MILLIONAIRS SHORTBREAD

Perfekt blanding av kjeksbunn, karamell og sjokolade. Minner om Twix, eller Raiders som det het da jeg var liten. Det er dekadent, fyldig og deilig. Oppbevares i kjøleskapet, om det blir nødvendig…

170 g smør

100 g sukker

200 g mel

1 ts salt

1 boks søt kondensert melk

60 g smør

2 ss lys sirup

1/2 ts salt

1/2 ts vaniljeekstrakt

300 g kokesjokolade

Sett ovnen på 170 grader.

Knøvle, brett ut og legg et bakeark i en form på størrelse med et A4 ark. Har du en større form vil steketiden av bunnen bli litt kortere, har du en mindre vil steketiden bli litt lengre.

Bunnen skal jobbes raskt sammen og smøret skal være kaldt. Er det en varm dag kan mel og smør også avkjøles, da vil du få det beste resultatet. Skjær smøret i terninger, tilsett mel, sukker og salt og bruk kalde hender til å gnu sammen til du får en sandaktig masse, alternativt kan en food prosessor hjelpe deg. Fordel i forma og press godt ned. Stekes i 30-35 min til lett gyllen farge. Preparer karamellen imens.

Bland kondensert melk med smør, sirup, vaniljeekstrakt og salt i en kasserolle. Sett varmen på litt over medium, og rør til konsistensen tykner og fargen dypner litt, ca 15-20 min. Hell den over den ferdigstekte bunnen og stek videre i 8-10 min.

Hakk opp sjokoladen og smelt den over vannbad, rør underveis og hell den smelta sjokoladen over karamellaget og sett til avkjøling minst 1 time. Dryss gjerne over litt maldonsalt.

Løft alt ut av forma ved hjelp av papiret som stikker opp på sidene og kutt i fine biter.

 

HYLLEBLOMSTSAFT

I hjørnet av hagen på Fjordgløtt (huset på landet), sto det et hylleblomsttre. Etter vi tok over for noen år siden, har vi hatt litt opprenskning i hagen og rundt omkring. Vi kutta ned trær, bærbusker, fjerna bed og åpna opp litt. I disse raidene forsvant også hylleblomsttreet. Det ble kutta helt ned og jeg kjente på at det skulle vi egentlig ikke gjort. Treet var fint, det passa der det sto og blomstene er helt nydelige. Til min store glede kom det fine skudd på det i fjor og i år har det vokst seg enda mer til og det kom masse masse blomster!

Deilig å kjenne duften av det mens man raker i hagen.

Det å kunne lage mat av det rundt seg appelerer mer og mer til meg. Håper denne inspirerer deg til å lage saft, det er enkelt og det holder seg lenge så fremt man gjør de rett stegene i forkant.

Litt om sterilisering av flasker:

Vask og skyll grundig. Legg eller sett de i stekovnen og skru på 140grader. Når tempen er kommet opp til 140, sett timeren på 30 grader. Ta de så ut av ovnen og la de avkjøles, dekk åpningen med et helt rent klede og la de bli helt avkjølt før de fylles med saften.

Sett de kaldt og mørkt så holder saften seg i opptil 6 mnd. Om det blir litt “cloudy” etter en stund er det mest sannsynlig bare pollen som har samlet seg.

Første gang jeg laget denne er mange år siden, og jeg var ikke klar over at det skulle blandes med saft så første smak ble veldig veldig konsentrert drikke. Live and learn I guess…

ca 45 blomsterklaser

2 kg sukker

5 l vann

3 sitroner

50g sitronsyre

Plukk ca 40-50 blomsterklaser av hylleblomsttreet. Ikke tenk på om stilkene er med, bare rist de godt slik at eventuelle insekter og døde blomster faller av. Legg de i en stor kasserolle/bolle/bøtte som rommer 5l væske.

Kok opp vann og sukker, skjær sitron i skiver og legg med hylleblomstene. Hell den kokende sukkersirupen over hylleblomstene, tilsett sitronsyra og rør sammen. Dekk til og la det stå kaldt i ca 24 timer, rør rundt noen ganger.

Klem ut væske av blomstene og sil saften før den flaskes.

Blandingsforholdet er en del saft til tre deler vann, sånn ca, avhengig av hvor sterk man liker det.

 

SOYAMARINERT EGG

Etter en oppskrift fra Momofuku.

Soyamarinerte egg er noe som hører til ramen, men det er så godt at jeg bruker det sammen avokado på toast, med røykalaks og i salat. Lager seg selv, og smaken er salt og umami og helt fantastisk! Trenger ikke salte eggene ekstra, for de trekker til seg så mye smak fra marinaden. Holder seg en liten uke i kjøleskapet.

6 egg

6 ss varmt vann

1 ss sukker

2 ss sherryeddik

ca 2 dl soyasaus

Bruke romtempererte egg og kok de i 6 min, legg de direkte over i isbad etter endt koketid. Det er litt avhengig av størrelsen på eggene men målet er å få bløtkokte egg. (Kok de hardkokt om det er det du liker best) Skrell eggene og lag marinaden.

