MORMORS GULROTKAKE

På Fjordgløtt ligger det en gammel oppskriftsbok som er noe av det kjæreste jeg har. Her finner man oppskrifter på Elsas smultringer, opp ned kake, kavringer og lefse. Hele boka skal bakes gjennom. Nå har tiden kommet for gulrotkaken. Man kan skjønne at mormor var dreven innen baking, for det eneste som står er ingredienser med antall og steketid. Ingen fremgangsmåte. Heldigvis har jeg vært med henne og bakt hele oppveksten, så jeg har plukka opp en del ting. Kan egentlig ikke huske at hun bake gulrotkake så ofte, men som jeg husker var det den beste gulrotkaken som fantes. Det er så fint med disse minnene, så får de være akkurat det, fine minner om en tid som var så trygg og god, hvor verden ikke trengte å være større enn mormors kjøkkenbenk.

4 egg

280 g sukker

185 g mel

2 ts natron

2 ts kanel

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

1 1/2 dl nøytral olje

4-5 dl revne gulrøtter

200 g Philadelphia

100 g smør

2 ts vaniljesukker

240 g melis

2 ss fersk sitronsaft

Sett stekovnen på 180 grader.

Alle ingrediensene bør være romtempererte, spesielt smøret til toppingen av kaken.

Riv gulrøtter på fineste side av rivjernet. Da blir den mest saftig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i mel, natron, kanel, salt og bakepulver. Vend sammen og tilsett vekselsvis olje og de revne gulrøttene.

Klipp til papir så du dekker bunnen og sidene på en brødform, hell over røra og stek midt i ovnen i ca 45 min. Sjekk med en kakenål og avkjøl på rist.

For toppingen, pisk sammen alle ingrediensene og vent til kaken er avkjølt nok til å bre kremen utover. 

SITRON OG VALMUEFRØMUFFINS

Ei bok jeg lover meg selv å lage mer mat fra er New York Cult Recipes av Marc Grossman. Challahbrødet som du finner her er også fra den boka. En gang i livet skal jeg til New York og da hadde det vært morsomt å ha laget og prøvd litt av maten jeg kan forvente å finne der. Kanskje oppsøke noen av plassene beskrevet i boka. Muffinsene ble bakt til to anledninger, bursdag og en fotoshoot. Shooten var for Keiserens nye trær, for å fremheve noen av Casagent produktene de fører i butikken sin. Utrolig gøy med slike oppdrag, det å jobbe med flinke folk og fine varer gjør jobben min som fotograf utrolig givende.

Oppskriften gir 12 muffins om man har former som har litt høye kanter, eller ca 16-18 normale. Kan godt stekes i to omganger, røra står seg fint en times tid.

320 g mel

2 1/2 ss valmuefrø

1/2 maldonsalt

3 ts bakepulver

150 g sukker

125 g smør

2 egg

210 ml yoghurt naturell

saften av en sitron

revet sitronskall av en sitron

125 g melis

1 1/2 ss sitronsaft

3 ts vann

Forvarm ovnen til 190 grader og legg muffinsformer i muffinsstekebrettet om du har, om ikke kan man bruke to-tre muffinsformer utenpå hverandre, da holder de formen fint.

Smelt smøret forsiktig og bland det sammen med sukker, egg, yoghurt og sitronsaft samt revet sitronskall (spar ca 1 1/2 ss saft til glasuren). Kjør det sammen i en kjøkkenmaskin eller bland godt med en sleiv. Bland resten av ingrediensene i en bolle og tilsett litt og litt mens det røres godt sammen til en fin og glatt røre.

Bruk gjerne en isskje til å fordele røra i muffinsformene, da vet man at alle blir like. Stekes i 20-25 min, sjekk med en kakenål, den skal være fri for røre når den stikkes i muffinsen og trekkes ut.

Avkjøles på rist.

Glasuren er enkel, bland alle ingrediensene, rør sammen og hell forsiktig over muffinsene. De kan også dyppes med hodet først, ned i glasuren. Tilsett mer vann om man vil ha den tynnere eller mer melis om den skal være tykkere. 

