POLENTASTICKS MED FETAKREM

På stranda i sommer hadde jeg en bunke magasiner, og i ett av disse kom jeg over denne oppskriften. Sprø utenpå, myke inni, med en fetakrem som trumfer det meste. Minner meg veldig om en rett jeg spiste i England en gang, på en Jamie Oliver restaurant. Da var polentaen brutt opp i biter, som kan minne litt om nuggets. Det kan også gjøres med disse, men da er steketiden litt lengre.

Polentaen kan lages kvelden i forveien eller samme dag, men trenger minst ett par timer i kjøleskapet for å sette seg.

Kan lages i airfryer eller friteres i olje.

6 dl vann

150g polenta

neve fersk salvie eller 1 ss tørket salvie

salt og pepper

150g fetaost

1 dl gresk yoghurt

1 hvitløksfedd

3-4 ss olivenolje

frityrolje om ikke det brukes airfryer

Kok opp vann i en kjele, ta kjelen av plata og dryss i polenta. Visp sammen godt for å unngå klumper. Skru ned plata og kok under omrøring i ca 5 min, til mye av fuktigheten er gått ut av polentaen. Tilsett litt salt og pepper etter smak og kuttet salvie.

Gjør klar et brett med bakepapir, smøres lett med litt olivenolje, hell utover polentaen og klapp den flat til den tykkelsen du fortrekker at sticksene skal ha, bruk en slikkepott med litt olivenolje så er det enkelt. Avkjøl i kjøleskapet ett par timer.

I mellomtiden kan polentakremen gjøres klar. Her er det best å bruke foodprosessor. Kjør hvitløkfeddet først slik at det blir finhakket. Smuldre i fetaost og tilsett yoghurt og olje, og kjør til en fin og god krem. Smak gjerne til med litt pepper.

Etter avkjøling kuttes polentasticks i passende biter og frityrstekes til gyldne eller smøres med olivenolje og stekes i airfryer ved 180grader i 20 min. Kan godt bygge i høyden, jeg pleier å snu de etter 10 min.

Dryss over litt salt og server.

 

COTTAGE CHEESE DIPP

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker småretter, kosemat og enkle oppskrifter, som kan tilpasses årstid og etter hva jeg har lyst på. Dette er en sånn rett. Like godt til et mer formelt middagsselskap, som til et glass vin alene, til snack til stranda. Hvor som helst, når som helst.

400 g cottage cheese

2 ss honning

1 ts crispy chilli olje

3-4 ss olivenolje

neve pistasjenøtter

Ha alle ingredienser utenom pistasjenøttene i en blender og kjør til det blir en fløyelsmyk og fin dipp.

Grovhakk pinjekjerner og dryss over, server med melbatoast, crostini eller annen brødtype.

 

GREEN GODDESS SALAT

Det nærer seg slutten av sommerferien og sommeren. Vi har spist mye nytt, til nye tider, reist, vært oppblåst, vært for mett, for sulten, hangry og alt imellom. Sommer er ofte litt stress, litt småkrangling, noen er tørste mens andre svetter osv osv. Vi kjenner oss alle igjen tenker jeg. Denne salaten har vært et godt avbrekk mellom pizza on the go, en kjapp fries, baguetter og sandwicher og pasta. All god mat som er enkel å bestille men som alle gir litt større mage og litt ubehag når man skal være turist rundt omkring. Å ha denne i reiseveska er faktisk gull, og egentlig noe jeg burde delt mye tidligere i sommer. Viral på TikTok og det er mange varianter, her er min. Ser mange spiser den med tortillachips, som en guac på en måte, jeg foretrekker dagsgammel focaccia som er ristet i brødristeren, men ta det som passer deg best! Som alltid.

Oppskrifter her er veldig sånn ca ditt og datt, for her tar du det du liker, det du har og det du har lyst på. Thank me later, denne er god!

Kinakål eller annet salathode

neve frisk gressløk

3 vårløk

1 agurk

1 fennikel

neve cashewnøtter

neve valnøtter

ca 80g parmesan

7-8ss olivenolje

2-3ss eplecidereddik

4 ss sitronsaft

neve frisk basilikum

1 avokado

2 hvitløksbåter

1 sjalottløk

1 dl vann

salt og pepper

Grønnsakene i første bolk av ingredienser finkuttes og has i en bolle.

Alle ingrediensene i andre bolk puttes i en blender eller food prosessor og kjøres sammen.

Bland alt sammen, server med noe sprøtt, tortillachips eller brød.

 

CROQUETTER MED SERRANOSKINKE

Sprø utenpå og myk og smakfull inni. Det er mat jeg liker! Disse er gode til en liten rett med et godt glass vin, litt oliven og en god aioli, fin til sene sommerkvelder såvel som kalde høst og vinterkvelden, en god rett med andre ord. Inspirert av croquetter jeg spiste på en snodig karaokebar i Spania.

5 dl h-melk

165g mel

120g smør

150g serranoskinke

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

håndfull fersk timian

panko

egg

mel

solsikkeolje

Stek serranoskinkene i panna så de blir litt sprø, og la de hvile på et ark kjøkkenpapir, da blir de mer sprø. Bruk samme panne, med det gode fettet fra skinka, og stek finhakket løk og hvitløk ett par minutter, ha i fersk timian. Ha i smøret og la det smelte, tilsett mel og visp sammen. Ha i melk, trekk panna av plata og visp sammen til en hvit saus. Ha den litt tilbake på panna ved behov, det skal bli en tykk masse. Ha i litt salt og pepper. Kutt opp skinken og bland det inn. Ha det over i en bolle og avkjøl i kjøleskapet i ca en times tid.

