FLATBRØD MED AVOKADO OG HUMMUS

En perfekt rett til en rolig kveld eller en lunsj som kan nytes i ro og fred. En deig som kommer sammen med minimalt av effort. Høres for godt ut til være sant? Neida, her er oppskriften. Man kan variere på hva man vil ha på, vi liker hummus og avokado. Hummus kan man lage selv, men det finnes også endel gode ferdige alternativer. Oppskriften gir 8 flatbrød, de kan absolutt fryses og tiner raskt, varm de i ovnen så er de good to go.

Det skal la seg gjøre å steke disse på grillen, jeg ville da lagd et prøvebrød, et lite flatbrød for å sjekke temperatur og steketid.

Nå er Bordfolk inne i en veldig spennende periode. Vi har en pop-up butikk i verkstedlokalene til Strå på Nedre Bakklandet 58 i Trondheim. Her skal vi være i tre uker, men alt av bøker, prints, skåler og fat. En fysisk butikk! Det er en del av fremtiden, håper jeg, så det er veldig spennende at vi får prøvd oss nå, i lokaler og en gate jeg kjenner. Det blir kanskje ikke like mye tid til oppskriftstesting og matlaging, men det kommer vi tilbake med!

140 g vann

1 1/2 ts sukker

2 ts tørrgjær

2 ts salt

300 g hvetemel

130 g gresk yoghurt

2 ss olivenolje

2-3 avokado

1-2 bokser hummus

chiliflakes

Bland sukker, salt, mel og gjær i en bakebolle, tilsett romtemperert yoghurt, olje og lunket vann. Om yoghurten er kald, varm opp forsiktig i en kasserolle med vannet, men følg med på tempen, den skal ligge rundt 37-41 grader. Bland lett sammen, det skal ikke eltes, bare komme i hop. Ikke tenk på tørre biter, det ordner seg i hevetiden. Dekk med plast eller et fuktig klede og la det heve i ca 1 time på en lun plass.

Del i 8 biter og kjevle til runde flatbrød som får plass i en stekepanne. De skal være veldig tynne, og det lønner seg å kjevle ut alle og legge de i et fuktig klede, for det går fort når man skal steke, så greit å ha det klart. Pass på å strø mel mellom hvert flatbrød.

Bruk gjerne en god jernpanne om du har, varm opp litt olivenolje og stek hvert flatbrød på sterk varme, i 1 - 1 1/2 min pr side, tilsett mer olivenolje etter behov.

Smør på hummus, mos ca en halv avokado på hvert flatbrød og dryss over salt, pepper og chiliflakes, kanskje noen dråper sitronjuice om du har.

 

HVIT PIZZA MED BLÅMUGGOST OG PÆRE

Vi har en tendens til å lage masse pizza om sommeren, frem med pizzaovnen og alle kan lage det de vil ha. Tiden står ikke stille for kids og ungdom slik den står stille for oss voksne, vi blir på samme sted uansett over flere år, mens kidsa vokser til og vil ut å utforske og gjøre andre ting. Vi har vært så heldige å fått besøk av familie som har bodd langt unna, hver sommer, men nå som årene har gått har de andre ting å gjøre om sommeren, så vi sees ikke like ofte. Vi har så mange gode minner med de, med pizzaparty, Mario Kart, pølse med brød og latter over gamle bilder og videoer, utflukter de egentlig ikke ville være med på og krangling i baksetet. Alle minnene er gode minner. Virkelig. Det er vel derfor pizza er blitt en sommergreie for meg. Å lage en stor batch med pizzadeig, porsjonere den og la de ligge til heving inni stekovnen med lyset på, gjør at de klare til alle. Topping får man stå for selv, men dette er min go to topping, med mindre vi lager spaghettipizza, men mer om det i et senere innlegg.

Denne deigen er nok til 3-4 personer. Ikke lag en pizza av hele deigen, det er den for stor til, så halver om nødvendig. Se bilder nederst over hvor stor den hever seg på ca 45 min.

