BROWNIES

Den viktigste ingrediensen til brownies er vel et stort glass kald melk! Det er egentlig obligatorisk. Men det er også godt med et glass rødvin til. En god brownie oppskrift må alle ha, og denne fant jeg i en oppskriftsbok etter mormor. Kan ikke huske at hun laget den så jeg fikk smake, men det gjorde sikkert damene i sanitetsforeningen. Kanskje en kveld de bant fjær til fastelavenris gikk det et fat med brownies rundt bordet? Det er i uansett en fin tanke. Denne er seig, mektig og vanvittig god!

100 g smør

200 g sukker

1 ts maldonsalt

2 egg

1 dl hvetemel

1/2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1 1/2 ss bakekakao

100 g valnøtter

Forvarm ovnen til 185 grader.

Ha bakepapir i bunnen av en rund springform og ha smør på kanten på ringen, eller kle en rektangulær form, ca 27 x 18cm med bakepapir.

Bruk en kjøkkenmaskin og rør smør og sukker hvitt. Ha så i ett egg om gangen og la det blandes helt sammen. Ha i resten av de tørre ingrediensene, hakk valnøtter, men ikke i for små biter, før alt blandes sammen og helles i forma.

Stekes midt i ovnen i 20-25min. Den skal være litt klissete så ikke stek den for lenge. Dryss gjerne over litt melis for servering, Brownies og vaniljeis er jo en vinner, Server med bringebær for en frisk forandring!



 

LEMON CURD

Jeg har alltid trodd at Lemon curd var vanskelige greier, og har derfor aldri forsøkt meg på det. Alltid likt det, aldri laget det. Så fikk jeg oppskrift av en kollega med forsikring om at dette klarer du fint! Nå har jeg endelig laget det og som jeg angrer på at det ikke ble gjort tidligere! Det er så utrolig godt og setter smaksløkene i et lite fyrverkeri. Det er så mange bruksområder for lemon curd, topp en pavlova med lemoncurd, lag enkle scones, ha det på croissant eller som fyll i en enkel sukkerkake. Kombiner det gjerne sammen med en klatt creme fraiche. Takk Lone!

100 g smør

375 g sukker

10 ss sitronsaft

4 ss revet sitronskall

1 klype maldonsalt

2 egg

2 eggeplommer

Ha smør, sukker, sitronsaft og skall i en tykkbunnet kjele, la alt smelte sammen på lav varme, dette skal ikke koke! Rør sammen og la det bli til en lett sirup. Ta kjelen av varmen og la det avkjøles noe før eggeplommer og egg has i. Visp sammen, sett kjelen tilbake på plata, dryss i en klype med salt og varm opp forsiktig under omrøring til massen tykner.

For en litt luksuriøs finish, visp opp curden med en mixer, få masse luft i den og litt mer fløyelskonsistens. Holder seg noen dager i kjøleskapet.



 

SUKKERERTER MED RICOTTA

Første gang jeg leste et Kinfolk magasin ble jeg på en måte introdusert til en ny verden, en verden jeg kjente meg igjen i, identifiserte meg veldig i og ville vite mer om. I noen år hadde jeg abonnement og gleden var stor når det dukket opp i postkassa. Har fulgt de jevnt og trutt, blar ofte i bøkene og har stor glede av Kinfolk Table. Der er denne oppskriften fra. Den er tweeka litt for å tilpasse oss litt, det er klart at livsstilen som presenteres der er helt i vår gate. Oppskriften er endra litt for å tilpasses et dekket bord med flere småretter, server på et stort fat så det kan spises familystyle. Og det er akkurat slik jeg ønsker at Bordfolks oppskrifter skal tolkes også, tilpasses hver enkelt og være til inspirasjon.

1 pk sukkererter

600 g ricotta

3 ss olivenolje

saften av 1/2 sitron

liten håndfull mynteblader

3-4 ss pinjekjerner

5-7 stk asparges

2 vårløk / 1 purreløk

salt og pepper

Fjerne den nederste delen på aspargesene og legg de i kokende saltet vann. La de koke i 2-3 min før sukkerertene tilsettes. Ha en bolle med isvann stående ved koketoppen. La alt koke i 1-2 min til før de flyttes over i isvannet med en hullsleiv.

Mens grønnsakene ligger i isbadet, visp opp ricottaen i en blender. Det kan brukes en ballongvisp og vispes for hånd men resultatet i blender blir så fløyelsmykt at det er å foretrekke. Varm opp en stekepanne og rist pinjekjernene til de får en gyllen farge. Dryss over litt maldonsalt og sett til side.

Renn av det kalde vannet fra sukkerertene og aspargesene og la de tørke seg litt på et tørkepapir. Kutt asparges i passende biter og ha de så i en bolle sammen med sukkererter, pinjekjernene, kuttet vårløk, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.