SITRONKAKE

Det er en hetebølge for tiden, noe vi midt i Norge ikke er så vant med. Bake vil jeg gjøre uansett vær og denne kaken passer like godt uansett sesong. Den er lett og frisk og fantastisk god!

Oppskriften er fra Mel og Tom Calvert, og den er publisert i Kinfolk Table boka. Tom lager ost og leverer til topp restauranter i England, mens Mel driver en salong. Et kreativt par som trives i andres selskap og som lager masse god mat sammen. Er ikke det inspirerende!? Nå skal det sies at mens jeg skriver dette, holder Herr Bordfolk på å lage middag til oss to. Barna er opptatt med sitt og vi stjeler til oss ett par timer i selskap med hverandre. Kveldssola sniker seg inn på kjøkkenbordet og vi er begge rødlette etter en dag i hagen og på stranda. En deilig sommerdag går mot en fin sommerkveld.

300 g usaltet smør

300 g sukker

4 sitroner

1/2 vaniljestang

6 egg

300 g hvetemel

2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ss kokende vann

200 g sukker

180 ml fersk sitronjuice

Dette er en av de oppskriftene hvor alle ingredienser skal være romtempererte.

Sett ovnen på 170 grader. Ha bakepapir i en brødform, ca 23x13 cm.

Visp sammen smør, sukker og finrevet sitronskall i en kjøkkenmaskin, i ca 3-4 minutter. Ha i frø fra en halv vaniljestang og kjør i ytterligere ett minutt. Ha så i romtempererte egg, ett om gangen, la de blandes godt inn i røra før neste kommer i. Fold inn siktet hvetemel, bakepulver og natron forsiktig, ikke slå ut lufta kjøkkenmaskin har jobbet så godt for å få inn i røra. Bruk en slikkepott. Tilslutt, kok opp to spiseskjeer med vann og ha det i, vend forsiktig sammen og hell røra i formen.

Stekes i ca 60 minutter, sjekk med en kakenål. La kaken avkjøles i ca 10 min i forma.

Mens kaken steker og avkjøles, lages glaseringa. Klem ut så mye saft av sitronene som mulig, det skal bli ca 180ml fersk juice. Ha sukkeret og juicen i en liten kasserolle, la det småkoke under omrøring i ca 5 min, til sukkeret er løst opp. Ikke la det stå alene, følg med. La det avkjøles.

Ta kaken ut av forma og sett den på en rist med bakepapir under. Bruk en grillpinne eller strikkepinne og stikk hull, ikke hele veien gjennom, men over hele kaken. Hell over glaseringen og la det avkjøle seg i minst en time.

 

BABKA MED SJOKOLADEFYLL

Deilig briochebrød med sjokoladefyll og rista nøtter på toppen, kan det bli bedre… Dette brødet tar tid med heving, så det er perfekt til en fridag. Fint å servere gjester for babka er ikke så vanlig her i Norge, så det er spennede å kunne sette frem noe de fleste ikke har hørt om før, men som alle garantert vil like. Toppingen er sprø og utrolig god, og det myke brødet nærmest smelter på tunga!

400 g mel

50 sukker

4 g maldonsalt

4 g tørrgjær

1 dl kulturmelk

125 g usaltet smør

2 egg

35 g kakao

110 g sukker

7 g vaniljesukker

90 g usaltet smør

50 g mel

55 g sukker

35 g usaltet smør

1 ts kanel

Til denne babkaen er det tre komponenter, deig, fyll og strøssel. Vi starter med deigen så den kan settes til heving.

Pass på at alle ingrediensene er romtempererte, da er du sikret et bra resultat. Bland mel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. I en kasserolle, bland kulturmelk, ett helt egg og en eggeplomme, eggehviten settes til side til pensling. Visp lett sammen og varm forsiktig opp til 41 grader. Tilsett melkeblandinga i det tørre og bland godt sammen. Tilsett smør i omganger og la deigen eltes i 5-10 min. Sett til heving på en lun og trekkfri plass, som jeg ofte sier, bruk gjerne stekovnen, sett på lampen så er det lunt og godt.

