ETON MESS

Mai er her og det er høysesong for konfirmasjoner, bryllup og andre feiringer i tiden fremover. Nå kan vi samles i flokk, klemme og bare ha det gøy! Eton mess er en dessert som hives raskt sammen, og som smaker av friske bær, tekstur av marengs og friskhet og dybde med krem og mascarpone. Helt fantastisk! Det eneste du selv må lage er å piske krem, ellers skal jordbæra kuttes og alt blandes.

500g jordbær

125g bringebær

1 1/2 ss sukker

3 dl kremfløte

250g mascarpone

ca 100g marengs/pikekyss

Fjern stilken og del jordbærene i fire. Legg i en bolle sammen bringebærene, dryss over sukker og bland godt. Sett tilside mens resten lages. Kremen piskes til fløte, ha i mascarpone og pisk såvidt til alt er blandet. Knus marengsen. Alt blandes og serveres i individuelle skåler eller la alle forsyne seg med så mye de vil!

Kan gjerne pyntes med friske bær eller noen friske mynteblader.

 

APPELSIN OG SITRONOSTEKAKE

Påske er forbundet med frisk grønt, gult, lys og letthet. Da passer denne ostekaken godt! Ostekake er enkelt å lage, og man kan pynte med hva man liker, bruke hvilken gele man fortrekker og den kan lages så søt eller syrlig man selv vil.

Når jeg tenker på påske går tankene naturlig nok til det året vi hadde hytteforbud ifbm covid-19 Det er to ganger i mitt liv jeg ikke har vært på “landet” i påsken, og det er litt synd at fokuset går til hytteforbudet. Fremover handler det om å skape nye minner, og det skal bli fint. Noen forandringer er naturlig at skjer i livet, barna våre vokser og skal skape egne minner i feriene. Godt og vondt på samme tid. Vi må kose oss når vi kan, og tiden sammen vil være enda mer dyrebar fremover.

Men tilbake til kaken, vi har valgt å toppe den med lemoncurd. Gir en ekstra god syrlig twist, pynt den gjerne med påskegodt for anledning påske.

225 g Kornmokjeks

en klype salt

1 ss sukker

1 ts kanel

125 g smør

1pk sitrongele

1 appelsin

2 dl vann

200 g kremost naturell

3 dl kremfløte

3 dl creme fraiche

100 g melis

1 ts vaniljesukker

Smelt smøret mens kjeksene knuses helt fint, gjerne i en foodprosessor. Bland inn sukker, kanel og salt og tilsett det smeltede smøret. Kle en springform med bakepapir i bunn og fordel kjeksblandingen utover bunnen. Trykk det godt ned jevnt fordelt, og sett kjølig.

Kok opp 2 dl vann sammen med saften av en appelsin. Trekk kjelen av plata og tilsett gelepulveret, visp i ett par min til pulveret er oppløst, sett bilsiden til avkjøling mens resten av kaken forberedes.

Visp kremfløte til krem, i en annen bolle vispes kremost, creme fraiche, siktet melis og vaniljesukker.

Når geleen har avkjølt seg til en temperatur som er ok å dyppe fingeren i, kan den tilsettes i osteblandingen, sammen med kremen og alt vendes sammen til en jevn blanding. Helles over kjeksebunnen og settes til avkjøling i minst 4 timer men gjerne over natten.

Serveres med lemoncurd. Hjemmelaget eller ferdig på glass.

 

JAPANSK MILK BREAD

Det perfekte sandwichbrødet! Det minner om brioche. Hemmeligheten her er jevningen som hele prosessen starter med. Det er veldig enkelt og ukomplisert, det tar litt tid, men det er i hovedsak ventetid. Selve jobben er rask og grei. Om du lager flere brød, anbefaler jeg å skjære de i skiver før de fryses, så kan man ta opp det man trenger til en sandwich eller to, OK tre. Sjekk ut fruit sando på nett, for søte japanske fruktsamdwich oppskrifter. Også perfekt til katsu sando. Se her for mer info.

20 g mel

1 dl h-melk

1 dl h-melk

2 ss sukker

320 g mel

6 g tørrgjær

1/2 ts salt

50 g smør

1 egg

Bland mel og melk i en kasserolle og varm opp under konstant omrøring til det blir som en tykk hvit saus. Sett til side og la det avkjøles noen minutter.

Tilsett melk, egg og sukker i kjelen, varm opp til ca 41 grader. Bland mel, gjær og salt i en kjøkkenmaskin og hell væsken over. Kjør på lav hastighet i ca 15 min, tilsett så romtemp smør. Kjør maskinen videre i ca 20 min, til deigen er smidig og elastisk.

Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time på et lunt og trekkfritt sted. Jeg bruker som alltid stekeovnen med lyset på.

