SJOKOLADEKAKE MED MAJONES

Høres helt merkelig ut men majonesen gjør at kaken blir moist og veldig god! Den holder seg uten å tørke ut ett par dager, men den blir nok spist opp før den tid. Det har tatt meg noen år før jeg endelig har gått for å lage denne, for det høres i utgangspunktet litt rart ut men når man tenker hva som er i en majones så er det ikke så unaturlig allikevel. Og denne skal vi lage mange ganger! Nesten litt krysning mellom brownies og sjokoladekake, så valnøtter skal få bli med neste gang vi baker.

For oss blir dette farsdagskaken i år, vi feirer en pappa som alltid stiler opp, er lun, varm og god, stødig og fin. En klippe for oss i Bordfolkfamilien.

25g bakekakao

100 g kokesjoklade

2 dl melk

1 dl majones

1 ts maldonsalt

1 1/2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

150 g sukker

1 egg

190 g mel

Sett ovnen på 180 grader.

Kok opp melka og finhakk sjokoladen. Ha sjokoladen og melka over i en romslig bolle og la det stå ett par minutter, visp så godt sammen og tilsett kakaoen. Tilsett så majones, salt, bakepulver, vaniljesukker, egget og sukkeret og bland godt. Tilslutt tilsettes melet og det vispes godt så det ikke klumper seg.

Kle bunnen av en springform, 22-23cm, med bakepapir, hell over røra og stek i ca 25 min.

La den avkjøles før servering

 

HUMMUS OG OVNSBAKTE GULRØTTER

Nylig var vi på Sellanraa og spiste en god lunsj med gulrøtter som nærmest slo meg i bakken. Så kom jeg over en oppskrift fra Food52 med bakte gulrøtter og hummus som tilbehør, og i videoen til oppskrifter sier hun som står bak oppskriften til hummus, “Trenger verden enda en hummus oppskrift?” Jeg mener ja! Det går til så mye og er så godt, så her kommer det “enda en hummusoppskrift”

2020 har gitt oss alle nye opplevelser og en helt ny hverdag, og jeg tror ikke det er gått en eneste dag hvor vi ikke snakker om korona, så det er godt å ha noe veldig positivt å rette tankene mot og snart åpner Bordfolk butikk, en permanent butikk! Etter pop-upen var det veldig innlysende for meg og de rundt meg at det er dette som er det rette å gjøre, og nesten det eneste jeg kan gjøre, for det føles så naturlig for meg. 1.november tar vi over et lokale i Trondheim sentrum og Bordfolkbutikken blir en realitet! Det blir en spennende til frem mot jul, når vi åpner fredag 6.november vil vi ha litt jul i butikken, nye leverandører og mange fine gaver. Gleder meg så utrolig masse!

7-8 gulrøtter

2-3 ss olivenolje

2-3 ss honning

salt

pepper

chiliflakes

1 boks kikerter

2 ss tahini

1 ss olivenolje

1/2 sitron

salt

pepper

paprikapulver

Forvarm ovnen til 200 grader og gjør klar et stekebrett med bakeark.

Del gulrøttene i to på langs og legg de på bakearket, ha over olje, honning, salt og pepper og chiliflakes. Stekes i 20-30 min, avhengig av hvor tykke gulrøttene er, de skal bli møre.

For hummusen, bland kikertene, inkludert væska de ligger i, med tahini, saften av en halv sitron, salt, pepper, olje og paprikapulver i en blender og kjør i 2 minutter til det blir helt smooth.

Server gulrøttene på et godt lag med hummus, dryss gjerne over noen hakkede nøtter og litt ekstra chiliflakes.

 

BACONJAM

Dette har stått på lista mi så lenge! Enkelt å lage men jeg har vel ikke helt visst hva jeg skal bruke det på før jeg gjorde litt mer research. Og det er her det geniale med mat kommer inn. Man kan finne så mange bruksområder på tilbehør, alt etter hva man liker av smakskombinasjoner. Jeg tenker at baconjam passer perfekt på egg, til fried rice, på pizza med blåmuggost, til et tapasbord med oster, i en burger, så får du komme med dine tips. Det kan stå i kjøleskapet opptil en måned.

Anbefaler å varme det lett opp i panna før det brukes.

500g bacon

1 løk

4 sjalottløk

2 hvitløksfedd

100g brunsukker

80g maple syrup

70g eplecidereddik

1 1/2ts chiliflakes

1/2ts maldonsalt

Skjær bacon i terninger og hakk løk og sjalottløk. Stek baconet til det er sprøtt, helst på litt over medium varme, la det bruke tid for å få det jevnt og sprøest mulig. Når det er ferdigstekt, legg det over tørkepapir. Spar ett par ss av fettet i panna og stek løken. Den skal karamelliseres og det vil ta litt tid, ca 15-20 min. Finhakk hvitløk, tilsett i panna med brunsukker, maplesyrup, eplecidereddik, chiliflakes, salt og baconet. La det putre i ca 15 min, til det er klissete og det meste av væska er kokt bort.

