PASTA CARBONARA

Retten som har fulgt meg i så mange år, på så mange ferier og på så mange restaurantbesøk! Jeg har vanskelig for å bestemme meg for hva jeg skal velge på menyen og faller alltid på carbonara som en safe option. Etter at vi begynte å lage hjemmelaget pasta har jeg slått til med hjemmelaget carbonara, og resultatet er så godt! Her kommer det magiske pastavannet inn i bildet. Tilsett vann og jobb det inn sammen med de andre ingrediensene og det slår seg sammen til en kremet og rik saus. Det beste er at det blir lite oppvask av en sånn rett, koke pasta i en kjele og sausen i en annen, og alt blandes samme tilslutt

Bildet av alle kasseroller og utstyr er dessverre ikke hos oss, det er fra en restaurant i Trondheim som heter Kraft. Jeg tok bilder der til eksamen min på fotofagskolen og det er moro å hente de frem igjen.

100 g bacon

80-100 g parmesan

3 eggeplommer

2 hvitøksfedd

2 kopper pastavann

sort pepper

1 ss smør

Kok pasta etter anvisning på pakken, husk å salt vannet godt.

Samtidig som pastavannet koker opp, smelt smøret i en stekepanne. Skrell og knus hvitløksbåtene med bredsiden av en kjøkkenkniv, kutt bacon i terninger og ha alt i panna. Nå baconet har blitt crispy kan hvitløksbåtene fjernes, da har de sluppet nok smak. I en skål, bland revet parmesan og egg. Når spaghettien/pastaen er kokt ferdig, tilsett den i stekepanna. Ha en kopp med pastavannet i skåla sammen egg og parm og rør sammen. Slå av plata og hell eggeblandingen over, bruk gjerne en stor stekepinsett eller tenger til å blande sammen, ikke rør for hardt for da kan spagettien revne, spesielt om det er fersk pasta. Se an om det trengs mer pastavann, jo mer det røres sammen jo mer kremete og rik blir sausen, så ikke vær redd om det ser litt utvannet ut i starten.

Kvern over sort pepper og smak til om det trengs mer salt, som regel ikke men det avhenger av hvor salt man vil ha det. Server gjerne fra panna, spesielt om man har en fin stor panne, lik Le Creuset buffetgryte. Jeg sier det gang på gang, å servere familystyle er så koselig!

Ha over ferskt revet parmesan og nyt.



 

PASTA

Pasta… Det kan jeg faktisk ikke leve uten, og ikke vil jeg heller. Det passer til alt, er enkelt å lage, alle liker det og det er bare det beste som fins. Til lunsj, middag eller bare et lite måltid.

Det å lage sin egen pasta er enkelt, og det er veldig koselig også faktisk. Du må bare sette av litt tid til det, og skaff en pastamaskin, for å kjevle ut for hånd er litt vel mye synes jeg. Det som er moro er at man kan lage forskjellige typer, la det tørke og oppbevare det i en lufttett boks. De fleste pastamaskiner kommer med tagliatelle og spaghettiruller, så kan man ellers lage farfalle, cavatelli, orecchiette, ja hva som helst. Eller fylle de for ravioli eller tortellini eller lignende. Uansett, ikke vær redd for å prøve!

400 g tipo 00 mel

4 egg

1/2 ts salt

2 ss vann

Det er to måter å sette i gang en pastadeig, den enkle måten er å dumpe alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør i ca 30-40 sek eller til alt er kombinert sammen og det er små perler av deig. Etter det er det bare å helle det ut på benken og kna det sammen, før deigen pakkes i plast og legges i romtemperatur for å hvile i 20-30 minutter. Den andre måten er å tømme alt melet på en stor fjøl eller på kjøkkenbenken, lage en fordypning i midten, som en liten vulkan nesten, og ha i egg, salt og vann. Så tar man en gaffel og pisker blandingen sammen før man litt etter litt tar med seg mel fra veggene rundt. Tilslutt kna og elt sammen til en fin deig og pakk i plast og legg i kjøleskap.

Det viktigste er at man bruker tid på å få det sammen og at den får hvile, da blir den mer elastisk og er enklere å jobbe med.

Til utrulling, bruk ett steg av gangen på pastamaskina, de fleste starter på 0 og ender på 9. da er pastaen så tynn at man kan se gjennom, så litt avhengig av hva man skal lage så ender man på enten 7, 8 eller 9. Jeg ender på 7 for lasagneplater, 8 for fylt pasta og 7 for typer spaghetti. Husk at det eser litt når det kokes.

