MUNKER

Det siste året har jeg hatt et samarbeid med Le Creuset, et merke jeg liker veldig godt. På nyåret skulle vi velge ut noen produkter til ny runde med samarbeid, og jeg ble veldig nysgjerrig på en panne som het Munkepanne. Etter litt søk på nett ble jeg mer nysgjerrig og har nå hatt gleden av å teste den. Det finnes så mange oppskrifter og det ble ett par runder med testing, litt feiling, men resultatet til slutt var luftige gode munker! Sønnen syntes det så ut som store runde pannekaker slik man får på Burger King…

Skal forske litt mer på andre smaker og varianter, for dette var veldig godt og gøy å lage. Man får vel aldri så mye besøk på kjøkkenet som når man lager slike godsaker!

300 g mel

50g sukker

1 ts natron

1/2 ts salt

1/4 ts kardemomme

4 dl kulturmelk

3 egg

Skill eggene og ha plommene i en bolle sammen kulturmelken. Visp sammen og tilsett mel, sukker, natron, salt og kardemomme og la røra stå for å svelle i ca 20 min.

Stivpisk eggehvitene og vend de forsiktig inn i røra.

Munkepanna varmes opp til litt over middels varm. Ha smør i alle fordypningene. Fyll hullene ca 2/3 opp, de kommer til å vokse. Når man ser de er litt brune på kantene, bruk en grillpinne til å snu de rundt i panna, så alle sidene får stekt seg. Det tar ca 5-8 min etter min erfaring å få de gjennomstekte. Det kan være nødvendig å etterfylle med litt smør underveis i stekingen, da får de en herlig skorpe, og alt smaker bedre med smør.

Dryss over melis før servering.



 

CROQUEMBOUCHE

Det har blitt en liten tradisjon på nyttårsaften, at vi lager croquembouche. Det er egentlig enkelt men tar litt tid. Så er det dette med karamell da, sukker og vann kokes og kokes på høy temp og plutselig er den perfekt å bruke, men tipper lett over. Trikset er å ha litt tålmodighet og passe på varmen.

Første gangen jeg så en croquembouche var på Masterchef Australia, en av de første sesongene. Jeg ble helt fascinert og tenkte at det der kan jeg aldri klare! Men så har jeg lært at alt skal prøves, minst en gang.

Jeg har også lært, the hard way, at denne oppskriften på vannbakkels fungerer rett og slett ikke med kjøkkenmaskin, det må blandes for hånd, og jeg anbefaler å lage én batch i gangen. Det blir så mye deig som blir stående en stund mens vannbakkelsene stekes.

Det er nok å holde på med til jul og nyttår, så bruk ferdig romkrem eller vaniljekrem, det er alltid greit å spare litt tid, så kan man tilsette litt pisket krem om den oppleves litt tykk.

2 porsjoner vannbakkels

3 dl vann

3 dl sukker

5-8 dl vaniljekrem

Lag vannbakkels som forklart i oppskriften men litt lengre steketid, 2-3 min, så de blir stødigere, og la de ligge til avkjøling, fyll de så med vanilje eller romkrem ved å stikke ett hull i bunnen av vannbakkelsen og sprøyt inn krem.

Det er flere måter å bygge en base til croquembouchen, jeg har forsøkt både å kle en vannkaraffel med plast og å lage en kjegle av bakepapir å sette den over feks en flaske, begge deler fungerer, men pensle gjerne med lit olje så karamellen slipper lettere.

Når det er klart til å stables, kokes vann og sukker, det skal ikke røres i, bare putre i vei på egen hånd. Når du ser det starter å mørkne såvidt i fargen går det fryktelig fort, så ta det av plata, dypp siden av vannbakkelsen i karamellen og bygg opp rundt basen, prøv å lime vannbakkelsene i hverandre oppover, da er de enklere å plukke de fra hverandre ved servering. . Når alt er på plass, bruk en skje eller gaffel og ringle karamell over hele bakverket, pluss litt på et bakepapir med litt olje på, da kan det brytes av litt karamell når den er avkjølt og plasseres på croquembouchen.