450 g 00 mel

2 ts gjær

1 ts salt

3,5 dl vann

1-2 ss olje

1 box creme fraiche

1 rødløk

1 fedd hvitløk

3-4-ss sitronjuice

150 g blåmuggost

1-2 pærer

håndfull valnøtter

litt honning

noen kvister fersk timian

Start med pizzadeigen, da den skal heve i ca 45 min. Har du ikke typo 00 mel går det helt fint å bruke vanlig hvetemel.

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett olje og vann og elt med deigkrok i ca 8-10 min. Tilpass med mer mel eller vann. Dekk med plast eller et fuktig klede og la den heve på et lunt sted. Man kan porsjonere ut og la de heve på et bakebrett med et godt melet bakeark, da slipper man å banke ut luft av deigen når den skal deles etter heving.

For toppingen, finkutt rødløken, enten i halve sirkler eller i små terninger, alt etter hva man liker. Tilsett finhakket hvitløk, sitronjuice og litt salt og pepper. Bland og sett til side.

Unngå å kjevle ut hver pizza, jobb på en godt melet benkeplate og press med fingrene fra midten og utover til en sirkel, da blir det mer luftig skorpe. Ha på den hvite sausen, og fordel utover biter av blåmuggost og pæreskiver. Steketiden er litt forskjellig, i pizzaovn går det raskere etter hvert som den blir varmere. I ovn, forvarm ovnen til 230 grader med en bakeplate opp ned midt i ovnen. Legg pizzaene på en godt melet fjøl og slide den inn på bakeplaten i ovnen, det er så nærme en pizzasten eller pizzaovn man kommer i vanlig stekeovn. Funker helt fint.

Når den er ferdigstekt, dryss over valnøtter, ringle over litt honning og avslutt med litt frisk og fin timian.

 

APPELSINKAKE

Sommeren for ett par år siden hadde jeg skikkelig italiensk hangup innen mat, og Gennaro Contaldo har æren for mye av det jeg lærte. YouTube videoene hans er så morsomme og han har så fint budskap når det kommer til mat. Jeg så også mye på han og Antonia Carluccio, to kamerater fra Amalfi kysten som har spist nydelige sitroner og enkel mat gjennom oppveksten, og har videreutviklet til herlige matkonsepter som mye av den italienske maten vi kjenner i dag kommer fra.

Denne kaken er fra søsteren til Contaldo, Adriana. Det er en kake hun pleier å lage til sønnenes bursdagsselskaper. Hun lager den med sitroner fra Amalfi, men har tilpasset den med appelsiner, siden de sitronene ikke er så enkle å få tak i her. Kommer du over fine store saftige økologiske sitroner, gå for det, eller fersken om de er i sesong.

Jeg har endret litt på den for å tilpasse den vår smak bedre, vil man lage originalen, finner du den i boka To grådige italienere, av Contaldo og Carluccio.

Denne er helt nydelig med en god kopp te.

150 g smør

190 g sukker

3 ss vann

2 små appelsiner

3 egg

350 g hvetemel

6 g bakepulver

en klype salt

9 ss appelsinmarmelade

frisk timian til pynt

Sett stekeovn på 180 grader og forsikre deg om at smøret er romtemperert.

Kle en litt springform, gjerne 18cm om du har, med bakepapir i bunn og smør sidene med smør. Bunnen bør være god tett, ellers renner karamellen ut, det vet jeg av erfaring. Jeg liker å legge et helt bakeark på bunnen, og sette rundingen rett oppå, for så å klippe av papiret som henger igjen på sidene, ikke helt inntil forma. Det pleier å holde.

Vask og skjær skiver av den ene appelsinen og legg de til side. Lag karamell ved å forsiktig koke opp 3 ss vann og halvparten av sukkeret. Øk varmen gradvis og når sukkeret er oppløs kan det komme til kokepunktet. Følg med for det kommer til å brunes veldig fort når temperaturen økes. Når sukkerlaken har karamellfarge, helles den over i bakeformen, legg over appelsinskivene og sett til side mens kakerøra lages.

Visp smør og sukker til en kremet konsistens. Tilsett så egg, mel, bakepulver, salt og ca 6 ss appelsinmarmelade. Bland godt og hell røra i kakeformen, stekes i 45 min, sjekk så med en kakenål, stek noen minutter til ved behov.

