UDON NUDLER MED PEANØTTSAUS

Sist jeg la inn oppskrift var den 20.juli. Det sier sitt. Det har vært en tøff periode og vi har lagt mye bak oss, men nå handler det om å se fremover og endelig, dele gode matoppskrifter igjen. Og denne oppskriften burde vært delt for lenge siden for den er så enkel og så god!

Udon nudler er tykkere enn de vanlige nudlene vi kjenner best til her. De brukes ofte koreansk og japansk matlaging og fås kjøpt i asiatiske matvarebutikker.

I oppskriften har jeg ført opp 1 ts MSG, som er en smaksforsterker. Det gir den berømte umami smaken, som er den femte smaken, etter søt, sur, salt og bittert. Har du ikke MSG, ikke gå mann av huse for å skaffe deg det, det går helt fint uten.

400 g gram udon

3 ss peanøttsmør

3 ss soyasaus

1 ss sitronsaft

1 ss honning

1/2 ts chiliflakes

1 ts MSG

håndfull peanøtter

fersk koriander

sesamfrø

Kok nudler etter anvisning på pakken.

Grovhakk peanøtter og koriander. Bland sammen peanøttsmør, soyasaus, sitronsaft, honning, chiliflakes og MSG i en bolle, tilsett de kokte nudlene, bland godt og server med nøtter, sesamfrø og koriander. Server gjerne med litt lime.

 

SITRONBITER

Da vi sto sammen på kjøkkenet for å prøvesmake første runde av disse, så vi bare på hverandre og kjente at her har vi en vinner. Ikke så mye mer å si egentlig, annet enn en liten cheat jeg har brukt som fungerer greit, nemlig å bruke sitronjuice på den kjente gule squeezeflaska. I nød kan du bytte ut fersk sitronjuice, men anbefaler absolutt den ferske.

260g hvetemel

70g melis

1/2ts salt

200g smør

4 egg

30g hvetemel

300g sukker

0,8dl sitronjuice

1/2ts bakepulver

Sett ovnen på 175grader mens bunnen preppes. Smelt smøret, visp sammen mel, melis og salt. Tilsett smøret og fordel utover i en ovnsform (dekket med bakepapir) som måler ca 20x30cm.

Trykk røra godt ned så den pakkes godt sammen

Stekes i 30 min.

Mens bunnen steker, vispes eggene sammen med sukker, mel, sitronjuice og bakepulveret.

Helles over kakebunnen og stekes i ca 25 min til.

Avkjøles før servering, dryss gjerne over litt melis.

 

COUSCOUS MED KIMCHI

Sommervarme gir av og til litt nedsatt apetitt helt til det noen ganger er litt for sent, og begreper hangry kommer inn i bilder. Denne retten tar max 10 min å lage, metter uten å være tung og er full i smak!

4 dl vann

3 dl couscous

ca 200 g kimchi

fersk koriander

vårløk

sesamfrø

olivenolje

lime

Kok opp vann med en klype salt. Når det koker helles all couscousen i kjelen, plata slås av og lokk legges på. Trekk tilside og la det stå i 5 min.

Samtidig varm opp litt olje i en stekepanne og stek kimchien til den er gjennomvarm på medium varme.

Ha en spiseskje olje i couscousen, fluff opp med en gaffel og server med den lune kimchien, vårløk, fersk koriander, sesamfrø og litt ferskpresset limejuice.

Nok til to personer.

 

OVNSTEKT ASPARGES MED RICOTTA OG PARMESAN

En lett og enkel sommerrett, enten til lunsj eller som en siderett til grillfesten. Dette lager seg selv mens grillen er i gang.

ca 300 g asparges

125 g ricotta

40 g parmesan

olivenolje

salt og pepper

Forvarm ovnen til 210 grader.

Legg aspargesen på en stekeplate med bakepapir, ha over litt olivenolje, salt og pepper og sett det i ovnen i ca 12 min.

Ha over noen klatter ricotta og høvle over parmesan. Server med god olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

COOKIES AND CREAM PAVLOVA

Noen ganger får frukt og bær brukes til noe annet enn til pavlova, for dette er utrolig godt!

