LØKSUPPE

Ofte blir det liggende igjen litt løk i skuffa og da kan man kose seg med en god løksuppe. Det er ganske enkelt, alt er sikkert allerede i skuffene dine.

Vinteren er her for fullt med snø og minusgrader, helt til i dag, da endret alt seg og vi har plussgrader igjen, rart i januar men vi er vel ikke så overrasket over at ting er annerledes for tiden. Vi har vært gjennom snart ett år med korona, opplevd storming av kongressen i USA og en presidentsinnsettelse uten den avtroppende tilstede, så litt plussgrader i januar spiller liten rolle. Det går mot lysere tider og snart er januar over, det er alltid en lettelse… Bruk tiden på å gjøre annerledes ting, nå som mye er stengt ned er den en fare for at hverdagene blir like. Hvorfor ikke ta en lørdagskveld på en onsdag en gang i blant?

4 løk

3 hvitløksbåter

1 ss sukker

1,5 l vann

1-3 kjøttbuljongterninger

2 laubærblad

salt og pepper

4-6 skiver brød

60-80g gruyer eller hvitost

Skjær løk og hvitløk i tynne skiver, anbefaler mandolin eller foodprosessor. Her blir det endel tårer. Stek løken i ca 1 ss smør og en liten klunk olje, tilsett også sukkeret og la det stekes på middels pluss varme i ca 15-20. Løken skal karamelliseres litt. Skyv løken litt til side og tilsett hvitløken, la den få surre i ett par minutter før væske og buljongterninger tilsettes. Hvor mange avhenger av hvilken type man har, noen skal blandes i 0,5 dl vann, andre i 1 l vann. Ha i laurbærblad og la det koke i ca 20 min. Smak til med salt og pepper.

Mens suppa koker, skru ovnen på 200 grader. Riv ost og legg brødskivene på en bakeplate med papir og legg over osten. Vær raus!


BUTTERDEIGSPIROGER MED SJAMPINJONG OG FETAOST

Ufint å si det, men denne oppskriften kommer fra den styggeste kokeboken jeg har! Den heter Butlers Småretter og er fra en tid da lyssetting ikke var så viktig for bilder. Det meste er brunt. Men, den har gode oppskrifter, uten tvil. Det er en side spesielt som er tilgriset så det holder, og det er oppskriften på denne butterdeigspiroger. Høres 80-talls ut og det er nok også. Men det er så utrolig godt, og morsomt å lage. Har vært en fast følgesvenn i mange år, både til valgvaker og til MGP sendinger.

Kan fint lage mange og fryse de ned. Det tar litt tid å lage de men det er enkle å varme opp i ovnen. Anbefaler å sette på en podkast eller litt god musikk så blir det et samlebånd med piroglaging, godt å kunne koble ut fra verden en stund.

1 pakke butterdeig

350 g sjampinjong

75 g fetaost

liten neve frisk mynte

10-12 stilker gressløk

3 hvitløksfedd

3 ss creme fraiche

1 egg

1 ss hvetemel

salt og pepper

Skjær soppen i småbiter og stek den i litt smør og olje i en stekepanne. Ca 3 min. Skyv soppen til siden i panna og tilsett hakket hvitløk. La den steke litt før osten smuldres i. Den vil smelte litt, men ikke helt. Hakk mynte og gressløk og tilsett dette og la alt putre ett par minutter. Dryss over 1 ss hvetemel, bland godt sammen og tilsett creme fraiche. Rør om mens det tykner litt. Smak til med salt og pepper, husk at fetaost er salt i seg selv. Hakk gressløken og dryss over, la blandingen avkjøles mens deigen prepareres.

Visp sammen egget lett med en gaffel og sett stekovnen på 200 grader. Kjevle ut en butterdeigsplate i gangen, stikk ut rundinger på ca 8 cm, bruk et glass eller en skål om du ikke har en utstikker. Det bør gå 4 piroger pr plate. Legg en skje av blandingen i hver sirkel, pensle kantene med egget og brett til halvmåner, bruk en gaffel til å klemme sammen deigen så det ikke tyter ut fyll under steketiden. Legg pirogene på en bakepapirkledd bakeplate, pensle med egg og stek i ca 10-12 min.

