KIKERTER OG URTEYOUGHURT I PITA

Takket være Aicha Bouhlou har denne retten vært hyppig på bordet hos oss i sommer. I varmt vær er det ikke alltid matlysten er på topp, men noe må man ha og denne metter godt pga proteinene i kikertene. Den er frisk pga yoghurtdippen, morsom å spise pga pitabrødet og ikke minst rask å lage! Eksperimenter med krydder, etter hvor sterkt du liker det, yoghurten demper det værste.

Norsk husmannskost er ikke akkurat sommermat, så det er lurt å finne litt inspirasjon fra kjøkken som er vant med varme dager. Jeg er litt usikker på om denne kom fra Bouhlous bok “Mest grønt” eller “Aichas kjøkken” begge er uansett gode bøker. Her er min variant av hennes rett.

350g gresk yoghurt

en neve fersk dill

en neve fersk mynte

1 vårløk

1 rødløk

1 hvitløksfedd

1 ts malt spisskummen

1/2 ts chiliflak

2 ts karri

ca 600g kikerter i væske

4 pitabrød

Lag pitabrød etter anvisning på pakken. Få en god farge på de, ofte steker jeg de litt lengre enn hva pakken sier…

Start med yoghurtdippen så den får godgjøre seg. Finhakk urter, hvitløkfeddet og rødløken. Snitt opp vårløken og bland alt i en bolle sammen yoghurt, en klype salt og ett par spiseskjeer olivenolje

Renn av vannet (aqua faba) fra kikertene. Varm opp ett par ss olje i en stekepanne og tilsett krydderet, la det frese litt mens du rører i de, de skal bare kicke i gang med de gode smakene sine, så pass på at de ikke blir brent. Det tar max 20 sek, følg med varmen. Tilsett kikerter og en klype salt og la alt steke i ca 5 min.

Fyll pitabrødene lagvis med urteyoghurt og kikerter.

 

KALDHEVET FOCCACCIA

OK, 2023. Du har vært annerledes og du har vært merkelig. Nå skriver vi juni, og jeg har lært mye, grått mye, men også ledd mye og vokst. Hva resten av året vil go vet jeg ikke enda, men alt er mulig, er det ikke sånn? Heldigvis har jeg startet med journaling, noe jeg kan anbefale alle, uansett hvor du er i livet. Avslutt alltid med tre ting du er glad for. Dette er den første oppskriften i 2023, og vi er allerede 6 måneder inn i året. Det sier vel sitt og hvordan tingenes tilstand har vært. Takk for at du er her og fortsatt følger Bordfolk, det skal du vite betyr så mye.

Noe jeg aldri får nok av, er brød, godt brød. Og brød som deles, rives i og går til alt er det beste jeg vet. Jeg har en annen focaccia oppskrift også, men denne bruker mye mindre gjær, og pga heving over natten utvikler smaken seg til noe helt eget, og for ikke å snakke om luftigheten, den mangler sidestykke.

Enjoy!

500g mel

460g lunket vann

1 ts honning

2 ts salt

2 ss olivenolje

1/2 ts gjær

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett honning, olje og vann. Rør lett sammen, til alt melet er i deigen, ikke tenk på at det er melklumper, alt ordner seg over natta.

La deigen hvile i 10 min, dypp ei hånd i et glass vann og brett deigen over seg selv fra bunnen i bollen, roter på bollen slik at alle sider blir brettet over seg selv. La deigen stå i 10 min og gjenta prosessen. Hell over ca 1 ss olivenolje, dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten.

Ha ca 2 ss olivenolje i en ovnsform, ca 40x30cm, ha deigen i, trykk den utover med fingrene slik at den fyller forma, og la den hvile i romtemperatur i 2 timer. Hell over 1 ss olje, bruk fingrene til å lage de karakteristiske hullene i brødet, dette er ren terapi. Dryss over en god klype maldonsalt. Tilsett hva du vil ellers, tomater, oliven, rosmarin etc

Forvarm ovnen til 220grader, stek på nederste rille i 20-23 min, til nydelig gylden.

