RØD PESTO

Jeg er veldig glad i å gå i butikken og bare se på hva de har i hyllene, og handler gjerne inn ting som står seg lenge. Det er kjekt å ha i skuffen og plutselig en kveld eller en søndag kommer jeg på noe å lage med det. Litt sånn var det med denne røde pestoen. I vel fire måneder har jeg hatt to glass grillet rød paprika liggende. Jeg har hatt et par ideer men ikke fått gjort noe med de, før nå. Rød pesto har jeg oppdaget nå nylig, og elsker det sammen Snøfrisk på lett rista brød! Også i pasta, og den varianten jeg laget i dag, er utrolig god på pizza med mozzarella og parmesan. Den er litt søt i smaken, men sitronjuicen skjærer gjennom så det ikke blir for mye. Passer også veldig godt på bruschetta eller sammen med manchego ost. Veldig fin å ha til tapas.

Man kan så klart grille paprika selv, det er enkelt. Bruk to røde paprika, del de i store biter og kvitt deg med stilk, frø og det hvite inni. Legges utover på et stekebrett, ha over litt olivenolje, salt og pepper og stek i forvarmet ovn, 180 grader i 25 min. La de avkjøle seg før videre prosess i oppskriften.

2 glass grillet paprika

4 ss pinjekjerner

2 ts maldonsalt

2 hvitløksfedd

1 ss sitronjuice

0,5-1 dl olivenolje

30 g revet parmesan

håndfull fersk basilikum

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylne. Ha alt foruten olivenoljen i en foodprosessor og kjør til det er en smooth blanding. Skal man bruke en morter, kutt paprika, riv hvitløk og hakk basilikum først for enklere å få kombinert alt.

Tilsett olivenoljen gradvis alt etter som hvor fast man vil ha pestoen, i morter får man ikke helt den emulsjonen med olje man får i foodprosessor men smaken er like god.

Smak til med salt og pepper. 

POTETSALAT MED DILL

Jeg kan faktisk spise poteter til alle dagens måltid, det er så mange måter å tilberede den på at jeg blir aldri lei. Denne potetsalaten er veldig god til grillmat, til koldtbordet eller, om man kutter potetene i mindre biter, veldig god på en grov god pølse i brød. Et must med kotelett, og egentlig bare deilig å snavle litt på. Når våren kommer og nypotetene er ankommet er det ingen grunn for ikke å lage denne!

700 g nypotet

1/2 rødløk

40 g sukker

1 hvitløksbåt

1 ss eplesidereddik

60 g majones

60 g gresk yoghurt

1 ss dill

salt og pepper

Brukes nypoteter med tynt skall holder det å vaske de godt, ellers skrell potetene og kutt de i biter. Ha de over i en kasserolle, dekk med vann og tilsett 1 ts salt. Kok opp og la det småputre i 10-12 min. Sjekk potetene med en spiss kniv om de er ferdige og hell av vannet. Sett de til side for å dampe av seg. Skjær strimler av rødløk, helst på en mandolin, legg de i kaldt vann i noen minutter og tørk de på litt kjøkkenpapir. Det tar av den sterkeste løksmaken og gjør de litt mildere. Man kan også bruke sylta rødløk, oppskrift finner du her. Knus hvitløken i en presse eller finhakk med kniv. For å få den helt most, dryss over en liten klype maldonsalt og gnu med flatsiden av kniven mot skjærefjøla, da blir det som en paste. Bland hvitløk med sukker, salt og pepper, eplesidereddik, majones og yoghurt i en bolle. Vend i potetene og løken. Hakk dill og dryss over. Prøvesmak og tilsett mer salt og pepper ved behov. Perfekt til grillmat og all slags stekt fisk! 

EGGESALAT

Søndag, og tid for lang frokost, lunsj eller kveldsmat. Eggesalat er noe av det beste jeg vet og når det lages blir det tomt på en dag. Vi klarer ikke motstå! Jeg har et kult tips til hvordan man får fine biter av egg uten å måtte søle så veldig underveis! Bruk eggedeleren, kutt først en vei, snu egget og kutt den andre veien, og snu alt og kutt en tredje vei. Siste kutting er litt tricky men hvelv egget i hånda di så det ikke mister formen sin, da er det bare å legge det forsiktig ned i eggedeleren igjen, kutt og hell rett i en skål.