 

PEPPERTOFU MED ROSENKÅL OG RIS

Er man ikke alltid litt nytenkende og dristig tidlig på året? I år har jeg hørt lite om forsetter og livsstilendringer… Men så er man ikke like mye sammen og skravla går ikke like raskt under munnbind. Kun det mest nødvendige blir sagt mens man higer etter frisk luft… Men jo, nå skal jeg driste meg ut på noe nytt. Tofu kjenner jeg lite til, men jeg er nysgjerrig på nye smaker og har, etter mye googling, fått sammen en oppskrift som jeg liker veldig godt. Rask å lage og mettende, denne anbefales.

Hva er tofu…? Tofu lages av koagulert melk fra soyabønner. Melken presses til en form, og kan minne litt om feta ost. Den er en god kilde til viktige næringsstoffer, lav på karbohydrater og høy på protein. Et godt alternativ til kjøtt og egg. Server gjerne med japansk majones, det vil dempe pepperheten litt.

300-350 g fast tofu

håndfull rosenkål

1/2 ss sorte pepperkorn

2 hvitløksfedd

3 cm fersk ingefær

1 1/2 ss mel

1 dl soyasaus

1 ss sukker

olivenolje

salt

ris etter eget ønske

Sett i gang risen, den kan putre i vei mens resten lages. Det hele tar ca 20 minutter.

Kutt tofu i terninger, bland de i en liten bolle med mel og en klype salt. Pass på at alle terningene er godt dekket av melet, bruk fingrene og kast de rundt i bollen. Varm opp ca 3 ss olje i en stekepanne og stek tofuen, den skal få en fin farge på alle sidene, det vil ta ca 8-10 min på medium til høy varme. Imens, riv ingefær og hvitløk, kvern eller knus pepperkorn og sett til siden. (Liker man sterk mat og vil ha ekstra hete fra pepperen, kan man øke mengden) Legg den ferdig stekte tofuen over på et fat.

Del rosenkål i to mens en liten kasserolle med saltet vann kokes opp. Kok rosenkålen i ca 3 min, hell så av vannet og la de dampe seg litt tørre i den varme kasserollen, mens stekepanna varmes opp igjen, med en spiseskje olje. Tilsett den knuste pepperen og la de få varme seg ett par minutter i panna under omrøring, før rosenkålen tilsettes og stekes i ett par min. Ha i ingefær og hvitløk, rør litt rundt, tilsett så tofu, soya saus og sukker og la det småboble noen minutter.

Server med risen.

 

VERA´S BUNS Fra Kinfolk Table

I prosjektet Kok boken, skal jeg lage alle oppskriftene i en kokebok. Les mer her. Valget falt naturlig nok på Kinfolk Table og denne oppskriften er så grei og god at jeg vil dele den med dere. Nesten en blanding mellom boller og fine rundstykker, like gode med syltetøy som med salami. Frys ned og tin på benken eller i ovnen noen minutter.

1 pose tørrgjær

6 dl vann

100 g sukker

3 ss solsikkeolje

9 g salt

710 g hvetemel

Bland 1/2 ts av sukkeret og all gjæra i 1,5 dl av vannet, varmet til ca 41 grader. Rør om og la det stå på mens du tar neste steg i oppskriften.

I en bakebolle, hell i resten av vannet (også oppvarmet til ca 41 grader), resten av sukkeret, oljen og saltet og bland godt noen minutter med en deigkrok. Tilsett halvparten av melet, bland sammen, tilsett så gjærblandingen og bland godt. Etter ett par minutter tilsettes resten av melet og hastigheten på mikseren økes. Elt deigen i 6-8 minutter. Tilsett litt mer mel om deigen føles klissete.

Form deigen til en ball og legg den tilbake i bakebollen. Dekk til og la den heve i ca 1 time på en lun plass.

Slå ned deigen og legg den på kjøkkenbenken. Rull deigen til en pølse og del opp i passende bollebiter. Jeg veide mine til ca 55-60g per bolle. Dekk to stekeplater med bakepapir og trill bollene ut, fordel de på brettene. Dekkes og heves igjen 1 time.