Sett opp en paneringsstasjon. En skal med panko, en med mel og en med sammenvispet egg. Form ca en spiseskje med innholdet til en sylinder, ha litt vann på hendene så det ikke blir så klissete, men det kommer til å bli det uansett. Vend den i mel, så egg og tilslutt i panko. Form den pent igjen og legg den tilside, mens all røra blir laget til croquetter. Friteres så i solsikke olje, la de renne av seg på litt papir, dryss over litt maldonsalt og litt fersk timian eller salvie før servering.

 

OPP NED TERTE

TikTok mat og mattrender, det er litt av et tema. Det er mye jeg ser og lagrer, men aldri gjør mer utav, men denne opp ned terten er så enkel at man trenger ikke tenke engang, og den er så enkelt å tilpasse egne smaker, bruke opp rester fra kjøleskapet og lage søtt og savory på en gang. Varier med hva som helst, steketiden er steketiden uansett. Morsomt å la flere komme med sine egne personlige tvister, og kanskje finner man en smak man ikke trodde man likte plutselig?

Første gang jeg lagde denne, fikk jeg hjelp av en niese. Hun er en aspirerende baker, og snakk om å ha intuisjon når det kommer til mat! Spår en spennende fremtid for henne, på hvilket som helst kjøkken.

Butterdeigsplater

Egg

Banan

Nutella

Honning

Pære

Brie

Balsamicoeddik

Olivenolje

Løk

Timian

Melis

Avhengig av hvor mye man vil lage, har jeg ikke oppgitt mengder i oppskriften. En butterdeigsplate kjevles litt ut og deles i to, så regnestykket er en plate for to terter. For banan terter, kutt banan i skiver og legg på bakeplate med bakeark på. Smør litt Nutella over og legg over butterdeig. For pære og brie, ha litt honning på bakearket, legg over skivet pære og et stykke brie over pæra, og butterdeig over der. For løk, ha litt balsamicoeddik og olivenolje på bakearket, litt fersk timian og skivet løk.

Trykk ned kantene på butterdeigen med en gaffel. Pisk et egg lett sammen og pensle over deigen.

Forvarm ovnen til 200grader, stekes i ca 20 min, til nydelig gylden.

Server med litt melis for det søte, og mer timian for de andre.

 

COUSCOUS MED KIMCHI

Sommervarme gir av og til litt nedsatt apetitt helt til det noen ganger er litt for sent, og begreper hangry kommer inn i bilder. Denne retten tar max 10 min å lage, metter uten å være tung og er full i smak!

4 dl vann

3 dl couscous

ca 200 g kimchi

fersk koriander

vårløk

sesamfrø

olivenolje

lime

Kok opp vann med en klype salt. Når det koker helles all couscousen i kjelen, plata slås av og lokk legges på. Trekk tilside og la det stå i 5 min.

Samtidig varm opp litt olje i en stekepanne og stek kimchien til den er gjennomvarm på medium varme.

Ha en spiseskje olje i couscousen, fluff opp med en gaffel og server med den lune kimchien, vårløk, fersk koriander, sesamfrø og litt ferskpresset limejuice.

Nok til to personer.

 

OVNSTEKT ASPARGES MED RICOTTA OG PARMESAN

En lett og enkel sommerrett, enten til lunsj eller som en siderett til grillfesten. Dette lager seg selv mens grillen er i gang.

ca 300 g asparges

125 g ricotta

40 g parmesan

olivenolje

salt og pepper

Forvarm ovnen til 210 grader.

Legg aspargesen på en stekeplate med bakepapir, ha over litt olivenolje, salt og pepper og sett det i ovnen i ca 12 min.

Ha over noen klatter ricotta og høvle over parmesan. Server med god olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

PASTA POMODORO

Jeg er alltid klar for en skål med pasta, og denne oppskriften er en av mine klare favoritter! Sausen kan fint brukes til både pizza og lasagne, og til hvilken som helst type pasta.

Om du ikke har en food prosessor eller stavmixer for å blende sammen kan en tresleiv knuse tomatene. Det gir den samme gode smaken.

ca 700g cherrytomater

2 fedd hvitløk

olivenolje

en god håndfull fersk basilikum

ca 50-60g parmesan

salt og pepper

pasta man liker, nok til 4 personer

Bruk en stekepanne med litt høye kanter. Varm opp ca en spiseskje olje i panna, knus hvitløken med flatsiden av en kniv og stek til den får litt fargen, ett par minutter. Tilsett tomatene, delt i to og stek i 5-10 minutter, til tomatene er myke. Tilsett basilikum. Bruk en stavmixer, foodprosessor eller baksiden av ei treleiv og mos tomatene. Kok pasta og ha tomatsausen og den kokte pastaen i stekepanna og la alt komme sammen.

Smak til med salt og pepper, server med revet parmesan og en god olivenolje.

 

GALETTE MED CHEVRE OG PÆRE

Småretter er den beste måten å spise mat på, den absolutt beste matopplevelsen for min del. Kanskje fordi jeg hater å velge rett på restaurant, havner alt for ofte tilbake på det jeg har smakt før, men blir så frista til å smake alt, og helst på en gang. Med flere småretter kan man ta litt av hvert. Galette kan fylles med så mye og pære og chevre er en suveren kombinasjon.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

3 pærer

100-150 g chevre

1 dl valnøtter

frisk timian

3-4 ss honning

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skyll pærene og skjær de i skiver, men unngå å ha med kjernen. Skjær eller smuldre opp chevre, grovhakk nøtter.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover pæreblandingen. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene.

Stek i 45 min på 200 grader og ha over honning og litt frisk timian før servering.