SITRONBITER

Da vi sto sammen på kjøkkenet for å prøvesmake første runde av disse, så vi bare på hverandre og kjente at her har vi en vinner. Ikke så mye mer å si egentlig, annet enn en liten cheat jeg har brukt som fungerer greit, nemlig å bruke sitronjuice på den kjente gule squeezeflaska. I nød kan du bytte ut fersk sitronjuice, men anbefaler absolutt den ferske.

260g hvetemel

70g melis

1/2ts salt

200g smør

4 egg

30g hvetemel

300g sukker

0,8dl sitronjuice

1/2ts bakepulver

Sett ovnen på 175grader mens bunnen preppes. Smelt smøret, visp sammen mel, melis og salt. Tilsett smøret og fordel utover i en ovnsform (dekket med bakepapir) som måler ca 20x30cm.

Trykk røra godt ned så den pakkes godt sammen

Stekes i 30 min.

Mens bunnen steker, vispes eggene sammen med sukker, mel, sitronjuice og bakepulveret.

Helles over kakebunnen og stekes i ca 25 min til.

Avkjøles før servering, dryss gjerne over litt melis.

 

COOKIES AND CREAM PAVLOVA

Noen ganger får frukt og bær brukes til noe annet enn til pavlova, for dette er utrolig godt!

Lag marengsen dagen i forveien til bursdag, konfirmasjon, bryllup eller hva det skal brukes til, og pisk krem og gjør den enkelt ferdig før servering.

4 eggehviter

225 g sukker

1/2 ts cream of tartar (kan sløyfes)

1 klype salt

1 ts vanilje

5 oreokjeks

3 dl kremfløte

120 g mascarpone

2 ss sukker

10 oreokjeks

Sett ovnen på 150 grader, kle en stekeplate med bakepapir og tegn en sirkel på ca 18-20 cm så du har en guide å gå etter.

Pass på at bollen du skal bruke er helt ren, er det fettrester i den vil ikke marengsen bli så bra som den skal, og den kan falle sammen under steking.

Visp eggehvitene, en klype salt, vanilje og cream of tartar til det begynner å skumme godt. Tilsett så litt og litt av sukkeret. Ta deg godt tid. Når alt sukkeret er tilsatt lar du maskina gå ett par minutter. Sjekk at sukkeret er oppløst ved å ta litt røre mellom fingrene, om du nesten ikke kjenner sukkerkorn er den klar til neste steg.

Spre marengsen i sirkelen på bakepapiret. Bruk en slikkepott og pass på at den får en god høyde. Brekk opp oreokjeksen og stikk inni marengsen jevnt fordelt. Sett i ovnen og skru ned temperaturen til 120 grader. La den steke i ca 1t og 15 min. Slå av varmen, men la kaken stå inni ovnen i minst en time, helst over natten for å tørke helt. Ikke åpne døren.

For toppingen piskes krem av fløten, tilsett 2 ss sukker og mascarpone og visp sammen til en jevn røre. Knekk opp Oreo i mindre biter enn til bunnen og bland godt. Fordeles på kaken og server.

 

APPELSIN OG SITRONOSTEKAKE

Påske er forbundet med frisk grønt, gult, lys og letthet. Da passer denne ostekaken godt! Ostekake er enkelt å lage, og man kan pynte med hva man liker, bruke hvilken gele man fortrekker og den kan lages så søt eller syrlig man selv vil.

Når jeg tenker på påske går tankene naturlig nok til det året vi hadde hytteforbud ifbm covid-19 Det er to ganger i mitt liv jeg ikke har vært på “landet” i påsken, og det er litt synd at fokuset går til hytteforbudet. Fremover handler det om å skape nye minner, og det skal bli fint. Noen forandringer er naturlig at skjer i livet, barna våre vokser og skal skape egne minner i feriene. Godt og vondt på samme tid. Vi må kose oss når vi kan, og tiden sammen vil være enda mer dyrebar fremover.

Men tilbake til kaken, vi har valgt å toppe den med lemoncurd. Gir en ekstra god syrlig twist, pynt den gjerne med påskegodt for anledning påske.

225 g Kornmokjeks

en klype salt

1 ss sukker

1 ts kanel

125 g smør

1pk sitrongele

1 appelsin

2 dl vann

200 g kremost naturell

3 dl kremfløte

3 dl creme fraiche

100 g melis

1 ts vaniljesukker

Smelt smøret mens kjeksene knuses helt fint, gjerne i en foodprosessor. Bland inn sukker, kanel og salt og tilsett det smeltede smøret. Kle en springform med bakepapir i bunn og fordel kjeksblandingen utover bunnen. Trykk det godt ned jevnt fordelt, og sett kjølig.

Kok opp 2 dl vann sammen med saften av en appelsin. Trekk kjelen av plata og tilsett gelepulveret, visp i ett par min til pulveret er oppløst, sett bilsiden til avkjøling mens resten av kaken forberedes.

Visp kremfløte til krem, i en annen bolle vispes kremost, creme fraiche, siktet melis og vaniljesukker.