Jeg varierer med type grønt, noen ganger purreløk, det kan være gressløk eller alfalfa spirer, selleristang eller dill. I dag ble det vårløk det er så friskt og herlig med en annen tekstur.

Oppbevares i lufttett boks eller glass, holder seg noen dager i kjøleskapet, men blir garantert spist opp før.

4 egg

2 ss majones

2 ts Dijon sennep

2 vårløk

salt og pepper

Kok eggene så de blir hardkokte, ca 8-9 min, la de avkjøle seg under rennende vann. Bland majones, sennep og kuttet vårløk i en bolle, del eggene med eggedeleren som forklart over eller kutt de i så store biter du vil med en kniv. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Juster også om det er behov for mer majones eller sennep. 

FOCACCIA

Man kan vel ikke ha en nettside med oppskrifter uten den tradisjonelle focaccian!? Like god til aioli og pesto, som til en god salat eller til grillmat. Dagen derpå er det magisk med focaccia med speilegg og parmesan.

Det som er spesielt med denne focaccia er at jeg har på en saltlake. Lærte dette via Netflix serien Salt, Fat, Acid, Heat med Saman Nostrat. Hun var på reise i Italia og lærte dette i Liguria. Der lages alle focaccia med saltlake på toppen. Det tilfører en saltsmak uten den skarpe saltsalt smaken. Det føles veldig feil å tømme over væske på en deig, men ikke tvil! Det fordamper og etterlater en helt fantastisk smak.

900 g hvetemel

1 pk tørrgjær

1 ts sukker

1 ts salt

6 dl vann

2 dl olivenolje

3 ss rosmarin

80 g vann

5 g maldonsalt

1 dl olivenolje

Bland tørrgjær, sukker, salt og mel. Tilsett temperert vann, 39-41 grader og romtemperert olje. Elt deigen godt sammen i ca 5 min i kjøkkenmaskin. Deigen er ganske våt, jeg pleier å helle litt olje langs innsiden av bakebollen så slipper deigen bedre når man heller den ut i en langpanne kledd med bakepapir.

Bruk en slikkepott og klem deigen utover i forma, om den er så stram at den trekker seg sammen igjen, la den hvile i ca 5 min så slipper gluten litt taket og den er lettere å forme. Settes til heving i 45-60min, under et kjøkkenhåndkle. Et garantert trekkfritt sted er inni stekovnen, med fordel kan man ha på lampen inni ovnen, det øker tempen litt og vil være en god heveplass for deig.

Etter en times tid, ta ut brødet fra ovnen og varm den opp til 220 grader. Ha litt olje på fingrene og trykk ned i deigen for å lage groper. Bland vann og salt i et glass, rør rundt og tøm det over deigen. Dryss over rosmarin og en halv spiseskje med maldonsalt og ringle over litt mer olivenolje.

Stekes i 30-35 minutter, til skorpen blir gylden og fin. Avkjøles på rist. 

POTETSALAT MED SYLTA RØDLØK

En tvist på potetsalaten. Frisk med sylta rødløk, på en seng av creme fraiche. Det perfekte tilbehøret til grillmaten, enten det er fugl, fisk eller storfe. Har man ikke et glass stående av syltet rødløk, går det raskt å lage, og trenger ikke mer enn en times tid i kjøleskapet så er den good to go. Bruk det du har av nøtter, hadde originalt tenkt at det skulle være valnøtter til, men det hadde vi i ikke i skuffa så det ble hasselnøtter og det passet perfekt.

Oppskriften under er for to personer, så doble eller tredoble, alt ettersom hvor mange det er til bords.

6-7 poteter

1 ss salt

60-100 g hasselnøtter

5 fedd hvitløk

1 beger creme fraiche

1 ss smør

olivenolje

pepper

halv porsjon sylta rødløk

Sett ovnen på 220 grader. Om det ikke brukes nypoteter, skrubb de men behold så mye som mulig av skallet. Nypoteter er å foretrekke til dette. Ha potetene i en kasserolle sammen 1 ss salt, fyll vann til litt over potetene og kok opp. Avhengig av hvor store potetene er, la de småkoke til de er møre nok til å stikke en kniv inn til midten. De skal ikke koke for mye og bli helt myke, så sjekk etter ca 15 min. Hell så av vannet og la de ligge og tørke mens resten forberedes.