Etter endt hevetid har man to muligheter. Man kan lage ett helt brød, eller dele deigen i 6 emner, og trille de til boller. Ved bollefremgansgmåten får man muligheten til å rive fra hverandre, ved et helt brød er det enklere å skjære skiver. Uansett hvilken fremgangsmåte som velges, legges brødet/bollene i en smurt brødform og settes til heving 1 time.

Varm opp ovnen til 190grader og pisk sammen ett egg med 1-2 ss vann. Pensle brødet og sett det i ovnen. Varmen skrus så ned til 175 og brødet stekes i ca 20-25 min. Følg med på slutten.

Avkjøles på rist.

 

BLOMKÅLSUPPE

Noe av det best som finnes når man er syk er suppe, det er det ingen tvil om. Vi ser det på film og vi leser om det, det er et absolutt faktum. Det å lage suppe fra bunn er en koselig syssel og det blir så mye renere smak, så mye lettere for kroppen på en måte. Hos oss er det blomkålsuppe som er favoritten. I kombinasjon med bacon og en god olivenolje er det nesten litt umamismak å detekte.

2 blomkål

5 dl vann

5 dl h-melk

1 dl matfløte

1 sjalottløk

2 stk kyllingbuljong

4-6 strimler bacon

Kutt løk og del blomkålene i små buketter. Smelt litt smør i en kjele og fres løken i ca 2-3 min. Tilsett så blomkål, buljongterninger, vann og melk. La det småkoke i ca 20 min.

Stek bacon sprøtt og legg det på tørkepapir før det kuttes i mindre biter.

Ta ut noen blomkålbuketter som ikke skal kjøres i blenderen, det er godt med litt å bite i. Bruk stavmikser eller blender og kjør suppa jevn, smak til med salt og pepper, hell gjerne tilbake i kjelen for å holde det varmt til servering. Legg også blomkålbukettene tilbake i kjelen.

Ved servering drysses det over sprøtt bacon, og ringles over litt god olivenolje.

 

BROWNIE COOKIES MED VALNØTTER

2022 første oppskrift fra Bordfolk. I år starter vi ikke med en sunn start, vi starter med noe som er så godt, så fyldig, så herlig. Denne oppskriften kan lagres, for den kommer du til å lage mange ganger!

200 g kokesjokolade

50 g smør

2 egg

135 g sukker

90 g hvetemel

1 ts vaniljeekstrakt

0,5 ts bakepulver

100 g valnøtter

maldonsalt

Sett smøret på smelting og grovhakk sjokoladen, når smøret er smeltet, trekk kjelen av plata og tilsett sjokoladen. La den smelte mens valnøtter grovhakkes.

Visp egg og sukker luftig, ha så i sjokoladeblandingen og la det komme godt sammen. Tilsett mel, bakepulver, vanilje og valnøtter og bland med en slikkepott til alt melet er godt inn i røra.

Settes til avkjøling i ca 30 min.

Sett ovnen på 175grader, kle to bakeplate med papir. Bruk to skjeer og fordel cookies på bakeplatene, husk de smelter ned så la det være rom mellom hver cookie.

Stek ett brett i gangen, i ca 15 min. Dryss over med maldonsalt mens de er varme.

 

HVITLØKSBRØD MED TOMATSAUS - JULESPESIAL

Normalt bruker vi å lage dette i en sirkel, men jeg ble, som alle kvinner og spesielt de som har passert 40, inspirert av Pinterest og ville presentere oppskriften i form av et juletre, siden vi i dag er to dager unna julaften. Snøen faller lett ned etter en periode med regn, perfekt i tid til jul.

Til denne oppskriften kan du putte i det du liker, man kan ha skinke, kjøtt, alt mulig slags krydder og masse ost, fantasien setter grensene. Perfekt å ha med på et spleiselag, trenger ikke spises varm.

1 hel hvitløk

550 g hvetemel

2 ts tørrgjør

1/2 ts salt

185 g hel melk

1 ss honning

2 egg

100 g + 2 ss smør

50 g parmesan

1 ss tørket salvie

1/2 ss chiliflakes

Forvarm ovnen til 200 grader, kutt toppen av hvitløkshodet slik at feddene er godt synlige. Ha over litt olje, salt og pepper, pakk inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen i ca 50min. La den avkjøles litt før feddene tas ut, og legges tilside for avkjøling.

For deigen blandes mel, gjær og salt i en bakebolle. Melka varmes opp til mellom 38-41 grader, og helles i melblandingen med romtempererte egg, to spiseskjeer romtemp smør og honningen. Bland i ca 5 min, tilsett mer mel om blandingen blir løs, deigen skal være fast og smidig. Dekk til deigen og la den stå til heving 30-60 min.

Hvitløken knuses med en gaffel og blandes med 100 g smør, salvie, chiliflakes, litt salt og pepper og settes til side mens deigen hever.

