MINI PAVLOVA MED SITRONCURD

Påske 2025. Tid for å nyte den stille uke, roe ned og puste ut. Påsken er som regel en fin tid til å lade batterier på, for det er ikke typiske pliktløpet med familiebesøk, pynte seg, handle gaver etc. Bare fyll skuffer og skap med god mat, friske blomster på bordet og noen påskekyllinger her og der så er mye gjort. Påskeeggjakt er en morsom begivenhet, hvor alle har sin tvist. Man samles, ler og griller pølser, spiser godteri, alt i koseklær og håret i alle retninger.

Denne marengsen, eller mini pavlova er en perfekt dessert eller godsak man kan lage i forveien. Curden er så god at man stjeler seg en liten t-skje hver gang man er i nærheten av kjøleskapet.

3 egg

200g sukker

100g smør

3 sitroner

neve pistasjenøtter

3 eggehviter

150g sukker

Lag gjerne curden dagen i forveien. Man bruker ikke alt på disse pavlovaene, men den står seg i kjøleskapet ca en uke. Kjempegod på vaffel eller scones med litt creme fraiche

Riv skallet av den ene sitronen, ikke få med det hvite, kun gult skall, og sett tilside. Skvis juice ut av sitronene, du trenger ca 2 dl. Har du litt mindre kan du spe på med ferdigpresset sitronsaft.

Bland egg, sukker og sitronsaft i en bolle over vannbad. Pass på at bunnen på bollen med egg, sukker og saft ikke er i kontakt med vannet. Pisk og fortsett og pisk over medium til høy varme i 15-20 min, til det tykner. Ta av varmen og tilsett smør og det revne sitronskallet, rør godt sammen. Ha over i en skål og la det avkjøles en liten time, før det dekkes med plastfolie, legg folien i direkte kontakt med overflaten av curden så det ikke danner seg snerk eller kondens, og avkjøl i kjøleskap over natten.

For marengsen piskes eggehvitene til det skummer, så tilsettes sukkeret gradvis. Pisk til en jevn, blank og tykk marengs, det tar ca 3-5 min.

Sett ovnen på 100grader og kle en bakeplate med papir. Jeg brukte en iskrem scoop for å få jevne størrelser på hver pavlova, men bruk gjerne to spiseskjeer. Fordel til ca 9-12 stk pavlova og lag en fordypning som curden kan legge seg fint nedi.

Stekes i ca 3-4t. Avkjøl på rist og oppbevar tørt til de skal brukes.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de får litt farge, avkjøl og grovhakk. Ha en skje curd i fordypningen av hver pavlova, dryss over pistasjenøtter og server.

 

PIZZASALAT

En enkel salat, litt syrlig, som passer veldig godt til en oste- og pepperonipizza. Syrligheten skjærer godt gjennom det fete og tunge, og letter måltidet. Passer også godt til pulled pork, taco, kylling, svin etc. God til grillmat for den minner litt om coleslaw, men for min del, er denne best til pizza. For dere som kjenner til Frati i Trondheim, så hadde de en pizzasalat på 80 og 90-tallet som de fleste av oss fortsatt tenker på og savner.

1/2 hodekål

4 ss kewpie majones

1ts soyasaus

2-3 ts sesamolje

2 ts eplecidereddik

1 klype flaksalt

1 klype sukker

3 ss sesamfrø

Finsnitt hodekålen, på mandolin, med en god kniv, på et rivjern eller en bruk en potetskreller, så lenge det blir tynne strimler av hodekål. Rist sesamfrøene i en tørr panne til de får litt farge.

Bland alle ingrediensene og la det gjerne stå minst 30min i kjøleskapet.

(Har du ikke kewpie majones kan vanlig majones brukes, tilsett et par dråper sitronjuice om du har)

 

SQUASH PIZZA

Pizza på en hverdag, da er det normalt ikke tid til å lage egen deig, for mat må på bordet raskt, og da er ferdig pizzadeig helt perfekt! Trenger ikke være pizza i pappeske, men en ferdig bunn er innafor. Da er det et spørsmål om hva man liker. Et tips er å dele opp bunnen og la alle få lage sin egen vri, med sine favoritter.

1 pk pizzabunn

ca 2dl creme fraiche

ca 170g revet mozzarella

1/2 squash

150g fetaost

30g ristet pinjekjerner

frisk basilikum

olivenolje

salt og pepper

Se på pizzabunn pakken ang steketid, jeg bruker ofte Peppes langpannebunn, perfekt for 2-4 personer.

Sett ovnen på gitt grader og rull ut bunnen på en stekeplate.

Bland creme fraiche med flaksalt og pepper, smak til. Bre utover pizzabunnen, dryss over mozzarella og fordel skivet squash. Bruk en mandolin om du har for få jevne skiver. Stek etter angitt tid, men følg med, forskjellig topping krever forskjellig steketid. Denne stekte i ca 15min på 210grader.