 

SITRONKAKE MED FROSTING

Ved samlinger for bursdager og andre familiebesøk, ser jeg mitt snitt til å teste ut oppskrifter jeg har på lur på et større publikum. Denne kaken ble laget ved en slik anledning, og ble en morsom opplevelse. Kaken er stekt i en såkalt bundtkakeform, som gjør at kaken har et åpent rom i midten. Frostingen ble fylt i delte åpenrommet, og ved skjæring av kaken ble det da eksponert masse god frosting. Det ble populært!

250g smør

250g sukker

4 egg

1,5ts bakepulver

1ts natron

410g mel

2ss sitronsaft

2ss finrevet sitronskall

3 dl creme fraiche

Sett ovnen på 160 grader, smelt litt smør og pensle kakeformen godt, dryss på litt mel så det dekker hele formen, da er det enklere at den slipper formen etter steking.

Romtemperert smør og sukker piskes lyst og luftig, kan være du må skrape ned sidene av bakebollen ett par ganger. Tilsett ett og ett egg. Sikt i melet med bakepulver og natron. Bland i creme fraiche med sitronsaft og sitronskall og miks lett sammen til en fin røre. Helles i kakeformen og stekes i ca 60min. Sjekk med en kakenål. La kaken avkjøles i forma i ca 15 min før den hvelves for så å avkjøles helt.

For frostingenskael smøret også være romtemperert. Pisk så smøret godt med litt av melisen, tilsett så kremosten og bland godt, i ca 5 min. Tilsett så melis og vaniljesukker og bland godt til en fin og jevn frosting.

Fylles så i åpentrommet i kaken og litt langs sidene.

 

KJEKS TIL JUL

Ett av de store spørsmålene hver jul, hvilke sorter skal bakes? Det er noen som er faste uansett, men det er også morsomt å prøve noe nytt. I år utfordret jeg ett par av mine favoritter med disse, og de falt godt i smak. Disse holder også formen sin godt under steking. De er fine å pynte med melis og ekstra gode til en god kopp te.

200g smør

170g sukker

2 egg

1 ts vaniljesukker

350g mel

1 1/2 ts bakepulver

klype salt

Visp sukker og smør godt, i ca 3 min. Tilsett ett og ett egg, bland godt og ha resten av ingrediensene i bakebollen og bland sammen.

Pakk deigen inn i plastfolie og la den avkjøle seg i minst 2timer, kan godt ligge over natta også. Jeg liker å dele deigen i to så jobber jeg meg ferdig med den ene delen mens den andre holder seg avkjølt i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 190grader mens du kjevler ut deigen og stikker ut kjekser. Stekes i 9-10 min, avhengig av tykkelse, de skal ha en litt gylden kant.

 

UDON NUDLER MED PEANØTTSAUS

Sist jeg la inn oppskrift var den 20.juli. Det sier sitt. Det har vært en tøff periode og vi har lagt mye bak oss, men nå handler det om å se fremover og endelig, dele gode matoppskrifter igjen. Og denne oppskriften burde vært delt for lenge siden for den er så enkel og så god!

Udon nudler er tykkere enn de vanlige nudlene vi kjenner best til her. De brukes ofte koreansk og japansk matlaging og fås kjøpt i asiatiske matvarebutikker.

I oppskriften har jeg ført opp 1 ts MSG, som er en smaksforsterker. Det gir den berømte umami smaken, som er den femte smaken, etter søt, sur, salt og bittert. Har du ikke MSG, ikke gå mann av huse for å skaffe deg det, det går helt fint uten.

400 g gram udon

3 ss peanøttsmør

3 ss soyasaus

1 ss sitronsaft

1 ss honning

1/2 ts chiliflakes

1 ts MSG

håndfull peanøtter

fersk koriander

sesamfrø

Kok nudler etter anvisning på pakken.

Grovhakk peanøtter og koriander. Bland sammen peanøttsmør, soyasaus, sitronsaft, honning, chiliflakes og MSG i en bolle, tilsett de kokte nudlene, bland godt og server med nøtter, sesamfrø og koriander. Server gjerne med litt lime.

 

SITRONBITER

Da vi sto sammen på kjøkkenet for å prøvesmake første runde av disse, så vi bare på hverandre og kjente at her har vi en vinner. Ikke så mye mer å si egentlig, annet enn en liten cheat jeg har brukt som fungerer greit, nemlig å bruke sitronjuice på den kjente gule squeezeflaska. I nød kan du bytte ut fersk sitronjuice, men anbefaler absolutt den ferske.

