GRISSINI

Brødpinner er en 80-tallsgreie føler jeg. Vi hadde alltid brødpinner i huset som ble satt frem når vi hadde gjester med ost og kjeks og druer. Det var en periode mora mi var del av homepartyscenen, med blant annet sminkefester. Det var veldig stas å få lov å være med på disse kveldene, og jeg satt stille og liten og håpet mamma skulle glemme at jeg var våken, så jeg kunne sitte oppe litt til. Da jeg ble sendt på rommet husker jeg at jeg tenkte jeg skulle bli akkurat sånn når jeg blir stor, bruke leeeebestift og tuppere håret! Ble ikke helt sånn da, men det var en veldig fin tid.

Uansett, disse brødpinnene krever ganske liten innsats, hevetiden er kort og holdbarheten er relativt grei. Så lenge de stekes godt nok og oppbevares i lufttett beholder går det fint. Jeg bruker pizzamel, tipo 00, det er et finkvernet mel som jeg liker å bruke til slik bakst.

250 g 00 mel

5 g salt

40 g smør

1,5 dl vann

10 g gjær

maldonsalt

sesamfrø

Smelt smøret og tilsett vann og temperer til en plass mellom 37-40 grader.

Bland mel, gjær og salt i en bakebolle og bland det godt. Tilsett vesken og elt i maskin i 5-8 min, 10-12 min for hånd. Deigen blir smidig og god å jobbe med. La den hvile under plast i 20-30 min så den blir enkel å rulle ut.

Varm opp ovnen til 200 grader. Rull ut deigen noe og del opp, jeg brukerca 25 gram deig pr pinne. Legg de til side på kjøkkenbenken mens resten rulles ut, dekk til med plast. Ha litt vann i en avlang skål om du har, eller pensle hver pinne med vann før de ruller i en blanding av maldonsalt og sesamfrø. Legg de på en bakeplate kledd med bakepapir og stek i 20-30 min. Tiden avhenger av hvor tykke de er, men de skal få farge, de skal tørke inni så knekk gjerne opp en testvinne for å se om de er ferdigstekte. Om ikke la de stå noen minutter til.

Veldig god å servere med aioli.

 

PESTO MED BASILIKUM

Dette er noe som slukes hjemme hos oss, både på pasta, med brødpinner eller focaccia. Og det er så kjapt å lage og står seg noen dager i kjøleskapet. Kjempegodt å bre på brødskiva med et speilegg og parmesan på!

Egentlig blir de aller best om man bruker en morter, da blir det hele litt mer kremet og smooth, men må innrømme at det som oftest blir laget i foodprosessoren… Et kjapt Google søk viser at navnet kommer fra pestare, som betyr å mose eller knuse, så sett fra et tradisjonelt ståsted, er det 10 poeng for å bruke morter!

1 basilikumplante

1 god håndfull pinjekjerner

1 dl olivenolje

ca 120 g parmesan

1-2 ss sitronjuice

1 hvitløksfedd

salt og pepper

Pinjekjernene blir best når man rister de i en varm tørr panne, pass på at de ikke brenner seg for det går fort! Avkjøl de mens resten av ingrediensene finnes frem. Spar noen pinjekjerner til pynt.

Ha pinjekjerner, revet parmesan, basilikum, hvitløk, sitronjuice og olivenolje i en morter eller foodprosessor. Knus til grov pesto og tilsett mer olje ved behov, smak til med salt og pepper.



 

VÅRLØK OG FETAOSTDIPP

Jeg har en tendens til å være litt foran når det kommer til sesong, vil alltid videre, og nå er jeg ferdig med vinter, for jeg drømmer om grillmat og piknik og friske sommerretter. Så da ble det en dipp som passer perfekt til å avkjøle seg i sommervarmen i dag. Selv om gradestokken viser minusgrader og det er massevis av snø ute… Denne dippen er så fresh og syrlig at du kjenner du trenger sola stekende på deg mens den spises, men vi får se forbi at det bare er februar da, og kose oss litt allikevel. Her kan man tilsette mer krydder om man ønsker det, liker du litt spice er det bare å ha i mer kjenne, men smak deg frem og husk at fetaost er veldig salt, så ikke tilsett mer, hvertfall smak deg frem, for det finnes forskjellige typer feta og noen er nok saltere enn andre. Jeg brukte en gresk type og den var absolutt salt nok!

