GULROTSUPPE

Innimellom får jeg så lyst på noe, men vet ikke hva. Da kan jeg bli rastløs og urolig! En dag jeg følte det slik ringte jeg til mannen og ba om råd, han sa jeg kunne lage gulrotsuppe for han visste vi hadde endel gulrøtter. Det hadde jeg ikke laget før og var litt skeptisk, men etter litt googling og pinterestsøk dukket det opp bilder med creme fraiché og bacon sammen med suppa, og jeg var solgt. Jeg hadde ikke alt som skulle til, men som man skal gjøre på et kjøkken så improviserte jeg litt, og resultatet ble så godt! Varmende het suppe sammen crispy bacon og mild creme fraiché, alle teksturer jeg søker i et måltid.

1 løk

3 ss olivenolje

2 fedd hvitløk

1 ts kajennepepper

1 ts malt paprika

500 g gulrøtter

200 g potet

9 dl kyllingkraft

salt og pepper

4 strimler bacon

4 ss creme fraiché

Skrell poteter, løk, hvitløk og gulrøtter og skjær de i jevnstore biter. Ha olje i en gryte og tilsett løk, den skal frese i 2-3min til den er blank og myk. Tilsett hvitløken og krydderet. La det surre i et par minutter og tilsett gulrøttene og potetene. Surr de sammen resten under omrøring slik at ingenting brenner seg, men mykner litt. Hell så i kyllingkraften og la det koke i 15-20 min til grønnsakene er møre. Imens kan baconet stekes, og la det renne av seg på litt kjøkkenpapir så det blir sprøtt og godt.

Kjør hele blandingen i en blender eller bruk en stavmikser til å få en glatt suppe. Om suppa blir litt for tykk kan det tilsettes litt vann eller en skvett melk. Smak til med salt.

Brekk opp baconet i mindre biter, server suppa med creme fraiché og dryss over baconbiter. Har du en god olivenolje, hell noen dråper over suppa før servering.



 

RICOTTA

For en tid tilbake hadde jeg en skikkelig italiensk fase innen mat. Pasta, polpatini, ricotta og parmesan. Hver dag, hver uke, en hel sommer. Når jeg fant ut hvor enkelt det er å lage egen ricotta var det en gamechanger og det ble mye ricotta den sommeren.

9 dl helmelk

3 dl matfløte

1 ts salt

7 ss sitronsaft

Ha melk, fløte og salt i en kasserolle, helst en tykkbunnet gryte, typ Le Creuset. Varmes opp og bringes nesten til kokepunktet. Når det såvidt starter å boble i væsken, ta kjelen av plata og ha i sitronsaften. før en tresleiv gjennom væsken et par omganger for å fordelen syren.

La det stå i 10 min. Hell over massen i et osteklede lagt i en siv og la det renne av seg i ca 20 min. Klem så ut resten av væsken. Gir ca 300 g ferdig ricotta.



 

PØLSESUFFLÈ

Mye av maten jeg lager har en connection med mormor. Skulle jeg lage noe for første gang ringte jeg alltid henne og fikk steg for steg over telefonen. Da jeg var mindre satt jeg på kjøkkenbenken og observerte henne. Hvor elegant hun forflytta seg gjennom kjøkkenet, hvor godt hun kjente alle skuffer og visste hvor alt var. Rydda mens hun jobbet, alt så ut som dans og hun var så selvsikker. En gang på 90-tallet laget hun dette til meg, og et tiår senere var det noe jeg alltid spurte etter. Hver gang vi skulle komme på besøk til henne, på ei øy 2-3 timer unna oss. Lukta av pølsesufflé i det vi kom inn på kjøkkenet er lukten av en varm velkomst. Hun serverte det alltid med pariserloff til.

4 egg

1 dl hvetemel

2 dl melk

2 ts salt

1 ts pepper

100 g hvitost

3 kjøttpølser

1 purreløk

50 g smør

Forvarm ovnen til 200 grader.

