 ss salt, fyll vann til litt over potetene og kok opp. Avhengig av hvor store potetene er, la de småkoke til de er møre nok til å stikke en kniv inn til midten. De skal ikke koke for mye og bli helt myke, så sjekk etter ca 15 min. Hell så av vannet og la de ligge og tørke mens resten forberedes.

I en ovnsfast form, ringle over olivenolje og smør, fordel smøret i terninger utover forma. Skrell hvitløksfeddene og knus de med flatsiden av en stor kjøkkenkniv, så frigjøres masse god smak! Gjør det samme med nøttene, press hardt ned på flatsiden av kniven, da blir det ikke for små biter, men de deler seg i to/tre. Ha alt i forma, fordel det godt og legg i potetene. Bruk feks bunnen på et glass eller en kopp og mos potetene flate, ha over litt mer olje på potetene pluss litt salt og pepper. Stekes i ca 15-25 min, følg med på potetene og hvitløken så det ikke brenner seg. La det avkjøles i ca 10 min før servering.

På en fjøl eller et serveringsfat, bre utover creme fraiche, kvern over litt pepper og litt olivenolje. Fordel poteter, hvitløk og nøtter på creme fraichen og topp med sylta rødløk.



 

PAVLOVA MED NØTTER OG FERSKEN

Du vet når du har bursdag og kan få akkurat den kaken du vil ha? Da blir jeg veldig usikker og klarer ikke å bestemme meg. Det er så mange kaker jeg har smakt på før som jeg vil spise igjen og det er så mange kaker jeg vil smake som jeg ikke har laget før. I år ble det litt på slump. Med bursdag på 2.pinsedag og en travel uke i forveien var det ikke noen tanker rundt hvilken kake vi skulle ha. Vi reiste på Fjellvær og selv om vi er der nesten en gang i måneden og har mye utstyr og ingredienser ble det liksom ikke helt enighet om hva vi skulle gå for. Der sto vi på butikken på lørdag, like før stengetid og litt slitne og trøtte klarte vi ikke bestemme oss. Jaja, pavlova da, sier jeg. Ok, sier han. Men ikke med vanlig toppings som kiwi og jordbær da, nei helt enig. Så fikk jeg øye på flate fersken som er i sesong nå, og tenkte på nøtteblandingen som jeg er så glad i, de kan bli en god kombo! Og det ble de så absolutt! Sprø nøtter med rosmarin og kajennepepper sammen myke syrlige fersken og den søte kremen var så utrolig godt! Vi spiste kaken mens vi spilte monopol, og selv om jeg ble konkurs først av alle, ble det en utrolig fin dag.

4 eggehviter

250 g sukker

1/2 ts maldonsalt

2 ts maizena

1 ts eplecidereddik

4 eggeplommer

3 dl melk

1 ss maizena

1/2 sukker

3 plater gelatin

3 dl kremfløte

2 ss sukker

halv porsjon barnøtter

5 stk flate fersken

Sett stekovnen på 110 grader varmluft og kle en stekeplate med bakeark.

Visp eggehviter med saltet, når det har skummet godt og det danner seg stive topper kan sukkeret tilsettes litt og litt. Øk hastigheten og la marengsen bli blank og fast. Kjenn etter ved å ha litt av massen mellom to fingre, om sukkeret er oppløst. Om ikke la det gå et lite minutt til før det sjekkes igjen. Litt sukkerpartikler er helt ok, ikke overpisk marengsen. Sikt i maizena og tilsett eddik, vend sammen med en slikkepott og ha over på bakearket. Størrelsen bestemmer du selv, men steketiden her går etter en diameter på ca 23-26 cm med en høyde på ca 2,5-3 cm. Stekes på nederste rille i 90 minutter. Flere oppskrifter jeg har lest anbefaler å steke den dagen i forveien så den blir skikkelig tørr og crispy, men jeg liker den litt seig inni så jeg lager den den samme dag som servering og lar den avkjøle seg en times tid på rist.

Imens lages eggekremen. Ha eggeplommer, melk, maizena og sukker i en kjele. Bruk kald melk og klipp gelatinplatene i mindre biter og tilsett de i blandingen. La det stå og bløtgjøre gelatinen i ca fem minutter før plata skrus på. Varm opp under omrøring, og følg med. Jeg skrur aldri plata på full fres når jeg lager eggekrem, for det kan fort bli eggerøre om det blir for varmt. La det tykne sakte men sikkert og når konsistensen er som tykk vaniljekrem kan den tas av plata og settes til avkjøling.

Lag nøtter i følge oppskriften i linken og skjær fersken i biter. Rett før servering piskes kremen med 1 ss sukker, tilsett eggekremen og pisk litt forsiktig sammen.

Bre kremen over marengsbunnen og tilsett nøtter og fersken. Denne er best samme dag som den lages, ingen fare, den forsvinner fort!

 

PASTA CARBONARA

Retten som har fulgt meg i så mange år, på så mange ferier og på så mange restaurantbesøk! Jeg har vanskelig for å bestemme meg for hva jeg skal velge på menyen og faller alltid på carbonara som en safe option. Etter at vi begynte å lage hjemmelaget pasta har jeg slått til med hjemmelaget carbonara, og resultatet er så godt! Her kommer det magiske pastavannet inn i bildet. Tilsett vann og jobb det inn sammen med de andre ingrediensene og det slår seg sammen til en kremet og rik saus. Det beste er at det blir lite oppvask av en sånn rett, koke pasta i en kjele og sausen i en annen, og alt blandes samme tilslutt

Bildet av alle kasseroller og utstyr er dessverre ikke hos oss, det er fra en restaurant i Trondheim som heter Kraft. Jeg tok bilder der til eksamen min på fotofagskolen og det er moro å hente de frem igjen.