Freshest med en gang, men kan godt stå litt i kjøleskapet, bare visp den lett sammen med en gaffel så den blir god og luftig igjen.

200 g fetaost

125 g kremost

1 sitron

6 vårløk

1 dl olivenolje

1/2 dl vann

1/2 ts kajennepepper

1 ts chiliflakes

pepper er smak

Ta frem foodprocessoren og ha i fetaost, kremost, saften av en sitron (har du er stor og saftig sitron, smak deg frem så det ikke blir for syrlig, start med en halv), olivenolje, vann og krydder. Kjør det sammen og tilsett mer vann og olje om man vil ha det tynnere. Smak til med pepper. Grovhakk vårløk og ha de i maskina og blend i noen sekunder til, avhengig av hvor store biter man ønsker av vårløk i dippen.

Server med ett ekstra vårløk på toppen og sett frem litt blomkål, gulrot og agurk eller litt deilig fougasse, som du får oppskrift på her.



 

PANNEKAKER

Det er blitt en trend med matdager, og det skal være en dag for alt… I dag, tirsdag 25.februar 2020, er det visstnok pannekakedagen, og ifølge litt research skal det være ifbm fasten. I gamle dager skulle man kvitte seg med ferske matvarer før fasten starter, som egg og melk, da blir det pannekaker!

Jeg er baconpannekaketypen, masse godt bacon og litt sukker. Det finnes så mange varianter men akkurat her er jeg veldig tradisjonell. Det handler vel om å ha vært i småbarnsverden i noen år, og at det finnes så mye annen mat å smake på, at å eksperimentere med pannekaker er ikke noe jeg har prøvd meg på, enda…

4 egg

3 dl hvetemel

1/2 ts salt

3 ss sukker

5 dl melk

Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bland egg og melk og tilsett halvparten av melkeblandingen til melblandingen og rør godt sammen til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten og la røra svelle i ca 20-30 min.

Smelt smør i en varm stekepanne og hell oppi røre. Flipp og stek på begge sider.

Server med stekt bacon, sukker, blåbærsyltetøy etter smak.



 

POLENTA MED OVNSBAKTE TOMATER

Dette er en sånn rett som jeg elsker å spise alene, midt på dagen mens huset er tomt og jeg sitter ved spisebordet, med macen på bordet og føttene på en stol. Og så klart ser jeg på YouTube. Enten Bon Apetitt eller Tasty, How to Bake it eller Try Guys, det er mine go to kanaler.

Det er litt comfort food, det er mettende og veldig rich, her er det smør og fløte og parmesan. Mens tomatene er så juicy, de eksploderer i munnen og er så gode, friske og smakfulle! Det er gøy å bruke tomater med forskjellige farger, retten blir mer spennende å se på og vi har godt av å bruke litt forskjellige farger i maten på denne tiden av året. Selv om dagene blir lysere og lysere, mangler vi masse vitaminer og er generelt ganske slappe enda, jeg gleder meg til april! Da føler jeg at både meg selv og verden rundt meg våkner til liv igjen. Etter en januar som har blitt stemplet som tidenes lengste, er vi plutselig på siste del av februar, med både morsdag og Valentins bak oss. Nå som vinterferien går mot slutten skal det bli litt godt med livet i rutine igjen, og en stødig kurs frem mot påske og vår.

Tidligere i februar hadde jeg en ny shoot for Keiserens Nye, og bilde under viser en av lampene vi tok bilde av. Jeg kjenner på at den hadde passet så godt inn hos oss, så den står høyt på ønskelista! En bra shoot hjemme hos en veldig fin person i et veldig fint hjem. Gjennomgående lys og en stil jeg fant veldig inspirerende!

200 g små tomater

120 g polenta

480 g vann

120 g matfløte

60 g parmesan

2 ss olivenolje

1-2 ss smør

salt og pepper

Forvarm ovnen til 200 grader. Legg tomatene på et stekebrett med bakepapir, ha over litt olje og salt og pepper og stek i ca 15 min.

Mens tomatene står i ovnen lages polentaen. Start med å rive parmesan så den er klar, rives på den fineste siden av rivjernet. Kok opp vann og fløte, dryss i polenta og visp godt. Slå av varmen og rør til det ikke er klumper. Ha i smør, olje, parmesan og smak til med salt og pepper.