Dryss over melis.

De vannbakkelsene som ikke får plass på basen serveres på siden med et melisdryss.



 

JULEMADELEINS

Dette er en type småkake som må lages så tett opp mot jul som mulig, for de er så gode at de går unna fort!

Et hint av kanel og smaken av brente mandler er perfekt til servering mens julegavene åpnes. Madeleins er lette og luftige og man kan spise endel. Det er egentlig ikke en julekake, men jeg bruker formen så sjeldent at jeg tenkte det kunne være moro å finne på en juleoppskrift på de, derfor har jeg sløyfa sitron som gjør den frisk og lett og erstattet den med kanel og brente mandler.

Med ønske om en god jul!

100 g smør

55 g h-melk

1/2 ts salt

1/2 ts kanel

2 ts bakepulver

125 g sukker

3 egg

1 eggeplomme

125 g hvetemel

100 g kokesjokolade

håndfull brente mandler

Forvarm ovnen til 170 grader.

Smelt smøret forsiktig, det skal ikke koke og boble, bare smeltes. Rør sammen egg, melk, sukker, salt og kanel, sikt i melet og bakepulveret, ha tilslutt i det smelta smøret som er noe avkjølt. Smelt litt mer smør og pensle madeleinsformene godt. Hell røra i formen, 3/4 full, de ekspanderer noe så ikke fyll helt til kanten. Stekes i ca 25 min. Når de er ferdig stekte, ha de over på en rist for å avkjøle seg. Vask formen, pensle på nytt og stek en runde til.

Når de har fått avkjølt seg, smelt sjokolade over vannbad og hakk de brente mandlene. Dypp halve madeleinsen i sjokolade, dryss over mandler og la de ligge på litt bakepapir.



 

SNICKERSKAKE

Hver november spør jeg mannen min, hvilken kake vil du ha til bursdagen din, og som regel svarer han Snickerskake. Det er helt greit det! Den er morsom å lage og god å spise så det lager jeg gledelig.

Jeg pleier å variere litt med sjokoladekremen, noen ganger brer jeg den utover og noen ganger ringler jeg over smeltet sjokolade, som man ser på bilde. Da serverer jeg kremen i en skål på siden, så gjestene kan forsyne seg som de ønsker.

6 eggehviter

5 dl sukker

200 g Ritzkjeks

250 g peanøtter

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

6 eggeplommer

1 dl kremfløte

100 g smør

100 g sukker

100 g kokesjokolade

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk eggehvitene stive med en liten klype salt, og tilsett sukkeret litt etter litt med mikseren på full hastighet. Eggehvitene skal piskes til de blir til en stiv, seig og skinnende blank røre.

Kle en form, ca 20x30cm, med bakepapir og pensle den med smør.

Knus kjeksene i en kjøkkenmaskin eller ha de i en liten pose og knus de med feks en kjevle. Grovhakk peanøttene (Spar en liten håndfull til pynt), bland de med kjekssmulene, vaniljesukkeret og bakepulveret. Bruk en slikkepott og vend inn marengsen. Ikke rør for hardt, da går luften ut.

Hell røra i den smurte formen og stek i 30-35 min. La den avkjøle seg i formen før den hvelves over på en rist for å avkjøle seg helt, da blir den sprø og god.

Ha eggeplommer, fløte og sukker i en kasserolle, kok opp under omrøring men skru ned varmen så snart det begynner å tykne. Dette går veldig fort så følg med! Når røra har tyknet til, ta kasserollen av platen og ha i hakket sjokolade og smør i biter.

La sjokoladekremen avkjøles litt før den has på kaken, dryss over peanøtter.



