PIZZASALAT

En enkel salat, litt syrlig, som passer veldig godt til en oste- og pepperonipizza. Syrligheten skjærer godt gjennom det fete og tunge, og letter måltidet. Passer også godt til pulled pork, taco, kylling, svin etc. God til grillmat for den minner litt om coleslaw, men for min del, er denne best til pizza. For dere som kjenner til Frati i Trondheim, så hadde de en pizzasalat på 80 og 90-tallet som de fleste av oss fortsatt tenker på og savner.

1/2 hodekål

4 ss kewpie majones

1ts soyasaus

2-3 ts sesamolje

2 ts eplecidereddik

1 klype flaksalt

1 klype sukker

3 ss sesamfrø

Finsnitt hodekålen, på mandolin, med en god kniv, på et rivjern eller en bruk en potetskreller, så lenge det blir tynne strimler av hodekål. Rist sesamfrøene i en tørr panne til de får litt farge.

Bland alle ingrediensene og la det gjerne stå minst 30min i kjøleskapet.

(Har du ikke kewpie majones kan vanlig majones brukes, tilsett et par dråper sitronjuice om du har)

 

SQUASH PIZZA

Pizza på en hverdag, da er det normalt ikke tid til å lage egen deig, for mat må på bordet raskt, og da er ferdig pizzadeig helt perfekt! Trenger ikke være pizza i pappeske, men en ferdig bunn er innafor. Da er det et spørsmål om hva man liker. Et tips er å dele opp bunnen og la alle få lage sin egen vri, med sine favoritter.

1 pk pizzabunn

ca 2dl creme fraiche

ca 170g revet mozzarella

1/2 squash

150g fetaost

30g ristet pinjekjerner

frisk basilikum

olivenolje

salt og pepper

Se på pizzabunn pakken ang steketid, jeg bruker ofte Peppes langpannebunn, perfekt for 2-4 personer.

Sett ovnen på gitt grader og rull ut bunnen på en stekeplate.

Bland creme fraiche med flaksalt og pepper, smak til. Bre utover pizzabunnen, dryss over mozzarella og fordel skivet squash. Bruk en mandolin om du har for få jevne skiver. Stek etter angitt tid, men følg med, forskjellig topping krever forskjellig steketid. Denne stekte i ca 15min på 210grader.

Før servering, dryss over litt flaksalt, rista pinjekjerner, frisk basilikum, fetaost og en god olivenolje

 

TUNFISK OG RIS

Til de dagene hvor man bare må ha noe, raskt, proteinrikt og godt. Dette er en rett søskenbarnet mitt sverger til, men han har sin egen vri hvor han blander creme fraiche, tunfisk, mais og ris.

Krydderet jeg bruker er en erstatning for furikake, en japansk krydderblanding som jeg ikke har fått tak i. (Jeg bruker Wasabi Sesame fra Santa Maria) Bruk hvilken ris du ønsker, vi har alltid mengder med jasminris i hus så det er det som er brukt i denne oppskriften. Bruker du annen ris, følg fremgangsmåten til valgt ris.

150 g ris (jeg brukte jasminris)

300g vann

klype salt

150g tunfisk i olje

2 ss kewpie majones

1/2 ts soyasaus

1-2 ts sesamolje

ca 1 ss wasabi sesam krydder/furikake

1-2 vårløk

Start med å kok opp risen, la den avkjøle seg litt. Renn av oljen av tunfisken, bland først tunfisk med soyasaus og sesamolje, før majonesen tilsettes, bland lett.

Legg ris nederst i bollen, ha så over tunfisk, dryss over krydder og ha over kuttet vårløk.

 

SMØR

Så enkelt, så godt. Smør er ikke margarin, bare så det er sagt. Det er to ting jeg er ganske streng på hjemme hos oss, det er meierismør og flaksalt (maldonsalt). Og her er smør med flaksalt, blir det bedre enn det? Tenk at du baker et brød, steiker vafler eller har en god fiskegrateng på menyen, og setter frem hjemmelaget smør! Så enkelt og gøy, blir faktisk glad av å lage det. Tilsett med det du vil, hvitløk, chili, trøffel, ramsløk, kun fantasien setter grenser. Smak til, men tenk på at smakene utvikler seg, så ikke gå helt crazy.

Holder seg i kjøleskapet i ca to uker, men jo mer kjernemelk du får ut av smøret, jo lengre holder det seg, samme med salt. Salt forlenger holdbarheten.

3 dl kremfløte

god klype flaksalt

Pisk fløten i ca 5 min på medium til høy hastighet. Start sakte og avslutt sakte, for når kjernemelka skiller seg ut av smøret kan det bli søl. Hell av væsken og pisk litt til for å se om det kommer mer væske ut. Klem ut mer ved å ha smøret i et kjøkkenklede og vri. Man kan vaske smøret renere for kjernemelk ved å ha kaldt vann i en bolle, tilsett smøret og kna, skift vann og gjenta til vannet er så godt som blankt. Tilsett salt, og/eller annen smakstilsetning, kna godt, legg i bakepapir og form til enten en rull, firkant eller helt rustikk og bare ha det som en god klump.

 

BANAN OG SJOKOLADEPANNEKAKER

Søndag, sol som faktisk begynner å varme litt, første helga i februar og reservene begynner å bli tomme, så det blir godt med påfyll nå. Påfyll av sol og vitaminer. Nå er vel alle tanker rundt nyttårsforsetter borte, og jeg er veldig enig i noe jeg så her en dag, noen bestemte seg for at deres 2025 skulle starte 1.februar, for januar er som regel bare tungt og mørk, og jeg er helt enig. Vi skriver nå 2.februar, og jeg merker på meg at folk rundt meg er litt letta over å legge januar bak seg. Det er fortsatt vinter, for all del, men lyset er tilbake og da blir alt automatisk lettere.

Denne oppskriften er fra Kinfolk Table og jeg bare må dele den. Originaloppskriften har noen andre ingredienser, så jeg har tilpasset den litt. Jeg har funnet så mye inpirasjon og glede i denne boka, både til bilder og til mat, og det er et naturlig utgangspunkt for meg. Disse pannekakene er perfekte til helga for en vri på amerikanske pannekaker, og fin til å bruke opp den siste godt modne bananen som bare ligger der på kjøkkenbenken.

1 egg

2 bananer, en mer moden

115g h-melk

2ss appelsinjuice

15g smør

1ts vaniljeekstrakt

140g mel

20g brunsukker

1ts bakepulver

1ts kanel

100g kokesjokolade

Smelt smøret og tilsett melk og appelsinjuice, trekk kasserollen av plata. Pisk egget lett sammen, mos den ene bananen og bland egg, banan, melk, juice, smør og vaniljeekstrakt sammen. Tilsett brunsukker, mel, bakepulver, kanel og grovhakket sjokolade (spar litt av sjokoladen til servering) og la røra svelle i ca 10 min.

Stekes i smeltet smør i ca 3-4 min på den ene siden og 1-2 min på den andre, på medium til høy varme.

Serveres med banan, hakket sjokolade, honning, krem, is, hakkede nøtter, bringebær, jordbær etc. Her er det mange muligheter.