Når geleen har avkjølt seg til en temperatur som er ok å dyppe fingeren i, kan den tilsettes i osteblandingen, sammen med kremen og alt vendes sammen til en jevn blanding. Helles over kjeksebunnen og settes til avkjøling i minst 4 timer men gjerne over natten.

Serveres med lemoncurd. Hjemmelaget eller ferdig på glass.

 

JAPANSK MILK BREAD

Det perfekte sandwichbrødet! Det minner om brioche. Hemmeligheten her er jevningen som hele prosessen starter med. Det er veldig enkelt og ukomplisert, det tar litt tid, men det er i hovedsak ventetid. Selve jobben er rask og grei. Om du lager flere brød, anbefaler jeg å skjære de i skiver før de fryses, så kan man ta opp det man trenger til en sandwich eller to, OK tre. Sjekk ut fruit sando på nett, for søte japanske fruktsamdwich oppskrifter. Også perfekt til katsu sando. Se her for mer info.

20 g mel

1 dl h-melk

1 dl h-melk

2 ss sukker

320 g mel

6 g tørrgjær

1/2 ts salt

50 g smør

1 egg

Bland mel og melk i en kasserolle og varm opp under konstant omrøring til det blir som en tykk hvit saus. Sett til side og la det avkjøles noen minutter.

Tilsett melk, egg og sukker i kjelen, varm opp til ca 41 grader. Bland mel, gjær og salt i en kjøkkenmaskin og hell væsken over. Kjør på lav hastighet i ca 15 min, tilsett så romtemp smør. Kjør maskinen videre i ca 20 min, til deigen er smidig og elastisk.

Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time på et lunt og trekkfritt sted. Jeg bruker som alltid stekeovnen med lyset på.

Etter endt hevetid har man to muligheter. Man kan lage ett helt brød, eller dele deigen i 6 emner, og trille de til boller. Ved bollefremgansgmåten får man muligheten til å rive fra hverandre, ved et helt brød er det enklere å skjære skiver. Uansett hvilken fremgangsmåte som velges, legges brødet/bollene i en smurt brødform og settes til heving 1 time.

Varm opp ovnen til 190grader og pisk sammen ett egg med 1-2 ss vann. Pensle brødet og sett det i ovnen. Varmen skrus så ned til 175 og brødet stekes i ca 20-25 min. Følg med på slutten.

Avkjøles på rist.

 

BROWNIE COOKIES MED VALNØTTER

2022 første oppskrift fra Bordfolk. I år starter vi ikke med en sunn start, vi starter med noe som er så godt, så fyldig, så herlig. Denne oppskriften kan lagres, for den kommer du til å lage mange ganger!

200 g kokesjokolade

50 g smør

2 egg

135 g sukker

90 g hvetemel

1 ts vaniljeekstrakt

0,5 ts bakepulver

100 g valnøtter

maldonsalt

Sett smøret på smelting og grovhakk sjokoladen, når smøret er smeltet, trekk kjelen av plata og tilsett sjokoladen. La den smelte mens valnøtter grovhakkes.

Visp egg og sukker luftig, ha så i sjokoladeblandingen og la det komme godt sammen. Tilsett mel, bakepulver, vanilje og valnøtter og bland med en slikkepott til alt melet er godt inn i røra.

Settes til avkjøling i ca 30 min.

Sett ovnen på 175grader, kle to bakeplate med papir. Bruk to skjeer og fordel cookies på bakeplatene, husk de smelter ned så la det være rom mellom hver cookie.

Stek ett brett i gangen, i ca 15 min. Dryss over med maldonsalt mens de er varme.

 

HVITLØKSBRØD MED TOMATSAUS - JULESPESIAL

Normalt bruker vi å lage dette i en sirkel, men jeg ble, som alle kvinner og spesielt de som har passert 40, inspirert av Pinterest og ville presentere oppskriften i form av et juletre, siden vi i dag er to dager unna julaften. Snøen faller lett ned etter en periode med regn, perfekt i tid til jul.

Til denne oppskriften kan du putte i det du liker, man kan ha skinke, kjøtt, alt mulig slags krydder og masse ost, fantasien setter grensene. Perfekt å ha med på et spleiselag, trenger ikke spises varm.

1 hel hvitløk

550 g hvetemel

2 ts tørrgjør

1/2 ts salt

185 g hel melk

1 ss honning

2 egg

100 g + 2 ss smør

50 g parmesan

1 ss tørket salvie

1/2 ss chiliflakes

Forvarm ovnen til 200 grader, kutt toppen av hvitløkshodet slik at feddene er godt synlige. Ha over litt olje, salt og pepper, pakk inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen i ca 50min. La den avkjøles litt før feddene tas ut, og legges tilside for avkjøling.

For deigen blandes mel, gjær og salt i en bakebolle. Melka varmes opp til mellom 38-41 grader, og helles i melblandingen med romtempererte egg, to spiseskjeer romtemp smør og honningen. Bland i ca 5 min, tilsett mer mel om blandingen blir løs, deigen skal være fast og smidig. Dekk til deigen og la den stå til heving 30-60 min.

