BABKA MED SJOKOLADEFYLL

Deilig briochebrød med sjokoladefyll og rista nøtter på toppen, kan det bli bedre… Dette brødet tar tid med heving, så det er perfekt til en fridag. Fint å servere gjester for babka er ikke så vanlig her i Norge, så det er spennede å kunne sette frem noe de fleste ikke har hørt om før, men som alle garantert vil like. Toppingen er sprø og utrolig god, og det myke brødet nærmest smelter på tunga!

400 g mel

50 sukker

4 g maldonsalt

4 g tørrgjær

1 dl kulturmelk

125 g usaltet smør

2 egg

35 g kakao

110 g sukker

7 g vaniljesukker

90 g usaltet smør

50 g mel

55 g sukker

35 g usaltet smør

1 ts kanel

Til denne babkaen er det tre komponenter, deig, fyll og strøssel. Vi starter med deigen så den kan settes til heving.

Pass på at alle ingrediensene er romtempererte, da er du sikret et bra resultat. Bland mel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. I en kasserolle, bland kulturmelk, ett helt egg og en eggeplomme, eggehviten settes til side til pensling. Visp lett sammen og varm forsiktig opp til 41 grader. Tilsett melkeblandinga i det tørre og bland godt sammen. Tilsett smør i omganger og la deigen eltes i 5-10 min. Sett til heving på en lun og trekkfri plass, som jeg ofte sier, bruk gjerne stekovnen, sett på lampen så er det lunt og godt.

Mens deigen heves, lages fyll og strøssel. Til fyllet blandes kakao, sukker, vaniljesukker og smør i en kasserolle og smeltes akkurat nok til at det kan blandes sammen. Bruk svak varme og rør jevnt, det skal bare smelte sammen til en masse. Hell det over i en skål og fortsett med strøsselet.

Bland mel, sukker, kanel og usaltet romtemperert smør i en skål, bruk fingrene og gnu det sammen til en sandaktig tekstur. Sett til side.

Deigen skal heve ca 30 min, når tiden er ute, bruk en kjevle og kjevle ut et rektangel. Den lengste siden skal være like lang som brødformen som skal brukes. Tykkelsen blir ca 1-1,5 cm. Bre utover fyllet, om det fortsatt er veldig flytende, sett det i kjøleskapet, men følg med, det skal være mykt nok til å bre utover. Strø over ca 3 ss av strøsselet, jevn fordel. Rull sammen fra langsiden til en pølse, og kutt deigpølsa i to på langs, da har du to like lange lengder. Rull de litt over slik at kuttsiden ligger opp. Klyp sammen endene i den ene siden, og legg den ene rullen over den andre, nesten som en flette. Pass på at kuttsiden fortsatt peker opp, og legg over to ganger til så blir det et fint mønster. Klyp sammen i endene og legg brødet over i en brødform kledd med bakepapir. La det heve i 1 time.

Pensle brødet med eggehviten og dryss over resten av strøsselet. Forvarm ovnen til 180 grader og stek i 45 min. Avkjøles på rist, nytes med et stort glass kald melk!

 

CHURROS

Sprø på utsiden, myk på innsiden. Sukker, kanel og sjokolade. Kan det bli bedre? Flere teksturer og søtsaker, det er noe jeg setter pris på. Det er enkelt og raskt og en skikkelig favoritt! Vi laget dette første gang under fotball-VM i 2010, du husker kanskje vuvuzelaen? Vi hadde en greie med å lage mat til det landet vi heia på, og da ble det churros en kveld. Jeg liker best å lage baller av de, selv om de egentlig skal være i lange staver.

Grunnoppskriften jeg bruker er den samme som til vannbakkels, i tillegg kommer sukker, kanel, sjokolade, fløte og frityrolje.

Å sette frem dette i en bursdag eller familiesamling er et morsomt alternativ til kake!

En oppskrift på vannbakkels

3 ss sukker

1 ts kanel

100 g kokesjokolade

1/2 dl fløte

1 l frityrolje

Start med sjokoladesausen. Hakk sjokoladen fint og ha den i en liten skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, la det stå et minutt og og rør sammen.

