BABKA MED SJOKOLADEFYLL

Deilig briochebrød med sjokoladefyll og rista nøtter på toppen, kan det bli bedre… Dette brødet tar tid med heving, så det er perfekt til en fridag. Fint å servere gjester for babka er ikke så vanlig her i Norge, så det er spennede å kunne sette frem noe de fleste ikke har hørt om før, men som alle garantert vil like. Toppingen er sprø og utrolig god, og det myke brødet nærmest smelter på tunga!

400 g mel

50 sukker

4 g maldonsalt

4 g tørrgjær

1 dl kulturmelk

125 g usaltet smør

2 egg

35 g kakao

110 g sukker

7 g vaniljesukker

90 g usaltet smør

50 g mel

55 g sukker

35 g usaltet smør

1 ts kanel

Til denne babkaen er det tre komponenter, deig, fyll og strøssel. Vi starter med deigen så den kan settes til heving.

Pass på at alle ingrediensene er romtempererte, da er du sikret et bra resultat. Bland mel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. I en kasserolle, bland kulturmelk, ett helt egg og en eggeplomme, eggehviten settes til side til pensling. Visp lett sammen og varm forsiktig opp til 41 grader. Tilsett melkeblandinga i det tørre og bland godt sammen. Tilsett smør i omganger og la deigen eltes i 5-10 min. Sett til heving på en lun og trekkfri plass, som jeg ofte sier, bruk gjerne stekovnen, sett på lampen så er det lunt og godt.

Mens deigen heves, lages fyll og strøssel. Til fyllet blandes kakao, sukker, vaniljesukker og smør i en kasserolle og smeltes akkurat nok til at det kan blandes sammen. Bruk svak varme og rør jevnt, det skal bare smelte sammen til en masse. Hell det over i en skål og fortsett med strøsselet.

Bland mel, sukker, kanel og usaltet romtemperert smør i en skål, bruk fingrene og gnu det sammen til en sandaktig tekstur. Sett til side.

Deigen skal heve ca 30 min, når tiden er ute, bruk en kjevle og kjevle ut et rektangel. Den lengste siden skal være like lang som brødformen som skal brukes. Tykkelsen blir ca 1-1,5 cm. Bre utover fyllet, om det fortsatt er veldig flytende, sett det i kjøleskapet, men følg med, det skal være mykt nok til å bre utover. Strø over ca 3 ss av strøsselet, jevn fordel. Rull sammen fra langsiden til en pølse, og kutt deigpølsa i to på langs, da har du to like lange lengder. Rull de litt over slik at kuttsiden ligger opp. Klyp sammen endene i den ene siden, og legg den ene rullen over den andre, nesten som en flette. Pass på at kuttsiden fortsatt peker opp, og legg over to ganger til så blir det et fint mønster. Klyp sammen i endene og legg brødet over i en brødform kledd med bakepapir. La det heve i 1 time.

Pensle brødet med eggehviten og dryss over resten av strøsselet. Forvarm ovnen til 180 grader og stek i 45 min. Avkjøles på rist, nytes med et stort glass kald melk!

 

FOCACCIA

Man kan vel ikke ha en nettside med oppskrifter uten den tradisjonelle focaccian!? Like god til aioli og pesto, som til en god salat eller til grillmat. Dagen derpå er det magisk med focaccia med speilegg og parmesan.

Det som er spesielt med denne focaccia er at jeg har på en saltlake. Lærte dette via Netflix serien Salt, Fat, Acid, Heat med Saman Nostrat. Hun var på reise i Italia og lærte dette i Liguria. Der lages alle focaccia med saltlake på toppen. Det tilfører en saltsmak uten den skarpe saltsalt smaken. Det føles veldig feil å tømme over væske på en deig, men ikke tvil! Det fordamper og etterlater en helt fantastisk smak.

900 g hvetemel

1 pk tørrgjær

1 ts sukker

1 ts salt

6 dl vann

2 dl olivenolje

3 ss rosmarin

80 g vann

5 g maldonsalt

1 dl olivenolje

Bland tørrgjær, sukker, salt og mel. Tilsett temperert vann, 39-41 grader og romtemperert olje. Elt deigen godt sammen i ca 5 min i kjøkkenmaskin. Deigen er ganske våt, jeg pleier å helle litt olje langs innsiden av bakebollen så slipper deigen bedre når man heller den ut i en langpanne kledd med bakepapir.