Avkjøl og ha på glass.

 

FIKEN OG FENNIKELBRØD

Det høres kanskje ikke ut som de mest naturlige vennene, men fennikel og fiken går utrolig godt sammen. Best ferskt men er også veldig godt ristet med litt smør i panna.

Siden det er masse med fyll i selve brødet er det ikke så mye som skal til ekstra, det er veldig godt med en kopp te og til suppe. Server det med litt smør og noen gode oster!

1,5 dl vann

125 g yoghurt

1 egg

3ss olivenolje

2 ts gjær

465 g hvetemel

1 ss brunsukker

1/2 ts maldonsalt

250 g tørket fiken

30 g smør

1 stor fennikel

1 ts fenikkelfrø

1 ts maldonsalt

3 ss brunsukker

Se til at alle ingrediensene er romtempererte (Om yoghurten er kald kan den varmes opp med vannet, pass på temperaturen, den skal ligge mellom 37-41 grader) Rør sammen yoghurt, egg, olivenolje og vann i en bolle, bland godt. I en annen bolle, bland alle de tørre ingrediensene og tilsett de gradvis i de våte, bland godt mellom hver gang. Eltes i maskin i ca 5 min eller for hånd i 10 minutter. Form deigen til en ball, smør bollen med olje og legg deigen tilbake, dekk til med plast eller et fuktig klede og la den heve i 30 min på en lun plass.

Mens deigen hever kan fyllet lages. Hakk opp fiken, smelt smøret, bruk gjerne en mandolin til å skjer tynne skiver av fennikelen og slå fennikelfrø i en morter. Bland alt sammen med salt og brunsukker.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakepapir. Kjevle ut deigen til et rektangel med lengste side ca 40cm langt. Det skal ikke være behov for å mele benken, pga oljen fra bakebollen. Fordel fyllet utover og rull sammen fra langsiden til en pølse og kutt deigpølse i to på langs, slik at du får to lange lengder med fyllet eksponert. Klyp sammen i toppen, og med kuttsiden opp, flett de to delene over og under hverandre, klyp sammen i enden igjen. Legg det over på bakeplaten og la brødet etterheve i ca 20 min, før det stekes midt i ovnen i 40-45 min. Avkjøles på rist.


HØSTGRYTE MED OKSEKJØTT

Høstgryte, plutselig var vi der igjen. Etter en veldig annerledes vår og sommer nå i 2020 er det mange som ser frem til en høst hjemme i litt mer roligere omgivelser. Føles liksom litt tryggere å kunne legge seg under pleddet hjemme med en god film eller bok, mett i magen og ro i kroppen.

Gryta minner meg litt om mormors lapskaus, og det er noe veldig varmende og godt ved den, selv om det sjeldent fristet å spise lapskaus så ble det som regel et godt måltid ut av det. Og nå veldig kjære minner.

En slik gryte kan inneholde litt hva man har, er det en pølse i kjøleskapet som må brukes, ta med den, eller er grønnsakene litt slangen så hiv det i.

Originaloppskriften er fra Molly O´Neill, publisert på NYT Cooking. Jeg har endret litt på den for å tilpasse vår smak.

700g oksekjøtt

35g mel

1/2 ts nykvernet pepper

klype salt

2,5 dl rødvin

7,5 dl kraft

1 løk

4 gulrøtter

4 poteter

1/2 kålrot

1/2 sellerirot

salt og pepper

smør

olivenolje

Bland mel, salt og pepper i en bolle, kutt kjøttet i terninger og fordel melblandingen godt rundt kjøttet.

Smelt ca 1 ss smør og litt olivenolje i en god gryte. Når smøret er smeltet og oljen er varm, tilsett kjøttet og la det få en god stekeskorpe på alle sidene. Brunes i ca 5 min.

Tilsett rødvin og la det koke inn i 2-3 min før kjøttkraft tilsettes. Kok opp, senk temperaturen og la det småboble i ca 1 1/2t under lokk.

Kutt løk i båter, gulrot i skiver og kålrot, sellerirot og potet i passe store terninger, tilsett i gryta og la alt koke i ca 20-30 min til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.

Serveres med flatbrød eller maisbrød. Oppskriften på maisbrød finner du her.

 

BAKT SELLERIROT

Høsten er her og butikkene har så mye fine norske råvarer. Umulig å ikke la seg inspirere og friste, og jeg fikk kjøp en helt fantastisk bundt med sellerirot med stilker og bladverk fortsatt på. Tenker vi kan bli flinkere til å bruke sellerirot, den er jo så god!

Regn ca en halv sellerirot pr person, veldig god til svin og hvit fisk. Spises den alene, rist gjerne litt hasselnøtter og hakk de, for en kontrast i tekstur.

1 sellerirot

ca 2 dl grovt salt

ca 2 ss vann

smør

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader, og vask/skrubb sellerirota rein om den har noe jord og skitt på seg.