Lag en porsjon med vannbakkelsrøre, fyll over i en sprøytepose med stjernetipp. Varm opp oljen til ca 180 grader, jeg sverger til sukkertermometer for å ha litt kontroll. For å sikre at jeg får like store churrosballer, sprøyter jeg røre i en liten is scoop, men man kan også bare lage det i stenger slik det er ment. Klem da ut direkte i oljen, ha en saks i ene hånda og klipp av når lengden på churroen er ca 5-6 cm. Ikke overfyll kasserollen, det vil senke tempen på oljen og det vil gjøre det for trangt til å snu churroen for å få den sprø og fin på alle sider.

Fyll en skål med sukkeret og kanelen, ha i en og en churro og dekk den med sukkerblandinga før den legges på rist for å avkjøle seg litt. Ha over sjokoladen og server med en skål av sjokoladesaus for dipping!

 

PAVLOVA MED NØTTER OG FERSKEN

Du vet når du har bursdag og kan få akkurat den kaken du vil ha? Da blir jeg veldig usikker og klarer ikke å bestemme meg. Det er så mange kaker jeg har smakt på før som jeg vil spise igjen og det er så mange kaker jeg vil smake som jeg ikke har laget før. I år ble det litt på slump. Med bursdag på 2.pinsedag og en travel uke i forveien var det ikke noen tanker rundt hvilken kake vi skulle ha. Vi reiste på Fjellvær og selv om vi er der nesten en gang i måneden og har mye utstyr og ingredienser ble det liksom ikke helt enighet om hva vi skulle gå for. Der sto vi på butikken på lørdag, like før stengetid og litt slitne og trøtte klarte vi ikke bestemme oss. Jaja, pavlova da, sier jeg. Ok, sier han. Men ikke med vanlig toppings som kiwi og jordbær da, nei helt enig. Så fikk jeg øye på flate fersken som er i sesong nå, og tenkte på nøtteblandingen som jeg er så glad i, de kan bli en god kombo! Og det ble de så absolutt! Sprø nøtter med rosmarin og kajennepepper sammen myke syrlige fersken og den søte kremen var så utrolig godt! Vi spiste kaken mens vi spilte monopol, og selv om jeg ble konkurs først av alle, ble det en utrolig fin dag.

4 eggehviter

250 g sukker

1/2 ts maldonsalt

2 ts maizena

1 ts eplecidereddik

4 eggeplommer

3 dl melk

1 ss maizena

1/2 sukker

3 plater gelatin

3 dl kremfløte

2 ss sukker

halv porsjon barnøtter

5 stk flate fersken

Sett stekovnen på 110 grader varmluft og kle en stekeplate med bakeark.

Visp eggehviter med saltet, når det har skummet godt og det danner seg stive topper kan sukkeret tilsettes litt og litt. Øk hastigheten og la marengsen bli blank og fast. Kjenn etter ved å ha litt av massen mellom to fingre, om sukkeret er oppløst. Om ikke la det gå et lite minutt til før det sjekkes igjen. Litt sukkerpartikler er helt ok, ikke overpisk marengsen. Sikt i maizena og tilsett eddik, vend sammen med en slikkepott og ha over på bakearket. Størrelsen bestemmer du selv, men steketiden her går etter en diameter på ca 23-26 cm med en høyde på ca 2,5-3 cm. Stekes på nederste rille i 90 minutter. Flere oppskrifter jeg har lest anbefaler å steke den dagen i forveien så den blir skikkelig tørr og crispy, men jeg liker den litt seig inni så jeg lager den den samme dag som servering og lar den avkjøle seg en times tid på rist.

Imens lages eggekremen. Ha eggeplommer, melk, maizena og sukker i en kjele. Bruk kald melk og klipp gelatinplatene i mindre biter og tilsett de i blandingen. La det stå og bløtgjøre gelatinen i ca fem minutter før plata skrus på. Varm opp under omrøring, og følg med. Jeg skrur aldri plata på full fres når jeg lager eggekrem, for det kan fort bli eggerøre om det blir for varmt. La det tykne sakte men sikkert og når konsistensen er som tykk vaniljekrem kan den tas av plata og settes til avkjøling.

