ELTEFRITT GRYTEBRØD

Dette brødet tenker jeg så ofte på å lage, men siden det krever litt forberedelse blir det dessverre ikke så ofte. Det er kjempeenkelt og det lager seg selv, men jeg skulle så gjerne hatt det akkurat nå! Ingrediensene har vi alltid har i skuffa så det er ingen unnskyldninger, det er bare å sette deigen. Det forsvinner fort, og det beste er den gode gamle nybakt brød med Hapå, men ikke glem godt smør da! Bland frø og eller nøtter i deigen etter smak og ønske, strø litt gresskarkjerner i bunnen av gryta før deigen legges i, og hell over så brødet blir dekket av de, eller hva med valmuefrø? Sorte sesamfrø kunne vært litt spennende!

500 g hvetemel

2 ts maldonsalt

1/4 ts tørrgjær

4 dl vann

Bland alt det tørre i en bolle. Hell i temperert vann, litt over kroppstemperatur, typ 39-41 grader varmt, og jobb deigen raskt sammen med en tresleiv. Den skal bli fast, ikke klissete. Ikke vær bekymret for klumper, alt ordner seg. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i ca 12 timer.

Dryss godt med mel på et bakeark og hvelv deigen ut på arket. Ha også mel på hendene eller en slikkepott og brett deigen inn fra kantene, inn mot midten for å samle den. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakearket, sørg for at det er godt melet. Snu bakebollen over deigen og la brødet heve i 30-45 min.

Samtidig, sett ovnen på 250 grader og sett inn en støpejernsgryte med lokk. Pass på at håndtaket tåler så sterk varme. La den stå i 30 min for å bli skikkelig varmt før gryta tas ut når brødet er ferdig hevet. Løft deigen ved hjelp av bakepapirarket og legg det direkte ned i gryta, inkludert papiret. Ha på lokk og sett gryta tilbake i ovnen, stek i 30 min, ta av lokket og senk temperaturen til 200, stek videre i 10-15 min til brødet er gyllent.

Avkjøl på rist.