EARL GREY YOGHURT KAKE

Vi har vært gjennom banankake en periode nå, og folk er kanskje lei? Selv elsker jeg den, men er alltid på utkikk etter nye kaker. Denne, med oppskrift fra Molly Baz, er en ny favoritt! Nesten så jeg kan garantere at den ikke kommer til å bli tørr, garantere at den blir spist opp og kan garantere at både store og små liker den.

Har prøvd meg litt frem med mengde te, og man kan bytte ut Earl Grey mot annen smak, vurderer eple, kanel og rosin te til høsten, det vil nok gi en lun smak. Det kan se ut som mye te, og smaken i røra kan være ganske markant, men den vil tones ned ved steking så ikke være redd for å tilsette litt ekstra.

Vi er på tampen av påska 2021, og ute blåser det som om vi var i oktober. Godt å være inne, med kort, spill, god mat og quiz. Påsken i år ble hvertfall feiret på “landet” , der vi skal være i påska, men ikke kunne i 2020 pga korona og hytteforbud.

250g hvetemel

1 ts salt

1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ts vaniljesukker

2 egg

250 g sukker

250 g raps/solsikkeolje

250 g yoghurt naturell

6 poser earl grey te

1-2 ss demerarasukker

Sett ovnen på 175grader, smør og kle en brødform med bakepapir. (Forma kan være fra 20x11 cm, opp til 23x13cm)

Visp egg og sukker til det lysner og danner seg litt luftbobler, 2-3 min. Under visping, tilsett oljen i en stråle. Ha så i yoghurten og tepulveret. Tilsett mel, salt, bakepulver, natron og vaniljesukker. Bland godt.

Hell blandinga over I brødforma og dryss over demararasukkeret, perlesukker kan også brukes.

Stekes i ca 60min, sjekk med en kakenål, som skal komme ut ren. La den avkjøles i ca 15 min i forma, skjær stykker og server med Creme Fraiche og litt lemoncurd.

 

INGEFÆRKYLLING MED PEANØTTSAUS OG RIS

Her er favorittmåltidet mitt! Så glad for å endelig kunne dele det med dere! Grunnen til at jeg ikke har gjort det tidligere, er rett og slett fordi jeg ikke klarer å vente med å spise hver gang vi lager det, samtidig som jeg tenker, dette lager vi igjen snart så jeg tar bilder senere. Det er noe i sausen tror jeg som jeg har blitt hekta på, for ikke å snakke om det sprø skinnet på kyllingen, det kan jeg faktisk krangle om å få!

Oppskriften er flawless, det er sjeldent jeg ikke endrer på noe i en oppskrift, men her har Bon Apetitt med Molly Baz i spissen, truffet spikeren midt på hodet. Noen ganger lager vi mer ris enn oppskriften krever, rett og slett fordi da har vi til å varme opp til lunsj dagen etter. Helt fantastisk!

6 kyllinglår med skinn og bein

2 sjalottløk

8 hvitløksbåter

5 cm ingefær

2 stjerneanis

1 ss soyasaus

1 gul løk

4 dl ris

8 dl vann

2 dl peanøttsmør
2 ss soyasaus

2 ss riseddik

5 ts

sriracha etter smak

2 cm ingefær

1 ss honning

1 agurk

neve fersk koriander

Gni inn kyllingen med salt og pepper, og legg den med skinnsiden ned i en kaldt god gryte. Kylling og gryte skal varmes opp samtidig. Skru plata på ett par hakk over medium og la kyllingen ligge i ro, den vil slippe bunnen av gryta når skinnet er stekt, ca 8-10 min.

Kutt sjalottløk, løk og hvitløk, skrell og riv ingefæren, så er de klare til neste steg. Etter at kyllingen har sluppet taket og blitt brunet litt på alle sider, ta den ut av gryta og legg den til side på et fat mens risen forberedes. (Legg kyllingen med skinnsiden opp så den holder seg sprø.) Tilsett ingefær og løkblandingen i gryta og rør rundt i ca 5 minutter. Tilsett så ris og stjerneanis og rør litt rundt, før soyasaus, salt og 8 dl vann tilsettes. Legg kyllingen tilbake i gryta, godt ned i risen, skinnsiden opp, legg på lokk og skru ned varmen litt, la det så stå i ca 20-25 min.

I mellomtiden lages sausen, ved å piske sammen peanøttsmør, soyasaus, riseddik, sriracha, revet ingefær og ca 2-3 ss vann, tilpass vannmengden ettersom hvor tykk eller tynn sausen ønskes.