Får du en forhøyning på midten kan denne skjæres av, kaken skal hvelves slik at appelsinene blir liggende på toppen.

Kok opp 3 ss appelsinmarmelade i en liten kjele med 1 ss vann og 1 ss sukker, hell over kaken før servering.

 

VERDENS BESTE TOMATER

Dette visste du ikke at du savnet faktisk, men etter å ha laget det og smakt det for første gang, vet du at dette bør alltid være i kjøleskapet! Det passer til absolutt alt. Pasta, pizza, salat, toast, hvit fisk, kylling osv osv. Og det lager seg selv, det er det beste. Så lenge du kjøper og skjærer opp tomatene går resten av seg selv.

Denne oppskriften krever faktisk 750 g tomater, men de mister masse fuktighet under steketiden og vil minske dramatisk i størrelse, så ikke bli skremt, vær glad du laget så mye faktisk! Bruk røde tomater eller i forskjellige farger, det ser veldig fint ut.

750 g små tomater

1-2 dl olivenolje

salt

pepper

2 kvister rosmarin

Forvarm ovnen til 100 grader.

Skyll og del tomatene i to, legg de på et stekebrett med kuttsiden opp. Ringle over olivenolje, kvern over salt og pepper og stek i ca 4 timer. For større tomater kan det ta lengre tid. La de avkjøle seg noe før de has over i et glass med lokk, hell i litt olivenolje, ca halvveis i glasset og litt fersk rosmarin innimellom tomatene.

Holder seg i kjøleskap en liten uke.

 

KINFOLKSALATEN

Første gang jeg leste et Kinfolk magasin var det noe som klikket. Et univers som jeg har hentet mye inspirasjon fra og hatt mye glede av. Magasinet utviklet seg i en retning jeg ikke helt fulgte, men så kom Kinfolk Table, en bok som kunne vært laget av meg, av oss. Et univers hvor jeg fant roen og dermed forsto jeg at dette er noe jeg vil bruke min tid på. Foto, mat, det å være sammen.

En oppskrift fra boken er noe vi kaller Kinfolksalaten, og den er like god uansett årstid. Noe vi ofte lager og alltid koser oss med. Man kan tilsette mer potet eller hva med litt kylling om man vil ha en litt mer mettende rett. Bruk de nøttene man liker best, ikke glem at de fleste oppskrifter kun er en guide.

2 store søtpoteter

3 ss olivenolje

3 ss maple syrup

1 ts kanel

1 liten gul løk

1 1/2 ss olivenolje

1/2 sitron

1 hvitløksfedd

1 ss honning

god neve salatblad

1 grønt eple

håndfull valnøtter

håndfull gresskarfrø

200 g chevre

salt og pepper

Forvarm ovnen til 190 grader.

Kutt søtpoteten i skiver og ha skivene i en bolle sammen olivenolje, maple syrup, kanel, salt og pepper. Kle et stekebrett med et bakeark og fordel potetskivene utover. Stek de i ovnen i ca 40 min. Halvveis i steketiden skal de snus. La de avkjøle seg mens resten av salaten lages.

Varm opp ca 1 ss olivenolje i en stekepanne, kutt løken i skiver og stekes i panna sammen maple syrup. La det putre i vei på medium varme i ca 5-7 min, til løken blir litt karamellisert.

Til dressingen, visp sammen 1 1/2 ss olivenolje , juice fra 1/2 sitron, knust hvitløk og 1 ss honning. Smak til med salt og pepper og tilsett ekstra honning ved behov. Bland salatbladene, skivet eple, potetene og løken, nøttene og biter av osten i en bolle. Hell over dressingen og ved sammen.

 

ISPARFAIT MED DAIM

Det er mye enklere å lage en isparfait enn iskrem. På fransk betyr faktisk parfait perfekt, noe som sier noe om hvor godt dette er! Denne oppskriften er fra en iskakeoppskrift av Lise Finkenhagen, men jeg har tatt bort noe og sitter igjen med den nydeligste og deiligste is som er perfekt på varme dager, men også sammen søt granola eller lune vafler, eller med bare litt karamellsaus på toppen. Man kan tilsette hva man vil her, ferske bær, rista nøtter, sjokolade eller bare ren vanilje, jeg holder meg til Daim i denne omgangen.