Bre ricotta utover en stor tallerken, og fordel innholdet i bollen over, så de ligger på en seng av ricotta. Pass på å få med all dressing og dryss over mynteblader.



 

MADELEINS

Luftig, deilig fransk nytelse. Disse småkakene nærmest smelter på tunga, de er veldig lette å lage, alt skal bare røres sammen. På bryllupsreisen vår dro vi til Paris, og jeg fikk gleden av å spise ekte Madeleins i Frankrike. De var helt utrolig deilige! Kan muligens være at jeg var i en konstant lykkerus men tror disse bidro til at den varte bittelitt lengre. Det kreves et skjellformet brett, jeg bestilte mitt på eBay, men de finnes nok i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker om man ikke vil vente på posten. Alternativt kan man bruke muffinsformer, men det er noe med den karakteristiske formen som gjør de ekstra søte.

100 g smør

Saften fra en sitron

1/2 ts salt

2 ts bakepulver

125 g sukker

3 egg

1 eggeplomme

125 g hvetemel

Revet skal av en halv sitron

Forvarm ovnen til 170 grader.

Smelt smøret forsiktig, det skal ikke koke og boble, bare smeltes. Rør sammen egg, sukker, salt og sitronsaft, sikt i melet og bakepulveret, ha tilslutt i det smelta smøret som er noe avkjølt. Smelt litt mer smør og pensle madeleinsformene godt. Hell røra i formen, nesten full, de ekspanderer noe så ikke fyll helt til kanten. Stekes i ca 25 min. Når de er ferdig stekte, ha de over på en rist for å avkjøle seg. Vask formen, pensle på nytt og stek en runde til.

Den tradisjonelle madelein skal få en liten klump på oversiden, det er kjennemerke dens.

Dryss litt melis over før servering.



 

CÆSAR SALAT

En god gammel favoritt. Cæsar salaten har vært med meg i mange år, og personlig liker jeg den best med grilla kylling. I dag hadde jeg ikke brød eller ferdiglaga brødkrutonger å ha i, savnet det litt men hadde ekstra bacon så gikk det helt fint.

Oppskriften nedenfor er for en stor porsjon, den står seg greit i kjøleskapet ett par dager, og blir det mye dressing til overs kan den være god sammen med litt spekemat og eggerøre faktisk!

Når det kommer til parmesan så er det opp til hver enkelt hvor mye man vil bruke. Selv er jeg veldig glad i parmesan, så jeg bruker endel. Tips: Riv litt parmesan og ha i bunnen av skåla/bollen/fatet.

1 grillet kylling

ca 50-80g parmesan

blandet salat

6 skiver bacon

2 dl rapsolje

1 egg

3ss sitronsaft

1/2 ss dijonsennep

2 ansjosfileter

1 hvitløksfedd

2 ss vann

1/2 ss hvitvinseddik

Riv biter av kyllingen, enten med hendene eller med to gafler. Skyll salaten og få vekk mest mulig av vannet, bruk kjøkkenpapir å klapp den tørr. Bland det sammen i en stor blandebolle. Stek bacon, jeg foretrekker tørrsaltet type, ikke kjør full varme. Det er flere måter å steke bacon på, enten i stekeovn eller ved å varme opp panna først, selv bruker jeg å legge de i kald panne og sette på full varme først, for så å skru ned varmen litt så baconet steker godt i sitt eget fett uten å bli brent. La det renne av seg på tørkepapir mens dressingen lages.

Dressingen er superenkel! Du trenger en stavmikser og en høy beholder som pleier å følge med mikseren. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør. Om den blir tykk kan det tilsettes litt ekstra vann, en spiseskje i gangen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.



 

SCONES

Hvor frustrerende er det ikke å stå der søndag morgen, gammelt brød i skuffa og lite lyst på å ut av pysjen for å handle, da lager man scones! Så lite arbeid, så lite ingredienser og så raskt! Det finnes så mange forskjellige typer scones, man kan gjøre de savory eller mer søt, men her er en basic oppskrift som passer til frokost, brunsj, kvelds eller bare sånn lell. Min favoritt er med creme fraiche og lemoncurd.

8 dl hvetemel

4 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

100 g kaldt smør

1 egg

3 dl melk

Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Smuldre inn smøret, det skal bli nesten samme tekstur som våt sand. Bland egg og melk og visp lett sammen, ha det så i melblandingen og rør sammen. Deigen skal ikke jobbes med, da blir det tørre og smuldrete scones. Ved behov, tilsett mer mel.

Dryss godt med mel på benken og hvelv ut deigen, bruk hendene og klem den flat, ca 2 1/2 cm tykk. Stikk så ut rundinger med enten et melkeglass eller en kopp, og plasser de på ei bakeplate med papir. Stekes på midterste rille i ca 13-15 min. De skal bli litt gylne oppå og når man dunker på bunnen skal det komme en hul lyd. En slik deig gir ca 9-10 scones, litt avhengig av glasstørrelsen.