Ta av lokket på gryta og fluff opp risen med en gaffel. Server med oppskjært agurk (i skiver) og revet fersk koriander.

 

KREMEDE HVITE BØNNER

Har ofte noen bokser med bønner og kikerter liggende i skuffene og dette er en perfekt rett å få brukt de i. En rett som er deilig å ta med seg i sofaen med et glass vin eller som en lun lunsj en regnværsdag. Juster chiliflakes ettersom hvor hot man liker det.

1 hel hvitløk

2,5 dl h-melk

ca 200 g kikerter

ca 200 g cannelonibønner

4 skiver godt brød

parmesan

salt og pepper

chiliflakes

smør

timian eller salvie

Fjern mest mulig av det løse skallet på hvitløken, men behold den hel. Smelt ca 1 ss smør i en stekepanne , del hvitløken i to og legg delene i panna med kuttsiden ned. Stekes ett par minutter til det er en gyllen fin skorpe.

Tilsett melk, kikerter med vannet og canneloni uten vann, salt og pepper. Når det koker opp, skru ned varmen og la det ligge og boble i ca 15 min. Rør av og til så det ikke brenner seg.

Ta ut hvitløken og pill ut feddene med en gaffel, mos de og ha de tilbake i panna. Serveres på rista brød, med revet parmesan, litt chiliflakes og gjerne fersk timian.

 

PATATAS BRAVAS MED AIOLI

Patatas bravas er en perfekt delerett og er like god kald som lun. Godt med litt ekstra spice siden aiolien vil hjelpe til å dempe litt.

Nesten så man kan drømme om at man er ute på tur når man spiser dette, det trenger vi nå som vi har alle vært hjemme så lenge, og er ganske sultne på å reise og oppleve noe annet.

1 kg poteter

1 løk

2 hvitløksfedd

1 ts chiliflakes

1 ss tomatpurè

2 ts røkt paprika

4 tomater

olivenolje

0,5 dl vann

2 eggeplommer

1 ts dijonsennep

2 hvitløksfedd

2 dl solsikkeolje

1/2 sitron

salt og pepper

Forvarm ovnen til 180 grader. Bruker du små poteter med tynt skall kan de bare vaskes, ellers skrell og del i mindre biter. Vend de i olivenolje og salt og pepper. Stekes i 25-30 minutter, avhengig av størrelse, sjekk med enn kniv underveis.

For å lage sausen, hakk løk, hvitløk og tomat, start med å steke løken i godt med olivenolje, ca 1 dl og tilsett tomater, hvitløk og la det putre litt. Ha så i krydderet og tomatpureen samt 0,5 del vann. La det koke opp og putre men potetene stekes ferdig og aiolien lages. Sausen kan blendes, men jeg liker den grove teksturen.

For aiolien finhakkes hvitløken og blandes med dijonsennep og eggeplommer i en bolle. Pisk til eggeplommene blir lysere i fargen og tykner litt. Tilsett ett par dråper olje mens det fremdeles vispes, og fortsett med å tilsette oljen i en tynn stråle. Ha tilslutt i saften av 1/2 sitron og smak til med salt og pepper. Tilsett litt vann eller melk om du syns aiolien er litt tykk.

Vend potetene i sausen, dryss over hakket bladpersille og server med aiolien.

 

FORMKAKE MED SITRON OG VALMUEFRØ

Det er ikke ofte jeg får brukt formkakeformen, men nå har jeg enda en oppskrift jeg kan bruke den til. Det er alltid spennende om kaken slipper formen eller ikke...

Rask, enkel, luftig og veldig god. Valmuefrøene kan sløyfes om man ikke har de tilgjengelige, men anbefaler absolutt å ta de med. De gir en god tekstur og det er så godt når man får et frø mellom tennene og de på en måte popper. Det er Superbowl Sunday, men det går meg hus forbi, jeg har prøvd flere ganger å lære meg reglene, men det går ikke inn! Vi har hatt en søndag med sodd, familiequiz på Teams og god kake. Perfekt.

300 g sukker

270 g smør

5 egg

270 hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts salt

50 g valmuefrø

2 sitroner

Sett ovnen på 180 grader. Smelt ca 1-2 ss smør og pensle formen veldig godt!

Pisk smør og sukker hvitt, tilsett ett og ett egg og tilslutt blandes i mel, bakepulver, salt og valmuefrø. Finriv skallet av begge sitronene, ha det i røra sammen med saften av begge. Bland godt og tilsett røra i formen. Stekes i ca 60 min, test med en kakenål. Avkjøles litt i formen før den hvelves ut og avkjøles videre på rist.

