CHALLAH

Tradisjonelt er challah et brød som lages for sabbaten, det er på en måte en variant av brioche og er helt nydelig med mykt smør og honning. Oppskriften gir ett brød, og det er veldig mettende. Det er litt hevetid på det så det så start tidlig. Det fungerer fint å varme opp brødet dagen etter, eller bruke det til å lage french toast! Oppskriften er fra boka The New York Cult Recipes av Marc Grossmann, en kjempekul bok med så mye inpirasjon!

Det er litt vanskelig å skjønne helt hvordan man skal flette med 6 deler, så for enkelthet skyld er det ikke noe problem å bruke 3 og flette på vanlig måte. For en utfordring kan man sjekke ut videoer om fletting av challah på YouTube.

Det som er fint med dette brødet er at det passer godt å dele, man bryter bokstavelig talt brød, med flettene er det enkelt å få passende biter av brødet som man kan ha smør på og dyppe i god honning. Jeg liker veldig godt servere challah sammen med salte oliven, det er en god kombo!

575 g hvetemel

1 1/2 ts tørrgjær

60 g sukker

2 ts salt

1,5 dl vann

2 egg

2 eggeplommer

2 ss olivenolje

sesamfrø til pynt

Alle ingrediensene skal være romtemp, men vannet skal ha en temp mellom 37-41 grader. Start med å blande alt det tørre. I en annen bolle, visp sammen smør, egg, eggeplommer, vann og olivenolje. (Spar en eggehvite til pensling) Bruk en deigkrok på kjøkkenmaskina og bland det tørre med det våte. Når det har blitt til en deig, elt i 5-10 min. For hånd eltes det litt lenger, 10-20 min. Form deigen til en ball og legg den i en bolle med litt olivenolje på sidene, slik at den ikke setter seg fast under hevinga. Dekk med plast og la den stå på en lun plass i 1 1/2 time. Jeg pleier å sette den i stekovnen, der er det garantert trekkfritt og jevn temp. På en kald dag kan man skru på lyset inni stekovnen så gir den akkurat nok varme til å hjelpe heveprosessen i gang.

Del deigen i seks like deler, jeg liker å veie opp og fikk ca 155-165 g pr del. Eller i tre like deler om man vil flette en enklere flette. Rull hver del til en pølse på ca 30cm, oljen som var i bollen under heving gjør deigen smidig å jobbe med men om det trengs kan benken meles litt. Samle delene og knip sammen i toppen og flett brødet, sikre det godt i endene og dytt de litt under brødet for å feste det.

Legg brødet på en bakeplate dekket med bakepapir, dryss litt mel over og dekk det med plast for en ny heving, ca 1-1 1/2 time. Mens det hever kan ovnen varmes opp til 180grader. Bland eggehviten med 1 ts sukker, visp sammen med en gaffel og pensle brødet. Strø på sesamfrø etter ønske og stek brødet i ca 25 min, til det er gyllenbrunt. Avkjøl på rist og server med smør og en skål honning for å duppe brødet i.