Eggehvitene som blir til overs kan brukes til å lage marengs/pikekyss, eller en mandelbunn man kan fryse og bruke senere, en trollkrem eller en eggehviteomelett.

Sukker og vann skal kokes opp og fosskoke i ca 5 min, mens eggeplommene piskes lyse i en kjøkkenmaskin, i minst 5-10 min . Hell den varme sukkerlaken over i bollen med eggeplommene, uten å treffe vispen, med maskina på medium hastighet. Når all lake er over i bollen kan hastigheten økes til max og blandingen skal vispes til den når romtemperatur, kjenn utenpå bollen så merkes det når tempen senkes.

Pisk fløte til krem, hakk daimsjokolade, legg av litt sjokolade til pynt, og vend alt pluss maldonsalt forsiktig i eggedosisen. Hell over i to store brødformer dekket med bakepapir, klipp gjerne til så man ikke får klumpete hjørner. Dryss på resten av den hakkede sjokoladen, dekk med plast og legg i fryseren i minimum 6 timer. Serveres med ekstra hakket sjokolade og karamellsaus.

Parfait smelter raskere enn vanlig iskrem, og den er enklere å få ut av formen.

8 eggeplommer

100 g sukker

50 g brunsukker

2 dl vann

5 dl fløte

200 g daim

1 ts maldonsalt

 

KOREANSKE BBQ-KJØTTBOLLER

Det er juni 2020 og vi er inne i sommeren endelig. Etter en mai med masse snø og en koronapreget 17.mai er det deilig å ha på en måte kommet over kneika. Sommeren er her, og ting føles lettere. Tid for å spise på balkonger og terrasser og grille i fjæra og la dagene skli over i natt uten at man nesten merker det, for lyset er så fint og dagene så lange. Bordfolk har tatt steget med å leie lokaler, ut fra det ekstrasoverommet hjemme og inn i faktiske lokaler. Showroom/kontor/studio, en egen boble hvor jeg kan jobbe med det som er Bordfolk. Uforstyrret og inspirert.

Men tilbake til kjøttbollene! Dette er smakfullt, rimelig, enkelt og morsomt å lage. Man kan grise litt og det er helt greit. Sausen kan man lage selv eller man kan kjøpe ferdig, droppe den fullstendig eller bare erstatte den med en god og enkel soyasaus. Brukes ferdig teriyaki saus, vær litt obs på at den er ofte veldig salt. Oppskriften kommer fra NY Times

500 g kjøttdeig av svin eller storfe

1 sjalottløk

2 vårløk

2 fedd hvitløk

12 stk Ritz kjeks

1/2 chili

2 ss soyasaus

salt og pepper

1 ss gochujang (valgfritt)

ris etter ønske

1 dl soyasaus

5 ss brunsukker

3 fedd hvitløk

2 cm ingefær

4 ss worchestersaus

2 ss eplecidereddik

2 dl vann

2 ts maizenna

Start med sausen om man ønsker å lage denne selv, den skal kokes opp og helst avkjøles noe, holder seg en ukes tid i kjøleskapet. Riv ingefær, finhakk hvitløk og visp sammen alle ingrediensene i en kjele. Visp konstant og la det koke ett par minutter til det tykner litt. Tilsett litt mer vann om den blir litt for tykk. Settes tilside i en mugge eller skål for avkjøling mens resten lages.

Sett ovnen på 220 grader og gjør klart et stekebrett med bakeark.

Kutt sjalottløk, chili, vårløk og hvitløk, knus ritzkjeksene i en liten brødpose og bland sammen løk, chili, kjøttdeig, soyasaus, gochujang om du har, og salt og pepper. Gochujang er er tradisjonell koreansk saus, med en smaksblanding av søtt, salt, spicy og umami. Du finner det i asiatiske matbutikker, kan erstattes med 1 ss sriracha. Bruk gjerne hendene til å blande. Lag ca 12-15 kjøttboller, hver på størrelse med en liten golfball. Stekes i ovnen i 12-15 min.