Smelt smør, tilsett hvetemel og salt og visp mens melka tilsettes. Når sausen tykner tas kjelen av platen. La det avkjøles noe før eggene skilles og eggeplommene røres inn i sausen.

Fjern eventuelt skinn fra pølsene, kutt de til ønsket størrelse, anbefaler på langs først og så i skiver/halvmåner. Kutt purreløk i skiver, riv ost og bland alt i sausen sammen med nykvernet pepper, smak til med salt.

Stivpisk hvitene med en klype salt og vend de inn i sausen. Bruk en slikkepott og bland alt forsiktig for ikke å slå lufta ut av røra.

Ha alt i en smørsmurt brødform og stek i 45-50 min.

Serveres med ei god skive brød med godt smør.



 

GNOCCHI MED SALVIE

Lite er så tilfredstillende som disse myke putene. Den sprø stekeskorpa og fløyelsmyke innsiden, toppet med smørsmak og crispy salvie… Kunne spist det hver dag. De er morsomme å lage, og trenger lite forberedelser. Kok litt ekstra poteter til middag en dag så er man ett skritt nærmere gode gnocchi.

8 melne poteter

100 g hvetemel

50-70 g parmesan

1 eggeplomme

salt og pepper

en god klatt smør

salvie

Her er utgangspunktet på potetene normal størrelse. Har selv brukt alle slags mulige poteter men melne er å foretrekke. Skrell og kutt potetene i jevnstore biter. Kok de møre i saltet vann og press de gjennom en potetpresse. En potetmoser kan også brukes med da blir det biter av poteter i gnocchien og man får ikke den fløyelsmyke deigen. Tilsett eggeplomme, en god klype salt, revet parmesan og litt og litt mel, avhengig av hvor store potetene er. Det skal bli en deig som er håndterlig, ikke for klissete, men samtidig myk, smidig og føles lett.

Del deigen opp i fire deler og rull ut hver del til en pølse, ca 2 cm i diameter. Dryss mel på en kniv og del pølsen i 2-3 cm brede biter. La bitene ligge på et brett med mel slik at de ikke setter seg fast. Man kan bruke en gaffel til å få de velkjente rillene på gnocchi eller er fjøl som er laget spesielt for det. Legg gnocchien på gaffelen/fjøla, press lett ned og rull av.

Kok opp lettsaltet vann i en romslig kjele. Når vannet fosskoker, legg i gnocchiene, ikke for mange i gangen, og la de koke til de flyter til overflaten, det tar kun ett par minutter. Smelt samtidig smør i en stekepanne, ha i litt salt og pepper og om man ikke har fersk, ha i tørket salvie. La smøret brunes, uten å stekes og brennes. Når gnocchiene flyter opp til overflaten, bruk en hullsleiv og la mest mulig vann renne av, før de legges over i den varme stekepanna. La de få en god stekeskorpe. De bør stekes i flere omganger, for mange i panna samtidig vil ikke gi god stekeskorpe på alle. Har du fersk salvie, stek de i litt smør og la de renne av seg på litt kjøkkenpapir så de blir crispy og gode!

Dryss over litt mer parmesan før servering.



 

SJOKOLADECOOKIES

Hadde jeg visst hvor mange ganger jeg har laget disse, ville jeg nok blitt litt sjokkert! De er så populære hos oss, og hver gang jeg hinter frempå at jeg har lyst til å bake noe, ropes det cookies fra alle etasjer i huset. Den største tyven av cookiedeigen er pappan i huset, så jeg prøver å huske på å spare litt i en liten ziplockpose i kjøleskapet til han. Tips, lag en batch med deig og ta den med på hytta, så er det bare å steke og nyte, uten å måtte ha med eller kjøpe inn ingredienser man kanskje ikke har stående der. Oppdaget disse i en bok av Roy Fares, den bakeboka går jeg stadig tilbake til, og er en klar favoritt!