Bland sukker og kokende vann, eller det varmeste vannet du får fra springen, i en skål/liten bolle og rør så sukkeret løser seg litt opp. Tilsett soyasaus, sherryeddik og eggene. Brett sammen litt tørkepapir og legg på toppen så vil eggene bli helt dekt av marinaden og du slipper en hvit flekk øverst.

Sett de kaldt i 2-6 timer. Står de lengre enn dette vil de trekke til seg såpass mye av marinaden at eggene blir veldig salte. Bruk gjerne soyasaus med lavt saltinnhold, lettere å tilsette salt for å få den smaken vil ha.

 

QUINOASALAT MED CHEVRE OG AVOKADO

Slike salater er den perfekte basen for å få brukt opp saker og ting fra kjøleskapet, eller å kose seg ekstra med de ingrediensene man bare elsker! Det jeg liker med denne retten er at man bruker litt tid på å spise den, så man kan sitte lenge og bruke god tid rundt bordet, sammen, som Bordfolk. Perfekt å ta med på piknik eller som lunsj på jobb, holder seg godt.

Oppskriften er for to personer som en rett i seg selv, men kan fint fordeles på fire med litt brød til, som en forrett eller som en lett lunsj.

1,5dl quinoa

3 dl vann

1 avokado

3 vårløk

100g chevre

håndfull valnøtter

1/2 rødløk

håndfull salatblader

Rist quinoaen i en tørr stekepanne til det begynner å poppe litt, tilsett vann og og la det koke i 15-20 min, alt vannet skal bort, rør i det innimellom.

Ha quinoan over i en annen bolle for å avkjøles litt mens resten av ingrediensene forberedes.

Kutt vårløk, smuldre over chevre og kutt rødløken i tynne skiver. Riv salatblader og tilsett salatblader. Bland alt sammen og ha over salt og pepper. Skjær avokado i skiver og server på siden. Ha over litt god olivenolje og litt ekstra krydder om man ønsker og server.

 

LEMONADE

Deilig med sommer, svette nakker og avkjølende dukkerter! Vi har startet på juli og gradestokken viser tropenetter, det er så deilig å kunne klage på at det er for varmt! Etter en lang vinter og vår.

Disse dagene må nytes og blir enklere å komme seg gjennom med masse god drikke og mat. Lemonade er et must, og denne oppskriften kan godt både dobles og triples, for det kommer til å gå hardt på flaska.

5 sitroner

1l vann

120 g sukker

2-3 ss honning

Sett 0,5l vann til koking. Klem ut saften av sitronene i en stor bolle, tilsett sukker og honning. Hell over det kokende vannet og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett 0,5l kaldt vann og sett til avkjøling i kjøleskapet.

Nytes med isbiter og noen skiver sitron.

 

ANSJOS OG KIKERT CROSTINI

Varme dager i Trondheim, kombinert med stengte restauranter, museer osv, det er en rar start på juni. Vi skriver 2021 og verden er like langt unna som vi har kjent den siden mars 2020. Men vi er vel alle så lei korona, la oss heller fokusere på de heteste dagene vi har hatt på lenge! Når det er så varmt at vi ikke har kjent på våren, men plutselig ble det sommer. Solbrente neser og sandaler, det er dette vi venter hele vinteren på. Det er tid for småretter og kvelder med en evigvarende solnedgang. Nå skal vi kose oss.

Crostini er perfekt å servere, det kan gjøres klart litt i forveien og settes sammen når man er klare, det er perfekt til lunsj og kan lett kombineres med et protein for en middag. Oppskriften er fra boka Polpo, og jeg lengter etter å reise til Italia. Jeg har aldri vært der, men i hele vinter har det vært italienske vibber i så mye, til og med vinneren i Eurovision var italiensk. Gleder meg til verden blir større igjen, inntil da får vi kose oss med inspirasjon, musikk og de rundt oss.

1 boks kikerter

ca 10 stk ansjosfileter

1/2 sitron

håndfull flat persille

1 ss tahini

1 hvitløksbåt

ca 4 ss olivenolje

1/2 - 1 baguette

salt og pepper

Sett ovnen på 150 grader og skjær skråskiver av baguetten. Ha litt olivenolje på begge sider av skivene og stek i ovnen i ca 10-15 min.

I en foodprosessor blandes kikerter, (ikke væska fra boksen) ansjos, tahini, hvitløksbåten, saften av en halv sitron, , persille, olje, salt og pepper. Tilsett litt av væska fra ansjosen og/eller kikertene om det blir for tørt. Alternativt litt vann eller mer sitron om man liker det. Smak til med pepper, det er nok salt pga ansjosen.

Har man ikke foodprosessor kan alt finhakkes, det vil ta litt tid men da aksepterer man bare litt mer ujevne biter, og det er rustikk og fint det.

Smøres utover brødet og topp med litt olivenolje. Dryss på litt chiliflakes for spice.

 

KARAMELLISERT LØKDIPP

Kosemat på en søndag formiddag er nesten som medisin for meg. Det er luksus å ikke tenke på klokken, ikke tenke på at man må noe og kunne kose seg med både å lage og spise maten.