Bre polenta utover fatet for servering, ha over tomatene og oljen fra stekingen. Riv over parmesan og kvern over litt pepper



 

MUNKER

Det siste året har jeg hatt et samarbeid med Le Creuset, et merke jeg liker veldig godt. På nyåret skulle vi velge ut noen produkter til ny runde med samarbeid, og jeg ble veldig nysgjerrig på en panne som het Munkepanne. Etter litt søk på nett ble jeg mer nysgjerrig og har nå hatt gleden av å teste den. Det finnes så mange oppskrifter og det ble ett par runder med testing, litt feiling, men resultatet til slutt var luftige gode munker! Sønnen syntes det så ut som store runde pannekaker slik man får på Burger King…

Skal forske litt mer på andre smaker og varianter, for dette var veldig godt og gøy å lage. Man får vel aldri så mye besøk på kjøkkenet som når man lager slike godsaker!

300 g mel

50g sukker

1 ts natron

1/2 ts salt

1/4 ts kardemomme

4 dl kulturmelk

3 egg

Skill eggene og ha plommene i en bolle sammen kulturmelken. Visp sammen og tilsett mel, sukker, natron, salt og kardemomme og la røra stå for å svelle i ca 20 min.

Stivpisk eggehvitene og vend de forsiktig inn i røra.

Munkepanna varmes opp til litt over middels varm. Ha smør i alle fordypningene. Fyll hullene ca 2/3 opp, de kommer til å vokse. Når man ser de er litt brune på kantene, bruk en grillpinne til å snu de rundt i panna, så alle sidene får stekt seg. Det tar ca 5-8 min etter min erfaring å få de gjennomstekte. Det kan være nødvendig å etterfylle med litt smør underveis i stekingen, da får de en herlig skorpe, og alt smaker bedre med smør.

Dryss over melis før servering.



 

KVÆFJORDKAKE

Nostalgi i hver bit! Denne kaller vi som kjent verdens beste kake, men jeg vil også si at dette er en av verdens enkleste kaker! Det kan ikke gå galt her, da er det i så fall om man glemmer den i ovnen.

Denne blir alltid en hit på kakebordene og skal man tilby seg å lage noe til en fest, gå for denne. Ikke overtenk, spar tid og vær trygg på at du slipper å ta med rester hjem.

4 eggeplommer

10 ss h-melk

125 g sukker

150 g smør

150 g mel

1 ts bakepulver

4 eggehviter

170 g sukker

70 g skivede mandler

1 pk romkrem

2 dl kremfløte

2 ts sukker

Forvarm ovnen til 175 grader og kle en stekeplate med bakeark.

Rør smør og sukker hvit, tilsett eggeplommer, mel, bakepulver og melk. Bruk mer melk om røra oppleves veldig fast, den skal være ganske fast, men man skal spre den utover bakearket så den må være smørbar.

VIsp eggehviter til det starter å skumme, tilsett så litt og litt av sukkeret mens det fortsatt piskes. La maskinen gå til det har blitt en stiv marengs.

Fordel først kakerøra utover bakearket, og direkte oppå spre utover marengsen. Dryss på skivede eller hakkede mandler.

Stekes midt i ovnen, i ca 30 min. La den avkjøles fullstendig.

Visp opp kremfløten til krem og bland inn kald romkrem. Del kaken i to, bre utover kremen og legg den andre delen av kaken oppå. Man kan med fordel trimme av ytterkantene før den monteres sammen for et penere resultat.

 

POPCORN MED PARMESAN OG KÅL

Som barn av 80-tallet er mikropopcorn en del av oppveksten min, og var vi tomme for ferdigposer med mikropop, pleide mora mi å legge popcorn i en stor konvolutt og kjøre de i mikroen, funka like bra men ble så klart masse søl!

Vi har ikke mikrobølgeovn hjemme, så det er lengre mellom popcornsnacks, men vi lager det ofte når vi er på landet. Som liten husker jeg de solgte det på båten utover. Til glede for noen men lukta er ganske sterk, så om man ikke likte popcorn var man stuck i lukta fra Trondheim til Fjellvær eller ved returen.