 

MORMORS GULROTKAKE

På Fjordgløtt ligger det en gammel oppskriftsbok som er noe av det kjæreste jeg har. Her finner man oppskrifter på Elsas smultringer, opp ned kake, kavringer og lefse. Hele boka skal bakes gjennom. Nå har tiden kommet for gulrotkaken. Man kan skjønne at mormor var dreven innen baking, for det eneste som står er ingredienser med antall og steketid. Ingen fremgangsmåte. Heldigvis har jeg vært med henne og bakt hele oppveksten, så jeg har plukka opp en del ting. Kan egentlig ikke huske at hun bake gulrotkake så ofte, men som jeg husker var det den beste gulrotkaken som fantes. Det er så fint med disse minnene, så får de være akkurat det, fine minner om en tid som var så trygg og god, hvor verden ikke trengte å være større enn mormors kjøkkenbenk.

4 egg

280 g sukker

185 g mel

2 ts natron

2 ts kanel

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

1 1/2 dl nøytral olje

4-5 dl revne gulrøtter

200 g Philadelphia

100 g smør

2 ts vaniljesukker

240 g melis

2 ss fersk sitronsaft

Sett stekovnen på 180 grader.

Alle ingrediensene bør være romtempererte, spesielt smøret til toppingen av kaken.

Riv gulrøtter på fineste side av rivjernet. Da blir den mest saftig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i mel, natron, kanel, salt og bakepulver. Vend sammen og tilsett vekselsvis olje og de revne gulrøttene.

Klipp til papir så du dekker bunnen og sidene på en brødform, hell over røra og stek midt i ovnen i ca 45 min. Sjekk med en kakenål og avkjøl på rist.

For toppingen, pisk sammen alle ingrediensene og vent til kaken er avkjølt nok til å bre kremen utover.



 

SITRON OG VALMUEFRØMUFFINS

Ei bok jeg lover meg selv å lage mer mat fra er New York Cult Recipes av Marc Grossman. Challahbrødet som du finner her er også fra den boka. En gang i livet skal jeg til New York og da hadde det vært morsomt å ha laget og prøvd litt av maten jeg kan forvente å finne der. Kanskje oppsøke noen av plassene beskrevet i boka. Muffinsene ble bakt til to anledninger, bursdag og en fotoshoot. Shooten var for Keiserens nye trær, for å fremheve noen av Casagent produktene de fører i butikken sin. Utrolig gøy med slike oppdrag, det å jobbe med flinke folk og fine varer gjør jobben min som fotograf utrolig givende.

Oppskriften gir 12 muffins om man har former som har litt høye kanter, eller ca 16-18 normale. Kan godt stekes i to omganger, røra står seg fint en times tid.

320 g mel

2 1/2 ss valmuefrø

1/2 maldonsalt

3 ts bakepulver

150 g sukker

125 g smør

2 egg

210 ml yoghurt naturell

saften av en sitron

revet sitronskall av en sitron

125 g melis

1 1/2 ss sitronsaft

3 ts vann

Forvarm ovnen til 190 grader og legg muffinsformer i muffinsstekebrettet om du har, om ikke kan man bruke to-tre muffinsformer utenpå hverandre, da holder de formen fint.

Smelt smøret forsiktig og bland det sammen med sukker, egg, yoghurt og sitronsaft samt revet sitronskall (spar ca 1 1/2 ss saft til glasuren). Kjør det sammen i en kjøkkenmaskin eller bland godt med en sleiv. Bland resten av ingrediensene i en bolle og tilsett litt og litt mens det røres godt sammen til en fin og glatt røre.

Bruk gjerne en isskje til å fordele røra i muffinsformene, da vet man at alle blir like. Stekes i 20-25 min, sjekk med en kakenål, den skal være fri for røre når den stikkes i muffinsen og trekkes ut.

Avkjøles på rist.