La det lufttørke litt, viktig å drysse over litt mel så det ikke kleber seg sammen. Kok opp vann tilsatt salt, det sies at pastavannet skal smake som middelhavet så ikke vær redd for å salte. Det tar ca 2 min å koke helt fersk pasta, men ta en sjekk uansett, husk bare at varmeprosessen fortsetter etter pastaen er ute av vannet også, så heller litt underkokt enn overkokt. Spar på pastavannet, kan være du trenger det til sausen!



 

BACON OG OSTESCONES

En enkel sak å lage til et deilig frokost eller lunsjbord. Disse sammen eggerøre og creme fraiche er så utrolig godt! Kajennepepperen gir det et lite kick som creme fraichen roer raskt ned. Vi følger basisoppskriften til scones med litt ekstra. Ved å kutte de til trekanter får man en morsom twist og hele deigen blir brukt på en gang, ingen ekstra forming. Har kanskje nevnt det før, men jeg hører alltid svigermor i bakhodet når vi skal samles til frokost eller lunsj i helgene, “Nå skal vi sitte lenge og kose oss” Det er noe med felles måltid, får oss til puste ut, til å åpne oss og den gode samtalen kommer så naturlig.

Kos dere!

300 g bacon

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 1/2 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

2 ts rosmarin

50 g cheddarost

100 g smør

3 dl melk

1 egg

Start med baconet, skjær det i terninger og stek de sprø i stekepanna. La de renne av seg og avkjøles på litt tørkepapir. Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Riv osten. Bland mel, salt, bakepulver, rosmarin og kajennepepper i en stor bakebolle. Smuldre inn det kalde smøret slik at teksturen blir som sand. Bland egg og melk, visp litt sammen og tilsett bacon og ost. Hell det over i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes for mye med, men tilsett mer mel om nødvendig.

Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Form den til en sirkel, ca 3-3 1/2 cm tykk, bruk hendene til å forme og klappe den ned. Del opp i trekenater som om det var en pizza, 8 tilsammen. Separer de litt fra hverandre så de blir stekt jevn.

Stekes i 18-20 min. La de avkjøle seg litt med server de mens de er litt lune.



 

SVENSK KLADDKAKE

Enkleste enkle. Eneste som trengs til denne kaka er en kasserolle og en kakeform. Ingen pisking og lite oppvask, og den er så god at den blir en gjenganger. Det er en type kake vi spiser året rundt, på sommeren kombineres den med friske gode bringebær og is, og på vinteren er det rista nøtter og karamell. Minner litt om brownie men er mer flytende og etter min mening bedre!

Oppskriften er inspirert av Izy Hossack som driver bloggen Top With Cinnamon og har gitt ut bok, kanskje til og med bøker? Hun er en allrounder, god på oppskrifter, god på bilder og god til å formidle mat og opplevelsen rundt mat.

135 g smør

55 g bakekakao

200 g sukker

50 g brunsukker

110 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

1/2 ts salt

3 egg

Forvarm stekovnen til 180 grader.

Ha bakepapir i bunnen av en rund springform, spray litt formfett eller ha på litt smør på sidene av formen.

Smelt smør i en kasserolle, velg en som er stor nok til å romme alle ingrediensene, så spares det mye oppvask. Når smøret er smeltet, ha i mel, sukker, vaniljesukker, kakao og salt. Bland godt sammen og tilsett ett og ett egg. Ha røra over i forma og stek i 25-30 min.

Avkjøl kaka på rist og bruk en skarp kniv som føres langs innsiden av forma før ringen fjernes. Denne er seig og fløyelsmyk, mektig og veldig god å kombinere med bringebær, det balanserer søtsmaken.



 

SYLTET RØDLØK

Dette er det perfekte tilbehøret til så mye! I salater, på burger, med polenta osv osv. Har du et glass med dette stående i kjøleskapet blir plutselig ikke brødskiva med leverpostei så kjedelig lenger, for dette løfter mange retter! På kokt egg er de helt fantastiske!

2 stk rødløk

0,5 dl 7% eddik

1 dl sukker

1,5 dl vann

5 skiver ingefær

Kutt rødløken i skiver på en mandolin. Ha eddik, sukker, vann og ingefærskiver i en kasserolle og kok opp. Finn frem en beholder, typ Norgesglass, og ha rødløken over. Hell i den varme væska til det dekker rødløken og la det stå og avkjøle seg litt før lokket settes på og krukken settes i kjøleskapet.

Det beste er å la det stå over natta, da kommer smaken best frem, men den er klar etter en times tid også. Holder seg en liten uke i kjøleskapet.



 

CHALLAH

Tradisjonelt er challah et brød som lages for sabbaten, det er på en måte en variant av brioche og er helt nydelig med mykt smør og honning. Oppskriften gir ett brød, og det er veldig mettende. Det er litt hevetid på det så det så start tidlig. Det fungerer fint å varme opp brødet dagen etter, eller bruke det til å lage french toast! Oppskriften er fra boka The New York Cult Recipes av Marc Grossmann, en kjempekul bok med så mye inpirasjon!

