KYLLING, POTET OG BROKKOLIGRYTE

Jeg kan se på matprogrammer i timesvis, såvel som Youtube. En fin fyr er Matty Matheson, og denne oppskriften er fra han. Det er en type rett man kan bare fikse i en fei og den gjør seg ferdig i ovnen mens man enten ser litt TV, rydder litt eller er med gjester/familien. Så metter den godt og er perfekt til lunsj dagen etter.

I dag var en perfekt dag til å lage denne. Vi våknet tidlig og til høstens første snøfall. Klokkesnuing så dagen har vært deilig lang.

Man bruker litt av det man har her, er det litt rester av noen grønnsaker hiv det i. Jeg har bruk kyllingkrydder fra Nicholas Vahe. Har man ikke det kan man blande sin egen mix.

1 løk

4 ss smør

2 hvitløksbåter

3 kyllingfileter

8-10 små poteter

1 brokkoli

200 g Philadelphia

3 dl matfløte

150 g cheddar

50 g hvitost

3 ss kyllingkrydder

salt og pepper

5 vårløk

2 ss olivenolje

saft av 1/2 sitron

salt og pepper

Sett ovnen på 220 grader.

Varm opp en god støpejernpanne eller annen stekepanne. Har man ikke en panne som kan settes inn i stekovnen er det bare å steke alt i en panne eller gryte og føre det over til en ildfast form.

Ha litt olje i panna, skjær løk i biter og stek de i den varme panna. Når den begynner å bli litt blank, tilsett 4 ss smør og finhakket hvitløk. La det frese litt på sterk varme men pass på at det ikke brennes, mens kyllingen skjæres i biter. Kyllingen stekes for å få farge, den vil gjennomstekes i ovnen etterpå. Når den er blitt brunet kan potet has i, de skal være kuttet i ca 4. Passe størrelse til at de blir gjennomstekt. Dryss over krydderblandingen. Mens dette stekes, bland sammen kremost og fløte, tilsett litt salt og pepper. Skjær brokkoli i små buketter og spre det over poteter og kylling. Legg på store klatter med kremostblandinga og ha over revet ost.

Stekes i ca 15-20 min, til alt er smeltet sammen og osten er brunet litt.

Skjær opp vårløken, bland med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper og server sammen gryta.



 

FRØSCONES

Det er lite nytt i denne oppskriften som er lagt ut fra før, men jeg måtte dele dette. Bakgrunnen er scones fra Dromedar Kaffebar ved Bakke bru i Trondheim. De har de beste scones, masse frø og de er desidert best med masse smør og brunost på! Det fikk meg til å tenke på å lage scones som er litt grovere og med masse frø. Like grove ble de ikke, for jeg tok det jeg hadde i skuffa.

Bruk både frø og nøtter etter smak, jeg brukte i dette tilfellet linfrø, solsikke og gresskarkjerner.

4 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete

4 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

100 g kaldt smør

1 egg

3 dl melk

2 håndfull frø

Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Smuldre inn smøret, det skal bli nesten samme tekstur som våt sand. Bland egg og melk og visp lett sammen, ha det så i melblandingen og rør sammen med frøene. Deigen skal ikke jobbes med, da blir det tørre og smuldrete scones. Ved behov, tilsett mer mel.

Dryss godt med mel på benken og hvelv ut deigen på et ark bakepapir, bruk hendene og klem den flat, bruk en melet kniv og del deigen i ruter, dytt de fra hverandre litt så varmen kommer til. Pensle med vann og dryss på mer frø. Stekes på midterste rille i ca 15-17min. De skal bli litt gylne oppå og når man dunker på bunnen skal det komme en hul lyd. En slik deig gir ca 9-12 scones, litt avhengig av hvordan de deles.



 

SNICKERSKAKE

Hver november spør jeg mannen min, hvilken kake vil du ha til bursdagen din, og som regel svarer han Snickerskake. Det er helt greit det! Den er morsom å lage og god å spise så det lager jeg gledelig.