Lag nøtter i følge oppskriften i linken og skjær fersken i biter. Rett før servering piskes kremen med 1 ss sukker, tilsett eggekremen og pisk litt forsiktig sammen.

Bre kremen over marengsbunnen og tilsett nøtter og fersken. Denne er best samme dag som den lages, ingen fare, den forsvinner fort!

 

SVENSK KLADDKAKE

Enkleste enkle. Eneste som trengs til denne kaka er en kasserolle og en kakeform. Ingen pisking og lite oppvask, og den er så god at den blir en gjenganger. Det er en type kake vi spiser året rundt, på sommeren kombineres den med friske gode bringebær og is, og på vinteren er det rista nøtter og karamell. Minner litt om brownie men er mer flytende og etter min mening bedre!

Oppskriften er inspirert av Izy Hossack som driver bloggen Top With Cinnamon og har gitt ut bok, kanskje til og med bøker? Hun er en allrounder, god på oppskrifter, god på bilder og god til å formidle mat og opplevelsen rundt mat.

135 g smør

55 g bakekakao

300 g sukker

50 g brunsukker

110 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

1/2 ts salt

3 egg

Forvarm stekovnen til 180 grader.

Ha bakepapir i bunnen av en rund springform, spray litt formfett eller ha på litt smør på sidene av formen.

Smelt smør i en kasserolle, velg en som er stor nok til å romme alle ingrediensene, så spares det mye oppvask. Når smøret er smeltet, ha i mel, sukker, vaniljesukker, kakao og salt. Bland godt sammen og tilsett ett og ett egg. Ha røra over i forma og stek i 25-30 min.

Avkjøl kaka på rist og bruk en skarp kniv som føres langs innsiden av forma før ringen fjernes. Denne er seig og fløyelsmyk, mektig og veldig god å kombinere med bringebær, det balanserer søtsmaken. 

BANAN OG KARAMELL KAKE

Nok en gang, inspirert av Roy Fares! Han er min go to kakefyr og kokeboka United States of Cakes begynner å bli veldig slitt.

Denne kaken er stor, og det trengs en stor vennegjeng eller et familieselskap for å spise den opp. Den holder seg fresh noen dager i kjøleskap for det er mye fuktighet i bananene, men det forsvinner ganske fort. Selv om det er mye smørkrem er den ikke så søt, så den er ikke alt for mektig. Kombinasjonen med nøttene gjør det vanskelig å slutte å spise!

4 bananer

2 ts sitronsaft

skall av 1/2 sitron

460 g hvetemel

2 ts natron

1 ss vaniljesukker

3 dl helmelk

1 1/2 ts hvitvinseddik

180 g smør

470 g sukker

3 egg

100 g valnøtter

1 ss smør

1 1/2 ss brunsukker

1 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

1/2 ts rosmarin

750 g usaltet smør

4 eggehviter

1 dl vann

300 g sukker

2 bokser vikingmelk

5 ss karamellsaus

Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Start med kaken, ha bakepapir i bunnen og smør sidene på 3 rundformer, ca 20-22cm. Sett ovnen på 140 grader varmluft. Mos bananene, riv skall av en halv sitron og bland alt med sitronsaften. Visp smør og sukker hvitt, ha ett og ett egg i blandingen. Sikt i mel, natron og vaniljesukker og bland litt sammen før melk og hvitvinseddik tilsettes. Ha bananene i tilslutt og bland røra godt. Det er mye røre så vær forsiktig så ikke mel eller væske fyker overalt. Bland sammen med en slikkepott og pass på at det ikke er mel igjen i bunnen eller på sidene av bollen. Fordel røra i formene og stek i ca 25 min. Siden det er varmluft kan alle tre settes inni sammen fordelt på to bakeplater om det blir plass, om ikke stek i to omganger. Om alle formene stekes samtidig anbefaler jeg å bytte plass halvveis i steketiden. Sjekk med en kakenål og er den ren avkjøles kakene på rist. De må være helt kalde før smørkremen has på.