Denne dippen er god både på ei skive brød og som dipp for chips, potetgull og grønnsaker.

3 gule løk

1 hvitløksbåt

3 dl gresk yoghurt

1/2 sitron

1 ss sukker

salt og pepper

litt frisk gressløk

Finkuttet løken, gjerne på en mandolin. Smelt litt smør og ha litt olje i en god kasserolle, tykkbunnet som jeg ofte sier, og da bruker jeg alltid en Le Creuset. Det viktigste her er at du har et lokk til den eller noe som kan brukes som lokk. Skru ned varmen til ca medium varme, ha i løken, surr litt rundt og legg over lokket. Dette hjelper løken til å bli myk og unngå å bli brent. Etter ca 10-15 min, strø over sukker og bruk de neste 40-50 min på å røre av og til, skru ned varmen litt om det virker litt hissig. Avkjøl litt før dippen kommer sammen.

Knus hvitløksbåten og bland med yoghurt, saften av en halv sitron, salt, pepper og den karamelliserte løken.

Smak til om det trengs litt mer salt og pepper og topp med litt gressløk. Serveres som dipp til grønnsaker, potetgull eller chips, eller smøres på godt brød og perfekt til crostini.

 

BLØTKAKE

Ingenting sier feiring som en bløtkake! Vi har nå hatt åpen Bordfolk-butikk i 6 måneder og det har vært ubeskrivelig fint. Hele veien. Har mange mange ord og følelser rundt det hele og det er bare så positivt og godt å kunne leve ut det man ønsker.

Takk til alle, ord blir små når man har så fine folk og kunder rundt seg, men jeg mener det, TAKK!

En bløtkake kan inneholde akkurat det du vil, det er det som er så perfekt. Her er en med appelsinmarmelade, men bruk hvilket syltetøy du vil, hvilke frukter og bær, nøtter eller sjokoladebiter du ønsker. Ha det gøy.

5 egg

150 g sukker

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

6 dl kremfløte

2 ss sukker

1 glass syltetøy

bær/frukt

nøtter

Sett ovnen på 160 grader og mel en springform på 24 cm.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis, ca 6-8 minutter. Ha i mel og bakepulver og bland godt men forsiktig. Det vil legge seg lommer av mel og spesielt på bunnen så pass på at alt er blandet før røra helles over i forma og stekes i 40 min. Test med en kakenål. La den avkjøles i forma i ca 15 min så vil den trekke seg litt inn på sidene, men bruk en kniv før ringen åpnes så er du sikker på at ingenting henger igjen på sidene.

Del kaken i tre lag og la de avkjøles helt før fløten piskes til krem med sukkeret. Kremen må være godt pisket men ikke ta den for langt. Bland inn syltetøyet og fordel mellom lagene, dryss på nøtter om man vil, og pynt.

 

KYLLING KATSU

Enkel rett, som jeg virkelig elsker og vil helst ha minst en gang i uka. Knasende sprøtt og med en god og veldig enkel saus kan dette lages på 20-25 min.

Første gang jeg hørte om pork katsu, (som er det samme som dette med svin, ikke kylling) må ha vært på Mastechef Australia, rundt 2010. Det er helt nydelig og man bør egentlig lage litt flere enn man kan spise, for så å varme opp dagen etter og bruke de samme ingrediensene i en sandwich (se bilde lenger ned) Tonkatsusaus kan man kjøpe, men det er en perfekt mulighet for å få brukt opp worchestershiresausen som står i kjøleskapsdøra…

Vann i munnen, enjoy!

3 kyllingbryst

2 egg

ca 150 g panko

Mel

Salt og pepper

Hvitløkspulver

ca 3-5 dl vegetabilsk olje

Ris etter ønske

Nykål/hodekål/kinakål

2 ss sesamfrø

4 ss ketchup

6 ts østerssaus

1 ss worchestershiresaus

1 ss sukker

2 ts soyasaus

Start med å lage ris etter ønske, til 2-3 personer.

Bruk en tykkbunnet kjele eller stekepanne og fyll den med olje, jeg bruker rapsolje. Det skal være ca 3 cm i høyden. La oljen bli varm, og senk temperaturen på plata. Test varmen med litt panko. Preparer paneringsstasjonen slik: Fyll et fat, med kanter så ikke alt forsvinner på benken, med mel. I et annet fat visp lett sammen to egg og ca 0,5 dl vann, fyll et tredje fat med panko. Kyllingen deles på langs, (butterfly) slik at det blir to tynnere brystfileter av en filet. Dryss over litt salt, pepper og hvitløkspulver på hver filet før de dyppes først i mel, så i egg, så i panko. Pass på at alt er dekket og press pankoen godt inn. Stek to og to fileter, i ca 3 min på hver side, til de er sprø og gyllen. La det renne av seg på kjøkkenpapir. Finkutt kålen.

For sausen skal alle ingredienser blandes godt sammen.

For servering, kutt hver katsu i strimler, se bilde, serves med kål, ris, tonkatsusaus og gjerne litt japansk majones. Dryss over sesamfrø.