CRISPY GRØNNKÅL

Mange retter eller tilbehør svirrer rundt i hodet mitt, mange får jeg nok aldri laget og mange utsetter jeg å lage av en eller annen grunn. Crispy grønnkål for eksempel. Hatt så lyst på det så lenge, men aldri undersøk oppskrift eller søkt opp noe rundt det. Så snakket jeg med gode Lone og hun hadde en oppskrift hun delte med meg.

Dette er godt som en liten snack sammen med godt brød, olivenolje, oliven og litt spekemat, eller på pizza eller med et speilegg, i salat, ja mulighetene er mange!

Grønnkål

Olivenolje

Maldonsalt

Pepper

Chilliflakes

Forvarm ovnen til 120 grader.

Akkurat oppmålt ingredienser er vanskelig å si, man tar så mye grønnkål man ønsker og river den i passende biter. Ikke ta med stilken, kun bladene. Masser kålbladene inn med olivenolje, og legg de utover en stekeplate med bakeark. Dryss på maldonsalt, litt chiliflakes og ett par kvern med pepper. Stekes mellom 10-15 min, følg med for de brennes fort! Snu de etter halve steketiden så begge sider kan crispes opp. Dryss på litt mer maldon, eventuelt annet og server når det er avkjølt.



 

BAGUETTER

Ett av nyttårsforsettene mine var å lage alle oppskrifter i en kokebok, fra perm til perm… Det har jeg enda ikke kommet i gang med, men det er en bok jeg er blitt veldig glad i, det er A journal of West Coast Culinary. Jeg har laget én oppskrift derfra og det er denne, på baguetter. Normalt tweeker jeg alltid oppskrifter for å tilpasse de våre smaker og hva vi liker, men denne er bare helt perfekt som den er. Det eneste jeg vil forandre er steketiden, det tror jeg går på kraften i ovnen vår, den er nok ikke helt tett har jeg lært med tiden, så den steker litt ujevnt, men jeg kjenner den så den funker bra nok. Mine ble litt lyse men jeg var så utålmodig på å smake at jeg ikke ville la de stå lenger, de ble allikevel sprø og veldig smakfulle!

280 g mel

280 g vann

1/2 g gjær

560 g mel

290 g vann

6 g gjær

17 g maldonsalt

4 isbiter

For denne oppskriften skal man sette en starterdeig dagen før baguettene skal lages, og det er en morsom greie. Utrolig å se hvordan så lite gjær kan gjøre så mye!

Bland ut gjæren i lunkent vann, bland så i melet, dekk med plast og la det stå i minimum 12 timer.

Varm vannet til 37-41 grader, bland ut gjæren og tilsett starteren, bruk en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og salt og la det eltes sammen på lav styrke i 15 minutter. Hvelv deigen ut på en melet flate og del deigen i fire, dekk med plast og la den hvile i ca 15 min.

Gjør klart stekeplaten med to stekepapirark, litt vanskelig å forklare men se bilde under, hvor de ligger og hever. Papiret skal hjelpe til å separere hver baguette. Rull hver del til en lang pølse på samme lengde som stekeplaten, smalne de litt til i endene. La de så heve i 30 min, forvarm ovnen til 250 grader.

Bruk en superskarp kniv og lag snitt i hver baguette, dryss på litt mel og sett de midt i ovnen. I bunnen av ovnen legges 4-6 isbiter, de vil hjelpe baguetten med å få en sprø overflate, men det er valgfritt å bruke de. Stekes i 20-25 min, til de ser freshe og fine ut, og gir en hul lyd når det dunkes under de.

La de hvile i ca 30 min før de spises.



 

GUACAMOLE

Avokado er noe jeg aldri blir lei av, og guacamole lager vi kanskje en gang i uken. Vi kjenner vel alle dilemma med å finne de perfekte avokado…

Guacamoleoppskriften vår er en blanding av onkel og tante G sin, introdusert til meg for ca 22-23 år siden. Det er ikke mye som er forandret, men fremgangsmåten er blitt litt perfeksjonert. Trikset er å bruke morter, å gnu i stykker hvitløken for å frigi oljer, før avokadoen også gnus. Det blir en helt annen, fløyelsmyk og kjempegod konsistens! Skal aldri mer bruke gaffel.