250 g mørk kokesjokolade

230 g romtemperert smør

170 g sukker

120 g brunt sukker

350 g hvetemel

7 g natron

5 g vaniljesukker

3 g maldonsalt

1 egg

Sett ovnen på 190 grader varmluft.

Hakk sjokoladen grovt. Visp smøret med hvitt og brunt sukker luftig i en bolle. Rør egget inn i smørblandingen. Sikt i melet og de tørre ingrediensene og bland sammen. Ha tilslutt i sjokoladen, bland godt så bitene fordeler seg godt i deigen.

Denne deigen gir ca 25-30 cookies. Rull biter til kuler, legg de på bakeplater kledd med bakepapir og klem de litt ned. Stekes midt i ovnen i ca 10 min. La de avkjøle seg litt før de flyttes over på rist for å avkjøle seg helt.



 

TROPISK AROMA

Er det en kake som får meg til å tenke på barndommen min og mormor, så er det denne. Ofte ba jeg henne om å lage bare glasuren til meg, og som den rause mormor hun var, sa hun for det meste ja. Sånn mormor ønsker jeg også å bli. Kaken i seg selv er så lett men varmt krydret, og glasuren er fløyelsmyk og mektig. Kombinasjonen gjør at man glemmer verden litt.

180 g smør

400 g sukker

3 egg

4 dl h-melk

450 g hvetemel

5 ts bakepulver

1 ts revet muskatnøtt

1 ts kanel

250 g smør

45 g kakao

400 g melis

1 ts vaniljesukker

1 egg

8 ss kaffe/melk

50 g mandler

2 dl appelsinjuice

1/2 ts havsalt

Forvarm ovnen til 180 grader.

Rør halvparten av sukkeret hvitt med smøret. Andre halvpart piskes med egg til eggedosis. Bland sammen eggedosis og sukkerblandingen. Ha i melk og de tørre ingrediensene vekselsvis, bland til en jevn røre.

Ha bakepapir i bunnen av en springform. Klipp til remser av bakepapir og kle i høyden av formen, slik at om kaken skulle gå over kanten vil den ikke renne over.

Hell røra i formen og stek i 60-70min. Bruk en kakenål og sjekk at kaken er gjennomstekt.

Mens den avkjøler seg i forma på rist, piskes romtemperert smør og kaffe eller melk samt egget. Kaffe gir en noe dypere smak, så bruk det som frister mest. Sikt inn de tørre ingrediensene.

Del kaken i to eller tre lag, dynk med appelsinjuice og smør sjokoladeglasuren på alle lag samt på toppen. Pynt med hakkede eller skivede mandler.



 

VANNBAKKELS

Disse heter egentlig profiteroles, men jeg har vokst opp med å kalle de vannbakkels. Det er så enkelt, og deigen er så god at dette blir lagd om og om igjen. Da jeg ba mamma om oppskriften for noen år tilbake, hadde hun den memorert. Ofte rekker jeg ikke å la de avkjøle seg og ha i fyll, de er så gode når de er lune og ferske at de forsvinner på rekordtid!

100 g smør

2 dl vann

1 ss sukker

1 ts salt

4 egg

150 g mel

Forvarm ovnen til 200 grader.

Kok opp vann, salt, sukker og smør. Dryss over mel og la massen tykne under omrøring. Ta kasserollen av plata og la deigen avkjøles litt.
Rør inn ett og ett egg, bland godt mellom hvert, rør for hånd. Du ser når alt er kommet sammen og er klar for å sprøytes, den blir fastere på en måte.

Ha massen i en sprøytepose og sprut ut vannbakkelsene på et stekebrett med bakeark. Ha vann på fingeren og dytt ned eventuelle topper på vannbakkelsene før de settes i ovnen.

Stekes i 20-25 min, litt avhengig av størrelsen. Ikke åpne døren før steketiden er over. De skal være gyldne og når det bankes under skal det være en hul lyd. Fyll de med vaniljekren og dypp de i sjokolade om ikke alle blir spist opp mens de avkjøles.