OVNSBAKT LAKS MED ASPARGES OG AVOKADO

I oppveksten var det alltid lettkokt laks, med skinn og bein som var alternativet. Nå er det alltid ovnsbakt laks, uten skinn og bein… Alltid med poteter, agurksalat og rømme, så dette er et godt alternativ. Elsker avokado, elsker asparges, og dette er et lettere alternativ enn med poteter, perfekt til våren og sommeren, men absolutt god året rundt. Kan absolutt være en god forrett om man bruker litt mindre stykker pr person.

Laks, 1 filet pr person

1,5 ss dijonsennep

1 sitron

1 bunt asparges

1 ts honning

god neve ruccola

salt og pepper

1 avokado

olivenolje

Forvarm ovnen til 200 grader.

Pensle laksen med olivenolje og dryss over salt og pepper. Gnu inn hver bit med tilsammen ca 1/2 ss sennep og riv over sitronskall. Stekes i ca 15 min.

Varm opp olje i en god støpejernspanne om du har og stek aspargesen i ca 4 min på hver side. De skal bli litt myke men ikke helt slappe. (Asparges har en trælete bit på stilken, så kutt av ett par cm og kast endene) Dryss over litt salt og sett til side.

Når fisken er ferdig i ovnen, klem over juice fra 1/2 sitron. Juicen fra den andre halvdelen skvises ut i en bolle og blandes med honningen, 1ss sennep og ca 1 dl olivenolje. Visp godt og smak til med salt og pepper.

Skjær avokado i tynne skiver og bland ruccolaen i dressingen.

Legg ruccola på fatet med laks, avokado og asparges over, kvern over fersk pepper.

 

7-UP KAKE

Denne oppskriften har stått i boka mi i snart 2 år, og det er på tide å utforske. Bare navnet er jo spennende!

Denne kaka er bakt i en såkalt buntpan, usikker på hva det heter på norsk men de er enkle å få tak i. Den er ganske fuktig, anbefaler derfor å la den avkjøles helt før servering så vil fuktigheten sette seg. Kan minne litt om lemoncurd i smaken, og jeg syns den er nydelig med creme fraiche og pistasjnøtter.

200 g smør

0,5 dl rapsolje

300 g sukker

100 g brunsukker

4 egg

1 sitron

2,5 dl 7-up

375 g mel

1 ts salt

Sett stekovnen på 175 grader og smør en buntpan og ha litt mel i, som fordeles godt slik at kaken vil slippe taket etter endt steketid.

Rør sukker, brunsukker, olje og romtemperert smør sammen i en kjøkkenmaskin i 3-5 min. Tilsett ett og ett egg. La de blandes godt inn før det tilsettes ett nytt. Finriv skallet av en sitron og tilsett det pluss saften av halve sitronen, samt ca halvparten av brusen og halvparten av melet, bland godt før resten av både brus, mel og salt tilsettes.

Ha røra i kakeformen og stek i ca 1t og 15 min. Sjekk med en kakenål, avkjøl ca 10 min i forma og hvelv den ut på en rist og la den avkjøles helt før servering. Server med creme fraiche og hakkede pistasjnøtter.

 

SPEKET EGGEPLOMME

Dette er det enkleste som gir det beste! Det krever minimalt med arbeid og gir maximalt med smak. Set it and forget it. Bruksområdene er mange og man kommer på mer underveis, riv over hvit fisk, pasta, smørbrød, til alle retter man kan tenke seg å ha egg eller parmesan på tenker jeg, for dette gir en veldig umami smak.

300 g salt

200 g sukker

6 eggeplommer

Bland salt og sukker og hell halvparten i en liten form, bruk en skje eller et egg og lag en fordypning i saltet som eggeplommene legges forsiktig ned i. Dekk med resten av salt/sukkerblandingen, bland med ved behov, det skal dekkes fullstendig, og legg over plastfilm. Settes i kjøleskapet i 4-5 døgn.

Ta eggeplommene ut av saltblandingen, som nå er som grøt etter å ha trekt ut masse fuktighet, og skyll de under vann. Tørk de med litt tørkepapir og legg de i en ovn på 60 grader i 1,5t.

Oppbevares i lufttett boks i opptil en måned.