Mens deigen heves, lages fyll og strøssel. Til fyllet blandes kakao, sukker, vaniljesukker og smør i en kasserolle og smeltes akkurat nok til at det kan blandes sammen. Bruk svak varme og rør jevnt, det skal bare smelte sammen til en masse. Hell det over i en skål og fortsett med strøsselet.

Bland mel, sukker, kanel og usaltet romtemperert smør i en skål, bruk fingrene og gnu det sammen til en sandaktig tekstur. Sett til side.

Deigen skal heve ca 30 min, når tiden er ute, bruk en kjevle og kjevle ut et rektangel. Den lengste siden skal være like lang som brødformen som skal brukes. Tykkelsen blir ca 1-1,5 cm. Bre utover fyllet, om det fortsatt er veldig flytende, sett det i kjøleskapet, men følg med, det skal være mykt nok til å bre utover. Strø over ca 3 ss av strøsselet, jevn fordel. Rull sammen fra langsiden til en pølse, og kutt deigpølsa i to på langs, da har du to like lange lengder. Rull de litt over slik at kuttsiden ligger opp. Klyp sammen endene i den ene siden, og legg den ene rullen over den andre, nesten som en flette. Pass på at kuttsiden fortsatt peker opp, og legg over to ganger til så blir det et fint mønster. Klyp sammen i endene og legg brødet over i en brødform kledd med bakepapir. La det heve i 1 time.

Pensle brødet med eggehviten og dryss over resten av strøsselet. Forvarm ovnen til 180 grader og stek i 45 min. Avkjøles på rist, nytes med et stort glass kald melk!

 

FOCACCIA

Man kan vel ikke ha en nettside med oppskrifter uten den tradisjonelle focaccian!? Like god til aioli og pesto, som til en god salat eller til grillmat. Dagen derpå er det magisk med focaccia med speilegg og parmesan.

Det som er spesielt med denne focaccia er at jeg har på en saltlake. Lærte dette via Netflix serien Salt, Fat, Acid, Heat med Saman Nostrat. Hun var på reise i Italia og lærte dette i Liguria. Der lages alle focaccia med saltlake på toppen. Det tilfører en saltsmak uten den skarpe saltsalt smaken. Det føles veldig feil å tømme over væske på en deig, men ikke tvil! Det fordamper og etterlater en helt fantastisk smak.

900 g hvetemel

1 pk tørrgjær

1 ts sukker

1 ts salt

6 dl vann

2 dl olivenolje

3 ss rosmarin

80 g vann

5 g maldonsalt

1 dl olivenolje

Bland tørrgjær, sukker, salt og mel. Tilsett temperert vann, 39-41 grader og romtemperert olje. Elt deigen godt sammen i ca 5 min i kjøkkenmaskin. Deigen er ganske våt, jeg pleier å helle litt olje langs innsiden av bakebollen så slipper deigen bedre når man heller den ut i en langpanne kledd med bakepapir.

Bruk en slikkepott og klem deigen utover i forma, om den er så stram at den trekker seg sammen igjen, la den hvile i ca 5 min så slipper gluten litt taket og den er lettere å forme. Settes til heving i 45-60min, under et kjøkkenhåndkle. Et garantert trekkfritt sted er inni stekovnen, med fordel kan man ha på lampen inni ovnen, det øker tempen litt og vil være en god heveplass for deig.

Etter en times tid, ta ut brødet fra ovnen og varm den opp til 220 grader. Ha litt olje på fingrene og trykk ned i deigen for å lage groper. Bland vann og salt i et glass, rør rundt og tøm det over deigen. Dryss over rosmarin og en halv spiseskje med maldonsalt og ringle over litt mer olivenolje.

Stekes i 30-35 minutter, til skorpen blir gylden og fin. Avkjøles på rist. 

CHURROS

Sprø på utsiden, myk på innsiden. Sukker, kanel og sjokolade. Kan det bli bedre? Flere teksturer og søtsaker, det er noe jeg setter pris på. Det er enkelt og raskt og en skikkelig favoritt! Vi laget dette første gang under fotball-VM i 2010, du husker kanskje vuvuzelaen? Vi hadde en greie med å lage mat til det landet vi heia på, og da ble det churros en kveld. Jeg liker best å lage baller av de, selv om de egentlig skal være i lange staver.