Før servering, dryss over litt flaksalt, rista pinjekjerner, frisk basilikum, fetaost og en god olivenolje

 

TUNFISK OG RIS

Til de dagene hvor man bare må ha noe, raskt, proteinrikt og godt. Dette er en rett søskenbarnet mitt sverger til, men han har sin egen vri hvor han blander creme fraiche, tunfisk, mais og ris.

Krydderet jeg bruker er en erstatning for furikake, en japansk krydderblanding som jeg ikke har fått tak i. (Jeg bruker Wasabi Sesame fra Santa Maria) Bruk hvilken ris du ønsker, vi har alltid mengder med jasminris i hus så det er det som er brukt i denne oppskriften. Bruker du annen ris, følg fremgangsmåten til valgt ris.

150 g ris (jeg brukte jasminris)

300g vann

klype salt

150g tunfisk i olje

2 ss kewpie majones

1/2 ts soyasaus

1-2 ts sesamolje

ca 1 ss wasabi sesam krydder/furikake

1-2 vårløk

Start med å kok opp risen, la den avkjøle seg litt. Renn av oljen av tunfisken, bland først tunfisk med soyasaus og sesamolje, før majonesen tilsettes, bland lett.

Legg ris nederst i bollen, ha så over tunfisk, dryss over krydder og ha over kuttet vårløk.

 

SMØR

Så enkelt, så godt. Smør er ikke margarin, bare så det er sagt. Det er to ting jeg er ganske streng på hjemme hos oss, det er meierismør og flaksalt (maldonsalt). Og her er smør med flaksalt, blir det bedre enn det? Tenk at du baker et brød, steiker vafler eller har en god fiskegrateng på menyen, og setter frem hjemmelaget smør! Så enkelt og gøy, blir faktisk glad av å lage det. Tilsett med det du vil, hvitløk, chili, trøffel, ramsløk, kun fantasien setter grenser. Smak til, men tenk på at smakene utvikler seg, så ikke gå helt crazy.

Holder seg i kjøleskapet i ca to uker, men jo mer kjernemelk du får ut av smøret, jo lengre holder det seg, samme med salt. Salt forlenger holdbarheten.

3 dl kremfløte

god klype flaksalt

Pisk fløten i ca 5 min på medium til høy hastighet. Start sakte og avslutt sakte, for når kjernemelka skiller seg ut av smøret kan det bli søl. Hell av væsken og pisk litt til for å se om det kommer mer væske ut. Klem ut mer ved å ha smøret i et kjøkkenklede og vri. Man kan vaske smøret renere for kjernemelk ved å ha kaldt vann i en bolle, tilsett smøret og kna, skift vann og gjenta til vannet er så godt som blankt. Tilsett salt, og/eller annen smakstilsetning, kna godt, legg i bakepapir og form til enten en rull, firkant eller helt rustikk og bare ha det som en god klump.

 

BANAN OG SJOKOLADEPANNEKAKER

Søndag, sol som faktisk begynner å varme litt, første helga i februar og reservene begynner å bli tomme, så det blir godt med påfyll nå. Påfyll av sol og vitaminer. Nå er vel alle tanker rundt nyttårsforsetter borte, og jeg er veldig enig i noe jeg så her en dag, noen bestemte seg for at deres 2025 skulle starte 1.februar, for januar er som regel bare tungt og mørk, og jeg er helt enig. Vi skriver nå 2.februar, og jeg merker på meg at folk rundt meg er litt letta over å legge januar bak seg. Det er fortsatt vinter, for all del, men lyset er tilbake og da blir alt automatisk lettere.

Denne oppskriften er fra Kinfolk Table og jeg bare må dele den. Originaloppskriften har noen andre ingredienser, så jeg har tilpasset den litt. Jeg har funnet så mye inpirasjon og glede i denne boka, både til bilder og til mat, og det er et naturlig utgangspunkt for meg. Disse pannekakene er perfekte til helga for en vri på amerikanske pannekaker, og fin til å bruke opp den siste godt modne bananen som bare ligger der på kjøkkenbenken.

1 egg

2 bananer, en mer moden

115g h-melk

2ss appelsinjuice

15g smør

1ts vaniljeekstrakt

140g mel

20g brunsukker

1ts bakepulver

1ts kanel

100g kokesjokolade

Smelt smøret og tilsett melk og appelsinjuice, trekk kasserollen av plata. Pisk egget lett sammen, mos den ene bananen og bland egg, banan, melk, juice, smør og vaniljeekstrakt sammen. Tilsett brunsukker, mel, bakepulver, kanel og grovhakket sjokolade (spar litt av sjokoladen til servering) og la røra svelle i ca 10 min.

Stekes i smeltet smør i ca 3-4 min på den ene siden og 1-2 min på den andre, på medium til høy varme.

Serveres med banan, hakket sjokolade, honning, krem, is, hakkede nøtter, bringebær, jordbær etc. Her er det mange muligheter.