Bruk en slikkepott og klem deigen utover i forma, om den er så stram at den trekker seg sammen igjen, la den hvile i ca 5 min så slipper gluten litt taket og den er lettere å forme. Settes til heving i 45-60min, under et kjøkkenhåndkle. Et garantert trekkfritt sted er inni stekovnen, med fordel kan man ha på lampen inni ovnen, det øker tempen litt og vil være en god heveplass for deig.

Etter en times tid, ta ut brødet fra ovnen og varm den opp til 220 grader. Ha litt olje på fingrene og trykk ned i deigen for å lage groper. Bland vann og salt i et glass, rør rundt og tøm det over deigen. Dryss over rosmarin og en halv spiseskje med maldonsalt og ringle over litt mer olivenolje.

Stekes i 30-35 minutter, til skorpen blir gylden og fin. Avkjøles på rist.



 

CHURROS

Sprø på utsiden, myk på innsiden. Sukker, kanel og sjokolade. Kan det bli bedre? Flere teksturer og søtsaker, det er noe jeg setter pris på. Det er enkelt og raskt og en skikkelig favoritt! Vi laget dette første gang under fotball-VM i 2010, du husker kanskje vuvuzelaen? Vi hadde en greie med å lage mat til det landet vi heia på, og da ble det churros en kveld. Jeg liker best å lage baller av de, selv om de egentlig skal være i lange staver.

Grunnoppskriften jeg bruker er den samme som til vannbakkels, i tillegg kommer sukker, kanel, sjokolade, fløte og frityrolje.

Å sette frem dette i en bursdag eller familiesamling er et morsomt alternativ til kake!

En oppskrift på vannbakkels

3 ss sukker

1 ts kanel

100 g kokesjokolade

1/2 dl fløte

1 l frityrolje

Start med sjokoladesausen. Hakk sjokoladen fint og ha den i en liten skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, la det stå et minutt og og rør sammen.

Lag en porsjon med vannbakkelsrøre, fyll over i en sprøytepose med stjernetipp. Varm opp oljen til ca 180 grader, jeg sverger til sukkertermometer for å ha litt kontroll. For å sikre at jeg får like store churrosballer, sprøyter jeg røre i en liten is scoop, men man kan også bare lage det i stenger slik det er ment. Klem da ut direkte i oljen, ha en saks i ene hånda og klipp av når lengden på churroen er ca 5-6 cm. Ikke overfyll kasserollen, det vil senke tempen på oljen og det vil gjøre det for trangt til å snu churroen for å få den sprø og fin på alle sider.

Fyll en skål med sukkeret og kanelen, ha i en og en churro og dekk den med sukkerblandinga før den legges på rist for å avkjøle seg litt. Ha over sjokoladen og server med en skål av sjokoladesaus for dipping!

 

PAVLOVA MED NØTTER OG FERSKEN

Du vet når du har bursdag og kan få akkurat den kaken du vil ha? Da blir jeg veldig usikker og klarer ikke å bestemme meg. Det er så mange kaker jeg har smakt på før som jeg vil spise igjen og det er så mange kaker jeg vil smake som jeg ikke har laget før. I år ble det litt på slump. Med bursdag på 2.pinsedag og en travel uke i forveien var det ikke noen tanker rundt hvilken kake vi skulle ha. Vi reiste på Fjellvær og selv om vi er der nesten en gang i måneden og har mye utstyr og ingredienser ble det liksom ikke helt enighet om hva vi skulle gå for. Der sto vi på butikken på lørdag, like før stengetid og litt slitne og trøtte klarte vi ikke bestemme oss. Jaja, pavlova da, sier jeg. Ok, sier han. Men ikke med vanlig toppings som kiwi og jordbær da, nei helt enig. Så fikk jeg øye på flate fersken som er i sesong nå, og tenkte på nøtteblandingen som jeg er så glad i, de kan bli en god kombo! Og det ble de så absolutt! Sprø nøtter med rosmarin og kajennepepper sammen myke syrlige fersken og den søte kremen var så utrolig godt! Vi spiste kaken mens vi spilte monopol, og selv om jeg ble konkurs først av alle, ble det en utrolig fin dag.

4 eggehviter

250 g sukker

1/2 ts maldonsalt

2 ts maizena

1 ts eplecidereddik

4 eggeplommer

3 dl melk

1 ss maizena

1/2 sukker

3 plater gelatin

3 dl kremfløte

2 ss sukker

halv porsjon barnøtter

5 stk flate fersken

Sett stekovnen på 110 grader varmluft og kle en stekeplate med bakeark.