I en ovnsfast form, ringle over olivenolje og smør, fordel smøret i terninger utover forma. Skrell hvitløksfeddene og knus de med flatsiden av en stor kjøkkenkniv, så frigjøres masse god smak! Gjør det samme med nøttene, press hardt ned på flatsiden av kniven, da blir det ikke for små biter, men de deler seg i to/tre. Ha alt i forma, fordel det godt og legg i potetene. Bruk feks bunnen på et glass eller en kopp og mos potetene flate, ha over litt mer olje på potetene pluss litt salt og pepper. Stekes i ca 15-25 min, følg med på potetene og hvitløken så det ikke brenner seg. La det avkjøles i ca 10 min før servering.

På en fjøl eller et serveringsfat, bre utover creme fraiche, kvern over litt pepper og litt olivenolje. Fordel poteter, hvitløk og nøtter på creme fraichen og topp med sylta rødløk. 

BACON OG OSTESCONES

En enkel sak å lage til et deilig frokost eller lunsjbord. Disse sammen eggerøre og creme fraiche er så utrolig godt! Kajennepepperen gir det et lite kick som creme fraichen roer raskt ned. Vi følger basisoppskriften til scones med litt ekstra. Ved å kutte de til trekanter får man en morsom twist og hele deigen blir brukt på en gang, ingen ekstra forming. Har kanskje nevnt det før, men jeg hører alltid svigermor i bakhodet når vi skal samles til frokost eller lunsj i helgene, “Nå skal vi sitte lenge og kose oss” Det er noe med felles måltid, får oss til puste ut, til å åpne oss og den gode samtalen kommer så naturlig.

Kos dere!

300 g bacon

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 1/2 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

2 ts rosmarin

50 g cheddarost

100 g smør

3 dl melk

1 egg

Start med baconet, skjær det i terninger og stek de sprø i stekepanna. La de renne av seg og avkjøles på litt tørkepapir. Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Riv osten. Bland mel, salt, bakepulver, rosmarin og kajennepepper i en stor bakebolle. Smuldre inn det kalde smøret slik at teksturen blir som sand. Bland egg og melk, visp litt sammen og tilsett bacon og ost. Hell det over i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes for mye med, men tilsett mer mel om nødvendig.

Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Form den til en sirkel, ca 3-3 1/2 cm tykk, bruk hendene til å forme og klappe den ned. Del opp i trekenater som om det var en pizza, 8 tilsammen. Separer de litt fra hverandre så de blir stekt jevn.

Stekes i 18-20 min. La de avkjøle seg litt med server de mens de er litt lune. 

SYLTET RØDLØK

Dette er det perfekte tilbehøret til så mye! I salater, på burger, med polenta osv osv. Har du et glass med dette stående i kjøleskapet blir plutselig ikke brødskiva med leverpostei så kjedelig lenger, for dette løfter mange retter! På kokt egg er de helt fantastiske!

2 stk rødløk

0,5 dl 7% eddik

1 dl sukker

1,5 dl vann

5 skiver ingefær

Kutt rødløken i skiver på en mandolin. Ha eddik, sukker, vann og ingefærskiver i en kasserolle og kok opp. Finn frem en beholder, typ Norgesglass, og ha rødløken over. Hell i den varme væska til det dekker rødløken og la det stå og avkjøle seg litt før lokket settes på og krukken settes i kjøleskapet.

Det beste er å la det stå over natta, da kommer smaken best frem, men den er klar etter en times tid også. Holder seg en liten uke i kjøleskapet. 

CHALLAH

Tradisjonelt er challah et brød som lages for sabbaten, det er på en måte en variant av brioche og er helt nydelig med mykt smør og honning. Oppskriften gir ett brød, og det er veldig mettende. Det er litt hevetid på det så det så start tidlig. Det fungerer fint å varme opp brødet dagen etter, eller bruke det til å lage french toast! Oppskriften er fra boka The New York Cult Recipes av Marc Grossmann, en kjempekul bok med så mye inpirasjon!

Det er litt vanskelig å skjønne helt hvordan man skal flette med 6 deler, så for enkelthet skyld er det ikke noe problem å bruke 3 og flette på vanlig måte. For en utfordring kan man sjekke ut videoer om fletting av challah på YouTube.

Det som er fint med dette brødet er at det passer godt å dele, man bryter bokstavelig talt brød, med flettene er det enkelt å få passende biter av brødet som man kan ha smør på og dyppe i god honning. Jeg liker veldig godt servere challah sammen med salte oliven, det er en god kombo!