 

HET SJOKOLADEMOUSSE

Med litt planlegging kan man senke skuldrene samtidig som man kan servere en god dessert. En sjokolademousse kan lages dagen i forkant, og du kan fokusere på andre ting, som en pust i bakken før eventuelle gjester kommer. Har selv stått på kjøkkenet mange ganger og stresset og overtenkt, ikke klart å nyte prosessen men å lage mat til de som betyr så mye for meg. Det ender opp i at jeg har satt meg tilbords med høye skuldre, og ikke så stor matlyst, og derfor ikke klart å nyte maten eller selskapet. Lett å kjenne seg igjen i? Dette er typisk. Det er livet, det er hverdagen. Og jeg vil kalle det kjærlighet og omsorg for de rundt meg. For jeg vil så gjerne at de skal ha en god opplevelse. Så tilbake til det med planlegginga. Denne moussen har få ingredienser, den lages raskt og skal bare stå og gjøre seg ferdig i kjøleskapet. Jeg har tilsatt litt kajennepepper for en ekstra piff, og her er det lett å bli lurt, for heten utvikler seg i kjøleskapet i hviletiden, så ikke tilsett for mye. Kan godt serveres med hakkede nøtter for en ekstra tekstur, og litt krem.

300g sjokolade

3 egg

3dl kremfløte

1/4 ts kajennepepper

Hakk sjokolade, men sett tilside litt, ca en stor spiseskje, til pynting av moussen.

Smelt sjokoladebitene over vannbad, pass på at det ikke kommer noe damp oppi sjokoladen. Separer to av eggene, plommene has i den smeltede sjokoladen, pluss et helt egg. De to eggehvitene stivpiskes. Fløten piskes til krem, kajennepepper tilsettes og alle tre komponenter, sjokolade, stivpiska eggehviter og krem foldes sammen. Ikke slå ut for mye luft, men bland godt. Fordel i skåler, eller ha i en serveringsskål. Settes i kjøleskapet i minimum 6t, gjerne over natten. Før servering drysses den resterende hakkede sjokoladen over, gjerne sammen en klype flaksalt.

 

DAIMISKAKE

Is forbindes kanskje med sol og sommer, men Daimiskake er mer en høstgreie for meg. God vaniljesmak, masse Daim, seig og god bunn. Bare det å lage is hjemme er noe veldig spesielt synes jeg. Blir så stolt av å servere denne, og den forsvinner raskt! Man kan bruke oppskriften til å lage annen is, kvern opp oreokjeks for oreois, hakk opp favorittsjokoladen din, rør inn syltetøy eller lag en blanding av nøtter og karamell.

4 eggehviter

200g sukker

250g mandler

150g sukker

2 dl vann

1 vaniljestang

8 eggeplommer

5 dl fløte

200g daimsjokolade

Sett ovnen på 180grader og gjør klar en springform på 24cm med bakepapir i bunn.

Visp eggehviter til det danner seg litt skum i bollen, tilsett sukkeret gradvis og pisk til en tykk og blank marengs. Mal opp mandlene og tilsett i marengsen. Bland godt, ha i forma og stek i 35 min. Avkjøl helt før neste steg.

Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha frø og stanga i en kasserolle med vann og sukker. Kok opp til det tykner noe. Fjern vaniljestangen. Pisk eggeplommene på høy hastighet mens det varme sukkeret tilsettes i en tynn stråle langs siden av bollen, så ikke sukkerstrålen treffer vispen, da spres det bare overalt og eggeplommene kan bli til eggerøre. Pisk til eggedosis, ca 5-7 min. I en annen bolle piskes fløten til krem. Daimsjokoladen hakkes, både fløte og sjokolade vendes inn i eggedosisen. (Klipp til remser av bakepapir som dekker innsiden av kakeform, da er det lettere å frigjøre isen før servering.) Hell isblandinga over mandelbunnen, frys over natta. Når isen har frosset kan man pakke inn kaken godt i folie slik at man unngår iskrystaller og “frysersmak” på kaken.

 

EPLERUTER

Høstmat er den beste maten. Enkle og ikke minst raske oppskrifter på noe godt er mine favorittoppskrifter. Det er travle hverdager for tida, og mørke kvelder på vei hjem fra jobb bearbeides med å tenne røkelse og talglys. Vi er tilbake til dugnader, foreldremøter, treninger her og der og ukene går litt for hurtig. Da er det greit med et pust i bakken, litt god bakst og en kopp te.

5-6 epler

3 egg

200g sukker

100g smør

140g melk

280g mel

2 1/2 ts bakepulver

klype flaksalt

5ss sukker

2ss brunsukker

2 ss kanel

Sett ovnen på 180grader. Smør en form, ca 25x35cm

Visp egg og sukker i ca 5 min. Smelt smøret, ta kjelen av plata og tilsett melka. Kutt eplene i tynne båter. Vend mel, bakepulver og salt forsiktig inn i eggeblandinga. Tilsett smør og melkeblandinga i røra, og hell over i formen. Bland sammen sukker, brunsukker og kanel, og ha halvparten over eplebåtene. Fordel de i forma og trykk de litt ned i røra. Dryss over resten av sukker og kanelblandingen, stek i 30-35 min