1 hvitløksbåt

2 avokado

1/2 rødløk

1/2 fersk chilli eller ca 1 ss chilliflakes

salt og pepper

1/2 sitron eller 1/2 lime

Fjern skallet på hvitløken og knus den i morteren. Del avokado i to på langs, fjern steinen og ha avokadokjøttet i morteren. Mos godt før finkuttet rødløk has i sammen med enten finkuttet chilli eller chilliflakes. Smak til for å justere styrken ettersom hvor hett man liker det. Smak til med salt og pepper og tilsett saft fra enten sitron eller lime, kommer an på smaken. Ta litt og litt, pass på at det ikke blir for mye juice i forhold til avokadokjøtt.

Server gjerne i skåla man har laget det i, bare tørk av kantene litt for finere presentasjon. Skal man lage til flere ville jeg most max to avokado i gangen, så det ikke blir for fullt.

 

KALKUNSANDWICH

2020!

Vi har gått inn i et nytt år, faktisk et nytt tiår! Mange har en tradisjon med kalkun på nyttårsaften, inkludert oss, og det blir som regel rester. Vi har samme diskusjon hver gang vi er på kalkuninnkjøp, han sier vi må ta en mindre kalkun, jeg sier vi lager kalkunsandwich av restene! Og det blir det. En deilig enkel lunsj på 1.nyttårsdag, den siste dagen i ferien og ting skal være enkelt.

Nytt år byr på nye forsetter og ny tankegang. Det er samme leksa hver gang. For min del har jeg tenkt å lage en bucketlist for 2020, for det er mye jeg vil gjøre og det kan fort glemmes når hverdagen kommer skikkelig i gang. På lista er det div restauranter jeg vil besøke i løpet av året, jeg vil innom minst tre forskjellige land, og jeg vil lage alt i en av kokebøkene jeg eier. Perm til perm, uansett om jeg ikke har lyst på alt er det mange teknikker og smaker jeg har godt av å utforske.

2020 skal bli det beste året mitt har jeg bestemt. Jeg blir 40, vender tilbake til studier og kan fordype meg i det jeg liker best å holde på med. Egoåret 2020 blir bra!

Kalkunrester

4 skiver av godt brød

1 avokado

4 skiver bacon

1/2 ts chili flakes

salt og pepper

majones

sylta rødløk

hjertesalat

Dette er restemat så det er litt vanskelig å si akkurat hvor mye som skal til av hver ingrediens, men oppskriften her gir nok til 2 personer, så er det bare å gange opp om man skal ha venner over eller er flere til bords.

Se til at kalkunen er romtemperert, det fungerer også med kald kalkun, men romtemp er å foretrekke. Har du ikke sylta rødløk stående, lag opp en batch, den er klar etter en times tid, oppskrift får du her

Varm brødet litt i ovnen mens baconskiver stekes opp. Renn av laken på rødløken og skjær avokado i skiver. Jeg pleier å fjerne stilken i ryggen på hjertesalatbladene og skyller de under vann, så får de renne av seg på litt kjøkkenpapir. Gni inn kalkunkjøttet med en blanding av chiliflakes, salt og pepper etter egen smak. Bland majones med litt av laken fra rødløken, litt salt og pepper.

Så er det klart for montering og her er det ingen fasit på hvordan det bygges opp, jeg pleier å gjøre det slik: Brød, majonesblanding, hjertesalat, avokado, kalkun, majonesblanding igjen, bacon, litt mer kalkun og avslutt med rødløk, hjertesalat og litt majonesblanding på toppen igjen før siste skive legges på.

Kan gjerne serves med litt salt potetgull for ekstra crunch.



 

RØDBETSALAT

Er det en siste ting som bør lages i 2019 er det denne. Perfekt til nyttårsfrokosten, til siste rest av juleposteien eller siste rest av grâddosten, eller sylta om det er mer igjen. Den er frisk, fyldig og god, og enkel, som det meste av det vi Bordfolk lager.