For smørkremen, visp eggehvitene til skum, i ca 3 min, mens vann og sukker kokes opp til 121 grader. Hell sukkerlaken i eggehvitene mens vispen går på max hastighet, la det renne ned langs kanten i en tynn jevn stråle. Vær forsiktig for 121 grader er veldig varmt. La så vispen gå på medium hastighet til bollen kjennes romtemp/kald. (I mellomtiden, hopp til neste del av oppskriften, gjør klar nøttene.) Viktig at det blir avkjølt for smøret skal nå tilsettes og kremen vil deles om marengsen fortsatt er for varm. Ha i smøret i omganger, slik at massen blandes godt mellom hver gang. Ha så i vikingmelka i omganger og tilslutt karamellsausen, jeg bruker karamellsaus fra Freia, den man har på iskrem. Smak til, kanskje vil du ha mer karamellsmak men ikke la det bli for søtt.

Varm nøttene i stekovnen på 180 grader i 10 min. Smelt smør og rør inn alt av krydder og sukker. Bland alt sammen og sett til side til kaken skal dekoreres.

Om det er blitt en forhøyning på kakene, kan det brukes en brødkniv til å jevne ut så de blir mest mulig flate. Dekk lagene med smørkrem og tilslutt hele kaken. Pynt toppen med nøttene. 

MARENGS

….. eller pikekyss om du vil. Uansett så er disse så gode når de smelter på tunga! Som liten spiste jeg mye pikekyss, og undret mange ganger på hvorfor vi aldri hadde guttekyss…

Ofte sitter man igjen med eggehviter men mangler en ide på hva man skal bruke hvitene til. Da er marengs perfekte! Blir de ikke spist opp samme dag, holder de seg i en lufttett beholder i mange dager. Når jeg kommer over spennende ting innen kategorien mat, kjøper jeg det alltid selv om jeg ikke alltid har en plan, og i skuffa hadde jeg en boks med tørka blomsterstrø, perfekt til å dresse opp ellers hvite marengs. Kunne brukt litt matfarge men synes de er så fine og hvite, og mine fotograføyne liker det mer minimalistiske.

2 eggehviter

120 g sukker

en klype salt

Sett ovnen på 150grader. Ha eggehviter og salt i en bolle og sett i gang vispen. Når eggehvitene starter å skumme, ha i sukkeret, litt etter litt. La maskina gå til massen er blank, tykk og hvit. Klargjør en stekeplate med bakeark og legg på klatter av marengsen. Klatt videre eller bruk ensprøytepose om man vil ha litt mer kontroll på klattene eller et annet uttrykk. Dryss eventuelt over tørka blomsterblader, senk temperaturen på ovnen til 100 grader og sett inn marengsen. Ikke vent til ovnen er 100 grader, sett de inn. Varmen gir en sprø skorpe og holder de samtidig litt myke inni. Stek i 45 min eller 60 min om de skal være mer sprø. Avkjøles på rist. 

SUKSESSTERTE

Kaken som forsvinner litt for fort! Er det ikke rart at noen kaker bare blir hengende med oss. Suksessterte er vel en must i konfirmasjoner, barnedåp, bryllup og alle bursdager etter fylte 60 år. Kombinasjonen av nøttebunn og den dekadente deilige eggekremen er elsket av store og små. Den er så mektig at du tror du ikke klarer en bit til, men det vil alltid finnes plass til littegranne mer, for den er bare så god!

Mange kaller den påskekake, og siden den har blitt laget i alle de år og over hele landet er det sikkert ganske mange forskjellige navn på den. Oppskriften er for to lag, og kan enkelt halveres for å få én vanlig kakestørrelse. Trodde denne kaka skulle vare i påska, men på skjærtorsdag formiddag, under en omgang med Monopol, var det plutselig tomt.

