LUN PÆRESALAT MED BLÅMUGGOST

Høstmat, det er min favoritt. Det å bygge smaker, sitte under pledd og kjenne på at man kan trekke seg litt tilbake, det er en oppskrift jeg kan like. Jeg gleder meg nok mer til bladene på trærne blir gule og oransje, enn når de spirer og blir lysegrønne. Lune retter man kan spise ut av ei skål er mat jeg koser meg med ekstra mye, og lenge.

2-3 pærer

salatblader

en håndfull valnøtter

100g blåmuggost

1-2 ss honning

smør

2 ss olivenolje

1 ss eplecidereddik

1ss honning

salt og pepper

Rist nøttene i en tørr stekepanne og sett de tilside. Skjær pærene i skiver, og den smaleste delen av pærene i biter. Ha de i en bolle og bland med honning, stek de så i smør på medium varme i noen minutter til de blir lune og får litt farge.

Pisk sammen olivenolje, eplecidereddik, honning, salt og pepper. Vask salatbladene og legg de i ei serveringsskål. Ha over ett par spiseskjeer av dressingen. Legg så over de lune pærene, smuldre over blåmuggost og dryss over valnøttene. Jeg hadde ei skål med Bondens Parmesanpotetgull på benken, så jeg stødde noen flak av de over salaten før servering.

 

OVNSBAKTE DRUER MED ROSMARIN OG BURRATA

Høsten ligger og lurer rundt hjørnet, og kveldene blir mørkere og temperaturen senkes litt. Det merkes at vi er mange som trekker inn og gleder oss til levende lys og pledd igjen. Vi har alle masse input og tanker etter en sommer med masse opplevelser og forhåpentligvis lading av batterier. Selv har jeg hatt en fin sommer, fått sett alle mine og ledd og grått litt. Alle følelser hører med og det er noe fint i det også, at man kan lene seg på hverandre når man har det litt tungt, for så å kunne være der tilbake når noen trenger ett øre og en skulder.

Matmessig har det vært mange fine inntrykk løpet av sommeren! Har mange retter på blokka jeg håper å få delt, at ikke hverdagen kommer for mye “i veien”, for Bordfolk er veldig viktig for meg, med et utløp for kreativitet og å kunne leke med bilder og alt som fører med oppskriftsutvikling og testing.

2 brødskiver

2 burrata

noen kvister rosmarin

røde druer

olivenolje

smør

flaksalt og pepper

Mens ovnen varmer seg opp til 200 grader, rensk nederste del av rosmarinkvistene for å lage spyd, og tre på druene. Legg rosmarindruene i en ildfast form, ha over flaksalt og olivenolje og stek i 10-12 min. Legg gjerne ved mer druer også, de blir så gode ovnsbakt, man får ikke nok.

Stek brødskivene lett i litt smør og olje så de får en god crunch.

Server med god olivenolje, salt og pepper over burrataen.

 

BUTTERDEIGSTENGER MED BLÅMUGGOST OG PARMESAN

Småsnacks, fingermat, delemat. Alle disse tingene er perfekte å sette frem. Man kan ta det man vil, og så mye man vil, og man får en smak på alt mulig. Mai er her og det er mange samlinger i tiden fremover. Det å kunne sette frem noe fingermat er alltid en god ide, da vet man hvor man skal gjøre av hendene sine, man har et samtaletema og man roer blodsukkeret, perfekt i familiesamlinger.

Fingermat skal være enkelt, og disse er virkelig enkle. Fra frossen butterdeig til ferdig snack på 30-40min. Bytt ut med andre smaker etter hva du liker. Bruk gjerne en sterk blåmuggost med mye smak, for det blir mye butterdeig til ost, så du trenger de store smakene.

4 plater frossen butterdeig

2 ss melk

100g blåmuggost

40g parmesan

Sett ovnen på 180grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland blåmuggost og melk, så osten blir mykere og mer smørbar. Riv parmesan og bland halvparten med blåmuggostblandingen. Tilsett en klype flaksalt og pepper.

Kjevle ut to av butterdeigsplatene til nesten dobbel størrelse, bre utover blåmuggosten og legg over den andre platen, trykk lett sammen. Bruk en pizzaskjærer og skjær ca 1 cm brede strimler, snurr de og legg de på stekebrettet. Gjør det samme med de to resterende butterdeigsplatene, dryss over parmesan og stek i 15 min, til gyllen.

 

FRENCH TOAST MED PEANØTTSMØR

Er det kake eller frokost eller hva er det…. French toast er noe av det absolutt beste jeg vet, favoritten er denne men den har fått seg en god konkurrent i kommende oppskrift! En fin måte å bruke opp loffskiver som har blitt tørre eller harde, det er egentlig en fordel faktisk. Noe å servere for en ekstra koselig frokost.

2 egg

2 dl fløte

2 skiver loff

ca 2ss peanøttsmør

1ss peanøtter

1ss sukker

Bland eggene godt sammen, for et perfekt resultat, sil eggene, da vil du unngå “eggetråder” ved steking. Det er ikke nødvendig, men har du tid, hvorfor ikke.

Skjær skorpene av toastskivene om du vil, smør peanøttsmør på to av skivene, dryss over grovhakkede peanøtter og legg over de to andre skivene, så du har to sandwicher. Bland eggene med fløte og legg skivene i eggeblandingen. La det ligge i ca 5 min, snu og la de ligge 5 minutter til. Da vil eggeblandingen trekke godt inn i brødet. Smelt smør i en stekepanne på medium til høy varme, dryss den ene siden av toasten med sukker, stek i smøret ett par-tre minutter på begge sider, til gyllen og server. Sukkeret gir det en karamellisert smak og en liten knekk.