500 g sylta rødbeter

1 grønt eple

1 sjalottløk

1 ts hel karve

8 ss majones

3 ss fløte

1 ss rødbetlake

1 ts sukker

1/2 ts salt

Alle ingrediensene her er egentlig bare en guideline. Ta det man har og det man liker. Jeg bruker et helt glass sylta rødbeter, og har du engangshansker, bruk de!

Bland majones, fløte og rødbetlake i en bolle. Tilsett sukker, karve og salt og rør sammen før hakkede rødbeter, eple og sjalottløk blandes i.

Has på glass, og kan oppbevares en ukes tid i kjøleskap.

 

CROQUEMBOUCHE

Det har blitt en liten tradisjon på nyttårsaften, at vi lager croquembouche. Det er egentlig enkelt men tar litt tid. Så er det dette med karamell da, sukker og vann kokes og kokes på høy temp og plutselig er den perfekt å bruke, men tipper lett over. Trikset er å ha litt tålmodighet og passe på varmen.

Første gangen jeg så en croquembouche var på Masterchef Australia, en av de første sesongene. Jeg ble helt fascinert og tenkte at det der kan jeg aldri klare! Men så har jeg lært at alt skal prøves, minst en gang.

Jeg har også lært, the hard way, at denne oppskriften på vannbakkels fungerer rett og slett ikke med kjøkkenmaskin, det må blandes for hånd, og jeg anbefaler å lage én batch i gangen. Det blir så mye deig som blir stående en stund mens vannbakkelsene stekes.

Det er nok å holde på med til jul og nyttår, så bruk ferdig romkrem eller vaniljekrem, det er alltid greit å spare litt tid, så kan man tilsette litt pisket krem om den oppleves litt tykk.

2 porsjoner vannbakkels

3 dl vann

3 dl sukker

5-8 dl vaniljekrem

Lag vannbakkels som forklart i oppskriften men litt lengre steketid, 2-3 min, så de blir stødigere, og la de ligge til avkjøling, fyll de så med vanilje eller romkrem ved å stikke ett hull i bunnen av vannbakkelsen og sprøyt inn krem.

Det er flere måter å bygge en base til croquembouchen, jeg har forsøkt både å kle en vannkaraffel med plast og å lage en kjegle av bakepapir å sette den over feks en flaske, begge deler fungerer, men pensle gjerne med lit olje så karamellen slipper lettere.

Når det er klart til å stables, kokes vann og sukker, det skal ikke røres i, bare putre i vei på egen hånd. Når du ser det starter å mørkne såvidt i fargen går det fryktelig fort, så ta det av plata, dypp siden av vannbakkelsen i karamellen og bygg opp rundt basen, prøv å lime vannbakkelsene i hverandre oppover, da er de enklere å plukke de fra hverandre ved servering. . Når alt er på plass, bruk en skje eller gaffel og ringle karamell over hele bakverket, pluss litt på et bakepapir med litt olje på, da kan det brytes av litt karamell når den er avkjølt og plasseres på croquembouchen.

Dryss over melis.

De vannbakkelsene som ikke får plass på basen serveres på siden med et melisdryss.



 

SYLTEDE APPELSINSKALL MED SJOKOLADE

Det blir ikke mer smaken av jul enn dette! Nydelige kandiserte appelsinskall med et lag av sjokolade utenpå.

Disse er et julegodt man kan gå og småspise hele tiden, man kan jo for all del ikke kjenne på sulten i desember! Fine gaver er det også, det er noe de fleste liker men ikke tenker på å lage. Selv om man skal koke skallet i flere omganger, er det ikke mye arbeid med de. Det lager seg selv, trenger bare litt oppmerksomhet innimellom.

Passer perfekt som romjulsgodter, de fleste har appelsiner liggende på et fruktfat.

3 appelsiner

2 kopper sukker

2 kopper vann

100 g mørk sjokolade

Skrell appelsinene slik at skallet er mest mulig inntakt og skjær det i strimler.