260g hvetemel

70g melis

1/2ts salt

200g smør

4 egg

30g hvetemel

300g sukker

0,8dl sitronjuice

1/2ts bakepulver

Sett ovnen på 175grader mens bunnen preppes. Smelt smøret, visp sammen mel, melis og salt. Tilsett smøret og fordel utover i en ovnsform (dekket med bakepapir) som måler ca 20x30cm.

Trykk røra godt ned så den pakkes godt sammen

Stekes i 30 min.

Mens bunnen steker, vispes eggene sammen med sukker, mel, sitronjuice og bakepulveret.

Helles over kakebunnen og stekes i ca 25 min til.

Avkjøles før servering, dryss gjerne over litt melis.

 

COUSCOUS MED KIMCHI

Sommervarme gir av og til litt nedsatt apetitt helt til det noen ganger er litt for sent, og begreper hangry kommer inn i bilder. Denne retten tar max 10 min å lage, metter uten å være tung og er full i smak!

4 dl vann

3 dl couscous

ca 200 g kimchi

fersk koriander

vårløk

sesamfrø

olivenolje

lime

Kok opp vann med en klype salt. Når det koker helles all couscousen i kjelen, plata slås av og lokk legges på. Trekk tilside og la det stå i 5 min.

Samtidig varm opp litt olje i en stekepanne og stek kimchien til den er gjennomvarm på medium varme.

Ha en spiseskje olje i couscousen, fluff opp med en gaffel og server med den lune kimchien, vårløk, fersk koriander, sesamfrø og litt ferskpresset limejuice.

Nok til to personer.

 

OVNSTEKT ASPARGES MED RICOTTA OG PARMESAN

En lett og enkel sommerrett, enten til lunsj eller som en siderett til grillfesten. Dette lager seg selv mens grillen er i gang.

ca 300 g asparges

125 g ricotta

40 g parmesan

olivenolje

salt og pepper

Forvarm ovnen til 210 grader.

Legg aspargesen på en stekeplate med bakepapir, ha over litt olivenolje, salt og pepper og sett det i ovnen i ca 12 min.

Ha over noen klatter ricotta og høvle over parmesan. Server med god olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

COOKIES AND CREAM PAVLOVA

Noen ganger får frukt og bær brukes til noe annet enn til pavlova, for dette er utrolig godt!

Lag marengsen dagen i forveien til bursdag, konfirmasjon, bryllup eller hva det skal brukes til, og pisk krem og gjør den enkelt ferdig før servering.

4 eggehviter

225 g sukker

1/2 ts cream of tartar (kan sløyfes)

1 klype salt

1 ts vanilje

5 oreokjeks

3 dl kremfløte

120 g mascarpone

2 ss sukker

10 oreokjeks

Sett ovnen på 150 grader, kle en stekeplate med bakepapir og tegn en sirkel på ca 18-20 cm så du har en guide å gå etter.

Pass på at bollen du skal bruke er helt ren, er det fettrester i den vil ikke marengsen bli så bra som den skal, og den kan falle sammen under steking.

Visp eggehvitene, en klype salt, vanilje og cream of tartar til det begynner å skumme godt. Tilsett så litt og litt av sukkeret. Ta deg godt tid. Når alt sukkeret er tilsatt lar du maskina gå ett par minutter. Sjekk at sukkeret er oppløst ved å ta litt røre mellom fingrene, om du nesten ikke kjenner sukkerkorn er den klar til neste steg.

Spre marengsen i sirkelen på bakepapiret. Bruk en slikkepott og pass på at den får en god høyde. Brekk opp oreokjeksen og stikk inni marengsen jevnt fordelt. Sett i ovnen og skru ned temperaturen til 120 grader. La den steke i ca 1t og 15 min. Slå av varmen, men la kaken stå inni ovnen i minst en time, helst over natten for å tørke helt. Ikke åpne døren.

For toppingen piskes krem av fløten, tilsett 2 ss sukker og mascarpone og visp sammen til en jevn røre. Knekk opp Oreo i mindre biter enn til bunnen og bland godt. Fordeles på kaken og server.