Serveres med ris og lit ekstra oppskjært vårløk eller koriander, samt teriyaki saus eller soyasaus. Litt sriracha er heller ikke feil!

 

GRANOLA

Det er litt luksus å ha en beholder med hjemmelaget granola stående. Å lage seg en god frokost med god yoghurt, granola og litt honning på er en undervurdert sak. Det er enkelt og man trenger absolutt ikke å følge oppskriften her, man skal ta litt av det man har og liker og bruke dette som en guide til hva man kan ha i. Tilslutt finner man sin egen blend og det føles veldig fint.

Sett ovnen på 160 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Smelt smøret, bland det med olje, sukker, honning og salt, havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner og grovhakkede nøtter, rosiner og tranebær. Fordel det godt utover bakearket. Stekes tilsammen i ca 30-35min, halvveis inn i steketiden, etter ca 15 min, kan stekeplata med fordel snus 180 grader så alt blir jevnt stekt.

Avkjøl uten å røre granolaen i 30 min. Bryt så opp i biter etter ønsket størrelse, avkjøl helt og oppbevares i lufttett boks. Holder seg i 3-4 uker.

Fantastisk med yoghurt, i smoothiebowls eller med friske bær og litt pisket krem.



150 g mandler

150 g hasselnøtter

150 g valnøtter

120 g tranebær

75 g rosiner

250 g havregryn

100 g solsikkekjerner

100 g gresskarkjerner

1 ss smør

3 ss brunsukker

120 g honning

1 ts maldonsalt

150 g solsikke eller rapsolje

 

SITRONTERTE MED MARENGS

En sommerfrisk og herlig kake som er perfekt på varme dager! Og det er veldig morsomt å brenne toppen av marengsen, det gir en helt annen smak og en tekstur som komplementerer kaka så godt. For å skjære pene stykker og for finest presentasjon bør man bruke en terteform, da blir bunnen igjen mens ringen rundt fjernes og man sitter igjen med crispe fine kanter av mørdeigsbunnen.

Kjør mandler (eller hasselnøtter om man vil) sammen med melis i en foodprocessor, så det blir helt fint. I en bolle blandes romtemperert smør, egg og halvparten av melet, med melis og nøtteblandingen. Tilsett resten av melet og arbeid deigen raskt sammen Pakkes i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca 1 times tid.

Sett ovnen på 165 grader. Kjevle ut deigen og kle en terteform som er ca 24 cm i diameter. Bunnen prikkes med gaffel, legg over et bakeark og fyll med tørre erter eller tørre bønner og stekes i ca 15-20 min, til den er gylden. (Ertene vil hjelpe til å bevare fasongen)

Visp sammen egg, sukker, creme fraiche og saften fra to sitroner, pluss revet skall av den ene sitronen. Fyll den ferdigstekte tertebunnen og stek på 120 grader i ca 35-45 min, til fyllet har satt seg. Sjekk etter 35 og la den stå lengre ved behov. La den avkjøles helt før marengsen lages og has på.

Marengsen lages ved å koke opp vann og sukker til ca 120 grader. Eggehvitene piskes på medium hastighet og når de skummer godt tilsettes sirupen i en jevn stråle langs siden på bollen, slik at ikke sirupen treffer vispen. Når alt er tilsatt kan hastigheten økes og marengsen skal piskes til den er kommet ned til ca romtemperatur, kjenn på utsiden av miksebollen.

Vær kreativ og bre over marengslokket på den avkjølte terta. Bruk sprøytepose, lag mønster eller bare smør utover. Har man en creme brûlée brenner er det gøy å brenne toppen, men man kan også kjøre full vreng på grillelementet på stekovnen og sette den under, men følg med! Masse sukker i marengsen gjør at den brenner seg raskt.



1 egg

220 g mel

30 g mandler

70 g melis

100 g smør

4 egg

250 g sukker

120 g creme fraiche

2 sitroner

2 eggehviter

175 g sukker

0,5 dl vann