Grunnoppskriften jeg bruker er den samme som til vannbakkels, i tillegg kommer sukker, kanel, sjokolade, fløte og frityrolje.

Å sette frem dette i en bursdag eller familiesamling er et morsomt alternativ til kake!

En oppskrift på vannbakkels

3 ss sukker

1 ts kanel

100 g kokesjokolade

1/2 dl fløte

1 l frityrolje

Start med sjokoladesausen. Hakk sjokoladen fint og ha den i en liten skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, la det stå et minutt og og rør sammen.

Lag en porsjon med vannbakkelsrøre, fyll over i en sprøytepose med stjernetipp. Varm opp oljen til ca 180 grader, jeg sverger til sukkertermometer for å ha litt kontroll. For å sikre at jeg får like store churrosballer, sprøyter jeg røre i en liten is scoop, men man kan også bare lage det i stenger slik det er ment. Klem da ut direkte i oljen, ha en saks i ene hånda og klipp av når lengden på churroen er ca 5-6 cm. Ikke overfyll kasserollen, det vil senke tempen på oljen og det vil gjøre det for trangt til å snu churroen for å få den sprø og fin på alle sider.

Fyll en skål med sukkeret og kanelen, ha i en og en churro og dekk den med sukkerblandinga før den legges på rist for å avkjøle seg litt. Ha over sjokoladen og server med en skål av sjokoladesaus for dipping!

 

PAVLOVA MED NØTTER OG FERSKEN

Du vet når du har bursdag og kan få akkurat den kaken du vil ha? Da blir jeg veldig usikker og klarer ikke å bestemme meg. Det er så mange kaker jeg har smakt på før som jeg vil spise igjen og det er så mange kaker jeg vil smake som jeg ikke har laget før. I år ble det litt på slump. Med bursdag på 2.pinsedag og en travel uke i forveien var det ikke noen tanker rundt hvilken kake vi skulle ha. Vi reiste på Fjellvær og selv om vi er der nesten en gang i måneden og har mye utstyr og ingredienser ble det liksom ikke helt enighet om hva vi skulle gå for. Der sto vi på butikken på lørdag, like før stengetid og litt slitne og trøtte klarte vi ikke bestemme oss. Jaja, pavlova da, sier jeg. Ok, sier han. Men ikke med vanlig toppings som kiwi og jordbær da, nei helt enig. Så fikk jeg øye på flate fersken som er i sesong nå, og tenkte på nøtteblandingen som jeg er så glad i, de kan bli en god kombo! Og det ble de så absolutt! Sprø nøtter med rosmarin og kajennepepper sammen myke syrlige fersken og den søte kremen var så utrolig godt! Vi spiste kaken mens vi spilte monopol, og selv om jeg ble konkurs først av alle, ble det en utrolig fin dag.

4 eggehviter

250 g sukker

1/2 ts maldonsalt

2 ts maizena

1 ts eplecidereddik

4 eggeplommer

3 dl melk

1 ss maizena

1/2 sukker

3 plater gelatin

3 dl kremfløte

2 ss sukker

halv porsjon barnøtter

5 stk flate fersken

Sett stekovnen på 110 grader varmluft og kle en stekeplate med bakeark.

Visp eggehviter med saltet, når det har skummet godt og det danner seg stive topper kan sukkeret tilsettes litt og litt. Øk hastigheten og la marengsen bli blank og fast. Kjenn etter ved å ha litt av massen mellom to fingre, om sukkeret er oppløst. Om ikke la det gå et lite minutt til før det sjekkes igjen. Litt sukkerpartikler er helt ok, ikke overpisk marengsen. Sikt i maizena og tilsett eddik, vend sammen med en slikkepott og ha over på bakearket. Størrelsen bestemmer du selv, men steketiden her går etter en diameter på ca 23-26 cm med en høyde på ca 2,5-3 cm. Stekes på nederste rille i 90 minutter. Flere oppskrifter jeg har lest anbefaler å steke den dagen i forveien så den blir skikkelig tørr og crispy, men jeg liker den litt seig inni så jeg lager den den samme dag som servering og lar den avkjøle seg en times tid på rist.