Forvarm ovnen til 180 grader og stek hvert brett i ca 20 min. Avkjøles på rist.

 

FRISK THAI-INSPIRERT SALAT MED DRESSING

GODT NYTT ÅR

2021!

Wow, på mange måter gikk 2020 så fort, men samtidig var det uendelig langt. Tenker tilbake til januar da mange sa 217.januar osv, til mars da landet stengte ned, til 15.mai da vi hadde en del cm med nysnø. En påske som jeg føler aldri kom, bursdager og feiringer vi ikke fikk gjennomført og en ferie preget av å ikke kunne velge hvor vi ville reise. Det å åpne butikk og stå med munnbind og i tillegg til å se til at kundene hadde det fint, at de også holdt avstand og måtte sprite hendene sine. Så rart, så nytt, så uforutsigbart og samtidig lærerikt. Vi har lært å sette pris på de små ting, på de vi har rundt oss som vi ikke har fått vært med like mye og på det enkleste små gleder i hverdagen. Det å gå på kino, ta ett glass vin, rusle på gata, alt det uten å måtte tenke på avstand og smittefare, virker som en verden unna, og vi får bare ta ting som det kommer. Vi har vist oss tilpasningsdyktige. Tenk på lysere tider, og snart skal vi gå i parken, ta en piknik og endelig mer dagslys!

Men over til mat. Vi er vel alle godt mett på julemat og julegodt, småkaker og marsipan? Alt med måte, så nå er det tid for litt lettere måltider som gir energi og er spennende for smaksløkene. I denne salaten kan man tilsette den mengden av ingrediensene man liker, dette er en oppskrift til inspirasjon. Lag en ekstra stor porsjon og server med en god svinekotelett, og ta resten til lunsj dagen etter.

2 avokado

1 mango

2 vårløk

1 liten rødløk

2-3 håndfuller salatblader

håndfull peanøtter

håndfull gresskarkjerner

håndfull koriander

olje

salt og pepper

chiliflakes

2 dl yoghurt naturell

1 ss sriracha

2 ss peanøttsmør

Vask og tørk salatbladene, er de store kan de rives litt opp. Skjær avokado og mango i skiver, hakk vårløken og skjær rødløken i strimler.

Ha alt i en salatbolle, vend med peanøtter, gresskarkjerner, olje, salt og pepper og litt chiliflakes etter smak og behag.

Rør sammen yoghurten med sriracha og peanøttsmør, smak til med pepper.

Server salaten med fersk koriander, på bildet er den usynlig, da den sto igjen på kjøkkenbenken…

 

FRENCH TOAST MED FIKEN OG BLÅMUGGOST

Blåmuggost har blitt mer og mer jul for meg, kan være etter jula vi spiste alt for mye blåmuggost og pepperkaker… Det samme med fiken, det var ikke jul før mormor åpna pakken med tørket fiken i fruktfatet. Fersk fiken er litt luksus for meg, noe jeg ofte glemmer å bruke men som jeg nyter når jeg endelig kommer over de.

Bruk gjerne loffen som har ligget ett par dager og blitt litt hard, la den få trekke til seg masse væske så er den så god som ny etter en runde i panna. For å endre litt på denne oppskriften kan man servere med ferske bær, frisk frukt og litt creme fraiche. Lemoncurd ville også vært et godt tilbehør.

En god julelunsj eller frokost.

4 tykke skiver loff

2 egg

2 dl melk

1 ss sukker

muskatnøtt

smør til steking

80-.100 g blåmuggost

3-4 ferske fiken

valnøtter

Visp lett sammen egg, melk, sukker og revet fersk muskatnøtt om du har. Hell blandingen i et fat med kanter som passer til ett par skiver i gangen. Legg tykke skiver av loff i og la det trekke opp ett par minutter på hver side. Smelt litt smør i en stekepanne og stek skivene på hver side på medium til høy varme, så de får en god stekeskorpe på begge sider. Legg på fat og skjær opp litt blåmuggost og legg over. Server med fiken og valnøtter.