Visp eggehviter med saltet, når det har skummet godt og det danner seg stive topper kan sukkeret tilsettes litt og litt. Øk hastigheten og la marengsen bli blank og fast. Kjenn etter ved å ha litt av massen mellom to fingre, om sukkeret er oppløst. Om ikke la det gå et lite minutt til før det sjekkes igjen. Litt sukkerpartikler er helt ok, ikke overpisk marengsen. Sikt i maizena og tilsett eddik, vend sammen med en slikkepott og ha over på bakearket. Størrelsen bestemmer du selv, men steketiden her går etter en diameter på ca 23-26 cm med en høyde på ca 2,5-3 cm. Stekes på nederste rille i 90 minutter. Flere oppskrifter jeg har lest anbefaler å steke den dagen i forveien så den blir skikkelig tørr og crispy, men jeg liker den litt seig inni så jeg lager den den samme dag som servering og lar den avkjøle seg en times tid på rist.

Imens lages eggekremen. Ha eggeplommer, melk, maizena og sukker i en kjele. Bruk kald melk og klipp gelatinplatene i mindre biter og tilsett de i blandingen. La det stå og bløtgjøre gelatinen i ca fem minutter før plata skrus på. Varm opp under omrøring, og følg med. Jeg skrur aldri plata på full fres når jeg lager eggekrem, for det kan fort bli eggerøre om det blir for varmt. La det tykne sakte men sikkert og når konsistensen er som tykk vaniljekrem kan den tas av plata og settes til avkjøling.

Lag nøtter i følge oppskriften i linken og skjær fersken i biter. Rett før servering piskes kremen med 1 ss sukker, tilsett eggekremen og pisk litt forsiktig sammen.

Bre kremen over marengsbunnen og tilsett nøtter og fersken. Denne er best samme dag som den lages, ingen fare, den forsvinner fort!

 

BACON OG OSTESCONES

En enkel sak å lage til et deilig frokost eller lunsjbord. Disse sammen eggerøre og creme fraiche er så utrolig godt! Kajennepepperen gir det et lite kick som creme fraichen roer raskt ned. Vi følger basisoppskriften til scones med litt ekstra. Ved å kutte de til trekanter får man en morsom twist og hele deigen blir brukt på en gang, ingen ekstra forming. Har kanskje nevnt det før, men jeg hører alltid svigermor i bakhodet når vi skal samles til frokost eller lunsj i helgene, “Nå skal vi sitte lenge og kose oss” Det er noe med felles måltid, får oss til puste ut, til å åpne oss og den gode samtalen kommer så naturlig.

Kos dere!

300 g bacon

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 1/2 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

2 ts rosmarin

50 g cheddarost

100 g smør

3 dl melk

1 egg

Start med baconet, skjær det i terninger og stek de sprø i stekepanna. La de renne av seg og avkjøles på litt tørkepapir. Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Riv osten. Bland mel, salt, bakepulver, rosmarin og kajennepepper i en stor bakebolle. Smuldre inn det kalde smøret slik at teksturen blir som sand. Bland egg og melk, visp litt sammen og tilsett bacon og ost. Hell det over i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes for mye med, men tilsett mer mel om nødvendig.

Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Form den til en sirkel, ca 3-3 1/2 cm tykk, bruk hendene til å forme og klappe den ned. Del opp i trekenater som om det var en pizza, 8 tilsammen. Separer de litt fra hverandre så de blir stekt jevn.

Stekes i 18-20 min. La de avkjøle seg litt med server de mens de er litt lune.



 

SVENSK KLADDKAKE

Enkleste enkle. Eneste som trengs til denne kaka er en kasserolle og en kakeform. Ingen pisking og lite oppvask, og den er så god at den blir en gjenganger. Det er en type kake vi spiser året rundt, på sommeren kombineres den med friske gode bringebær og is, og på vinteren er det rista nøtter og karamell. Minner litt om brownie men er mer flytende og etter min mening bedre!

Oppskriften er inspirert av Izy Hossack som driver bloggen Top With Cinnamon og har gitt ut bok, kanskje til og med bøker? Hun er en allrounder, god på oppskrifter, god på bilder og god til å formidle mat og opplevelsen rundt mat.