575 g hvetemel

1 1/2 ts tørrgjær

60 g sukker

2 ts salt

1,5 dl vann

2 egg

2 eggeplommer

2 ss olivenolje

sesamfrø til pynt

Alle ingrediensene skal være romtemp, men vannet skal ha en temp mellom 37-41 grader. Start med å blande alt det tørre. I en annen bolle, visp sammen smør, egg, eggeplommer, vann og olivenolje. (Spar en eggehvite til pensling) Bruk en deigkrok på kjøkkenmaskina og bland det tørre med det våte. Når det har blitt til en deig, elt i 5-10 min. For hånd eltes det litt lenger, 10-20 min. Form deigen til en ball og legg den i en bolle med litt olivenolje på sidene, slik at den ikke setter seg fast under hevinga. Dekk med plast og la den stå på en lun plass i 1 1/2 time. Jeg pleier å sette den i stekovnen, der er det garantert trekkfritt og jevn temp. På en kald dag kan man skru på lyset inni stekovnen så gir den akkurat nok varme til å hjelpe heveprosessen i gang.

Del deigen i seks like deler, jeg liker å veie opp og fikk ca 155-165 g pr del. Eller i tre like deler om man vil flette en enklere flette. Rull hver del til en pølse på ca 30cm, oljen som var i bollen under heving gjør deigen smidig å jobbe med men om det trengs kan benken meles litt. Samle delene og knip sammen i toppen og flett brødet, sikre det godt i endene og dytt de litt under brødet for å feste det.

Legg brødet på en bakeplate dekket med bakepapir, dryss litt mel over og dekk det med plast for en ny heving, ca 1-1 1/2 time. Mens det hever kan ovnen varmes opp til 180grader. Bland eggehviten med 1 ts sukker, visp sammen med en gaffel og pensle brødet. Strø på sesamfrø etter ønske og stek brødet i ca 25 min, til det er gyllenbrunt. Avkjøl på rist og server med smør og en skål honning for å duppe brødet i. 

FOUGASSE

Jeg er den som synes at skorpa på pizza ofte er det beste, så å lage fougasse er en perfekt snack eller tilbehør for min del! Det som er spennende med dette brødet er at man kan tilsette alt mulig rart! Oliven, nøtter, hvitløk, krydder, rødløksmarmelade, pesto, osv osv. Bare juster litt på mengden vann om noe vått som pesto eller marmelade brukes. Har du en pizzaovn er det den som må brukes for å steke disse, men en stekeovn fungerer også. Har du pizzasten er det bare å børste støv av den. Når det kommer til mønster kan man kutte som man vil, jo flere hull og mer skorper blir det. De er strålende å servere sammen med gode oliven og et glass rødvin, eller til en suppe eller pasta. Den er på en måte en fransk versjon av focaccia.

250 g tipo 00 mel

250 g hvetemel

10 g tørrgjør

10 g maldonsalt

2 hvitløksfedd

2,5 dl vann

1 dl olivenolje

Finhakk hvitløken eller bruk en hvitløkspresse, bland sammen hvitløk, mel, salt, tørrgjær, olivenolje og temperert vann, 37-40 grader. Jobb sammen og elt i ca 4-5 min i en kjøkkenmaskin eller 5-10 min for hånd. Form deigen til en ball og legg den i en bolle drysset med mel. Dekk til med et fuktig klede eller plastfolie og la den heve i en times tid.

Del opp deigen, det kommer an på hvordan de skal stekes. Skal du bruke en pizzaovn blir det flere små, skal de stekes i ovn blir det ca 3 store brød. ikke bruk en kjevle med dytt fingrene ned i deigen slik at den dyttes utover og form den til en litt løs trekant. Pass på at benken er godt melet så deigen er enkel å jobbe med. Bruk enten en deigskrape eller en kniv og lag snitt i brødet. Legg de utover bakepapir og la de heve noen minutter før de stekes. For pizzaovn fra feks OBH Nordica bruker jeg høyeste temperatur og følger med hvert 2.-3. min. Skal de stekes i ovn, forvarm den til 250 grader og stek i omtrent 15 min.

Det er godt å pensle de med litt olje før de stekes og etter de er ferdige. Om man pensler først er det lettere for krydderurter, sesamfrø, nøtter eller maldonsalt å sitte fast. Avkjøl på rist.