PASTA POMODORO

Jeg er alltid klar for en skål med pasta, og denne oppskriften er en av mine klare favoritter! Sausen kan fint brukes til både pizza og lasagne, og til hvilken som helst type pasta.

Om du ikke har en food prosessor eller stavmixer for å blende sammen kan en tresleiv knuse tomatene. Det gir den samme gode smaken.

ca 700g cherrytomater

2 fedd hvitløk

olivenolje

en god håndfull fersk basilikum

ca 50-60g parmesan

salt og pepper

pasta man liker, nok til 4 personer

Bruk en stekepanne med litt høye kanter. Varm opp ca en spiseskje olje i panna, knus hvitløken med flatsiden av en kniv og stek til den får litt fargen, ett par minutter. Tilsett tomatene, delt i to og stek i 5-10 minutter, til tomatene er myke. Tilsett basilikum. Bruk en stavmixer, foodprosessor eller baksiden av ei treleiv og mos tomatene. Kok pasta og ha tomatsausen og den kokte pastaen i stekepanna og la alt komme sammen.

Smak til med salt og pepper, server med revet parmesan og en god olivenolje.

 

PEKANBRØD

Internett er tydeligvis lei av bananbrød, så her kommer en annen variant. Kan ikke sammenlignes, det eneste de har likt er at de er bakt i en brødform… Denne har en sprø, god og spennende topping, og serverer du med litt Creme Fraiche, is eller krem er dette en herlig dessert både til hverdags og fest. Varm den litt i ovnen så den er lun.

230 g smør

200 g sukker

4 egg

1 ts vaniljeekstrakt

230 g mel

1 1/2 ts bakepulver

1 ts salt

60 g pekannøtter

120 g pekannøtter

2 ss smør

5 ss sukker

2 ss honning

klype salt

Sett ovnen på 170 grader og kle en brødform med bakepapir.

Rør sukker og smør til en luftig konsistens. Tilsett ett og ett egg, så vaniljeekstrakt og bland godt sammen.

Tilsett mel, bakepulver, salt og pekannøtter og bland slik at alt kommer sammen til en fin røre. Ikke for mye, da vil det utvikles for mye gluten og kaken vil ikke bli så luftig. Hell over i forma og lag toppingen slik:

Smelt smør på medium varme, tilsett nøtter, sukker, salt og honning og rør godt. Helles over kaken og settes til steking på nederste rille i 55-60 min. La den avkjøles litt i forma før den settes over på rist.

 

HAVREFLARN

Havreflarn har vært et fast inventar til jul gjennom oppveksten, men så vidt jeg husker laget vi det aldri selv, det var alltid Elbjørg, en kollega av mormor, som lagde store batcher og ga til mormor. Jeg lurte ofte på hvordan hun fikk til den buede formen… Nå har jeg satt i gang egen havreflarn produksjon, og det gir gode minner til barndommen.

75 g smør

2 dl havregryn

1 dl sukker

1/2 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

1 ss hvetemel

1 egg

Sett ovnen på 200grader.

Smelt smøret, bland havregryn, vaniljesukker, bakepulver og mel og tilsett det smeltede smøret. Bland godt. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn havregrynblandingen.

Kle en bakeplate med bakepapir og fordel ca 6 flarn pr plate, ca 2 ts rør pr flarn. Stek i ca 5-7 min til kantene blir mørke, men ikke brent. Avkjøles på f.eks en kjevle for å få formen til Elbjørg, eller avkjøl på flatt underlag.

Oppbevares i lufttett boks.

 

OVNSBAKT LAKS MED ASPARGES OG AVOKADO

I oppveksten var det alltid lettkokt laks, med skinn og bein som var alternativet. Nå er det alltid ovnsbakt laks, uten skinn og bein… Alltid med poteter, agurksalat og rømme, så dette er et godt alternativ. Elsker avokado, elsker asparges, og dette er et lettere alternativ enn med poteter, perfekt til våren og sommeren, men absolutt god året rundt. Kan absolutt være en god forrett om man bruker litt mindre stykker pr person.

Laks, 1 filet pr person

1,5 ss dijonsennep

1 sitron

1 bunt asparges

1 ts honning

god neve ruccola

salt og pepper

1 avokado

olivenolje

Forvarm ovnen til 200 grader.

Pensle laksen med olivenolje og dryss over salt og pepper. Gnu inn hver bit med tilsammen ca 1/2 ss sennep og riv over sitronskall. Stekes i ca 15 min.

Varm opp olje i en god støpejernspanne om du har og stek aspargesen i ca 4 min på hver side. De skal bli litt myke men ikke helt slappe. (Asparges har en trælete bit på stilken, så kutt av ett par cm og kast endene) Dryss over litt salt og sett til side.

Når fisken er ferdig i ovnen, klem over juice fra 1/2 sitron. Juicen fra den andre halvdelen skvises ut i en bolle og blandes med honningen, 1ss sennep og ca 1 dl olivenolje. Visp godt og smak til med salt og pepper.

Skjær avokado i tynne skiver og bland ruccolaen i dressingen.

Legg ruccola på fatet med laks, avokado og asparges over, kvern over fersk pepper.

 

7-UP KAKE

Denne oppskriften har stått i boka mi i snart 2 år, og det er på tide å utforske. Bare navnet er jo spennende!

Denne kaka er bakt i en såkalt buntpan, usikker på hva det heter på norsk men de er enkle å få tak i. Den er ganske fuktig, anbefaler derfor å la den avkjøles helt før servering så vil fuktigheten sette seg. Kan minne litt om lemoncurd i smaken, og jeg syns den er nydelig med creme fraiche og pistasjnøtter.