Jeg pleier å variere litt med sjokoladekremen, noen ganger brer jeg den utover og noen ganger ringler jeg over smeltet sjokolade, som man ser på bilde. Da serverer jeg kremen i en skål på siden, så gjestene kan forsyne seg som de ønsker.

6 eggehviter

5 dl sukker

200 g Ritzkjeks

250 g peanøtter

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

6 eggeplommer

1 dl kremfløte

100 g smør

100 g sukker

100 g kokesjokolade

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk eggehvitene stive med en liten klype salt, og tilsett sukkeret litt etter litt med mikseren på full hastighet. Eggehvitene skal piskes til de blir til en stiv, seig og skinnende blank røre.

Kle en form, ca 20x30cm, med bakepapir og pensle den med smør.

Knus kjeksene i en kjøkkenmaskin eller ha de i en liten pose og knus de med feks en kjevle. Grovhakk peanøttene (Spar en liten håndfull til pynt), bland de med kjekssmulene, vaniljesukkeret og bakepulveret. Bruk en slikkepott og vend inn marengsen. Ikke rør for hardt, da går luften ut.

Hell røra i den smurte formen og stek i 30-35 min. La den avkjøle seg i formen før den hvelves over på en rist for å avkjøle seg helt, da blir den sprø og god.

Ha eggeplommer, fløte og sukker i en kasserolle, kok opp under omrøring men skru ned varmen så snart det begynner å tykne. Dette går veldig fort så følg med! Når røra har tyknet til, ta kasserollen av platen og ha i hakket sjokolade og smør i biter.

La sjokoladekremen avkjøles litt før den has på kaken, dryss over peanøtter.



 

OVNSBAKT GRESSKAR

Høst, og høstens beste tilbehør er ovnsbakt gresskar. Eller bare lunsj eller bare snack. Det blir ikke enklere enn dette faktisk, for det skal stekes i ovnen mens man feks steker kotelett eller hvit fisk, eller bare hører på musikk med et glass vin. Det er perfekt å sette frem til søndagsbrunsj eller ta med på familielunsj.

1 butternut gresskar

1 beger ricotta

1 sitron

håndfull diverse frø

olivenolje

salt og pepper

fersk timian

Forvarm ovnen til 200 grader.

Skjær gresskaret i to på langs og så i skiver slik at man får halvmåner. Legg de på et stekebrett med bakepapir, ringle over olivenolje, salt og pepper og noen blader fersk timian. La de steke i ca 20 min.

Bland ricotta med 1 ss olivenolje, 2 ss sitronjuice, salt og pepper og fordel det sammen gresskaret. Dryss over en håndfull frø, som gresskar, solsikke, pinjekjerner, alternativt valnøtter, bare man har en liten crunch for å komplementere det myke gode gresskaret.

Kan spises som en smårett med litt godt brød, eller som tilbehør til middag.



 

MORMORS GULROTKAKE

På Fjordgløtt ligger det en gammel oppskriftsbok som er noe av det kjæreste jeg har. Her finner man oppskrifter på Elsas smultringer, opp ned kake, kavringer og lefse. Hele boka skal bakes gjennom. Nå har tiden kommet for gulrotkaken. Man kan skjønne at mormor var dreven innen baking, for det eneste som står er ingredienser med antall og steketid. Ingen fremgangsmåte. Heldigvis har jeg vært med henne og bakt hele oppveksten, så jeg har plukka opp en del ting. Kan egentlig ikke huske at hun bake gulrotkake så ofte, men som jeg husker var det den beste gulrotkaken som fantes. Det er så fint med disse minnene, så får de være akkurat det, fine minner om en tid som var så trygg og god, hvor verden ikke trengte å være større enn mormors kjøkkenbenk.

4 egg

280 g sukker

185 g mel

2 ts natron

2 ts kanel

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

1 1/2 dl nøytral olje

4-5 dl revne gulrøtter

200 g Philadelphia

100 g smør

2 ts vaniljesukker

240 g melis

2 ss fersk sitronsaft

Sett stekovnen på 180 grader.