Det lønner seg å lage denne en dag eller to i forveien. Jeg liker å la kremen tykne i romtemperatur, og det tar fort ett døgn. Har man det travelt er det bare å ha den over i en beholder med lokk og sette den i kjøleskapet, men det er en liten sjarm med å la den stå ute, da kan man teste ut og smake litt underveis som den tykner, til glede for alle.

Jeg er ikke en stor kakepynter, men kom til å tenkt på at det kanskje kunne vært fint å pynta med M sjokoladen. Spesielt siden det er påsketid og de kan på en måte se ut som små egg. Tanken utviklet seg til hva med å kverne opp litt M og ha de i kakebunnen? Det skal teste ut, neste påske.

8 eggehviter

300 g melis

300 g mandler

8 eggeplommer

2 dl kremfløte

250 g sukker

2 ts vaniljesukker

300 g smør

Start med kremen, den er veldig enkel og noe av det beste jeg vet! Separer eggene og ha eggeplommene, kremfløten, sukkeret og vaniljesukker i en kjele. Varm opp på svak varme, typ middels på koketoppen. Vår går opp til 9 så jeg bruker innstilling 5. Og dette tar litt tid, A watched pot never boils sies det og det er sant. Du skal røre og følge med på hva som skjer i kjelen, dette er eggeplommer og kan fort bli til eggerøre om man bruker for høy varme. Når kremen tykner litt kan man skru opp ett hakk for å få litt fortgang i ting, men ha kontroll. Når det har boblet såvidt og kremen kjennes noe tykkere tas kjelen av plata. Bruk kaldt smør i terninger og rør det straks inn i kremen. Rør den glatt og fin og sett til avkjøling. Den bør være ganske fast før den has på kaka.

Sett stekovnen på 170 grader.

Kvern eller mal mandlene, anbefaler å gjøre dette selv, ikke bruk mandelmel det blir for fint og man mister den gode teksturen i kaka som gjør den ekstra god. Sikt i melis.

Stivpisk eggehvitene i en helt ren bolle, ha i en liten klype salt først, det ligger kanskje ikke noe i det men jeg føler at de blir bedre å jobbe med. Skjær eggehvitene inn i mandlene og bland sammen. Ikke pisk eller overarbeid røra, bare bland det sammen og hell over i to smurte springformer, gjerne klipp ut bakepapir og legg i bunnen. Om jeg ikke husker feil ble det ca 750g rør i hver form, men det kan også ha vært 450g, det var mye som skjedde på kjøkkenet denne formiddagen! Siden dette er til to kaker som skal settes oppå hverandre, må det stekes i to omganger. Dekk til forma som ikke skal i ovnen med et kjøkkenhåndkle. Etter 30-35 min i stekeovnen kan kaken sjekkes med en kakenål, det skal ikke være kakerester eller røre på pinnen, er det det, stek i 3-4min til og sjekk nåla igjen.

Kakene skal avkjøles på rist og de kan fint ligge tildekket ett par dager i kjøleskap. Legg kakebunn nr 1 på et serveringsfat og smør på kremen, legg så på siste lag og smør på resten av kremen. Pynt med revet sjokolade, hakkede nøtter eller små sjokoladeegg til påske. 

APPELSIN OG HAVREGRYNSCOOKIES

En spennende cookie som ikke er for søt men full av smak fra appelsin og nøtter. Passer veldig godt på farten, på tur eller til frokost faktisk. Å kandisere appelsinskall er en enkel sak, og noe som kan brukes til å lage god konfekt til jul! Cookiene holder seg gode og saftige noen dager siden det er appelsinjuice i de, men normalt spises de opp før den tid! Om man ikke har tid til å kandisere appelsinskall kan det byttes ut med f eks tørket aprikos eller tranebær. Hasselnøttene trenger heller ikke ristes først, men de får en dypere mer spennende aroma og smak om man tar seg tid til dette steget. Har man kids som er skeptiske til havregryna kan de kvernes opp litt i en blender, da merkes de ikke så godt.