Glasuren er enkel, bland alle ingrediensene, rør sammen og hell forsiktig over muffinsene. De kan også dyppes med hodet først, ned i glasuren. Tilsett mer vann om man vil ha den tynnere eller mer melis om den skal være tykkere.



 

SITRONKAKE

Det er en hetebølge for tiden, noe vi midt i Norge ikke er så vant med. Bake vil jeg gjøre uansett vær og denne kaken passer like godt uansett sesong. Den er lett og frisk og fantastisk god!

Oppskriften er fra Mel og Tom Calvert, og den er publisert i Kinfolk Table boka. Tom lager ost og leverer til topp restauranter i England, mens Mel driver en salong. Et kreativt par som trives i andres selskap og som lager masse god mat sammen. Er ikke det inspirerende!? Nå skal det sies at mens jeg skriver dette, holder Herr Bordfolk på å lage middag til oss to. Barna er opptatt med sitt og vi stjeler til oss ett par timer i selskap med hverandre. Kveldssola sniker seg inn på kjøkkenbordet og vi er begge rødlette etter en dag i hagen og på stranda. En deilig sommerdag går mot en fin sommerkveld.

300 g usaltet smør

300 g sukker

4 sitroner

1/2 vaniljestang

6 egg

300 g hvetemel

2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ss kokende vann

200 g sukker

180 ml fersk sitronjuice

Dette er en av de oppskriftene hvor alle ingredienser skal være romtempererte.

Sett ovnen på 170 grader. Ha bakepapir i en brødform, ca 23x13 cm.

Visp sammen smør, sukker og finrevet sitronskall i en kjøkkenmaskin, i ca 3-4 minutter. Ha i frø fra en halv vaniljestang og kjør i ytterligere ett minutt. Ha så i romtempererte egg, ett om gangen, la de blandes godt inn i røra før neste kommer i. Fold inn siktet hvetemel, bakepulver og natron forsiktig, ikke slå ut lufta kjøkkenmaskin har jobbet så godt for å få inn i røra. Bruk en slikkepott. Tilslutt, kok opp to spiseskjeer med vann og ha det i, vend forsiktig sammen og hell røra i formen.

Stekes i ca 60 minutter, sjekk med en kakenål. La kaken avkjøles i ca 10 min i forma.

Mens kaken steker og avkjøles, lages glaseringa. Klem ut så mye saft av sitronene som mulig, det skal bli ca 180ml fersk juice. Ha sukkeret og juicen i en liten kasserolle, la det småkoke under omrøring i ca 5 min, til sukkeret er løst opp. Ikke la det stå alene, følg med. La det avkjøles.

Ta kaken ut av forma og sett den på en rist med bakepapir under. Bruk en grillpinne eller strikkepinne og stikk hull, ikke hele veien gjennom, men over hele kaken. Hell over glaseringen og la det avkjøle seg i minst en time.

 

BABKA MED SJOKOLADEFYLL

Deilig briochebrød med sjokoladefyll og rista nøtter på toppen, kan det bli bedre… Dette brødet tar tid med heving, så det er perfekt til en fridag. Fint å servere gjester for babka er ikke så vanlig her i Norge, så det er spennede å kunne sette frem noe de fleste ikke har hørt om før, men som alle garantert vil like. Toppingen er sprø og utrolig god, og det myke brødet nærmest smelter på tunga!

400 g mel

50 sukker

4 g maldonsalt

4 g tørrgjær

1 dl kulturmelk

125 g usaltet smør

2 egg

35 g kakao

110 g sukker

7 g vaniljesukker

90 g usaltet smør

50 g mel

55 g sukker

35 g usaltet smør

1 ts kanel

Til denne babkaen er det tre komponenter, deig, fyll og strøssel. Vi starter med deigen så den kan settes til heving.