Gnu sammen salt og vann til en fast masse og pakk det godt rundt sellerirota, lag mer ved behov, hele skal dekkes. Pakkes inn i folie og stekes i 1,5-2 t, bruk en kakenål eller spiss kniv og sjekk om den er mør.

Fjern saltet og server, deles gjerne i båter, server med en klatt smør, nykvernet pepper og litt fersk timian.

 

MAISBRØD

Veldig godt alternativ til flatbrød og veldig godt sammen gryter nå som høsten nærmer seg, og lange rolige søndagsmiddager igjen er hjertelig velkomne. Et must til sommerens grillmat har jeg funnet ut. Det er noe som er relativt nytt for oss, så vi har testet flere oppskrifter og funnet ut at denne passer oss best.. Passer perfekt til en syrlig salat eller til en kalkunmiddag

200g hvetemel

200g polenta

1 1/2 ts bakepulver

1 ts natron

1 1/2 ts salt

4 dl kulturmelk (kefir)

70g smør

2 egg

Forvarm ovnen til 190 grader og kle en lasagneform med bakepapir. Krøll sammen bakepapiret først så vil det være enklere å få det i formen uten at papiret vil stikke av.

Bland sammen de tørre ingrediensene, smelt smøret og la det avkjøles litt før det blandes med kulturmelka og eggene. Ha så i alt det tørre og bland forsiktig, dette skal ikke eltes sammen, og overarbeides bare røres i hop.

Ha det over i forma og stek i 45 min. Test med en kakenål eller lignende, den skal komme ut ren.

 

FENNIKEL OG ERTESUPPE

For ett par år siden hadde mannen min et prosjekt som ble døpt Soup Sunday, som var akkurat det, suppe på søndager. Veldig deilig, det var en fin høst og han koste seg på kjøkkenet og lagde den ene gode suppa etter den andre. Men så ble det stopp etter en periode. I går hadde vi endelig en Soup Sunday igjen, og han lagde fennikel og ertesuppe. Vi spiste den avkjølt, men kan absolutt anbefale å servere den varm også. Som kald er den nydelig som en start på et måltid, den får igang smaksløkene og metter ikke mer enn at man har lyst på annen mat etterpå. Som varm metter den litt mer.

1 agurk

1 sjalottløk

300 g erter

2 dl hvitvin

1/4 l hønsebuljong

5 ss creme fraiche

2 ss olivenolje

1/2 fennikel

rugsprøchips

Hakk løken og stek den blank i litt olje i en god gryte. Tilsett vin og kok inn til det er igjen ca 1/2 dl av væska. Skjær agurken i biter, ha den i gryta sammen med erter, buljong, salt og pepper. Småkok i 10 min.

Kjør suppa i kjøkkenmaskin eller med blender, og sil en eller to ganger, avhengig av hvor fin sil du har. Sett den i kjøleskap i minst 2 timer, men kan også serveres varm. Da has den tilbake i gryta for å holde på varmen til det er klart for servering.

Før servering, skjær fennikelen tynt på en mandolin, tilsett creme fraiche og finsnitta fennikel i suppa og bland det godt sammen. Spar litt fennikel til pynt, serveres med brød eller rugchips, litt olje og et kvern med pepperkverna.

 

LAMMEGRYTE

Rask men raus og god gryte, som kommer sammen relativt raskt og med enkle ingredienser. Kjenner at høsten banker litt på men mørkere kvelder og kjølige morgener. Det er ganske fint, og dette er en perfekt “det går mot høst gryte”, kremete og enkel og perfekt etter en tur ut på søndag formiddag eller en regnfull ettermiddag midt i uka.

Kan også serveres med potetmos, eller ris.

600g lammekjøtt

300g kantarell/champignon

3 sjalottløk

3 dl creme fraiche

2 dl hvitvin/eplemost

smør

salt og pepper

god neve fersk dill

poteter

tyttebærsyltetøy eller myntegele

Sett på poteter, så kommer resten av retten sammen til potetene er ferdige, med mindre man har veldig små poteter.

Skjær kjøttet i biter og salt og pepre det før det settes til side for å ta til seg litt av krydderet.

Rens soppen for eventuelle jordrester og skjær i skiver, det samme med løken. Sett til side.

Varm opp en god gryte, smelt litt smør og litt olje før kjøttet brunes, stek i to omganger slik at kjøttet får god kontakt med gryta og får en god stekeskorpe, om alt has i samtidig vil det bli mer kokt enn stekt.

Ta kjøttet ut gryta og sett det til side mens løken og soppen stekes ett par minutter med litt salt og pepper, før kjøttet has tilbake i gryta. Bland godt og tilsett vin/juice, la alt koke i 10 min, ha så i creme fraiche og hakket dill, småkok i ca 5 min før det serveres med de kokte potetene og en klatt tyttebærsyltetøy eller myntegele, dryss gjerne over litt ekstra dill.