BROWNIES

Den viktigste ingrediensen til brownies er vel et stort glass kald melk! Det er egentlig obligatorisk. Men det er også godt med et glass rødvin til. En god brownie oppskrift må alle ha, og denne fant jeg i en oppskriftsbok etter mormor. Kan ikke huske at hun laget den så jeg fikk smake, men det gjorde sikkert damene i sanitetsforeningen. Kanskje en kveld de bant fjær til fastelavenris gikk det et fat med brownies rundt bordet? Det er i uansett en fin tanke. Denne er seig, mektig og vanvittig god!

100 g smør

200 g sukker

1 ts maldonsalt

2 egg

1 dl hvetemel

1/2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1 1/2 ss bakekakao

100 g valnøtter

Forvarm ovnen til 185 grader.

Ha bakepapir i bunnen av en rund springform og ha smør på kanten på ringen, eller kle en rektangulær form, ca 27 x 18cm med bakepapir.

Bruk en kjøkkenmaskin og rør smør og sukker hvitt. Ha så i ett egg om gangen og la det blandes helt sammen. Ha i resten av de tørre ingrediensene, hakk valnøtter, men ikke i for små biter, før alt blandes sammen og helles i forma.

Stekes midt i ovnen i 20-25min. Den skal være litt klissete så ikke stek den for lenge. Dryss gjerne over litt melis for servering, Brownies og vaniljeis er jo en vinner, Server med bringebær for en frisk forandring!



 

LEMON CURD

Jeg har alltid trodd at Lemon curd var vanskelige greier, og har derfor aldri forsøkt meg på det. Alltid likt det, aldri laget det. Så fikk jeg oppskrift av en kollega med forsikring om at dette klarer du fint! Nå har jeg endelig laget det og som jeg angrer på at det ikke ble gjort tidligere! Det er så utrolig godt og setter smaksløkene i et lite fyrverkeri. Det er så mange bruksområder for lemon curd, topp en pavlova med lemoncurd, lag enkle scones, ha det på croissant eller som fyll i en enkel sukkerkake. Kombiner det gjerne sammen med en klatt creme fraiche. Takk Lone!

100 g smør

375 g sukker

10 ss sitronsaft

4 ss revet sitronskall

1 klype maldonsalt

2 egg

2 eggeplommer

Ha smør, sukker, sitronsaft og skall i en tykkbunnet kjele, la alt smelte sammen på lav varme, dette skal ikke koke! Rør sammen og la det bli til en lett sirup. Ta kjelen av varmen og la det avkjøles noe før eggeplommer og egg has i. Visp sammen, sett kjelen tilbake på plata, dryss i en klype med salt og varm opp forsiktig under omrøring til massen tykner.

For en litt luksuriøs finish, visp opp curden med en mixer, få masse luft i den og litt mer fløyelskonsistens. Holder seg noen dager i kjøleskapet.



 

MADELEINS

Luftig, deilig fransk nytelse. Disse småkakene nærmest smelter på tunga, de er veldig lette å lage, alt skal bare røres sammen. På bryllupsreisen vår dro vi til Paris, og jeg fikk gleden av å spise ekte Madeleins i Frankrike. De var helt utrolig deilige! Kan muligens være at jeg var i en konstant lykkerus men tror disse bidro til at den varte bittelitt lengre. Det kreves et skjellformet brett, jeg bestilte mitt på eBay, men de finnes nok i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker om man ikke vil vente på posten. Alternativt kan man bruke muffinsformer, men det er noe med den karakteristiske formen som gjør de ekstra søte.

100 g smør

Saften fra en sitron

1/2 ts salt

2 ts bakepulver

125 g sukker

3 egg

1 eggeplomme

125 g hvetemel

Revet skal av en halv sitron

Forvarm ovnen til 170 grader.

Smelt smøret forsiktig, det skal ikke koke og boble, bare smeltes. Rør sammen egg, sukker, salt og sitronsaft, sikt i melet og bakepulveret, ha tilslutt i det smelta smøret som er noe avkjølt. Smelt litt mer smør og pensle madeleinsformene godt. Hell røra i formen, nesten full, de ekspanderer noe så ikke fyll helt til kanten. Stekes i ca 25 min. Når de er ferdig stekte, ha de over på en rist for å avkjøle seg. Vask formen, pensle på nytt og stek en runde til.

Den tradisjonelle madelein skal få en liten klump på oversiden, det er kjennemerke dens.

Dryss litt melis over før servering.



 

SCONES

Hvor frustrerende er det ikke å stå der søndag morgen, gammelt brød i skuffa og lite lyst på å ut av pysjen for å handle, da lager man scones! Så lite arbeid, så lite ingredienser og så raskt! Det finnes så mange forskjellige typer scones, man kan gjøre de savory eller mer søt, men her er en basic oppskrift som passer til frokost, brunsj, kvelds eller bare sånn lell. Min favoritt er med creme fraiche og lemoncurd.

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

100 g kaldt smør

1 egg

3 dl melk

Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Smuldre inn smøret, det skal bli nesten samme tekstur som våt sand. Bland egg og melk og visp lett sammen, ha det så i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes med, da blir det tørre og smuldrete scones. Ved behov, tilsett mer mel.