 

GULROTSUPPE

Innimellom får jeg så lyst på noe, men vet ikke hva. Da kan jeg bli rastløs og urolig! En dag jeg følte det slik ringte jeg til mannen og ba om råd, han sa jeg kunne lage gulrotsuppe for han visste vi hadde endel gulrøtter. Det hadde jeg ikke laget før og var litt skeptisk, men etter litt googling og pinterestsøk dukket det opp bilder med creme fraiché og bacon sammen med suppa, og jeg var solgt. Jeg hadde ikke alt som skulle til, men som man skal gjøre på et kjøkken så improviserte jeg litt, og resultatet ble så godt! Varmende het suppe sammen crispy bacon og mild creme fraiché, alle teksturer jeg søker i et måltid.

1 løk

3 ss olivenolje

2 fedd hvitløk

1 ts kajennepepper

1 ts malt paprika

500 g gulrøtter

200 g potet

9 dl kyllingkraft

salt og pepper

4 strimler bacon

4 ss creme fraiché

Skrell poteter, løk, hvitløk og gulrøtter og skjær de i jevnstore biter. Ha olje i en gryte og tilsett løk, den skal frese i 2-3min til den er blank og myk. Tilsett hvitløken og krydderet. La det surre i et par minutter og tilsett gulrøttene og potetene. Surr de sammen resten under omrøring slik at ingenting brenner seg, men mykner litt. Hell så i kyllingkraften og la det koke i 15-20 min til grønnsakene er møre. Imens kan baconet stekes, og la det renne av seg på litt kjøkkenpapir så det blir sprøtt og godt.

Kjør hele blandingen i en blender eller bruk en stavmikser til å få en glatt suppe. Om suppa blir litt for tykk kan det tilsettes litt vann eller en skvett melk. Smak til med salt.

Brekk opp baconet i mindre biter, server suppa med creme fraiché og dryss over baconbiter. Har du en god olivenolje, hell noen dråper over suppa før servering.



 

RICOTTA

For en tid tilbake hadde jeg en skikkelig italiensk fase innen mat. Pasta, polpatini, ricotta og parmesan. Hver dag, hver uke, en hel sommer. Når jeg fant ut hvor enkelt det er å lage egen ricotta var det en gamechanger og det ble mye ricotta den sommeren.

9 dl helmelk

3 dl matfløte

1 ts salt

7 ss sitronsaft

Ha melk, fløte og salt i en kasserolle, helst en tykkbunnet gryte, typ Le Creuset. Varmes opp og bringes nesten til kokepunktet. Når det såvidt starter å boble i væsken, ta kjelen av plata og ha i sitronsaften. før en tresleiv gjennom væsken et par omganger for å fordelen syren.

La det stå i 10 min. Hell over massen i et osteklede lagt i en siv og la det renne av seg i ca 20 min. Klem så ut resten av væsken. Gir ca 300 g ferdig ricotta.



 

PØLSESUFFLÈ

Mye av maten jeg lager har en connection med mormor. Skulle jeg lage noe for første gang ringte jeg alltid henne og fikk steg for steg over telefonen. Da jeg var mindre satt jeg på kjøkkenbenken og observerte henne. Hvor elegant hun forflytta seg gjennom kjøkkenet, hvor godt hun kjente alle skuffer og visste hvor alt var. Rydda mens hun jobbet, alt så ut som dans og hun var så selvsikker. En gang på 90-tallet laget hun dette til meg, og et tiår senere var det noe jeg alltid spurte etter. Hver gang vi skulle komme på besøk til henne, på ei øy 2-3 timer unna oss. Lukta av pølsesufflé i det vi kom inn på kjøkkenet er lukten av en varm velkomst. Hun serverte det alltid med pariserloff til.

4 egg

1 dl hvetemel

2 dl melk

2 ts salt

1 ts pepper

100 g hvitost

3 kjøttpølser

1 purreløk

50 g smør

Forvarm ovnen til 200 grader.

Smelt smør, tilsett hvetemel og salt og visp mens melka tilsettes. Når sausen tykner tas kjelen av platen. La det avkjøles noe før eggene skilles og eggeplommene røres inn i sausen.

Fjern eventuelt skinn fra pølsene, kutt de til ønsket størrelse, anbefaler på langs først og så i skiver/halvmåner. Kutt purreløk i skiver, riv ost og bland alt i sausen sammen med nykvernet pepper, smak til med salt.

Stivpisk hvitene med en klype salt og vend de inn i sausen. Bruk en slikkepott og bland alt forsiktig for ikke å slå lufta ut av røra.

Ha alt i en smørsmurt brødform og stek i 45-50 min.

Serveres med ei god skive brød med godt smør.