200 g smør

0,5 dl rapsolje

300 g sukker

100 g brunsukker

4 egg

1 sitron

2,5 dl 7-up

375 g mel

1 ts salt

Sett stekovnen på 175 grader og smør en buntpan og ha litt mel i, som fordeles godt slik at kaken vil slippe taket etter endt steketid.

Rør sukker, brunsukker, olje og romtemperert smør sammen i en kjøkkenmaskin i 3-5 min. Tilsett ett og ett egg. La de blandes godt inn før det tilsettes ett nytt. Finriv skallet av en sitron og tilsett det pluss saften av halve sitronen, samt ca halvparten av brusen og halvparten av melet, bland godt før resten av både brus, mel og salt tilsettes.

Ha røra i kakeformen og stek i ca 1t og 15 min. Sjekk med en kakenål, avkjøl ca 10 min i forma og hvelv den ut på en rist og la den avkjøles helt før servering. Server med creme fraiche og hakkede pistasjnøtter.

 

SPEKET EGGEPLOMME

Dette er det enkleste som gir det beste! Det krever minimalt med arbeid og gir maximalt med smak. Set it and forget it. Bruksområdene er mange og man kommer på mer underveis, riv over hvit fisk, pasta, smørbrød, til alle retter man kan tenke seg å ha egg eller parmesan på tenker jeg, for dette gir en veldig umami smak.

300 g salt

200 g sukker

6 eggeplommer

Bland salt og sukker og hell halvparten i en liten form, bruk en skje eller et egg og lag en fordypning i saltet som eggeplommene legges forsiktig ned i. Dekk med resten av salt/sukkerblandingen, bland med ved behov, det skal dekkes fullstendig, og legg over plastfilm. Settes i kjøleskapet i 4-5 døgn.

Ta eggeplommene ut av saltblandingen, som nå er som grøt etter å ha trekt ut masse fuktighet, og skyll de under vann. Tørk de med litt tørkepapir og legg de i en ovn på 60 grader i 1,5t.

Oppbevares i lufttett boks i opptil en måned.

 

GALETTE MED CHEVRE OG PÆRE

Småretter er den beste måten å spise mat på, den absolutt beste matopplevelsen for min del. Kanskje fordi jeg hater å velge rett på restaurant, havner alt for ofte tilbake på det jeg har smakt før, men blir så frista til å smake alt, og helst på en gang. Med flere småretter kan man ta litt av hvert. Galette kan fylles med så mye og pære og chevre er en suveren kombinasjon.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

3 pærer

100-150 g chevre

1 dl valnøtter

frisk timian

3-4 ss honning

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skyll pærene og skjær de i skiver, men unngå å ha med kjernen. Skjær eller smuldre opp chevre, grovhakk nøtter.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover pæreblandingen. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene.

Stek i 45 min på 200 grader og ha over honning og litt frisk timian før servering.

 

ARME RIDDERE MED PARMESAN

Helg og tid til en god frokost sammen, selv om i vårt tilfellet så vil frokost ofte skli over til lunsj. Vi står opp til forskjellige tider… Og jeg står som regel opp sist.

4 egg

1 dl h-melk

1/2 ts salt

klype kajennepepper

6 skiver brød

1 dl fløte

50-70 g parmesan

1/2 ts tabasco

1 hvitløksfedd

fersk gressløk

creme fraiche

Servere gjerne med baconjam, oppskriften finner du her.

Sett ovnen på 60 grader slik at de ridderne som er ferdige kan vente der inne til alle er klare for servering samtidig.

Visp sammen egg, melk og fløte, riv ost og bland det i melkemixen sammen med salt, godt med nykvernet pepper, kajennepepper etter ønske, Tabasco og finkuttet hvitløk.

Hell det over i en form som har plass til ett par skiver og la hver side trekke til seg blandingen i ca 1-2 min pr side.

Stekes i en blanding av olje og smør, ca to-tre min på hver side, legg de på et stekebrett for å holde varmen i ovnen.

Serveres med mer revet parmesan, hakket gressløk, creme fraiche og baconjam.

 

HELGEPANNEKAKER MED RICOTTA OG FIKEN

Det er tid for å kose seg med en deilig god og lang helgefrokost. Disse pannekakene er perfekte. De er morsomme å lage og noe annet enn de vanlige tirsdagspannekakene med bacon… Fluffy som amerikanske pannekaker med tilbehør etter eget ønske, men anbefaler virkelig kombinasjonen ricotta og fiken. Litt fersk timian over tilslutt topper hele greia. Enjoy.

4-6 fiken

1-2 bokser ricotta

ca 3 ss honning

klype kajennepepper

300 g mel

60 g sukker

3 g bakepulver

5 g salt

5 dl h-melk

2 egg

1 ts vaniljeekstrakt

2 ss smeltet smør

Bruk en romslig bolle og bland mel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett smeltet smør, melk, egg, vaniljeekstrakt og bland godt sammen til en klumpfri røre. La det stå og svelle litt mens fiken deles i båter og ricotta blandes med honning og en klype kajennepepper, to om man liker det litt hetere.

Smelt litt smør i en stekepanne og stek små pannekaker, ca 3-4 min på hver side, de skal bli gyllenbrune.

Server med frisk timian.

Pannekakene kan holdes varme i stekovnen på ca 100 grader underveis i stekingen.