Server med creme fraiche og lemon curd.

 

RICOTTAGNOCCHI

Kosemat! Virkelig kosemat. Noe vi trenger nå. Vi er ikke langt unna å legge januar 2021 bak oss, og godt er det. Vi gjør den beste innsatsen vi kan, og det å kunne se frem mot lysere tider og kanskje en ende på det værste rundt korona, hjelper på å klare en uke til, en dag til.

Det å kunne sitte i Bordfolkbutikken og se gatene tomme for mennesker og biler gjør litt vondt, men takket være de av dere som kan komme innom og finner litt småsaker, så klarer vi oss. Vi er i en veldig sårbar periode, men dette var vi forberedt på. Det ble litt strengere tiltak og mindre trafikk enn forventet men isen i magen er ikke smeltet enda.

Tilbake til maten, for det er det viktigste, og de fleste av oss er uansett lei de repetative nyhetene om pandemien… Det er på en måte en juksegnocchi oppskrift, for her er potetene eliminert vekk og man sparer derfor masse til. Har man ikke fersk salvie, noe som er litt vanskelig å få tak i, bruk tørket, da kan den has i etter gnocchien er i panna. Unn deg en god parmesan å riv over.

2 bokser Ricotta (500g)

2 egg

60-100g parmesan

ca 140 g hvetemel

fersk/tørket salvie

smør

olje

salt og pepper

Visp eggene lett sammen, tilsett ricotta og revet parmesan, med litt salt og pepper. Bland godt sammen før melet tilsettes litt og litt. Bruk mer mel enn oppgitt om deigen blir veldig klissete, det kommer litt an på hvor store eggene er. Deigen skal være noe lett men ikke vanskelig å jobbe med. Jo mer man blander jo mindre luftig blir den så jobb lett og raskt. Form til små baller/puter og legg til side på en lett melet fjøl eller stort fat.

Sett en romslig kjele med saltet vann til koking mens du smelter ca 1-2 ss smør og en liten klunk olje i en stekepanne. Stek salviebladene raskt og legg de på tørkepapir.

Når vannet koker, kokes gnocchi i 3-4 omganger, ikke ha i alle på en gang. Når de flyter til overflaten er de klare til å flyttes over i stekepanna, pass på å ikke ha med for mye av vannet, det vil bare sprute utover. Stekes til de har en fin skorpe på alle sider og server med smøret som er igjen i panna pluss salvien og parmesan. Kan godt kverne over litt salt og pepper ved behov, smak til først.

 

LØKSUPPE

Ofte blir det liggende igjen litt løk i skuffa og da kan man kose seg med en god løksuppe. Det er ganske enkelt, alt er sikkert allerede i skuffene dine.

Vinteren er her for fullt med snø og minusgrader, helt til i dag, da endret alt seg og vi har plussgrader igjen, rart i januar men vi er vel ikke så overrasket over at ting er annerledes for tiden. Vi har vært gjennom snart ett år med korona, opplevd storming av kongressen i USA og en presidentsinnsettelse uten den avtroppende tilstede, så litt plussgrader i januar spiller liten rolle. Det går mot lysere tider og snart er januar over, det er alltid en lettelse… Bruk tiden på å gjøre annerledes ting, nå som mye er stengt ned er den en fare for at hverdagene blir like. Hvorfor ikke ta en lørdagskveld på en onsdag en gang i blant?

4 løk

3 hvitløksbåter

1 ss sukker

1,5 l vann

1-3 kjøttbuljongterninger

2 laubærblad

salt og pepper

4-6 skiver brød

60-80g gruyer eller hvitost

Skjær løk og hvitløk i tynne skiver, anbefaler mandolin eller foodprosessor. Her blir det endel tårer. Stek løken i ca 1 ss smør og en liten klunk olje, tilsett også sukkeret og la det stekes på middels pluss varme i ca 15-20. Løken skal karamelliseres litt. Skyv løken litt til side og tilsett hvitløken, la den få surre i ett par minutter før væske og buljongterninger tilsettes. Hvor mange avhenger av hvilken type man har, noen skal blandes i 0,5 dl vann, andre i 1 l vann. Ha i laurbærblad og la det koke i ca 20 min. Smak til med salt og pepper.

Mens suppa koker, skru ovnen på 200 grader. Riv ost og legg brødskivene på en bakeplate med papir og legg over osten. Vær raus!