Lag marengsen dagen i forveien til bursdag, konfirmasjon, bryllup eller hva det skal brukes til, og pisk krem og gjør den enkelt ferdig før servering.

4 eggehviter

225 g sukker

1/2 ts cream of tartar (kan sløyfes)

1 klype salt

1 ts vanilje

5 oreokjeks

3 dl kremfløte

120 g mascarpone

2 ss sukker

10 oreokjeks

Sett ovnen på 150 grader, kle en stekeplate med bakepapir og tegn en sirkel på ca 18-20 cm så du har en guide å gå etter.

Pass på at bollen du skal bruke er helt ren, er det fettrester i den vil ikke marengsen bli så bra som den skal, og den kan falle sammen under steking.

Visp eggehvitene, en klype salt, vanilje og cream of tartar til det begynner å skumme godt. Tilsett så litt og litt av sukkeret. Ta deg godt tid. Når alt sukkeret er tilsatt lar du maskina gå ett par minutter. Sjekk at sukkeret er oppløst ved å ta litt røre mellom fingrene, om du nesten ikke kjenner sukkerkorn er den klar til neste steg.

Spre marengsen i sirkelen på bakepapiret. Bruk en slikkepott og pass på at den får en god høyde. Brekk opp oreokjeksen og stikk inni marengsen jevnt fordelt. Sett i ovnen og skru ned temperaturen til 120 grader. La den steke i ca 1t og 15 min. Slå av varmen, men la kaken stå inni ovnen i minst en time, helst over natten for å tørke helt. Ikke åpne døren.

For toppingen piskes krem av fløten, tilsett 2 ss sukker og mascarpone og visp sammen til en jevn røre. Knekk opp Oreo i mindre biter enn til bunnen og bland godt. Fordeles på kaken og server.

 

ETON MESS

Mai er her og det er høysesong for konfirmasjoner, bryllup og andre feiringer i tiden fremover. Nå kan vi samles i flokk, klemme og bare ha det gøy! Eton mess er en dessert som hives raskt sammen, og som smaker av friske bær, tekstur av marengs og friskhet og dybde med krem og mascarpone. Helt fantastisk! Det eneste du selv må lage er å piske krem, ellers skal jordbæra kuttes og alt blandes.

500g jordbær

125g bringebær

1 1/2 ss sukker

3 dl kremfløte

250g mascarpone

ca 100g marengs/pikekyss

Fjern stilken og del jordbærene i fire. Legg i en bolle sammen bringebærene, dryss over sukker og bland godt. Sett tilside mens resten lages. Kremen piskes til fløte, ha i mascarpone og pisk såvidt til alt er blandet. Knus marengsen. Alt blandes og serveres i individuelle skåler eller la alle forsyne seg med så mye de vil!

Kan gjerne pyntes med friske bær eller noen friske mynteblader.

 

APPELSIN OG SITRONOSTEKAKE

Påske er forbundet med frisk grønt, gult, lys og letthet. Da passer denne ostekaken godt! Ostekake er enkelt å lage, og man kan pynte med hva man liker, bruke hvilken gele man fortrekker og den kan lages så søt eller syrlig man selv vil.

Når jeg tenker på påske går tankene naturlig nok til det året vi hadde hytteforbud ifbm covid-19 Det er to ganger i mitt liv jeg ikke har vært på “landet” i påsken, og det er litt synd at fokuset går til hytteforbudet. Fremover handler det om å skape nye minner, og det skal bli fint. Noen forandringer er naturlig at skjer i livet, barna våre vokser og skal skape egne minner i feriene. Godt og vondt på samme tid. Vi må kose oss når vi kan, og tiden sammen vil være enda mer dyrebar fremover.

Men tilbake til kaken, vi har valgt å toppe den med lemoncurd. Gir en ekstra god syrlig twist, pynt den gjerne med påskegodt for anledning påske.

225 g Kornmokjeks

en klype salt

1 ss sukker

1 ts kanel

125 g smør

1pk sitrongele

1 appelsin

2 dl vann

200 g kremost naturell

3 dl kremfløte

3 dl creme fraiche

100 g melis

1 ts vaniljesukker

Smelt smøret mens kjeksene knuses helt fint, gjerne i en foodprosessor. Bland inn sukker, kanel og salt og tilsett det smeltede smøret. Kle en springform med bakepapir i bunn og fordel kjeksblandingen utover bunnen. Trykk det godt ned jevnt fordelt, og sett kjølig.