Så er det dette med at smaken utvikler seg gjennom livet, og jeg merker jeg er nysgjerrig på nye smaker og kombinasjoner i mye større grad enn før! Da jeg kom over denne oppskriften fra Food52 ble jeg veldig nysgjerrig og det er noe jeg skal lage ofte, det er så godt!

Kan fint lages uten grønnkål, men de er masse gode vitaminer i kålen, som vi trenger, spesielt nå på vinterstid, føler jeg er low på alt!

Popcorn

1 ss olivenolje

Crispy grønnkål

40 g parmesan

Salt

Pepper

Man kan fint lage dette uten å måtte poppe popcornet selv, men ferdig poppa popcorn er ofte litt soft og ikke så fresht, og det er veldig koselig og morsomt å se og høre popcornet smelle!

Start med å lage crispy grønnkål, og gjør klart alt, slik at popcornet er ferskt og lunt enda når parmesan drysses over.

Knus grønnkålen i en morter om man vil ha små biter, eller bare del opp med fingrene om man vil ha større. Riv parmesan, pop popcorn etter anvisning på posen og bland popcorn, salt og pepper etter smak (husk at parmesan er salt) i en stor bolle ha det over i serveringsskål og dryss over parmesan og kål, det er ikke nødvendig å blande så mye, for både kål og parmesan vil falle nederst i skåla, så det kan være greit å servere med en skje for å få med alle godsakene.



 

FIKEN OG NØTTEBRØD MED FRUKTKOMPOTT

Brøøød, alle slags type brød, jeg liker alt! Lunt, nystekt brød, hvor smøret smelter sånn akkurat passe nok, det er så fantastisk.

Denne oppskriften er hentet fra Lise Finckenhagens bok, Fredag hele uka. Modifisert litt, men for en bok! Så mye godt, og bare tittelen alene er så bra. Ja takk til fredag hele uka. Boka var en gave og da jeg fikk den satte jeg umiddelbart i gang med å huke av sider for å finne ut hva jeg skulle lage. Da jeg kom over oppskriften på dette brødet, visste jeg veldig godt hva som kom til å bli det første jeg skulle lage. Siden et hotellbesøk i fjor har jeg villet lage et frukt og nøttebrød, og dette passet seg så perfekt! Det å få gave hvor man virkelig føler seg sett er de beste gavene, takk Gunn!

Varier med de nøttene, fruktene og frøene man liker best, og så når det gjelder mengder!

200 g grovbakstmel

1 pk tørrgjær

3 ts maldonsalt

500-650 g hvetemel

50 g smør

3 dl vann

2 dl kulturmelk

3 ss honning

200 g tørket fiken

150 g hasselnøtter

200-300 g tørka aprikoser, rosiner og fiken

1/2 rødløk

2 dl rødvin

3 ss brunsukker

1 ss balsamicoeddik

Smelt smør i en kjele og tilsett vann, melk og honning. Varm opp til 37-39 grader og hell væsken over i en bakebolle, tilsett gjær, salt og det grovbakstmelet. Bruk en ertekrok og bland sammen på lav hastighet. Tilsett hvetemelet i omganger til du har en smidig deig. Bland i hakket fiken og hasselnøtter og mix i 5 min. Dekk bollen med plast og sett den inni stekovnen, slå på lyset så hever deigen i et kontrollert miljø. La den heve i 50-60 min.

Kna deigen godt sammen og del den i to, trill og form hver del til hvert sit brød, kle en stekeplate med bakepapir og legg på begge brødene. Dekk med plast og putt de tilbake inn i ovnen med lyset på, i ca 30 min.

Ta brødene ut og forvarm ovnen til 210 grader. Man kan pensle brødene med sammenpisket egg eller bare drysse over litt mel. Har du en skikkelig skarp kniv kan man skjære ett par snitt på toppen. Stekes i ca 25 min.

Mens brødet stekes kan fruktkompotten lages. Skjær opp aprikos og fiken i små biter, rødløken i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin. Bland alle ingrediensene i en kasserolle og kok langsomt opp, la det koke i noen minutter til frukten har tatt opp litt av væsken og alt kommer sammen til en seig og herlig blanding.

La brødet avkjøles litt på rist, men server gjerne mens det er lunt. Sett frem gode oster og godt smør.