Del deigen i to og kjevle ut to trekanter som får plass på et stekebrett med bakepapir. De trenger ikke være perfekte i første omgang. Legg så den ene trekanten på brettet og smør utover 2/3 av hvitløkssmøret. Legg den andre over og skjær en fin trekant med en kniv eller en skarp deigskrape. Avskjæret kan brukes til små hvitløkssnurrer. Bre utover resten av hvitløkssmøret og skjær innsnitt i treet, strekk hver “gren” og snurr. (Se bildet under)

Dryss over halvparten av parmesan og stek i ovnen, 200 grader i ca 25 min, til du ser en gyllen fin farge.

Til sausen har jeg tatt utganspunktet i denne, men halvert oppskriften og lagt til 2 gode ss tomatpure.

Server med resten av parmesanosten og litt fersk basilikum.

 

EGGNOG

Dette er noe jeg har vært så nysgjerrig på i så mange år, endelig ha jeg laget det. Forventingene var ganske høye over denne mystiske drikken med egg. Smakte forsiktig, men kjente på lukta at dette ville smake godt, og jeg som elsker kakerøre skjønte underveis at dette ville gå helt fint. Uten mer dramatikk, må jeg ærlig si at dette likte jeg veldig godt, og skal absolutt lage det istedet for en kopp kakao. Doble porsjonen og la det stå kaldt så holder det seg noen dager. Noen likte den kaldt, mens jeg likte den lun. Kan gjerne serveres med litt krem på toppen og litt revet muskatnøtt eller kanel, eller en hel kanelstang. Tilsett en dæsj rom eller cognac etter smak.

7 dl h-melk

3 dl kremfløte

5 egg

1 ts ferskrevet muskat

130 g sukker

1 ts vaniljeekstrakt

lite klype salt

Visp egg og sukker til det blir luftig. I en kjele blandes melk, fløte, muskat, vaniljeekstrakt og salt. La det komme opp til kokepunktet, og la det trekke noen minutter. Under videre visping, tilsett forsiktig den varme melkeblandingen til egg og sukkermixen. Bare litt og litt slik at det vil temperere seg og ikke koke eggene.

Settes kaldt over natten.

 

BISCOTTI MED PISTASJENØTTER OG HVIT SJOKOLADE

De tørreste kjeksene, som smuler overalt, men allikevel noe av det beste jeg vet til jul. De er enkle å lage og kan inneholde alt av det du har liggende i skuffen. Du kan også dyppes i sjokolade for den som er ekstra glad i det, som meg… Veldig fine på benken i en glasskrukke, så lenge det varer.

250 g sukker

150 g smør

3 egg

90 g pistasjenøtter uten skall

100 g hvit sjokolade

80 g tørka tranebær

1 ts salt

2 ts bakepulver

1 ts vaniljeekstrakt

400 g hvetemel

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakeark.

Bland sukker og romtemperert smør, tilsett ett og ett egg til alt er kommet godt sammen. Ha i mel, salt, bakepulver og vaniljeekstrakt. Grovhakk sjokoladen og ha den, sammen med tranebær og nøtter i bollen og la det komme godt sammen til en fin deig. Tilsett litt mer mel om den er veldig våt.

Fordel til to lange pølse og legg de på stekebrettet. De kommer til å utvide seg litt så ha god plass mellom, trykk pølsene litt ned for å få den kjente biscottiformen.

Stekes i 25 min. Ta de ut av ovnen og la de avkjøles i 5-10 min før du skjærer skiver på langs og legg de tilbake på bakeplate. Stek på en side i 7 min, snu og stek på andre siden i 7 min. La de avkjøles helt før de pakkes i lufttette esker.

 

ROSENKÅLSALAT MED PARMESAN OG GRANATEPLE

Javisst kan rosenkål spises rå!

Denne salaten er så god å ha til all den fete julematen vi skal kose oss med fremover, holder seg fresh I kjøleskapet til å bruke til rester.

400 g rosenkål

100 g valnøtter

2 granatepler

100 g parmesan

1/2 sitron

olivenolje

salt og pepper

Grovhakk valnøtter og rist de i en tørr panne til de blir lune og får litt farge.

Del rosenkål i to og finkutt for tynne lange strimler, den grove stilken kastes. Del granateplene i to midt på “magen” , legg hver halvdel i håndflata med den åpne siden pekende ned over en bolle. Åpne fingrene litt mens du slår på baksiden av eplet med en sleiv eller lignende, så vil frøene slippe skallet og falle rett ned i bollen.

Riv parmesan i tykke sponbiter. Bland ett par spiseskjeer god olivenolje med saften av en halv sitron pluss salt og pepper.

Så has alt sammen, smak til med salt og pepper og avslutt med ekstra valnøtter på topp for garnityr.