POTETPIZZA

Om jeg elsker karbohydrater? Ja, uten tvil. Min beste venn og værste fiende. I min familie har vi en lang tradisjon med spaghettipizza, ja kokt spaghetti på en deilig 80-tallsbunn med kjøttdeig og tomatsaus, og masse ost på toppen, et dryss av salt og pepper før servering… Men, her en ny variant med karboparty!

225g mel

1 ts tørrgjær

1,5 dl vann

2 ss olivenolje

klype salt

200g småpoteter

250g mascarpone

60g parmesan

håndfull ferske salvieblader

2-3ss olivenolje

Bland mel, salt og tørrgjær i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og olivenolje, elt godt, ca 5 min. Sett til heving i 90 minutter. Gjerne inni stekovnen med lyset på.

Bruk en mandolin for å få tynne og jevne skiver av potet. Ha de i en bolle og bland de godt med ca 1 ss olivenolje, salt og pepper.

I en annen bolle blandes mascarpone, revet parmesan, ca halvparten av salviebladene, ca 1 ss olje og pepper.

Kjevle ut deigen, fordel over mascarpnefyllet, legg så utover potetene, ringle over litt olje og stek i 12-15 min.

Legg over de siste salviebladene og dryss med litt maldonsalt før servering.

 

STEKTE EGG I FLØTE

Det er februar, vinter med små glimt av vår. Dagene blir lengre og sola varmer faktisk, men vi er allikevel midt oppi vinteren så mat som varmer er alltid en god ide. Dette er en rask frokost, fungerer også som lunsj, og er helt fantastisk. Chilliolje, egg og brød, en kombo de fleste liker!

4-5 egg

1 løk

2 dl matfløte

1-2 ts chiliolje

fersk gressløk

noen skiver godt brød

Hakk løk og knekk alle eggene i en bolle. Prøv å hold eggeplommene intakte. Smelt litt smør/olje i en stekepanne du har lokk til (eller bruk en tallerken som lokk) Stek løken gylden, ha i fløten og la fløten koke litt i ca ett min så den tykner litt. Skru ned varmen til medium og tilsett alle eggene. Ha på lokket og la det småputre i 3-5 min.

Dryss over salt, pepper og finhakket gressløk.

 

TONNATO

Noe av det beste jeg vet er småmat, tilbehør og kosemat. Og brød! Dette tilbehøret er noe av det beste jeg vet.

2 eggeplommer

120g tunfisk i olje

2 ss kapers

3 ss sitronjuice

2 ansjosfileter

1 hvitløksfedd

liten neve fersk persille

2 dl olivenolje

Pepper

2-3 ss vann ved behov

Ha eggeplommer, tunfisk, kapers, sitronjuice, ansjosfileter, hvitløk og persille i en blender. Kjør i 30-45 sek til alt er godt blandet. Bruk gjerne en slikkepott for å skrape ned på sidene innimellom slik at alt bli godt inkorporert. Tilsett oljen i en tynn stråle mens blenderen går for å skape en god emulsjon. Om det blir for tykt, tilsett ett par spiseskjeer vann. Kvern i pepper.

 

HET OG KREMET KYLLINGSUPPE

Denne suppa blir jeg hektet på, og kan spise den flere ganger i uka når jeg først er i gang. Det milde og det sterke i en deilig blanding. Kan lages med og uten kylling, men det er absolutt best med, det blir et helt annet måltid med syns jeg. Aller best om den nytes med et godt stykke brød for eksempel dette.

Det magiske skjer når creme fraiche blir tilsatt mot slutten, denne er virkelig god! Lages på ca 20-30 min, så perfekt i hverdagen.

2 stk kyllingfileter

1 purreløk

5 gulrøtter

3 ts rød currypaste

hønsebuljong til 1l væske

3 dl creme fraiche

sesamolje (kan sløyfes)

Gjør klar alle grønnsakene, alt kuttes grovt.

Kutt kyllingfiletene i biter og stek de en romslig kasserolle med litt smør og olje, på høy temperatur så de får en fin stekeskorpe. Tilsett litt salt og pepper.

Ha så i grønnsakene og fres sammen i ett par minutter, tilsett currypaste og bland godt. Hell over hønsebuljong (eller vann og buljongterninger) og kok opp. La det småkoke i ca 7-8 min. Skru av varmen på plata men hold kasserollen der, for ettervarmen sin del. Rør inn creme fraiche og server med noen dråper sesamolje.

 

JULEKJEKS MED ROSMARIN OG SITRON

Det er mye god mat i jula, mye tungt, søtt og fett, og det er deilig det! Men det kan være godt med et avbrekk, og disse passer så perfekte sammen en søt og rik julete, eller som en liten kontrast til både delfiakake og risboller. Litt syrlig, men fremdeles med smaken av jul i rosmarin. Ta frem favoritt utstikkerne dine, disse holder formen sin når de stekes.

110g smør

100g sukker

225g mel

1 egg

1 ts vaniljeekstrakt

3-4 ss hakket fersk rosmarin

1 sitron

1/2 ts salt

Sett ovnen på 180grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Krem sammen smør og sukker i 5-7 min. Finriv skallet på sitronen og grovhakk rosmarinen. Tilsett egget og bland godt.

Bland i mel, vaniljeekstrakt, rosmarin, sitron og salt gradvis til det kommer sammen til en deig.

Dryss mel på bakebordet og kjevle ut til ca 0,5cm tykkelse. Stikk ut kjekser og legg de på bakeplate. Samle deigen som blir tilovers og stikk ut flere.

Stekes i 10-12 min til gylne.