Det er litt vanskelig å skjønne helt hvordan man skal flette med 6 deler, så for enkelthet skyld er det ikke noe problem å bruke 3 og flette på vanlig måte. For en utfordring kan man sjekke ut videoer om fletting av challah på YouTube.

Det som er fint med dette brødet er at det passer godt å dele, man bryter bokstavelig talt brød, med flettene er det enkelt å få passende biter av brødet som man kan ha smør på og dyppe i god honning. Jeg liker veldig godt servere challah sammen med salte oliven, det er en god kombo!

575 g hvetemel

1 1/2 ts tørrgjær

60 g sukker

2 ts salt

1,5 dl vann

2 egg

2 eggeplommer

2 ss olivenolje

sesamfrø til pynt

Alle ingrediensene skal være romtemp, men vannet skal ha en temp mellom 37-41 grader. Start med å blande alt det tørre. I en annen bolle, visp sammen smør, egg, eggeplommer, vann og olivenolje. (Spar en eggehvite til pensling) Bruk en deigkrok på kjøkkenmaskina og bland det tørre med det våte. Når det har blitt til en deig, elt i 5-10 min. For hånd eltes det litt lenger, 10-20 min. Form deigen til en ball og legg den i en bolle med litt olivenolje på sidene, slik at den ikke setter seg fast under hevinga. Dekk med plast og la den stå på en lun plass i 1 1/2 time. Jeg pleier å sette den i stekovnen, der er det garantert trekkfritt og jevn temp. På en kald dag kan man skru på lyset inni stekovnen så gir den akkurat nok varme til å hjelpe heveprosessen i gang.

Del deigen i seks like deler, jeg liker å veie opp og fikk ca 155-165 g pr del. Eller i tre like deler om man vil flette en enklere flette. Rull hver del til en pølse på ca 30cm, oljen som var i bollen under heving gjør deigen smidig å jobbe med men om det trengs kan benken meles litt. Samle delene og knip sammen i toppen og flett brødet, sikre det godt i endene og dytt de litt under brødet for å feste det.

Legg brødet på en bakeplate dekket med bakepapir, dryss litt mel over og dekk det med plast for en ny heving, ca 1-1 1/2 time. Mens det hever kan ovnen varmes opp til 180grader. Bland eggehviten med 1 ts sukker, visp sammen med en gaffel og pensle brødet. Strø på sesamfrø etter ønske og stek brødet i ca 25 min, til det er gyllenbrunt. Avkjøl på rist og server med smør og en skål honning for å duppe brødet i.



 

BANAN OG KARAMELLKAKE

Nok en gang, inspirert av Roy Fares! Han er min go to kakefyr og kokeboka United States of Cakes begynner å bli veldig slitt.

Denne kaken er stor, og det trengs en stor vennegjeng eller et familieselskap for å spise den opp. Den holder seg fresh noen dager i kjøleskap for det er mye fuktighet i bananene, men det forsvinner ganske fort. Selv om det er mye smørkrem er den ikke så søt, så den er ikke alt for mektig. Kombinasjonen med nøttene gjør det vanskelig å slutte å spise!

4 bananer

2 ts sitronsaft

skall av 1/2 sitron

460 g hvetemel

2 ts natron

1 ss vaniljesukker

3 dl helmelk

1 1/2 ts hvitvinseddik

180 g smør

470 g sukker

3 egg

100 g valnøtter

1 ss smør

1 1/2 ss brunsukker

1 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

1/2 ts rosmarin

750 g usaltet smør

4 eggehviter

1 dl vann

300 g sukker

2 bokser vikingmelk

5 ss karamellsaus

Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Start med kaken, ha bakepapir i bunnen og smør sidene på 3 rundformer, ca 20-22cm. Sett ovnen på 140 grader varmluft. Mos bananene, riv skall av en halv sitron og bland alt med sitronsaften. Visp smør og sukker hvitt, ha ett og ett egg i blandingen. Sikt i mel, natron og vaniljesukker og bland litt sammen før melk og hvitvinseddik tilsettes. Ha bananene i tilslutt og bland røra godt. Det er mye røre så vær forsiktig så ikke mel eller væske fyker overalt. Bland sammen med en slikkepott og pass på at det ikke er mel igjen i bunnen eller på sidene av bollen. Fordel røra i formene og stek i ca 25 min. Siden det er varmluft kan alle tre settes inni sammen fordelt på to bakeplater om det blir plass, om ikke stek i to omganger. Om alle formene stekes samtidig anbefaler jeg å bytte plass halvveis i steketiden. Sjekk med en kakenål og er den ren avkjøles kakene på rist. De må være helt kalde før smørkremen has på.