 

GALETTE MED CHEVRE OG PÆRE

Småretter er den beste måten å spise mat på, den absolutt beste matopplevelsen for min del. Kanskje fordi jeg hater å velge rett på restaurant, havner alt for ofte tilbake på det jeg har smakt før, men blir så frista til å smake alt, og helst på en gang. Med flere småretter kan man ta litt av hvert. Galette kan fylles med så mye og pære og chevre er en suveren kombinasjon.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

3 pærer

100-150 g chevre

1 dl valnøtter

frisk timian

3-4 ss honning

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skyll pærene og skjær de i skiver, men unngå å ha med kjernen. Skjær eller smuldre opp chevre, grovhakk nøtter.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover pæreblandingen. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene.

Stek i 45 min på 200 grader og ha over honning og litt frisk timian før servering.

 

ARME RIDDERE MED PARMESAN

Helg og tid til en god frokost sammen, selv om i vårt tilfellet så vil frokost ofte skli over til lunsj. Vi står opp til forskjellige tider… Og jeg står som regel opp sist.

4 egg

1 dl h-melk

1/2 ts salt

klype kajennepepper

6 skiver brød

1 dl fløte

50-70 g parmesan

1/2 ts tabasco

1 hvitløksfedd

fersk gressløk

creme fraiche

Servere gjerne med baconjam, oppskriften finner du her.

Sett ovnen på 60 grader slik at de ridderne som er ferdige kan vente der inne til alle er klare for servering samtidig.

Visp sammen egg, melk og fløte, riv ost og bland det i melkemixen sammen med salt, godt med nykvernet pepper, kajennepepper etter ønske, Tabasco og finkuttet hvitløk.

Hell det over i en form som har plass til ett par skiver og la hver side trekke til seg blandingen i ca 1-2 min pr side.

Stekes i en blanding av olje og smør, ca to-tre min på hver side, legg de på et stekebrett for å holde varmen i ovnen.

Serveres med mer revet parmesan, hakket gressløk, creme fraiche og baconjam.

 

HELGEPANNEKAKER MED RICOTTA OG FIKEN

Det er tid for å kose seg med en deilig god og lang helgefrokost. Disse pannekakene er perfekte. De er morsomme å lage og noe annet enn de vanlige tirsdagspannekakene med bacon… Fluffy som amerikanske pannekaker med tilbehør etter eget ønske, men anbefaler virkelig kombinasjonen ricotta og fiken. Litt fersk timian over tilslutt topper hele greia. Enjoy.

4-6 fiken

1-2 bokser ricotta

ca 3 ss honning

klype kajennepepper

300 g mel

60 g sukker

3 g bakepulver

5 g salt

5 dl h-melk

2 egg

1 ts vaniljeekstrakt

2 ss smeltet smør

Bruk en romslig bolle og bland mel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett smeltet smør, melk, egg, vaniljeekstrakt og bland godt sammen til en klumpfri røre. La det stå og svelle litt mens fiken deles i båter og ricotta blandes med honning og en klype kajennepepper, to om man liker det litt hetere.

Smelt litt smør i en stekepanne og stek små pannekaker, ca 3-4 min på hver side, de skal bli gyllenbrune.

Server med frisk timian.

Pannekakene kan holdes varme i stekovnen på ca 100 grader underveis i stekingen.

 

MILLIONAIRS SHORTBREAD

Perfekt blanding av kjeksbunn, karamell og sjokolade. Minner om Twix, eller Raiders som det het da jeg var liten. Det er dekadent, fyldig og deilig. Oppbevares i kjøleskapet, om det blir nødvendig…

170 g smør

100 g sukker

200 g mel

1 ts salt

1 boks søt kondensert melk

60 g smør

2 ss lys sirup

1/2 ts salt

1/2 ts vaniljeekstrakt

300 g kokesjokolade

Sett ovnen på 170 grader.

Knøvle, brett ut og legg et bakeark i en form på størrelse med et A4 ark. Har du en større form vil steketiden av bunnen bli litt kortere, har du en mindre vil steketiden bli litt lengre.

Bunnen skal jobbes raskt sammen og smøret skal være kaldt. Er det en varm dag kan mel og smør også avkjøles, da vil du få det beste resultatet. Skjær smøret i terninger, tilsett mel, sukker og salt og bruk kalde hender til å gnu sammen til du får en sandaktig masse, alternativt kan en food prosessor hjelpe deg. Fordel i forma og press godt ned. Stekes i 30-35 min til lett gyllen farge. Preparer karamellen imens.