 

BAKT BRIE MED HEIT HONNING

Tankene går mot kosemat, julemat og ei fin tid. Det er noen retter som bare følger med i november og desember, som bakt brie. Det finnes så mange varianter, men jeg er veldig glad i denne. Server med eplebiter, godt brød og saltstenger.

1 brie

5ss honning

1 ts sriracha

1/2 ts chili flakes

klype maldonsalt

fersk timian

neve valnøtter

brød

1 eple

Sett ovnen på 200grader. Bland honning, chili flakes, sriracha og maldonsalt i en liten skål. Bruk gjerne en ildfast form til osten, men den kan også legges på bakepapir. Rut opp osten, ha over halvparten av honning blandingen og stek i ovnen i 15-20min.

Når osten er ferdig, ha over resten av honningen, valnøtter og fersk timian og server med eplebåter og brød. Litt saltstenger er også godt til.

 

PAI MED SPINAT, FETAOST OG PURRELØK

Vi skriver september og det kjennes. Våknet opp til 5 grader i morges. Personlig syns jeg det er godt og jeg er veldig glad i den tida som kommer fremover nå. Vinter er jeg ikke så glad i, våren kunne godt ha kommet 1.januar for min del. Men den tid den sorg, så nå er det bare å finne frem måltidene som tar tid å spise, kosemat, pledd, tente lys og mørke kvelder. Denne paien er høstmat for meg, selv om det står seg godt året rundt, er det kanskje noe med kombinasjonen av deig og kremete fyll som gir en ekstra varme? Uansett er dette en nydelig oppskrift, som jeg håper du kommer til å lage mange ganger!

165 g hvetemel

100 g smør

1/2 ts salt

0,5dl vann

200g fersk spinat

1 purreløk

200g fetaost

2 hvitløksfedd

5 egg

3dl fløte

1/2 ts malt muskat

Start med deigen, den skal hvile i kjøleskapet etter den er laget, minst 30min, max 4-5 dager.

Bruk gjerne en foodprosessor, men den kan også lages for hånd. Kjør smør, mel og salt i foodprossesoren, tilsett vann og kna til en god og smidig deig. Trykk den flat og rund, da avkjøler den seg raskere og er enklere å kjevle ut til bruk. Pakk i plast og legg i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 200grader. Kjevle ut deigen og kle en paiform. Prikk bunnen med gaffel, dekk med bakepapir og fyll med tørr ris eller bakekuler om du har det. Forstek skallet i 15 min, fjern bakepapiret og risen/kulene, senk temperaturen til 165 og stek i 10 min mens fylles forberedes.

Vask og grovkutt spinaten, skjær ringer av purreløken og finhakk hvitløk. Visp sammen egg og fløte, smuldre fetaosten i samme bolle og tilsett resten av ingrediensene.

Hell over i paiskallet og stek på nederste rille i 35-45min.

Serveres lun, la den avkjøles litt for å sette seg skikkelig før det skjæres i paien.

 

POLENTASTICKS MED FETAKREM

På stranda i sommer hadde jeg en bunke magasiner, og i ett av disse kom jeg over denne oppskriften. Sprø utenpå, myke inni, med en fetakrem som trumfer det meste. Minner meg veldig om en rett jeg spiste i England en gang, på en Jamie Oliver restaurant. Da var polentaen brutt opp i biter, som kan minne litt om nuggets. Det kan også gjøres med disse, men da er steketiden litt lengre.

Polentaen kan lages kvelden i forveien eller samme dag, men trenger minst ett par timer i kjøleskapet for å sette seg.

Kan lages i airfryer eller friteres i olje.

6 dl vann

150g polenta

neve fersk salvie eller 1 ss tørket salvie

salt og pepper

150g fetaost

1 dl gresk yoghurt

1 hvitløksfedd

3-4 ss olivenolje

frityrolje om ikke det brukes airfryer

Kok opp vann i en kjele, ta kjelen av plata og dryss i polenta. Visp sammen godt for å unngå klumper. Skru ned plata og kok under omrøring i ca 5 min, til mye av fuktigheten er gått ut av polentaen. Tilsett litt salt og pepper etter smak og kuttet salvie.

Gjør klar et brett med bakepapir, smøres lett med litt olivenolje, hell utover polentaen og klapp den flat til den tykkelsen du fortrekker at sticksene skal ha, bruk en slikkepott med litt olivenolje så er det enkelt. Avkjøl i kjøleskapet ett par timer.

I mellomtiden kan polentakremen gjøres klar. Her er det best å bruke foodprosessor. Kjør hvitløkfeddet først slik at det blir finhakket. Smuldre i fetaost og tilsett yoghurt og olje, og kjør til en fin og god krem. Smak gjerne til med litt pepper.

Etter avkjøling kuttes polentasticks i passende biter og frityrstekes til gyldne eller smøres med olivenolje og stekes i airfryer ved 180grader i 20 min. Kan godt bygge i høyden, jeg pleier å snu de etter 10 min.

Dryss over litt salt og server.

 

COTTAGE CHEESE DIPP

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker småretter, kosemat og enkle oppskrifter, som kan tilpasses årstid og etter hva jeg har lyst på. Dette er en sånn rett. Like godt til et mer formelt middagsselskap, som til et glass vin alene, til snack til stranda. Hvor som helst, når som helst.

400 g cottage cheese

2 ss honning

1 ts crispy chilli olje

3-4 ss olivenolje

neve pistasjenøtter

Ha alle ingredienser utenom pistasjenøttene i en blender og kjør til det blir en fløyelsmyk og fin dipp.

Grovhakk pinjekjerner og dryss over, server med melbatoast, crostini eller annen brødtype.