Alle ingrediensene bør være romtempererte, spesielt smøret til toppingen av kaken.

Riv gulrøtter på fineste side av rivjernet. Da blir den mest saftig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i mel, natron, kanel, salt og bakepulver. Vend sammen og tilsett vekselsvis olje og de revne gulrøttene.

Klipp til papir så du dekker bunnen og sidene på en brødform, hell over røra og stek midt i ovnen i ca 45 min. Sjekk med en kakenål og avkjøl på rist.

For toppingen, pisk sammen alle ingrediensene og vent til kaken er avkjølt nok til å bre kremen utover.



 

SITRON OG VALMUEFRØMUFFINS

Ei bok jeg lover meg selv å lage mer mat fra er New York Cult Recipes av Marc Grossman. Challahbrødet som du finner her er også fra den boka. En gang i livet skal jeg til New York og da hadde det vært morsomt å ha laget og prøvd litt av maten jeg kan forvente å finne der. Kanskje oppsøke noen av plassene beskrevet i boka. Muffinsene ble bakt til to anledninger, bursdag og en fotoshoot. Shooten var for Keiserens nye trær, for å fremheve noen av Casagent produktene de fører i butikken sin. Utrolig gøy med slike oppdrag, det å jobbe med flinke folk og fine varer gjør jobben min som fotograf utrolig givende.

Oppskriften gir 12 muffins om man har former som har litt høye kanter, eller ca 16-18 normale. Kan godt stekes i to omganger, røra står seg fint en times tid.

320 g mel

2 1/2 ss valmuefrø

1/2 maldonsalt

3 ts bakepulver

150 g sukker

125 g smør

2 egg

210 ml yoghurt naturell

saften av en sitron

revet sitronskall av en sitron

125 g melis

1 1/2 ss sitronsaft

3 ts vann

Forvarm ovnen til 190 grader og legg muffinsformer i muffinsstekebrettet om du har, om ikke kan man bruke to-tre muffinsformer utenpå hverandre, da holder de formen fint.

Smelt smøret forsiktig og bland det sammen med sukker, egg, yoghurt og sitronsaft samt revet sitronskall (spar ca 1 1/2 ss saft til glasuren). Kjør det sammen i en kjøkkenmaskin eller bland godt med en sleiv. Bland resten av ingrediensene i en bolle og tilsett litt og litt mens det røres godt sammen til en fin og glatt røre.

Bruk gjerne en isskje til å fordele røra i muffinsformene, da vet man at alle blir like. Stekes i 20-25 min, sjekk med en kakenål, den skal være fri for røre når den stikkes i muffinsen og trekkes ut.

Avkjøles på rist.

Glasuren er enkel, bland alle ingrediensene, rør sammen og hell forsiktig over muffinsene. De kan også dyppes med hodet først, ned i glasuren. Tilsett mer vann om man vil ha den tynnere eller mer melis om den skal være tykkere.



 

FÅRIKÅL

Siste torsdag i september er det fårikålens dag! For meg er fårikål familie og søndag, dessert og sofa, så selv om jeg burde venta til torsdag, blir dette ukens søndagsmiddag. Det er noe veldig beroligende med slike dager og retter, når lukten av et godt måltid sprer seg i huset, forventningene øker og skuldrene senkes, for dette lager seg selv faktisk.

Noen vil påstå at fårikål er best dagen etter, men det er bare å sette i gang tidlig nok på formiddagen, så får det stå og boble og putre i vei og bli bedre og bedre.

Jeg beregner ca 400g kjøtt og en halv hodekål pr person.