Kok opp 2 dl vann sammen med saften av en appelsin. Trekk kjelen av plata og tilsett gelepulveret, visp i ett par min til pulveret er oppløst, sett bilsiden til avkjøling mens resten av kaken forberedes.

Visp kremfløte til krem, i en annen bolle vispes kremost, creme fraiche, siktet melis og vaniljesukker.

Når geleen har avkjølt seg til en temperatur som er ok å dyppe fingeren i, kan den tilsettes i osteblandingen, sammen med kremen og alt vendes sammen til en jevn blanding. Helles over kjeksebunnen og settes til avkjøling i minst 4 timer men gjerne over natten.

Serveres med lemoncurd. Hjemmelaget eller ferdig på glass.

 

JAPANSK MILK BREAD

Det perfekte sandwichbrødet! Det minner om brioche. Hemmeligheten her er jevningen som hele prosessen starter med. Det er veldig enkelt og ukomplisert, det tar litt tid, men det er i hovedsak ventetid. Selve jobben er rask og grei. Om du lager flere brød, anbefaler jeg å skjære de i skiver før de fryses, så kan man ta opp det man trenger til en sandwich eller to, OK tre. Sjekk ut fruit sando på nett, for søte japanske fruktsamdwich oppskrifter. Også perfekt til katsu sando. Se her for mer info.

20 g mel

1 dl h-melk

1 dl h-melk

2 ss sukker

320 g mel

6 g tørrgjær

1/2 ts salt

50 g smør

1 egg

Bland mel og melk i en kasserolle og varm opp under konstant omrøring til det blir som en tykk hvit saus. Sett til side og la det avkjøles noen minutter.

Tilsett melk, egg og sukker i kjelen, varm opp til ca 41 grader. Bland mel, gjær og salt i en kjøkkenmaskin og hell væsken over. Kjør på lav hastighet i ca 15 min, tilsett så romtemp smør. Kjør maskinen videre i ca 20 min, til deigen er smidig og elastisk.

Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time på et lunt og trekkfritt sted. Jeg bruker som alltid stekeovnen med lyset på.

Etter endt hevetid har man to muligheter. Man kan lage ett helt brød, eller dele deigen i 6 emner, og trille de til boller. Ved bollefremgansgmåten får man muligheten til å rive fra hverandre, ved et helt brød er det enklere å skjære skiver. Uansett hvilken fremgangsmåte som velges, legges brødet/bollene i en smurt brødform og settes til heving 1 time.

Varm opp ovnen til 190grader og pisk sammen ett egg med 1-2 ss vann. Pensle brødet og sett det i ovnen. Varmen skrus så ned til 175 og brødet stekes i ca 20-25 min. Følg med på slutten.

Avkjøles på rist.

 

BLOMKÅLSUPPE

Noe av det best som finnes når man er syk er suppe, det er det ingen tvil om. Vi ser det på film og vi leser om det, det er et absolutt faktum. Det å lage suppe fra bunn er en koselig syssel og det blir så mye renere smak, så mye lettere for kroppen på en måte. Hos oss er det blomkålsuppe som er favoritten. I kombinasjon med bacon og en god olivenolje er det nesten litt umamismak å detekte.

2 blomkål

5 dl vann

5 dl h-melk

1 dl matfløte

1 sjalottløk

2 stk kyllingbuljong

4-6 strimler bacon

Kutt løk og del blomkålene i små buketter. Smelt litt smør i en kjele og fres løken i ca 2-3 min. Tilsett så blomkål, buljongterninger, vann og melk. La det småkoke i ca 20 min.

Stek bacon sprøtt og legg det på tørkepapir før det kuttes i mindre biter.

Ta ut noen blomkålbuketter som ikke skal kjøres i blenderen, det er godt med litt å bite i. Bruk stavmikser eller blender og kjør suppa jevn, smak til med salt og pepper, hell gjerne tilbake i kjelen for å holde det varmt til servering. Legg også blomkålbukettene tilbake i kjelen.

Ved servering drysses det over sprøtt bacon, og ringles over litt god olivenolje.