BACON OG LØK FRIED RICE

Restemat er noen ganger litt undervurdert, det kastes alt for mye mat i hverdagen, men fried rice er en perfekt rett å få brukt opp saker og ting på. Vi hadde ris, løk, hvitløk, bacon og egg, da er det enkelt! Og med nytt samarbeid med Eva Solo, denne runden med kasseroller og stekepanner, var det perfekt å kjøre resterett til søndagslunsjen.

Man kan variere med alt mulig, bruk opp grønnsaker, kjøtt, tilsett soyasaus og sesamfrø, mulighetene er uendelige!

Ca 3-5 dl kokt ris

1 hvitløksfedd

1 løk

ca 50-100 g bacon

3 egg

Det er litt ca her, ca med ris for det var rester fra dagen før, ca med bacon for det var også rester. Bruk det du har.

Begynn med 1 ss smør og litt olje i en panne. Finhakk løk og fres i panna. Finhakk en hvitløksbåt og ha denne i. Kutt bacon i biter og stek. Pass på at løken ikke brenner seg, den skal bare stekes myk. Ha så i risen og la det steke sammen ett par minutter.

Pisk sammen tre egg med salt og pepper. Puff risen og det andre til den ene siden av panna, tilsett egg og lag eggerøre. Dette tar ett par minutter, bland så alt sammen, smak til med salt og pepper og server.



 

MELKESUPPE

Det er rart med det, hvordan mat kan bringe frem minner. Melkesuppe gir meg minner av å ligge på gulvet hjemme hos mormor, i en saccosekk og se Flipper på TV. Tror kanskje at den søte suppa var et lokkemiddel til saltsild på flatbrød, det ble alltid servert sammen. Det har fungert, for jeg elsket saltsild da og elsker det fortsatt. I voksen alder har jeg glemt melkesuppa litt, men når vi endelig kommer på å lage det, koser vi oss veldig. Mannen min kjenner melkesuppe fra julemiddag, med pinnekjøtt, så det har noe med saltmat å gjøre, men tradisjoner er forskjellig om man kommer fra havet eller lengre inn i landet. Uansett, melkesuppe er noe av det koseligste jeg spiser.

1 dl grøtris

5 dl vann

1 l h-melk

1 ts salt

1 ss sukker

sukker og kanel

Ha ris og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca 10 min. Tilsett melk, salt og sukker, kok videre i ca 25-30 min, til grynene er møre.

Serveres med sukker og kanel.



 

TOAST MED KARAMELISERT LØK

Løk er noe man alltid har liggende på kjøkkenbenken, og en ganske undervurdert grønnsak. Den kan brukes til mye! Løksuppe er en av mine favoritter, og så klart, karamellisert på litt rista brød! Sammen med f eks brie er det en perfekt høstlunsj eller kveldskos.

Varier med favoritt urten din, ha i litt hele hvitløk og honning, pinjekjerner, valnøtter, bacon… Riv over litt mild cheddar og grill de i ovnen ett par minutter. Veldig godt med et glass rødvin og fyr i peisen.

4 løk

smør til steking

1 ss sukker

håndfull fersk timian

ca 100 g brie

Skrell og skjær løk i halvmåner på ca 0,5 cm. De må ikke bli for tynne da brennes løken litt for fort. Varm en god panne eller gryte, ha i en god klunk smør og la det smelte litt før løken og sukkeret has i. La det ligge og frese litt uten å røre til å begynne med, etter ca 5 min skrus varmen ned og det skal stå og godgjøre seg i ca 20 min. Ha over litt fersk timian, salt og pepper og server på godt brød, gjerne med brie.



 

KYLLING, POTET OG BROKKOLIGRYTE

Jeg kan se på matprogrammer i timesvis, såvel som Youtube. En fin fyr er Matty Matheson, og denne oppskriften er fra han. Det er en type rett man kan bare fikse i en fei og den gjør seg ferdig i ovnen mens man enten ser litt TV, rydder litt eller er med gjester/familien. Så metter den godt og er perfekt til lunsj dagen etter.

I dag var en perfekt dag til å lage denne. Vi våknet tidlig og til høstens første snøfall. Klokkesnuing så dagen har vært deilig lang.

Man bruker litt av det man har her, er det litt rester av noen grønnsaker hiv det i. Jeg har bruk kyllingkrydder fra Nicholas Vahe. Har man ikke det kan man blande sin egen mix.

1 løk

4 ss smør

2 hvitløksbåter

3 kyllingfileter

8-10 små poteter

1 brokkoli

200 g Philadelphia

3 dl matfløte

150 g cheddar

50 g hvitost

3 ss kyllingkrydder

salt og pepper

5 vårløk

2 ss olivenolje

saft av 1/2 sitron

salt og pepper

Sett ovnen på 220 grader.