Kok skallene i 5-6 omganger, ca 5 min hver gang med nytt vann for hver omgang. Fyll i kaldt vann i kjelen og ta tiden fra det begynner å koke. (Ikke tenk på mengden oppgitt i ingrediensene, det er til sukkerlake for siste omgang med koking) Dette fjerner den bitre smaken. Vær forsiktig for de blir mer skjøre for hver gang, så bruk en hullsleiv eller hvelv de over i en sil. Smak på et skall etter 5 kokeomganger, er det fortsatt veldig bittert ta ett par runder til.

Ha like deler sukker og vann i en kjele og varm det opp til sukkeret har løst seg opp, laken skal småkoke når man tilsetter skallene. La de putre i ca 10 min. Legg de forsiktig over på et ark bakepapir og la de tørke. Ideelt er over natten, men gi det den tiden du har.

Dypp appelsinskallbiter i smeltet sjokolade, smeltes over vannbad, og legg de tilbake på bakepapiret. Trenger ca ett døgn på å tørke godt nok til å ha de i et glass, uten at de kleber seg for mye sammen.



 

JULEMADELEINS

Dette er en type småkake som må lages så tett opp mot jul som mulig, for de er så gode at de går unna fort!

Et hint av kanel og smaken av brente mandler er perfekt til servering mens julegavene åpnes. Madeleins er lette og luftige og man kan spise endel. Det er egentlig ikke en julekake, men jeg bruker formen så sjeldent at jeg tenkte det kunne være moro å finne på en juleoppskrift på de, derfor har jeg sløyfa sitron som gjør den frisk og lett og erstattet den med kanel og brente mandler.

Med ønske om en god jul!

100 g smør

55 g h-melk

1/2 ts salt

1/2 ts kanel

2 ts bakepulver

125 g sukker

3 egg

1 eggeplomme

125 g hvetemel

100 g kokesjokolade

håndfull brente mandler

Forvarm ovnen til 170 grader.

Smelt smøret forsiktig, det skal ikke koke og boble, bare smeltes. Rør sammen egg, melk, sukker, salt og kanel, sikt i melet og bakepulveret, ha tilslutt i det smelta smøret som er noe avkjølt. Smelt litt mer smør og pensle madeleinsformene godt. Hell røra i formen, 3/4 full, de ekspanderer noe så ikke fyll helt til kanten. Stekes i ca 25 min. Når de er ferdig stekte, ha de over på en rist for å avkjøle seg. Vask formen, pensle på nytt og stek en runde til.

Når de har fått avkjølt seg, smelt sjokolade over vannbad og hakk de brente mandlene. Dypp halve madeleinsen i sjokolade, dryss over mandler og la de ligge på litt bakepapir.



 

RØMMESILD

Tiden for lange frokoster er her snart, og rømmesild er noe jeg har blitt veldig glad i. Saltsild har jeg alltid likt, men å kombinere det med krydder og rømme, pluss syrligheten fra epler er virkelig julefrokost for meg. Ofte litt sånn mat som barna syns er litt ekkelt, det er det beste! Det er jo fisk med bein i, hvor fristende høres ikke det ut!

Denne oppskriften gir nok til å vare hele jula, og kan deles opp og gis i gave. Selleri er en annen ting jeg har blitt glad i med årene, og det er så godt å finhakke det å ha det oppå rømmesilda, alltid viktig å blande konsistenser.

Endelig har vi fått inn juleroser som kan stå ute på Strå Blomsterverksted, og derfor deler jeg et bilde av de. De er så sarte og fine, men tåler allikevel kulda og står imot.

2 pakker spekesild

1 eple

3 dl seterrømme

2 ts sukker

1 ss eplecidereddik

ca 6-7cm stang selleri

1 ss dijonsennep

1 ss frisk timian

Om man er litt var på salt kan silda legges i vann eller melk en timer eller to, det vil fjerne mye av saltet.

Finn frem en bolle og bland rømme, sukker, eplesidereddik og dijonsennep.

Riv eple, skjær selleri i tynne skiver og passe biter av silda og bland alt sammen. Vend inn hakkede timianblader. Smak til med litt pepper.

Ha det over på et glass og sett det kaldt. Holder seg en ukes tid i kjøleskap.