Hvitløken knuses med en gaffel og blandes med 100 g smør, salvie, chiliflakes, litt salt og pepper og settes til side mens deigen hever.

Del deigen i to og kjevle ut to trekanter som får plass på et stekebrett med bakepapir. De trenger ikke være perfekte i første omgang. Legg så den ene trekanten på brettet og smør utover 2/3 av hvitløkssmøret. Legg den andre over og skjær en fin trekant med en kniv eller en skarp deigskrape. Avskjæret kan brukes til små hvitløkssnurrer. Bre utover resten av hvitløkssmøret og skjær innsnitt i treet, strekk hver “gren” og snurr. (Se bildet under)

Dryss over halvparten av parmesan og stek i ovnen, 200 grader i ca 25 min, til du ser en gyllen fin farge.

Til sausen har jeg tatt utganspunktet i denne, men halvert oppskriften og lagt til 2 gode ss tomatpure.

Server med resten av parmesanosten og litt fersk basilikum.

 

BISCOTTI MED PISTASJENØTTER OG HVIT SJOKOLADE

De tørreste kjeksene, som smuler overalt, men allikevel noe av det beste jeg vet til jul. De er enkle å lage og kan inneholde alt av det du har liggende i skuffen. Du kan også dyppes i sjokolade for den som er ekstra glad i det, som meg… Veldig fine på benken i en glasskrukke, så lenge det varer.

250 g sukker

150 g smør

3 egg

90 g pistasjenøtter uten skall

100 g hvit sjokolade

80 g tørka tranebær

1 ts salt

2 ts bakepulver

1 ts vaniljeekstrakt

400 g hvetemel

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakeark.

Bland sukker og romtemperert smør, tilsett ett og ett egg til alt er kommet godt sammen. Ha i mel, salt, bakepulver og vaniljeekstrakt. Grovhakk sjokoladen og ha den, sammen med tranebær og nøtter i bollen og la det komme godt sammen til en fin deig. Tilsett litt mer mel om den er veldig våt.

Fordel til to lange pølse og legg de på stekebrettet. De kommer til å utvide seg litt så ha god plass mellom, trykk pølsene litt ned for å få den kjente biscottiformen.

Stekes i 25 min. Ta de ut av ovnen og la de avkjøles i 5-10 min før du skjærer skiver på langs og legg de tilbake på bakeplate. Stek på en side i 7 min, snu og stek på andre siden i 7 min. La de avkjøles helt før de pakkes i lufttette esker.

 

PEKANBRØD

Internett er tydeligvis lei av bananbrød, så her kommer en annen variant. Kan ikke sammenlignes, det eneste de har likt er at de er bakt i en brødform… Denne har en sprø, god og spennende topping, og serverer du med litt Creme Fraiche, is eller krem er dette en herlig dessert både til hverdags og fest. Varm den litt i ovnen så den er lun.

230 g smør

200 g sukker

4 egg

1 ts vaniljeekstrakt

230 g mel

1 1/2 ts bakepulver

1 ts salt

60 g pekannøtter

120 g pekannøtter

2 ss smør

5 ss sukker

2 ss honning

klype salt

Sett ovnen på 170 grader og kle en brødform med bakepapir.

Rør sukker og smør til en luftig konsistens. Tilsett ett og ett egg, så vaniljeekstrakt og bland godt sammen.

Tilsett mel, bakepulver, salt og pekannøtter og bland slik at alt kommer sammen til en fin røre. Ikke for mye, da vil det utvikles for mye gluten og kaken vil ikke bli så luftig. Hell over i forma og lag toppingen slik:

Smelt smør på medium varme, tilsett nøtter, sukker, salt og honning og rør godt. Helles over kaken og settes til steking på nederste rille i 55-60 min. La den avkjøles litt i forma før den settes over på rist.

 

HAVREFLARN

Havreflarn har vært et fast inventar til jul gjennom oppveksten, men så vidt jeg husker laget vi det aldri selv, det var alltid Elbjørg, en kollega av mormor, som lagde store batcher og ga til mormor. Jeg lurte ofte på hvordan hun fikk til den buede formen… Nå har jeg satt i gang egen havreflarn produksjon, og det gir gode minner til barndommen.

75 g smør

2 dl havregryn

1 dl sukker

1/2 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

1 ss hvetemel

1 egg

Sett ovnen på 200grader.

Smelt smøret, bland havregryn, vaniljesukker, bakepulver og mel og tilsett det smeltede smøret. Bland godt. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn havregrynblandingen.

Kle en bakeplate med bakepapir og fordel ca 6 flarn pr plate, ca 2 ts rør pr flarn. Stek i ca 5-7 min til kantene blir mørke, men ikke brent. Avkjøles på f.eks en kjevle for å få formen til Elbjørg, eller avkjøl på flatt underlag.

Oppbevares i lufttett boks.