 

TUNFISK OG RIS

Til de dagene hvor man bare må ha noe, raskt, proteinrikt og godt. Dette er en rett søskenbarnet mitt sverger til, men han har sin egen vri hvor han blander creme fraiche, tunfisk, mais og ris.

Krydderet jeg bruker er en erstatning for furikake, en japansk krydderblanding som jeg ikke har fått tak i. (Jeg bruker Wasabi Sesame fra Santa Maria) Bruk hvilken ris du ønsker, vi har alltid mengder med jasminris i hus så det er det som er brukt i denne oppskriften. Bruker du annen ris, følg fremgangsmåten til valgt ris.

150 g ris (jeg brukte jasminris)

300g vann

klype salt

150g tunfisk i olje

2 ss kewpie majones

1/2 ts soyasaus

1-2 ts sesamolje

ca 1 ss wasabi sesam krydder/furikake

1-2 vårløk

Start med å kok opp risen, la den avkjøle seg litt. Renn av oljen av tunfisken, bland først tunfisk med soyasaus og sesamolje, før majonesen tilsettes, bland lett.

Legg ris nederst i bollen, ha så over tunfisk, dryss over krydder og ha over kuttet vårløk.

 

GALETTE MED KARAMELLISERT LØK

September, litt daff grønnfarge på trærne, noen gule grener på bjørka. For min del, den fineste delen av året. En tid for å trekke seg litt tilbake, tenne lys, finne nye TV serier, bake og spise god mat. Tid sammen. Suppesøndager og strikkasokker. Denne galetten med karamellisert løk og chevre, er en deilig blanding av søtt, smuldrende og kremet. Kan spises hver søndag til lunsj for min del.

125g mel

1/2 dl olivenolje

3-4ss vann

klype salt

2 løk

125g ricotta

1 ss olivenolje

100g chevre

1 egg

liten neve valnøtter

1 ts tørket timian

Bland mel, salt og olivenolje i en foodprosessor. (Kan også blandes for hånd, det tar bare litt tid å få det sammen til en god deig) Tilsett 2 ss vann, ha i mer til det kommer sammen til en smidig og god deig. Pakk i plast og legg i kjøleskapet.

Skjær løk i tynne skiver og stek i litt olje og smør i ca 25 min på medium varme, til nydelig karamellisert. To løk høres mye ut, men de vil minske betraktelig under steking. Sett tilside mens deigen kjevles ut til ca 30cm diameter. Sett ovnen på 180grader. Bruk en gaffel og pisk opp ricottaosten med 1 ss olivenolje, fordel utover deigen, men unngå 2-3cm i kanten, da den skal brettes over fyllet til slutt. Fordel så utover løken, og halvparten av chevreosten. Brett deigkanten over fyllet (se bilde). Pisk sammen egget og pensle kanten av deigen, dryss over timian og stek i 40-45min. Fordel over resten av chvreosten før servering, sammen med hakkede valnøtter og litt ekstra olivenolje.

 

SMØRDAMPET KÅL

Hodekål er en allsidig grønnsak, og jeg mener vi glemmer den enkleste måten å bruke den på, som er å smørdampe den. Perfekt tilbehør til grillmat, til både kjøtt og fisk. En veldig god siderett som er rimelig å lage og enkel å like. Jeg regner en kvart kål pr person.

1 hodekål

1dl vann

2-3 ss smør

maldonsalt

fersk gressløk

Del kålen i fire, pass på at alle bitene får litt av stilken slik at den henger sammen. Kok opp vann og 2 ss smør, legg kålen med kjernen opp, dryss over salt, ha på lokk og damp i 3 min.

Serveres med litt ekstra smeltet smør, maldonsalt og hakket gressløk.

 

CHILLITOMATER MED YOGHURT, FETA OG TIMIAN

Dette er et tilbehør, en snack og en perfekt delerett. Sett det frem på bordet og jeg kan garantere at det forsvinner raskt. Komboen med syrlig, søtt, kremet og hett er uten tvil en vinner. Juster nivået på heten ved å ta mer eller mindre chilliflakes, men husk at yoghurten demper endel også. Perfekt til et stykke ristet brød, grilla kjøtt eller som en liten rett i seg selv.

750g plommetomater

1-2ts chilliflak

3 ts honning

350g gresk yoghurt

200g fetaost

1 hvitløksfedd

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader.

Halver tomatene og bland de med ca 1 ss olivenolje, chilliflak, honning, salt og pepper. Fordel utover på et stekebrett og stek i 30 min. Rør sammen yoghurt, revet hvitløk og smuldre i halvparten av fetaosten. Bre utover på et serveringsfat, fordel de stekte tomatene og smuldre over resten av fetaosten. Ringle over litt av væsken fra tomatene, kvern over pepper og legg på fersk timian før servering.

 

STEKTE EGG I FLØTE

Det er februar, vinter med små glimt av vår. Dagene blir lengre og sola varmer faktisk, men vi er allikevel midt oppi vinteren så mat som varmer er alltid en god ide. Dette er en rask frokost, fungerer også som lunsj, og er helt fantastisk. Chilliolje, egg og brød, en kombo de fleste liker!

4-5 egg

1 løk

2 dl matfløte

1-2 ts chiliolje

fersk gressløk

noen skiver godt brød

Hakk løk og knekk alle eggene i en bolle. Prøv å hold eggeplommene intakte. Smelt litt smør/olje i en stekepanne du har lokk til (eller bruk en tallerken som lokk) Stek løken gylden, ha i fløten og la fløten koke litt i ca ett min så den tykner litt. Skru ned varmen til medium og tilsett alle eggene. Ha på lokket og la det småputre i 3-5 min.

Dryss over salt, pepper og finhakket gressløk.