SUKSESSTERTE

Kaken som forsvinner litt for fort! Er det ikke rart at noen kaker bare blir hengende med oss. Suksessterte er vel en must i konfirmasjoner, barnedåp, bryllup og alle bursdager etter fylte 60 år. Kombinasjonen av nøttebunn og den dekadente deilige eggekremen er elsket av store og små. Den er så mektig at du tror du ikke klarer en bit til, men det vil alltid finnes plass til littegranne mer, for den er bare så god!

Mange kaller den påskekake, og siden den har blitt laget i alle de år og over hele landet er det sikkert ganske mange forskjellige navn på den. Oppskriften er for to lag, og kan enkelt halveres for å få én vanlig kakestørrelse. Trodde denne kaka skulle vare i påska, men på skjærtorsdag formiddag, under en omgang med Monopol, var det plutselig tomt.

Det lønner seg å lage denne en dag eller to i forveien. Jeg liker å la kremen tykne i romtemperatur, og det tar fort ett døgn. Har man det travelt er det bare å ha den over i en beholder med lokk og sette den i kjøleskapet, men det er en liten sjarm med å la den stå ute, da kan man teste ut og smake litt underveis som den tykner, til glede for alle.

Jeg er ikke en stor kakepynter, men kom til å tenkt på at det kanskje kunne vært fint å pynta med M sjokoladen. Spesielt siden det er påsketid og de kan på en måte se ut som små egg. Tanken utviklet seg til hva med å kverne opp litt M og ha de i kakebunnen? Det skal teste ut, neste påske.

8 eggehviter

300 g melis

300 g mandler

8 eggeplommer

2 dl kremfløte

250 g sukker

2 ts vaniljesukker

300 g smør

Start med kremen, den er veldig enkel og noe av det beste jeg vet! Separer eggene og ha eggeplommene, kremfløten, sukkeret og vaniljesukker i en kjele. Varm opp på svak varme, typ middels på koketoppen. Vår går opp til 9 så jeg bruker innstilling 5. Og dette tar litt tid, A watched pot never boils sies det og det er sant. Du skal røre og følge med på hva som skjer i kjelen, dette er eggeplommer og kan fort bli til eggerøre om man bruker for høy varme. Når kremen tykner litt kan man skru opp ett hakk for å få litt fortgang i ting, men ha kontroll. Når det har boblet såvidt og kremen kjennes noe tykkere tas kjelen av plata. Bruk kaldt smør i terninger og rør det straks inn i kremen. Rør den glatt og fin og sett til avkjøling. Den bør være ganske fast før den has på kaka.

Sett stekovnen på 170 grader.

Kvern eller mal mandlene, anbefaler å gjøre dette selv, ikke bruk mandelmel det blir for fint og man mister den gode teksturen i kaka som gjør den ekstra god. Sikt i melis.

Stivpisk eggehvitene i en helt ren bolle, ha i en liten klype salt først, det ligger kanskje ikke noe i det men jeg føler at de blir bedre å jobbe med. Skjær eggehvitene inn i mandlene og bland sammen. Ikke pisk eller overarbeid røra, bare bland det sammen og hell over i to smurte springformer, gjerne klipp ut bakepapir og legg i bunnen. Om jeg ikke husker feil ble det ca 750g rør i hver form, men det kan også ha vært 450g, det var mye som skjedde på kjøkkenet denne formiddagen! Siden dette er til to kaker som skal settes oppå hverandre, må det stekes i to omganger. Dekk til forma som ikke skal i ovnen med et kjøkkenhåndkle. Etter 30-35 min i stekeovnen kan kaken sjekkes med en kakenål, det skal ikke være kakerester eller røre på pinnen, er det det, stek i 3-4min til og sjekk nåla igjen.

Kakene skal avkjøles på rist og de kan fint ligge tildekket ett par dager i kjøleskap. Legg kakebunn nr 1 på et serveringsfat og smør på kremen, legg så på siste lag og smør på resten av kremen. Pynt med revet sjokolade, hakkede nøtter eller små sjokoladeegg til påske.