Varm opp en god støpejernpanne eller annen stekepanne. Har man ikke en panne som kan settes inn i stekovnen er det bare å steke alt i en panne eller gryte og føre det over til en ildfast form.

Ha litt olje i panna, skjær løk i biter og stek de i den varme panna. Når den begynner å bli litt blank, tilsett 4 ss smør og finhakket hvitløk. La det frese litt på sterk varme men pass på at det ikke brennes, mens kyllingen skjæres i biter. Kyllingen stekes for å få farge, den vil gjennomstekes i ovnen etterpå. Når den er blitt brunet kan potet has i, de skal være kuttet i ca 4. Passe størrelse til at de blir gjennomstekt. Dryss over krydderblandingen. Mens dette stekes, bland sammen kremost og fløte, tilsett litt salt og pepper. Skjær brokkoli i små buketter og spre det over poteter og kylling. Legg på store klatter med kremostblandinga og ha over revet ost.

Stekes i ca 15-20 min, til alt er smeltet sammen og osten er brunet litt.

Skjær opp vårløken, bland med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper og server sammen gryta.



 

FRØSCONES

Det er lite nytt i denne oppskriften som er lagt ut fra før, men jeg måtte dele dette. Bakgrunnen er scones fra Dromedar Kaffebar ved Bakke bru i Trondheim. De har de beste scones, masse frø og de er desidert best med masse smør og brunost på! Det fikk meg til å tenke på å lage scones som er litt grovere og med masse frø. Like grove ble de ikke, for jeg tok det jeg hadde i skuffa.

Bruk både frø og nøtter etter smak, jeg brukte i dette tilfellet linfrø, solsikke og gresskarkjerner.

4 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete

4 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

100 g kaldt smør

1 egg

3 dl melk

2 håndfull frø

Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Smuldre inn smøret, det skal bli nesten samme tekstur som våt sand. Bland egg og melk og visp lett sammen, ha det så i melblandingen og rør sammen med frøene. Deigen skal ikke jobbes med, da blir det tørre og smuldrete scones. Ved behov, tilsett mer mel.

Dryss godt med mel på benken og hvelv ut deigen på et ark bakepapir, bruk hendene og klem den flat, bruk en melet kniv og del deigen i ruter, dytt de fra hverandre litt så varmen kommer til. Pensle med vann og dryss på mer frø. Stekes på midterste rille i ca 15-17min. De skal bli litt gylne oppå og når man dunker på bunnen skal det komme en hul lyd. En slik deig gir ca 9-12 scones, litt avhengig av hvordan de deles.



 

SNICKERSKAKE

Hver november spør jeg mannen min, hvilken kake vil du ha til bursdagen din, og som regel svarer han Snickerskake. Det er helt greit det! Den er morsom å lage og god å spise så det lager jeg gledelig.

Jeg pleier å variere litt med sjokoladekremen, noen ganger brer jeg den utover og noen ganger ringler jeg over smeltet sjokolade, som man ser på bilde. Da serverer jeg kremen i en skål på siden, så gjestene kan forsyne seg som de ønsker.

6 eggehviter

5 dl sukker

200 g Ritzkjeks

250 g peanøtter

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

6 eggeplommer

1 dl kremfløte

100 g smør

100 g sukker

100 g kokesjokolade

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk eggehvitene stive med en liten klype salt, og tilsett sukkeret litt etter litt med mikseren på full hastighet. Eggehvitene skal piskes til de blir til en stiv, seig og skinnende blank røre.

Kle en form, ca 20x30cm, med bakepapir og pensle den med smør.

Knus kjeksene i en kjøkkenmaskin eller ha de i en liten pose og knus de med feks en kjevle. Grovhakk peanøttene (Spar en liten håndfull til pynt), bland de med kjekssmulene, vaniljesukkeret og bakepulveret. Bruk en slikkepott og vend inn marengsen. Ikke rør for hardt, da går luften ut.

Hell røra i den smurte formen og stek i 30-35 min. La den avkjøle seg i formen før den hvelves over på en rist for å avkjøle seg helt, da blir den sprø og god.

Ha eggeplommer, fløte og sukker i en kasserolle, kok opp under omrøring men skru ned varmen så snart det begynner å tykne. Dette går veldig fort så følg med! Når røra har tyknet til, ta kasserollen av platen og ha i hakket sjokolade og smør i biter.

La sjokoladekremen avkjøles litt før den has på kaken, dryss over peanøtter.



 

OVNSBAKT GRESSKAR

Høst, og høstens beste tilbehør er ovnsbakt gresskar. Eller bare lunsj eller bare snack. Det blir ikke enklere enn dette faktisk, for det skal stekes i ovnen mens man feks steker kotelett eller hvit fisk, eller bare hører på musikk med et glass vin. Det er perfekt å sette frem til søndagsbrunsj eller ta med på familielunsj.