Dryss godt med mel på benken og hvelv ut deigen, bruk hendene og klem den flat, ca 2 1/2 cm tykk. Stikk så ut rundinger med enten et melkeglass eller en kopp, og plasser de på ei bakeplate med papir. Stekes på midterste rille i ca 13-15 min. De skal bli litt gylne oppå og når man dunker på bunnen skal det komme en hul lyd. En slik deig gir ca 9-10 scones, litt avhengig av glasstørrelsen.



 

SJOKOLADECOOKIES

Hadde jeg visst hvor mange ganger jeg har laget disse, ville jeg nok blitt litt sjokkert! De er så populære hos oss, og hver gang jeg hinter frempå at jeg har lyst til å bake noe, ropes det cookies fra alle etasjer i huset. Den største tyven av cookiedeigen er pappan i huset, så jeg prøver å huske på å spare litt i en liten ziplockpose i kjøleskapet til han. Tips, lag en batch med deig og ta den med på hytta, så er det bare å steke og nyte, uten å måtte ha med eller kjøpe inn ingredienser man kanskje ikke har stående der. Oppdaget disse i en bok av Roy Fares, den bakeboka går jeg stadig tilbake til, og er en klar favoritt!

250 g mørk kokesjokolade

230 g romtemperert smør

170 g sukker

120 g brunt sukker

350 g hvetemel

7 g natron

5 g vaniljesukker

3 g maldonsalt

1 egg

Sett ovnen på 190 grader varmluft.

Hakk sjokoladen grovt. Visp smøret med hvitt og brunt sukker luftig i en bolle. Rør egget inn i smørblandingen. Sikt i melet og de tørre ingrediensene og bland sammen. Ha tilslutt i sjokoladen, bland godt så bitene fordeler seg godt i deigen.

Denne deigen gir ca 25-30 cookies. Rull biter til kuler, legg de på bakeplater kledd med bakepapir og klem de litt ned. Stekes midt i ovnen i ca 10 min. La de avkjøle seg litt før de flyttes over på rist for å avkjøle seg helt.



 

TROPISK AROMA

Er det en kake som får meg til å tenke på barndommen min og mormor, så er det denne. Ofte ba jeg henne om å lage bare glasuren til meg, og som den rause mormor hun var, sa hun for det meste ja. Sånn mormor ønsker jeg også å bli. Kaken i seg selv er så lett men varmt krydret, og glasuren er fløyelsmyk og mektig. Kombinasjonen gjør at man glemmer verden litt.

180 g smør

400 g sukker

3 egg

4 dl h-melk

450 g hvetemel

5 ts bakepulver

1 ts revet muskatnøtt

1 ts kanel

250 g smør

45 g kakao

400 g melis

1 ts vaniljesukker

1 egg

8 ss kaffe/melk

50 g mandler

2 dl appelsinjuice

1/2 ts havsalt

Forvarm ovnen til 180 grader.

Rør halvparten av sukkeret hvitt med smøret. Andre halvpart piskes med egg til eggedosis. Bland sammen eggedosis og sukkerblandingen. Ha i melk og de tørre ingrediensene vekselsvis, bland til en jevn røre.

Ha bakepapir i bunnen av en springform. Klipp til remser av bakepapir og kle i høyden av formen, slik at om kaken skulle gå over kanten vil den ikke renne over.

Hell røra i formen og stek i 60-70min. Bruk en kakenål og sjekk at kaken er gjennomstekt.

Mens den avkjøler seg i forma på rist, piskes romtemperert smør og kaffe eller melk samt egget. Kaffe gir en noe dypere smak, så bruk det som frister mest. Sikt inn de tørre ingrediensene.

Del kaken i to eller tre lag, dynk med appelsinjuice og smør sjokoladeglasuren på alle lag samt på toppen. Pynt med hakkede eller skivede mandler.



 

VANNBAKKELS

Disse heter egentlig profiteroles, men jeg har vokst opp med å kalle de vannbakkels. Det er så enkelt, og deigen er så god at dette blir lagd om og om igjen. Da jeg ba mamma om oppskriften for noen år tilbake, hadde hun den memorert. Ofte rekker jeg ikke å la de avkjøle seg og ha i fyll, de er så gode når de er lune og ferske at de forsvinner på rekordtid!

100 g smør

2 dl vann

1 ss sukker

1 ts salt

4 egg

150 g mel

Forvarm ovnen til 200 grader.

Kok opp vann, salt, sukker og smør. Dryss over mel og la massen tykne under omrøring. Ta kasserollen av plata og la deigen avkjøles litt.
Rør inn ett og ett egg, bland godt mellom hvert, rør for hånd. Du ser når alt er kommet sammen og er klar for å sprøytes, den blir fastere på en måte.

Ha massen i en sprøytepose og sprut ut vannbakkelsene på et stekebrett med bakeark. Ha vann på fingeren og dytt ned eventuelle topper på vannbakkelsene før de settes i ovnen.

Stekes i 20-25 min, litt avhengig av størrelsen. Ikke åpne døren før steketiden er over. De skal være gyldne og når det bankes under skal det være en hul lyd. Fyll de med vaniljekren og dypp de i sjokolade om ikke alle blir spist opp mens de avkjøles.