135 g smør

55 g bakekakao

300 g sukker

50 g brunsukker

110 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

1/2 ts salt

3 egg

Forvarm stekovnen til 180 grader.

Ha bakepapir i bunnen av en rund springform, spray litt formfett eller ha på litt smør på sidene av formen.

Smelt smør i en kasserolle, velg en som er stor nok til å romme alle ingrediensene, så spares det mye oppvask. Når smøret er smeltet, ha i mel, sukker, vaniljesukker, kakao og salt. Bland godt sammen og tilsett ett og ett egg. Ha røra over i forma og stek i 25-30 min.

Avkjøl kaka på rist og bruk en skarp kniv som føres langs innsiden av forma før ringen fjernes. Denne er seig og fløyelsmyk, mektig og veldig god å kombinere med bringebær, det balanserer søtsmaken.



 

CHALLAH

Tradisjonelt er challah et brød som lages for sabbaten, det er på en måte en variant av brioche og er helt nydelig med mykt smør og honning. Oppskriften gir ett brød, og det er veldig mettende. Det er litt hevetid på det så det så start tidlig. Det fungerer fint å varme opp brødet dagen etter, eller bruke det til å lage french toast! Oppskriften er fra boka The New York Cult Recipes av Marc Grossmann, en kjempekul bok med så mye inpirasjon!

Det er litt vanskelig å skjønne helt hvordan man skal flette med 6 deler, så for enkelthet skyld er det ikke noe problem å bruke 3 og flette på vanlig måte. For en utfordring kan man sjekke ut videoer om fletting av challah på YouTube.

Det som er fint med dette brødet er at det passer godt å dele, man bryter bokstavelig talt brød, med flettene er det enkelt å få passende biter av brødet som man kan ha smør på og dyppe i god honning. Jeg liker veldig godt servere challah sammen med salte oliven, det er en god kombo!

575 g hvetemel

1 1/2 ts tørrgjær

60 g sukker

2 ts salt

1,5 dl vann

2 egg

2 eggeplommer

2 ss olivenolje

sesamfrø til pynt

Alle ingrediensene skal være romtemp, men vannet skal ha en temp mellom 37-41 grader. Start med å blande alt det tørre. I en annen bolle, visp sammen smør, egg, eggeplommer, vann og olivenolje. (Spar en eggehvite til pensling) Bruk en deigkrok på kjøkkenmaskina og bland det tørre med det våte. Når det har blitt til en deig, elt i 5-10 min. For hånd eltes det litt lenger, 10-20 min. Form deigen til en ball og legg den i en bolle med litt olivenolje på sidene, slik at den ikke setter seg fast under hevinga. Dekk med plast og la den stå på en lun plass i 1 1/2 time. Jeg pleier å sette den i stekovnen, der er det garantert trekkfritt og jevn temp. På en kald dag kan man skru på lyset inni stekovnen så gir den akkurat nok varme til å hjelpe heveprosessen i gang.

Del deigen i seks like deler, jeg liker å veie opp og fikk ca 155-165 g pr del. Eller i tre like deler om man vil flette en enklere flette. Rull hver del til en pølse på ca 30cm, oljen som var i bollen under heving gjør deigen smidig å jobbe med men om det trengs kan benken meles litt. Samle delene og knip sammen i toppen og flett brødet, sikre det godt i endene og dytt de litt under brødet for å feste det.

Legg brødet på en bakeplate dekket med bakepapir, dryss litt mel over og dekk det med plast for en ny heving, ca 1-1 1/2 time. Mens det hever kan ovnen varmes opp til 180grader. Bland eggehviten med 1 ts sukker, visp sammen med en gaffel og pensle brødet. Strø på sesamfrø etter ønske og stek brødet i ca 25 min, til det er gyllenbrunt. Avkjøl på rist og server med smør og en skål honning for å duppe brødet i.



 

BANAN OG KARAMELL KAKE

Nok en gang, inspirert av Roy Fares! Han er min go to kakefyr og kokeboka United States of Cakes begynner å bli veldig slitt.

Denne kaken er stor, og det trengs en stor vennegjeng eller et familieselskap for å spise den opp. Den holder seg fresh noen dager i kjøleskap for det er mye fuktighet i bananene, men det forsvinner ganske fort. Selv om det er mye smørkrem er den ikke så søt, så den er ikke alt for mektig. Kombinasjonen med nøttene gjør det vanskelig å slutte å spise!