 

JULECOOKIES MED SUKKER OG STJERNEANIS

Ikke alle julekaker trenger å være av 7 slag, det er gøy med noen nye veldig uformelle varianter også. Disse har jeg blitt hekta på. Fra Susan Spungens oppskrifter kommer en enkel å lage, enkel å spise cookie som i all sin rustikke utførelse. Denne kan fort kan bli en favoritt.

225 g smør

110 g brunsukker

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

250 g hvetemel

45 g potetmel

1 eggehvite

3 ts malt stjerneanis

ca 50 g perlesukker

Visp sammen romtemperert smør og brunsukker i 2-3 minutter. Skrap gjerne ned på sidene av bakebollen så alt blir kremet godt sammen. Bland inn mel, potetmel, salt og vaniljesukker og bland lett sammen, til det kan formes til en deig.

Legg deigen over på plastfilm, pakk den godt inn og legg i kjøleskap i minst 1 time, kan også ligge over natten og opp til 3 dager.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Om deigen er veldig kald kan man banke den med kjevla før man kjevler ut, dette for å myke den litt opp og gjøre den mer samarbeidsvillig ved utkjevling. Kjevle til en tykkelse på ca 0,5cm og legg hele greia over på bakeplata. Bruk en gaffel og prikk over hele deigen, visp sammen eggehviten og pensle over. Dryss over sukker og malt stjerneanis og stek i ovnen i 15-17 min. Skjær den opp mens den fortsatt er litt varm. Oppbevares i en lufttett og mørk kakeboks.


DEVILD EGGS

Setter disse i kategorien julemat, for det er en rett som kan stå fremme på julefrokosten og familiesammenkomster, på en buffet eller til kveldsmaten. Poenget i devild eggs for meg, er som delemat, det ser veldig spennende ut og det er en ny måte å spise egg på. Nye smaker men fremdeles egget slik vi kjenner det.

Man kan variere i styrken hot ettersom hvor hot man liker det. Noen vil ha tabascosaus og noen vil ha sriracha til, andre salt og pepper.

Man kan regne 1-1 1/2 egg pr person.

6 egg

1 hvitløksfedd

1 ts dijon sennep

3 ss majones

1 ss tomatpuré

1 ts paprikapulver

1/2ts chiliflakes

salt og pepper

Bruk romtempererte egg, og kok opp vann, stikk et hull i den ene enden på egget så det ikke sprekker, og kok i ca 9 min. Avkjøles under kaldt vann og skrelles. Del de i to på langs, bruk en liten skje til å ta ut eggeplommene. Legg hvitene til side på et serveringsfat. Finhakk hvitløken og bland sammen eggeplommer, majones, sennep, tomatpure, paprikapulver, chiliflakes, gnu det godt sammen med en gaffel og smak til med salt og pepper.

Fyllet har godt av å «sette seg» i kjøleskapet 30min-1 time, før det sprøytes eller has tilbake i eggehvitene med en liten skje. Dryss over litt paprikakrydder eller chili flakes og pynt med fersk timian eller gressløk.

 

HVIT GLØGG

Jula 2020, ingen vet hvordan dette blir eller hva vi har i vente men vi har klart å tilpasse både påske, 17.mai og sommerferien, så dette får vi til. Alt på nytt vis i år og det kan komme noe positivt utav dette får vi tro og håpe.

Denne gløggen er så fin å ha i oppskriftsboka si, det er i smak og lukt at juletradisjoner kommer frem, og vi liker denne veldig godt. Er man mange kan oppskriften dobles etter behov, og man kan absolutt avkjøle den og drikke den kaldt, men hyggen med en kopp med varm drikke i jula er vanskelig å overgå.

1l eplejuice

ca 3 cm ingefær

2 kanelstenger

5 nellikspiker

2 ss honning

1/2 sitron

Bruk en potetskreller og skjær skiver av sitronskall. Skrell og skjær ingefæren i skiver og ha alle ingrediensene i en kjele med saften av en halv sitron. La det trekke i ca 15 min, rett under kokepunktet.