1 butternut gresskar

1 beger ricotta

1 sitron

håndfull diverse frø

olivenolje

salt og pepper

fersk timian

Forvarm ovnen til 200 grader.

Skjær gresskaret i to på langs og så i skiver slik at man får halvmåner. Legg de på et stekebrett med bakepapir, ringle over olivenolje, salt og pepper og noen blader fersk timian. La de steke i ca 20 min.

Bland ricotta med 1 ss olivenolje, 2 ss sitronjuice, salt og pepper og fordel det sammen gresskaret. Dryss over en håndfull frø, som gresskar, solsikke, pinjekjerner, alternativt valnøtter, bare man har en liten crunch for å komplementere det myke gode gresskaret.

Kan spises som en smårett med litt godt brød, eller som tilbehør til middag.



 

MORMORS GULROTKAKE

På Fjordgløtt ligger det en gammel oppskriftsbok som er noe av det kjæreste jeg har. Her finner man oppskrifter på Elsas smultringer, opp ned kake, kavringer og lefse. Hele boka skal bakes gjennom. Nå har tiden kommet for gulrotkaken. Man kan skjønne at mormor var dreven innen baking, for det eneste som står er ingredienser med antall og steketid. Ingen fremgangsmåte. Heldigvis har jeg vært med henne og bakt hele oppveksten, så jeg har plukka opp en del ting. Kan egentlig ikke huske at hun bake gulrotkake så ofte, men som jeg husker var det den beste gulrotkaken som fantes. Det er så fint med disse minnene, så får de være akkurat det, fine minner om en tid som var så trygg og god, hvor verden ikke trengte å være større enn mormors kjøkkenbenk.

4 egg

280 g sukker

185 g mel

2 ts natron

2 ts kanel

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

1 1/2 dl nøytral olje

4-5 dl revne gulrøtter

200 g Philadelphia

100 g smør

2 ts vaniljesukker

240 g melis

2 ss fersk sitronsaft

Sett stekovnen på 180 grader.

Alle ingrediensene bør være romtempererte, spesielt smøret til toppingen av kaken.

Riv gulrøtter på fineste side av rivjernet. Da blir den mest saftig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i mel, natron, kanel, salt og bakepulver. Vend sammen og tilsett vekselsvis olje og de revne gulrøttene.

Klipp til papir så du dekker bunnen og sidene på en brødform, hell over røra og stek midt i ovnen i ca 45 min. Sjekk med en kakenål og avkjøl på rist.

For toppingen, pisk sammen alle ingrediensene og vent til kaken er avkjølt nok til å bre kremen utover.



 

SITRON OG VALMUEFRØMUFFINS

Ei bok jeg lover meg selv å lage mer mat fra er New York Cult Recipes av Marc Grossman. Challahbrødet som du finner her er også fra den boka. En gang i livet skal jeg til New York og da hadde det vært morsomt å ha laget og prøvd litt av maten jeg kan forvente å finne der. Kanskje oppsøke noen av plassene beskrevet i boka. Muffinsene ble bakt til to anledninger, bursdag og en fotoshoot. Shooten var for Keiserens nye trær, for å fremheve noen av Casagent produktene de fører i butikken sin. Utrolig gøy med slike oppdrag, det å jobbe med flinke folk og fine varer gjør jobben min som fotograf utrolig givende.

Oppskriften gir 12 muffins om man har former som har litt høye kanter, eller ca 16-18 normale. Kan godt stekes i to omganger, røra står seg fint en times tid.

320 g mel

2 1/2 ss valmuefrø

1/2 maldonsalt

3 ts bakepulver

150 g sukker

125 g smør

2 egg

210 ml yoghurt naturell

saften av en sitron

revet sitronskall av en sitron

125 g melis

1 1/2 ss sitronsaft

3 ts vann

Forvarm ovnen til 190 grader og legg muffinsformer i muffinsstekebrettet om du har, om ikke kan man bruke to-tre muffinsformer utenpå hverandre, da holder de formen fint.

Smelt smøret forsiktig og bland det sammen med sukker, egg, yoghurt og sitronsaft samt revet sitronskall (spar ca 1 1/2 ss saft til glasuren). Kjør det sammen i en kjøkkenmaskin eller bland godt med en sleiv. Bland resten av ingrediensene i en bolle og tilsett litt og litt mens det røres godt sammen til en fin og glatt røre.

Bruk gjerne en isskje til å fordele røra i muffinsformene, da vet man at alle blir like. Stekes i 20-25 min, sjekk med en kakenål, den skal være fri for røre når den stikkes i muffinsen og trekkes ut.

Avkjøles på rist.

Glasuren er enkel, bland alle ingrediensene, rør sammen og hell forsiktig over muffinsene. De kan også dyppes med hodet først, ned i glasuren. Tilsett mer vann om man vil ha den tynnere eller mer melis om den skal være tykkere.