100 g bacon

80-100 g parmesan

3 eggeplommer

2 hvitøksfedd

2 kopper pastavann

sort pepper

1 ss smør

Kok pasta etter anvisning på pakken, husk å salt vannet godt.

Samtidig som pastavannet koker opp, smelt smøret i en stekepanne. Skrell og knus hvitløksbåtene med bredsiden av en kjøkkenkniv, kutt bacon i terninger og ha alt i panna. Nå baconet har blitt crispy kan hvitløksbåtene fjernes, da har de sluppet nok smak. I en skål, bland revet parmesan og egg. Når spaghettien/pastaen er kokt ferdig, tilsett den i stekepanna. Ha en kopp med pastavannet i skåla sammen egg og parm og rør sammen. Slå av plata og hell eggeblandingen over, bruk gjerne en stor stekepinsett eller tenger til å blande sammen, ikke rør for hardt for da kan spagettien revne, spesielt om det er fersk pasta. Se an om det trengs mer pastavann, jo mer det røres sammen jo mer kremete og rik blir sausen, så ikke vær redd om det ser litt utvannet ut i starten.

Kvern over sort pepper og smak til om det trengs mer salt, som regel ikke men det avhenger av hvor salt man vil ha det. Server gjerne fra panna, spesielt om man har en fin stor panne, lik Le Creuset buffetgryte. Jeg sier det gang på gang, å servere familystyle er så koselig!

Ha over ferskt revet parmesan og nyt.



 

PASTA

Pasta… Det kan jeg faktisk ikke leve uten, og ikke vil jeg heller. Det passer til alt, er enkelt å lage, alle liker det og det er bare det beste som fins. Til lunsj, middag eller bare et lite måltid.

Det å lage sin egen pasta er enkelt, og det er veldig koselig også faktisk. Du må bare sette av litt tid til det, og skaff en pastamaskin, for å kjevle ut for hånd er litt vel mye synes jeg. Det som er moro er at man kan lage forskjellige typer, la det tørke og oppbevare det i en lufttett boks. De fleste pastamaskiner kommer med tagliatelle og spaghettiruller, så kan man ellers lage farfalle, cavatelli, orecchiette, ja hva som helst. Eller fylle de for ravioli eller tortellini eller lignende. Uansett, ikke vær redd for å prøve!

400 g tipo 00 mel

4 egg

1/2 ts salt

2 ss vann

Det er to måter å sette i gang en pastadeig, den enkle måten er å dumpe alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør i ca 30-40 sek eller til alt er kombinert sammen og det er små perler av deig. Etter det er det bare å helle det ut på benken og kna det sammen, før deigen pakkes i plast og legges i kjøleskapet for å hvile i 20-30 minutter. Den andre måten er å tømme alt melet på en stor fjøl eller på kjøkkenbenken, lage en fordypning i midten, som en liten vulkan nesten, og ha i egg, salt og vann. Så tar man en gaffel og pisker blandingen sammen før man litt etter litt tar med seg mel fra veggene rundt. Tilslutt kna og elt sammen til en fin deig og pakk i plast og legg i kjøleskap.

Det viktigste er at man bruker tid på å få det sammen og at den får hvile, da blir den mer elastisk og er enklere å jobbe med.

Til utrulling, bruk ett steg av gangen på pastamaskina, de fleste starter på 0 og ender på 9. da er pastaen så tynn at man kan se gjennom, så litt avhengig av hva man skal lage så ender man på enten 7, 8 eller 9. Jeg ender på 7 for lasagneplater, 8 for fylt pasta og 9 for typer spaghetti. Husk at det eser litt når det kokes.

La det lufttørke litt, viktig å drysse over litt mel så det ikke kleber seg sammen. Kok opp vann tilsatt salt, det sies at pastavannet skal smake som middelhavet så ikke vær redd for å salte. Det tar ca 2 min å koke helt fersk pasta, men ta en sjekk uansett, husk bare at varmeprosessen fortsetter etter pastaen er ute av vannet også, så heller litt underkokt enn overkokt. Spar på pastavannet, kan være du trenger det til sausen!



 

BACON OG OSTESCONES

En enkel sak å lage til et deilig frokost eller lunsjbord. Disse sammen eggerøre og creme fraiche er så utrolig godt! Kajennepepperen gir det et lite kick som creme fraichen roer raskt ned. Vi følger basisoppskriften til scones med litt ekstra. Ved å kutte de til trekanter får man en morsom twist og hele deigen blir brukt på en gang, ingen ekstra forming. Har kanskje nevnt det før, men jeg hører alltid svigermor i bakhodet når vi skal samles til frokost eller lunsj i helgene, “Nå skal vi sitte lenge og kose oss” Det er noe med felles måltid, får oss til puste ut, til å åpne oss og den gode samtalen kommer så naturlig.

Kos dere!

300 g bacon

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 1/2 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

2 ts rosmarin

50 g cheddarost

100 g smør

3 dl melk

1 egg

Start med baconet, skjær det i terninger og stek de sprø i stekepanna. La de renne av seg og avkjøles på litt tørkepapir. Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Riv osten. Bland mel, salt, bakepulver, rosmarin og kajennepepper i en stor bakebolle. Smuldre inn det kalde smøret slik at teksturen blir som sand. Bland egg og melk, visp litt sammen og tilsett bacon og ost. Hell det over i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes for mye med, men tilsett mer mel om nødvendig.

Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Form den til en sirkel, ca 3-3 1/2 cm tykk, bruk hendene til å forme og klappe den ned. Del opp i trekenater som om det var en pizza, 8 tilsammen. Separer de litt fra hverandre så de blir stekt jevn.

Stekes i 18-20 min. La de avkjøle seg litt med server de mens de er litt lune.