saften fra 1/2 appelsin

skall fra 2 appelsiner

60 g rosiner

70 g hasselnøtter

120 g usaltet smør

1 egg

125 g brunsukker

120 g havregryn

120 g hvetemel

3 g natron

3 g malt kanel

2 g maldonsalt

5 g vaniljesukker

Start med å kandisere appelsinskall. Del en av appelsinene i to og klem ut saften fra den ene halvparten, sett til side. Skrell resten og skjær opp skallet i små terninger, avhengig av hvor store biter man vil ha. Legg bitene i en stor panne og dekk med kaldt vann, kok opp og la det koke i 5 min, hell av vannet og gjenta prosessen tilsammen tre ganger. Bland sammen 3 dl vann og 150 g sukker i en kjele, la det koke opp og småboble i ca 7 min før skallbitene tilsettes. La det stå og småkoke i en times tid. Ikke rør i blandingen, da kan sukkeret krystallisere seg, rist forsiktig på kjelen slik at alle bitene blir dekket av sirup. Hell av sirupen og la bitene ligge og lufttørke på rist mens deigen lages.

Sett ovnen på 190 grader varmluft, legg hasselnøttene i en form eller på en liten bakeplate og rist de i ovnen i 8 min. La de avkjøles før de legges i et stykke tørkerullpapir for å skrubbe bort skallet.

Grovhakk hasselnøttene, noen ganger knuser jeg de i en morter, og bland de sammen med appelsinskall, havregryn og rosiner. Visp smør og brunsukker luftig før egget tilsettes. Ha så i siktet mel, natron, kanel, salt og vaniljesukker og jobb det sammen til en deig. Tilsett så nøtteblandingen og saften fra den halve appelsinen og bland godt. . Del deigen i ca 18-20 biter, fordel de på to bakeplater dekket med bakeark og klapp de litt flate, pass på at de har litt rom mellom seg. Stekes midt i ovnen i 10 min og avkjøles på rist. 

BANANBRØD

Den perfekt brødkaken om man har noen overmodne bananer liggende! Oppskriften sier 3-4 bananer, men det holder med 2-3 stk, bananen på toppen til pynt kan i så fall droppes. Har man ikke helt modne bananer kan man hjelpe de litt, det finnes flere råd her, fra å kjøre de litt i mikrobølgeovn, legge de i vanlig ovn eller putte de i en papirpose. Selv synes jeg det er litt stas å lage når bananene faktisk har gått litt over modning av seg selv, da føles det som de brukes til noe i stedet for å havne i søpla, og det er litt fint å tenke på. Som i flere av kakeoppskriften fra Bordfolk passer denne med et stort glass kald melk, men det er også godt med en kopp te med sitron, fersk ingefær og honning til! Tror det er Roy Fares som har originaloppskriften til denne, uansett er han et så stort forbilde for meg og fortjener å nevnes!

3-4 bananer

120 g smør

110 g brunsukker

2 egg

240 g mel

5 g natron

3 g maldonsalt

60-100 g valnøtter eller andre nøtter

Sett ovnen på 170 grader varmluft og kle en brødform med bakepapir.

I en kjøkkenmaskin eller med håndmixer, kjør smør og sukker til det er blitt lysere i fargen, ca 5 minutter. Ha så i ett og ett egg i gangen, slik at det ene blandes i godt før det neste has i. Legg en banan til side og mos resten med en gaffel, ha det så i smørblandingen sammen med saltet. Sikt i mel og natron, bland alt sammen før hakkede nøtter tilsettes og alt blandes til en jevn røre.

Fordel så røra i formen, del den siste bananen på langs og trykk den lett ned i røra, se bilde over. Om man ikke har en ekstra banan, bruk hele valnøtter, eller ingenting. Stekes midt i ovnen i 40-45 min. Sjekk med en kakenål.

La brødet avkjøles i 10 min i forma før den hvelves ut på rist, fjern bakepapiret og la den avkjøle seg en liten stund til, ca 10-15 min. Den er såpass saftig at den holder på varmen en stund. Om den ikke serveres nystekt, kan den varmes opp i stekeovn så den blir lun igjen.