Bland kondensert melk med smør, sirup, vaniljeekstrakt og salt i en kasserolle. Sett varmen på litt over medium, og rør til konsistensen tykner og fargen dypner litt, ca 15-20 min. Hell den over den ferdigstekte bunnen og stek videre i 8-10 min.

Hakk opp sjokoladen og smelt den over vannbad, rør underveis og hell den smelta sjokoladen over karamellaget og sett til avkjøling minst 1 time. Dryss gjerne over litt maldonsalt.

Løft alt ut av forma ved hjelp av papiret som stikker opp på sidene og kutt i fine biter.

 

HYLLEBLOMSTSAFT

I hjørnet av hagen på Fjordgløtt (huset på landet), sto det et hylleblomsttre. Etter vi tok over for noen år siden, har vi hatt litt opprenskning i hagen og rundt omkring. Vi kutta ned trær, bærbusker, fjerna bed og åpna opp litt. I disse raidene forsvant også hylleblomsttreet. Det ble kutta helt ned og jeg kjente på at det skulle vi egentlig ikke gjort. Treet var fint, det passa der det sto og blomstene er helt nydelige. Til min store glede kom det fine skudd på det i fjor og i år har det vokst seg enda mer til og det kom masse masse blomster!

Deilig å kjenne duften av det mens man raker i hagen.

Det å kunne lage mat av det rundt seg appelerer mer og mer til meg. Håper denne inspirerer deg til å lage saft, det er enkelt og det holder seg lenge så fremt man gjør de rett stegene i forkant.

Litt om sterilisering av flasker:

Vask og skyll grundig. Legg eller sett de i stekovnen og skru på 140grader. Når tempen er kommet opp til 140, sett timeren på 30 grader. Ta de så ut av ovnen og la de avkjøles, dekk åpningen med et helt rent klede og la de bli helt avkjølt før de fylles med saften.

Sett de kaldt og mørkt så holder saften seg i opptil 6 mnd. Om det blir litt “cloudy” etter en stund er det mest sannsynlig bare pollen som har samlet seg.

Første gang jeg laget denne er mange år siden, og jeg var ikke klar over at det skulle blandes med saft så første smak ble veldig veldig konsentrert drikke. Live and learn I guess…

ca 45 blomsterklaser

2 kg sukker

5 l vann

3 sitroner

50g sitronsyre

Plukk ca 40-50 blomsterklaser av hylleblomsttreet. Ikke tenk på om stilkene er med, bare rist de godt slik at eventuelle insekter og døde blomster faller av. Legg de i en stor kasserolle/bolle/bøtte som rommer 5l væske.

Kok opp vann og sukker, skjær sitron i skiver og legg med hylleblomstene. Hell den kokende sukkersirupen over hylleblomstene, tilsett sitronsyra og rør sammen. Dekk til og la det stå kaldt i ca 24 timer, rør rundt noen ganger.

Klem ut væske av blomstene og sil saften før den flaskes.

Blandingsforholdet er en del saft til tre deler vann, sånn ca, avhengig av hvor sterk man liker det.

 

SOYAMARINERT EGG

Etter en oppskrift fra Momofuku.

Soyamarinerte egg er noe som hører til ramen, men det er så godt at jeg bruker det sammen avokado på toast, med røykalaks og i salat. Lager seg selv, og smaken er salt og umami og helt fantastisk! Trenger ikke salte eggene ekstra, for de trekker til seg så mye smak fra marinaden. Holder seg en liten uke i kjøleskapet.

6 egg

6 ss varmt vann

1 ss sukker

2 ss sherryeddik

ca 2 dl soyasaus

Bruke romtempererte egg og kok de i 6 min, legg de direkte over i isbad etter endt koketid. Det er litt avhengig av størrelsen på eggene men målet er å få bløtkokte egg. (Kok de hardkokt om det er det du liker best) Skrell eggene og lag marinaden.

Bland sukker og kokende vann, eller det varmeste vannet du får fra springen, i en skål/liten bolle og rør så sukkeret løser seg litt opp. Tilsett soyasaus, sherryeddik og eggene. Brett sammen litt tørkepapir og legg på toppen så vil eggene bli helt dekt av marinaden og du slipper en hvit flekk øverst.

Sett de kaldt i 2-6 timer. Står de lengre enn dette vil de trekke til seg såpass mye av marinaden at eggene blir veldig salte. Bruk gjerne soyasaus med lavt saltinnhold, lettere å tilsette salt for å få den smaken vil ha.