1 hodekål

1 kg fårikålkjøtt

4 ts hel pepper

3 ts maldonsalt

4-6 dl vann

2-3 ss hvetemel

2 laurbærblader

4-6 poteter

flatbrød

smør

Finn frem en stor og god kjele. Del hodekålen i båter, bruk gjerne en god brødkniv og sag kålen, den er ganske hard. Legg kjøtt og kål lagvis i kjelen, start med kjøttet og plasser fettsiden nederst mot bunn. Mellom hvert lag, dryss på litt hvetemel, salt og pepper. Hell over vann og kok opp, ha på lokk og la det stå og småputre til kjøttet løsner fra benet.

Etter ca 2-2,5t kan potetene kokes, helst med skall.

Server med flatbrød og god smør.



 

RØD PESTO

Jeg er veldig glad i å gå i butikken og bare se på hva de har i hyllene, og handler gjerne inn ting som står seg lenge. Det er kjekt å ha i skuffen og plutselig en kveld eller en søndag kommer jeg på noe å lage med det. Litt sånn var det med denne røde pestoen. I vel fire måneder har jeg hatt to glass grillet rød paprika liggende. Jeg har hatt et par ideer men ikke fått gjort noe med de, før nå. Rød pesto har jeg oppdaget nå nylig, og elsker det sammen Snøfrisk på lett rista brød! Også i pasta, og den varianten jeg laget i dag, er utrolig god på pizza med mozzarella og parmesan. Den er litt søt i smaken, men sitronjuicen skjærer gjennom så det ikke blir for mye. Passer også veldig godt på bruschetta eller sammen med manchego ost. Veldig fin å ha til tapas.

Man kan så klart grille paprika selv, det er enkelt. Bruk to røde paprika, del de i store biter og kvitt deg med stilk, frø og det hvite inni. Legges utover på et stekebrett, ha over litt olivenolje, salt og pepper og stek i forvarmet ovn, 180 grader i 25 min. La de avkjøle seg før videre prosess i oppskriften.

2 glass grillet paprika

4 ss pinjekjerner

2 ts maldonsalt

2 hvitløksfedd

1 ss sitronjuice

0,5-1 dl olivenolje

30 g revet parmesan

håndfull fersk basilikum

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylne. Ha alt foruten olivenoljen i en foodprosessor og kjør til det er en smooth blanding. Skal man bruke en morter, kutt paprika, riv hvitløk og hakk basilikum først for enklere å få kombinert alt.

Tilsett olivenoljen gradvis alt etter som hvor fast man vil ha pestoen, i morter får man ikke helt den emulsjonen med olje man får i foodprosessor men smaken er like god.

Smak til med salt og pepper.



 

PASTA MED KANTARELL, BACON OG ASPARGES

Hver høst er tanken den samme, skulle vi kommet oss ut i skog og mark og plukket sopp? Det blir med tanken dessverre. Heldigvis får vi tak i sopp på butikken, uten å måtte gjette seg til om det er giftig eller ikke. Pasta er som poteten, passer til alt. Om man endrer bare få ingredienser, kan man få vår eller sommerpasta, og med sopp blir det automatisk høstpasta. Med godt bacon, perfekt kokte asparges, så de fortsatt har litt snap i seg, er dette en deilig lunsj eller middag.

200 g kantarell

2 hvitløksfedd

1 sjalottløk

100 g asparges

50 g parmesan

4 skiver bacon

250 - 300 g tagliatelle

Sprøstek baconskivene i stekepanna og la de renne av seg på kjøkkenpapir.

Sett på vann til koking av pasta og rengjør kantarellene mens det godt salta vannet kommer til kokepunktet. Bruk samme stekepanne som baconet ble stekt i, ha i en liten spiseskje smør og en liten klunk olje og stek kantarellene i ett par minutter. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk og stek videre i ca ett minutt.

Kok opp vann med salt og en teskje smør og kok aspargesene i 1-2 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Ha de over i isvann og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Når pastaen er kokt al dente, ha den over i stekepanna med sopp og løk, tilsett 1-2 dl av pastavannet og rør sammen.

Tilsett bacon og asparges i biter i panna med pasta og sopp, riv over parmesan og krydre med salt og pepper.

Kan gjerne serveres med godt brød.