Pass på at alle ingrediensene er romtempererte, da er du sikret et bra resultat. Bland mel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. I en kasserolle, bland kulturmelk, ett helt egg og en eggeplomme, eggehviten settes til side til pensling. Visp lett sammen og varm forsiktig opp til 41 grader. Tilsett melkeblandinga i det tørre og bland godt sammen. Tilsett smør i omganger og la deigen eltes i 5-10 min. Sett til heving på en lun og trekkfri plass, som jeg ofte sier, bruk gjerne stekovnen, sett på lampen så er det lunt og godt.

Mens deigen heves, lages fyll og strøssel. Til fyllet blandes kakao, sukker, vaniljesukker og smør i en kasserolle og smeltes akkurat nok til at det kan blandes sammen. Bruk svak varme og rør jevnt, det skal bare smelte sammen til en masse. Hell det over i en skål og fortsett med strøsselet.

Bland mel, sukker, kanel og usaltet romtemperert smør i en skål, bruk fingrene og gnu det sammen til en sandaktig tekstur. Sett til side.

Deigen skal heve ca 30 min, når tiden er ute, bruk en kjevle og kjevle ut et rektangel. Den lengste siden skal være like lang som brødformen som skal brukes. Tykkelsen blir ca 1-1,5 cm. Bre utover fyllet, om det fortsatt er veldig flytende, sett det i kjøleskapet, men følg med, det skal være mykt nok til å bre utover. Strø over ca 3 ss av strøsselet, jevn fordel. Rull sammen fra langsiden til en pølse, og kutt deigpølsa i to på langs, da har du to like lange lengder. Rull de litt over slik at kuttsiden ligger opp. Klyp sammen endene i den ene siden, og legg den ene rullen over den andre, nesten som en flette. Pass på at kuttsiden fortsatt peker opp, og legg over to ganger til så blir det et fint mønster. Klyp sammen i endene og legg brødet over i en brødform kledd med bakepapir. La det heve i 1 time.

Pensle brødet med eggehviten og dryss over resten av strøsselet. Forvarm ovnen til 180 grader og stek i 45 min. Avkjøles på rist, nytes med et stort glass kald melk!

 

CHURROS

Sprø på utsiden, myk på innsiden. Sukker, kanel og sjokolade. Kan det bli bedre? Flere teksturer og søtsaker, det er noe jeg setter pris på. Det er enkelt og raskt og en skikkelig favoritt! Vi laget dette første gang under fotball-VM i 2010, du husker kanskje vuvuzelaen? Vi hadde en greie med å lage mat til det landet vi heia på, og da ble det churros en kveld. Jeg liker best å lage baller av de, selv om de egentlig skal være i lange staver.

Grunnoppskriften jeg bruker er den samme som til vannbakkels, i tillegg kommer sukker, kanel, sjokolade, fløte og frityrolje.

Å sette frem dette i en bursdag eller familiesamling er et morsomt alternativ til kake!

En oppskrift på vannbakkels

3 ss sukker

1 ts kanel

100 g kokesjokolade

1/2 dl fløte

1 l frityrolje

Start med sjokoladesausen. Hakk sjokoladen fint og ha den i en liten skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, la det stå et minutt og og rør sammen.

Lag en porsjon med vannbakkelsrøre, fyll over i en sprøytepose med stjernetipp. Varm opp oljen til ca 180 grader, jeg sverger til sukkertermometer for å ha litt kontroll. For å sikre at jeg får like store churrosballer, sprøyter jeg røre i en liten is scoop, men man kan også bare lage det i stenger slik det er ment. Klem da ut direkte i oljen, ha en saks i ene hånda og klipp av når lengden på churroen er ca 5-6 cm. Ikke overfyll kasserollen, det vil senke tempen på oljen og det vil gjøre det for trangt til å snu churroen for å få den sprø og fin på alle sider.

Fyll en skål med sukkeret og kanelen, ha i en og en churro og dekk den med sukkerblandinga før den legges på rist for å avkjøle seg litt. Ha over sjokoladen og server med en skål av sjokoladesaus for dipping!