BUTTERDEIGSPIROGER MED SJAMPINJONG OG FETAOST

Ufint å si det, men denne oppskriften kommer fra den styggeste kokeboken jeg har! Den heter Butlers Småretter og er fra en tid da lyssetting ikke var så viktig for bilder. Det meste er brunt. Men, den har gode oppskrifter, uten tvil. Det er en side spesielt som er tilgriset så det holder, og det er oppskriften på denne butterdeigspiroger. Høres 80-talls ut og det er nok også. Men det er så utrolig godt, og morsomt å lage. Har vært en fast følgesvenn i mange år, både til valgvaker og til MGP sendinger.

Kan fint lage mange og fryse de ned. Det tar litt tid å lage de men det er enkle å varme opp i ovnen. Anbefaler å sette på en podkast eller litt god musikk så blir det et samlebånd med piroglaging, godt å kunne koble ut fra verden en stund.

1 pakke butterdeig

350 g sjampinjong

75 g fetaost

liten neve frisk mynte

10-12 stilker gressløk

3 hvitløksfedd

3 ss creme fraiche

1 egg

1 ss hvetemel

salt og pepper

Skjær soppen i småbiter og stek den i litt smør og olje i en stekepanne. Ca 3 min. Skyv soppen til siden i panna og tilsett hakket hvitløk. La den steke litt før osten smuldres i. Den vil smelte litt, men ikke helt. Hakk mynte og gressløk og tilsett dette og la alt putre ett par minutter. Dryss over 1 ss hvetemel, bland godt sammen og tilsett creme fraiche. Rør om mens det tykner litt. Smak til med salt og pepper, husk at fetaost er salt i seg selv. Hakk gressløken og dryss over, la blandingen avkjøles mens deigen prepareres.

Visp sammen egget lett med en gaffel og sett stekovnen på 200 grader. Kjevle ut en butterdeigsplate i gangen, stikk ut rundinger på ca 8 cm, bruk et glass eller en skål om du ikke har en utstikker. Det bør gå 4 piroger pr plate. Legg en skje av blandingen i hver sirkel, pensle kantene med egget og brett til halvmåner, bruk en gaffel til å klemme sammen deigen så det ikke tyter ut fyll under steketiden. Legg pirogene på en bakepapirkledd bakeplate, pensle med egg og stek i ca 10-12 min.

 

PEPPERTOFU MED ROSENKÅL OG RIS

Er man ikke alltid litt nytenkende og dristig tidlig på året? I år har jeg hørt lite om forsetter og livsstilendringer… Men så er man ikke like mye sammen og skravla går ikke like raskt under munnbind. Kun det mest nødvendige blir sagt mens man higer etter frisk luft… Men jo, nå skal jeg driste meg ut på noe nytt. Tofu kjenner jeg lite til, men jeg er nysgjerrig på nye smaker og har, etter mye googling, fått sammen en oppskrift som jeg liker veldig godt. Rask å lage og mettende, denne anbefales.

Hva er tofu…? Tofu lages av koagulert melk fra soyabønner. Melken presses til en form, og kan minne litt om feta ost. Den er en god kilde til viktige næringsstoffer, lav på karbohydrater og høy på protein. Et godt alternativ til kjøtt og egg. Server gjerne med japansk majones, det vil dempe pepperheten litt.

300-350 g fast tofu

håndfull rosenkål

1/2 ss sorte pepperkorn

2 hvitløksfedd

3 cm fersk ingefær

1 1/2 ss mel

1 dl soyasaus

1 ss sukker

olivenolje

salt

ris etter eget ønske

Sett i gang risen, den kan putre i vei mens resten lages. Det hele tar ca 20 minutter.

Kutt tofu i terninger, bland de i en liten bolle med mel og en klype salt. Pass på at alle terningene er godt dekket av melet, bruk fingrene og kast de rundt i bollen. Varm opp ca 3 ss olje i en stekepanne og stek tofuen, den skal få en fin farge på alle sidene, det vil ta ca 8-10 min på medium til høy varme. Imens, riv ingefær og hvitløk, kvern eller knus pepperkorn og sett til siden. (Liker man sterk mat og vil ha ekstra hete fra pepperen, kan man øke mengden) Legg den ferdig stekte tofuen over på et fat.

Del rosenkål i to mens en liten kasserolle med saltet vann kokes opp. Kok rosenkålen i ca 3 min, hell så av vannet og la de dampe seg litt tørre i den varme kasserollen, mens stekepanna varmes opp igjen, med en spiseskje olje. Tilsett den knuste pepperen og la de få varme seg ett par minutter i panna under omrøring, før rosenkålen tilsettes og stekes i ett par min. Ha i ingefær og hvitløk, rør litt rundt, tilsett så tofu, soya saus og sukker og la det småboble noen minutter.

Server med risen.