4 bananer

2 ts sitronsaft

skall av 1/2 sitron

460 g hvetemel

2 ts natron

1 ss vaniljesukker

3 dl helmelk

1 1/2 ts hvitvinseddik

180 g smør

470 g sukker

3 egg

100 g valnøtter

1 ss smør

1 1/2 ss brunsukker

1 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

1/2 ts rosmarin

750 g usaltet smør

4 eggehviter

1 dl vann

300 g sukker

2 bokser vikingmelk

5 ss karamellsaus

Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Start med kaken, ha bakepapir i bunnen og smør sidene på 3 rundformer, ca 20-22cm. Sett ovnen på 140 grader varmluft. Mos bananene, riv skall av en halv sitron og bland alt med sitronsaften. Visp smør og sukker hvitt, ha ett og ett egg i blandingen. Sikt i mel, natron og vaniljesukker og bland litt sammen før melk og hvitvinseddik tilsettes. Ha bananene i tilslutt og bland røra godt. Det er mye røre så vær forsiktig så ikke mel eller væske fyker overalt. Bland sammen med en slikkepott og pass på at det ikke er mel igjen i bunnen eller på sidene av bollen. Fordel røra i formene og stek i ca 25 min. Siden det er varmluft kan alle tre settes inni sammen fordelt på to bakeplater om det blir plass, om ikke stek i to omganger. Om alle formene stekes samtidig anbefaler jeg å bytte plass halvveis i steketiden. Sjekk med en kakenål og er den ren avkjøles kakene på rist. De må være helt kalde før smørkremen has på.

For smørkremen, visp eggehvitene til skum, i ca 3 min, mens vann og sukker kokes opp til 121 grader. Hell sukkerlaken i eggehvitene mens vispen går på max hastighet, la det renne ned langs kanten i en tynn jevn stråle. Vær forsiktig for 121 grader er veldig varmt. La så vispen gå på medium hastighet til bollen kjennes romtemp/kald. (I mellomtiden, hopp til neste del av oppskriften, gjør klar nøttene.) Viktig at det blir avkjølt for smøret skal nå tilsettes og kremen vil deles om marengsen fortsatt er for varm. Ha i smøret i omganger, slik at massen blandes godt mellom hver gang. Ha så i vikingmelka i omganger og tilslutt karamellsausen, jeg bruker karamellsaus fra Freia, den man har på iskrem. Smak til, kanskje vil du ha mer karamellsmak men ikke la det bli for søtt.

Varm nøttene i stekovnen på 180 grader i 10 min. Smelt smør og rør inn alt av krydder og sukker. Bland alt sammen og sett til side til kaken skal dekoreres.

Om det er blitt en forhøyning på kakene, kan det brukes en brødkniv til å jevne ut så de blir mest mulig flate. Dekk lagene med smørkrem og tilslutt hele kaken. Pynt toppen med nøttene.



 

MARENGS

….. eller pikekyss om du vil. Uansett så er disse så gode når de smelter på tunga! Som liten spiste jeg mye pikekyss, og undret mange ganger på hvorfor vi aldri hadde guttekyss…

Ofte sitter man igjen med eggehviter men mangler en ide på hva man skal bruke hvitene til. Da er marengs perfekte! Blir de ikke spist opp samme dag, holder de seg i en lufttett beholder i mange dager. Når jeg kommer over spennende ting innen kategorien mat, kjøper jeg det alltid selv om jeg ikke alltid har en plan, og i skuffa hadde jeg en boks med tørka blomsterstrø, perfekt til å dresse opp ellers hvite marengs. Kunne brukt litt matfarge men synes de er så fine og hvite, og mine fotograføyne liker det mer minimalistiske.

2 eggehviter

120 g sukker

en klype salt

Sett ovnen på 150grader. Ha eggehviter og salt i en bolle og sett i gang vispen. Når eggehvitene starter å skumme, ha i sukkeret, litt etter litt. La maskina gå til massen er blank, tykk og hvit. Klargjør en stekeplate med bakeark og legg på klatter av marengsen. Klatt videre eller bruk ensprøytepose om man vil ha litt mer kontroll på klattene eller et annet uttrykk. Dryss eventuelt over tørka blomsterblader, senk temperaturen på ovnen til 100 grader og sett inn marengsen. Ikke vent til ovnen er 100 grader, sett de inn. Varmen gir en sprø skorpe og holder de samtidig litt myke inni. Stek i 45 min eller 60 min om de skal være mer sprø. Avkjøles på rist.