For smørkremen, visp eggehvitene til skum, i ca 3 min, mens vann og sukker kokes opp til 121 grader. Hell sukkerlaken i eggehvitene mens vispen går på max hastighet, la det renne ned langs kanten i en tynn jevn stråle. Vær forsiktig for 121 grader er veldig varmt. La så vispen gå på medium hastighet til bollen kjennes romtemp/kald. (I mellomtiden, hopp til neste del av oppskriften, gjør klar nøttene.) Viktig at det blir avkjølt for smøret skal nå tilsettes og kremen vil deles om marengsen fortsatt er for varm. Ha i smøret i omganger, slik at massen blandes godt mellom hver gang. Ha så i vikingmelka i omganger og tilslutt karamellsausen, jeg bruker karamellsaus fra Freia, den man har på iskrem. Smak til, kanskje vil du ha mer karamellsmak men ikke la det bli for søtt.

Varm nøttene i stekovnen på 180 grader i 10 min. Smelt smør og rør inn alt av krydder og sukker. Bland alt sammen og sett til side til kaken skal dekoreres.

Om det er blitt en forhøyning på kakene, kan det brukes en brødkniv til å jevne ut så de blir mest mulig flate. Dekk lagene med smørkrem og tilslutt hele kaken. Pynt toppen med nøttene.



 

AVOKADO SANDWICH

En gang hadde jeg en idè om å lage en kokebok med oppskrifter på sandwicher. Jeg er så glad i brød og elsker lange lunsjer. Det er viktig å ha noen go to sandwiches til en piknik eller en søndag hvor tida bare kan fly avsted. Denne er enkel og fort gjort, det eneste man trenger å tilberede er pinjekjernene, og de skal bare ristes i en tørr panne så det går fort!

4 skiver godt brød

1 avokado

4 ss ricotta

2 ss pinjekjerner

ca 10 skiver agurk

salt og pepper

olivenolje

Bruk et godt brød, er det noen dager gammel kan det pensles med olivenolje og legges i ovnen på 200 grader i ca 5-8 min så blir det sprøtt og godt. Bland ricotta med litt salt og pepper og bre det utover skivene. Del en avokado i to, skiv den og fordel over to av brødskivene, ha på salt og pepper. Fordel agurken og dryss over ristede pinjekjerner. Rist de i en tørr stekepanne med litt maldonsalt, pass på så de ikke brenner seg.



 

FOUGASSE

Jeg er den som synes at skorpa på pizza ofte er det beste, så å lage fougasse er en perfekt snack eller tilbehør for min del! Det som er spennende med dette brødet er at man kan tilsette alt mulig rart! Oliven, nøtter, hvitløk, krydder, rødløksmarmelade, pesto, osv osv. Bare juster litt på mengden vann om noe vått som pesto eller marmelade brukes. Har du en pizzaovn er det den som må brukes for å steke disse, men en stekeovn fungerer også. Har du pizzasten er det bare å børste støv av den. Når det kommer til mønster kan man kutte som man vil, jo flere hull og mer skorper blir det. De er strålende å servere sammen med gode oliven og et glass rødvin, eller til en suppe eller pasta. Den er på en måte en fransk versjon av focaccia.

250 g tipo 00 mel

250 g hvetemel

10 g tørrgjør

10 g maldonsalt

2 hvitløksfedd

2,5 dl vann

1 dl olivenolje

Finhakk hvitløken eller bruk en hvitløkspresse, bland sammen hvitløk, mel, salt, tørrgjær, olivenolje og temperert vann, 37-40 grader. Jobb sammen og elt i ca 4-5 min i en kjøkkenmaskin eller 5-10 min for hånd. Form deigen til en ball og legg den i en bolle drysset med mel. Dekk til med et fuktig klede eller plastfolie og la den heve i en times tid.

Del opp deigen, det kommer an på hvordan de skal stekes. Skal du bruke en pizzaovn blir det flere små. Ikke bruk en kjevle men dytt fingrene ned i deigen slik at den dyttes utover og form den til en litt løs trekant. Pass på at benken er godt melet så deigen er enkel å jobbe med. Bruk enten en deigskrape eller en kniv og lag snitt i brødet. Legg de utover bakepapir og la de heve noen minutter før de stekes. For pizzaovn fra feks OBH Nordica bruker jeg høyeste temperatur og følger med hvert 2.-3. min. Skal de stekes i ovn, forvarm den til 250 grader og stek i omtrent 15 min.

Det er godt å pensle de med litt olje før de stekes og etter de er ferdige. Om man pensler først er det lettere for krydderurter, sesamfrø, nøtter eller maldonsalt å sitte fast. Avkjøl på rist.