Imens lages eggekremen. Ha eggeplommer, melk, maizena og sukker i en kjele. Bruk kald melk og klipp gelatinplatene i mindre biter og tilsett de i blandingen. La det stå og bløtgjøre gelatinen i ca fem minutter før plata skrus på. Varm opp under omrøring, og følg med. Jeg skrur aldri plata på full fres når jeg lager eggekrem, for det kan fort bli eggerøre om det blir for varmt. La det tykne sakte men sikkert og når konsistensen er som tykk vaniljekrem kan den tas av plata og settes til avkjøling.

Lag nøtter i følge oppskriften i linken og skjær fersken i biter. Rett før servering piskes kremen med 1 ss sukker, tilsett eggekremen og pisk litt forsiktig sammen.

Bre kremen over marengsbunnen og tilsett nøtter og fersken. Denne er best samme dag som den lages, ingen fare, den forsvinner fort!

 

BACON OG OSTESCONES

En enkel sak å lage til et deilig frokost eller lunsjbord. Disse sammen eggerøre og creme fraiche er så utrolig godt! Kajennepepperen gir det et lite kick som creme fraichen roer raskt ned. Vi følger basisoppskriften til scones med litt ekstra. Ved å kutte de til trekanter får man en morsom twist og hele deigen blir brukt på en gang, ingen ekstra forming. Har kanskje nevnt det før, men jeg hører alltid svigermor i bakhodet når vi skal samles til frokost eller lunsj i helgene, “Nå skal vi sitte lenge og kose oss” Det er noe med felles måltid, får oss til puste ut, til å åpne oss og den gode samtalen kommer så naturlig.

Kos dere!

300 g bacon

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 1/2 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

2 ts rosmarin

50 g cheddarost

100 g smør

3 dl melk

1 egg

Start med baconet, skjær det i terninger og stek de sprø i stekepanna. La de renne av seg og avkjøles på litt tørkepapir. Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Riv osten. Bland mel, salt, bakepulver, rosmarin og kajennepepper i en stor bakebolle. Smuldre inn det kalde smøret slik at teksturen blir som sand. Bland egg og melk, visp litt sammen og tilsett bacon og ost. Hell det over i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes for mye med, men tilsett mer mel om nødvendig.

Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Form den til en sirkel, ca 3-3 1/2 cm tykk, bruk hendene til å forme og klappe den ned. Del opp i trekenater som om det var en pizza, 8 tilsammen. Separer de litt fra hverandre så de blir stekt jevn.

Stekes i 18-20 min. La de avkjøle seg litt med server de mens de er litt lune. 

SVENSK KLADDKAKE

Enkleste enkle. Eneste som trengs til denne kaka er en kasserolle og en kakeform. Ingen pisking og lite oppvask, og den er så god at den blir en gjenganger. Det er en type kake vi spiser året rundt, på sommeren kombineres den med friske gode bringebær og is, og på vinteren er det rista nøtter og karamell. Minner litt om brownie men er mer flytende og etter min mening bedre!

Oppskriften er inspirert av Izy Hossack som driver bloggen Top With Cinnamon og har gitt ut bok, kanskje til og med bøker? Hun er en allrounder, god på oppskrifter, god på bilder og god til å formidle mat og opplevelsen rundt mat.

135 g smør

55 g bakekakao

300 g sukker

50 g brunsukker

110 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

1/2 ts salt

3 egg

Forvarm stekovnen til 180 grader.

Ha bakepapir i bunnen av en rund springform, spray litt formfett eller ha på litt smør på sidene av formen.

Smelt smør i en kasserolle, velg en som er stor nok til å romme alle ingrediensene, så spares det mye oppvask. Når smøret er smeltet, ha i mel, sukker, vaniljesukker, kakao og salt. Bland godt sammen og tilsett ett og ett egg. Ha røra over i forma og stek i 25-30 min.

Avkjøl kaka på rist og bruk en skarp kniv som føres langs innsiden av forma før ringen fjernes. Denne er seig og fløyelsmyk, mektig og veldig god å kombinere med bringebær, det balanserer søtsmaken.