BANAN OG KARAMELL KAKE

Nok en gang, inspirert av Roy Fares! Han er min go to kakefyr og kokeboka United States of Cakes begynner å bli veldig slitt.

Denne kaken er stor, og det trengs en stor vennegjeng eller et familieselskap for å spise den opp. Den holder seg fresh noen dager i kjøleskap for det er mye fuktighet i bananene, men det forsvinner ganske fort. Selv om det er mye smørkrem er den ikke så søt, så den er ikke alt for mektig. Kombinasjonen med nøttene gjør det vanskelig å slutte å spise!

4 bananer

2 ts sitronsaft

skall av 1/2 sitron

460 g hvetemel

2 ts natron

1 ss vaniljesukker

3 dl helmelk

1 1/2 ts hvitvinseddik

180 g smør

470 g sukker

3 egg

100 g valnøtter

1 ss smør

1 1/2 ss brunsukker

1 ts maldonsalt

1/2 ts kajennepepper

1/2 ts rosmarin

750 g usaltet smør

4 eggehviter

1 dl vann

300 g sukker

2 bokser vikingmelk

5 ss karamellsaus

Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Start med kaken, ha bakepapir i bunnen og smør sidene på 3 rundformer, ca 20-22cm. Sett ovnen på 140 grader varmluft. Mos bananene, riv skall av en halv sitron og bland alt med sitronsaften. Visp smør og sukker hvitt, ha ett og ett egg i blandingen. Sikt i mel, natron og vaniljesukker og bland litt sammen før melk og hvitvinseddik tilsettes. Ha bananene i tilslutt og bland røra godt. Det er mye røre så vær forsiktig så ikke mel eller væske fyker overalt. Bland sammen med en slikkepott og pass på at det ikke er mel igjen i bunnen eller på sidene av bollen. Fordel røra i formene og stek i ca 25 min. Siden det er varmluft kan alle tre settes inni sammen fordelt på to bakeplater om det blir plass, om ikke stek i to omganger. Om alle formene stekes samtidig anbefaler jeg å bytte plass halvveis i steketiden. Sjekk med en kakenål og er den ren avkjøles kakene på rist. De må være helt kalde før smørkremen has på.

For smørkremen, visp eggehvitene til skum, i ca 3 min, mens vann og sukker kokes opp til 121 grader. Hell sukkerlaken i eggehvitene mens vispen går på max hastighet, la det renne ned langs kanten i en tynn jevn stråle. Vær forsiktig for 121 grader er veldig varmt. La så vispen gå på medium hastighet til bollen kjennes romtemp/kald. (I mellomtiden, hopp til neste del av oppskriften, gjør klar nøttene.) Viktig at det blir avkjølt for smøret skal nå tilsettes og kremen vil deles om marengsen fortsatt er for varm. Ha i smøret i omganger, slik at massen blandes godt mellom hver gang. Ha så i vikingmelka i omganger og tilslutt karamellsausen, jeg bruker karamellsaus fra Freia, den man har på iskrem. Smak til, kanskje vil du ha mer karamellsmak men ikke la det bli for søtt.

Varm nøttene i stekovnen på 180 grader i 10 min. Smelt smør og rør inn alt av krydder og sukker. Bland alt sammen og sett til side til kaken skal dekoreres.

Om det er blitt en forhøyning på kakene, kan det brukes en brødkniv til å jevne ut så de blir mest mulig flate. Dekk lagene med smørkrem og tilslutt hele kaken. Pynt toppen med nøttene.