GUACAMOLE

Avokado er noe jeg aldri blir lei av, og guacamole lager vi kanskje en gang i uken. Vi kjenner vel alle dilemma med å finne de perfekte avokado…

Guacamoleoppskriften vår er en blanding av onkel og tante G sin, introdusert til meg for ca 22-23 år siden. Det er ikke mye som er forandret, men fremgangsmåten er blitt litt perfeksjonert. Trikset er å bruke morter, å gnu i stykker hvitløken for å frigi oljer, før avokadoen også gnus. Det blir en helt annen, fløyelsmyk og kjempegod konsistens! Skal aldri mer bruke gaffel.

1 hvitløksbåt

2 avokado

1/2 rødløk

1/2 fersk chilli eller ca 1 ss chilliflakes

salt og pepper

1/2 sitron eller 1/2 lime

Fjern skallet på hvitløken og knus den i morteren. Del avokado i to på langs, fjern steinen og ha avokadokjøttet i morteren. Mos godt før finkuttet rødløk has i sammen med enten finkuttet chilli eller chilliflakes. Smak til for å justere styrken ettersom hvor hett man liker det. Smak til med salt og pepper og tilsett saft fra enten sitron eller lime, kommer an på smaken. Ta litt og litt, pass på at det ikke blir for mye juice i forhold til avokadokjøtt.

Server gjerne i skåla man har laget det i, bare tørk av kantene litt for finere presentasjon. Skal man lage til flere ville jeg most max to avokado i gangen, så det ikke blir for fullt.

 

RØDBETSALAT

Er det en siste ting som bør lages i 2019 er det denne. Perfekt til nyttårsfrokosten, til siste rest av juleposteien eller siste rest av grâddosten, eller sylta om det er mer igjen. Den er frisk, fyldig og god, og enkel, som det meste av det vi Bordfolk lager.

500 g sylta rødbeter

1 grønt eple

1 sjalottløk

1 ts hel karve

8 ss majones

3 ss fløte

1 ss rødbetlake

1 ts sukker

1/2 ts salt

Alle ingrediensene her er egentlig bare en guideline. Ta det man har og det man liker. Jeg bruker et helt glass sylta rødbeter, og har du engangshansker, bruk de!

Bland majones, fløte og rødbetlake i en bolle. Tilsett sukker, karve og salt og rør sammen før hakkede rødbeter, eple og sjalottløk blandes i.

Has på glass, og kan oppbevares en ukes tid i kjøleskap.

 

SYLTEDE APPELSINSKALL MED SJOKOLADE

Det blir ikke mer smaken av jul enn dette! Nydelige kandiserte appelsinskall med et lag av sjokolade utenpå.

Disse er et julegodt man kan gå og småspise hele tiden, man kan jo for all del ikke kjenne på sulten i desember! Fine gaver er det også, det er noe de fleste liker men ikke tenker på å lage. Selv om man skal koke skallet i flere omganger, er det ikke mye arbeid med de. Det lager seg selv, trenger bare litt oppmerksomhet innimellom.

Passer perfekt som romjulsgodter, de fleste har appelsiner liggende på et fruktfat.

3 appelsiner

2 kopper sukker

2 kopper vann

100 g mørk sjokolade

Skrell appelsinene slik at skallet er mest mulig inntakt og skjær det i strimler.

Kok skallene i 5-6 omganger, ca 5 min hver gang med nytt vann for hver omgang. Fyll i kaldt vann i kjelen og ta tiden fra det begynner å koke. (Ikke tenk på mengden oppgitt i ingrediensene, det er til sukkerlake for siste omgang med koking) Dette fjerner den bitre smaken. Vær forsiktig for de blir mer skjøre for hver gang, så bruk en hullsleiv eller hvelv de over i en sil. Smak på et skall etter 5 kokeomganger, er det fortsatt veldig bittert ta ett par runder til.

Ha like deler sukker og vann i en kjele og varm det opp til sukkeret har løst seg opp, laken skal småkoke når man tilsetter skallene. La de putre i ca 10 min. Legg de forsiktig over på et ark bakepapir og la de tørke. Ideelt er over natten, men gi det den tiden du har.

Dypp appelsinskallbiter i smeltet sjokolade, smeltes over vannbad, og legg de tilbake på bakepapiret. Trenger ca ett døgn på å tørke godt nok til å ha de i et glass, uten at de kleber seg for mye sammen.



 

MELKESUPPE

Det er rart med det, hvordan mat kan bringe frem minner. Melkesuppe gir meg minner av å ligge på gulvet hjemme hos mormor, i en saccosekk og se Flipper på TV. Tror kanskje at den søte suppa var et lokkemiddel til saltsild på flatbrød, det ble alltid servert sammen. Det har fungert, for jeg elsket saltsild da og elsker det fortsatt. I voksen alder har jeg glemt melkesuppa litt, men når vi endelig kommer på å lage det, koser vi oss veldig. Mannen min kjenner melkesuppe fra julemiddag, med pinnekjøtt, så det har noe med saltmat å gjøre, men tradisjoner er forskjellig om man kommer fra havet eller lengre inn i landet. Uansett, melkesuppe er noe av det koseligste jeg spiser.

1 dl grøtris

5 dl vann

1 l h-melk

1 ts salt

1 ss sukker

sukker og kanel

Ha ris og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca 10 min. Tilsett melk, salt og sukker, kok videre i ca 25-30 min, til grynene er møre.

Serveres med sukker og kanel.



 

OVNSBAKT GRESSKAR

Høst, og høstens beste tilbehør er ovnsbakt gresskar. Eller bare lunsj eller bare snack. Det blir ikke enklere enn dette faktisk, for det skal stekes i ovnen mens man feks steker kotelett eller hvit fisk, eller bare hører på musikk med et glass vin. Det er perfekt å sette frem til søndagsbrunsj eller ta med på familielunsj.

1 butternut gresskar

1 beger ricotta

1 sitron

håndfull diverse frø

olivenolje

salt og pepper

fersk timian

Forvarm ovnen til 200 grader.

Skjær gresskaret i to på langs og så i skiver slik at man får halvmåner. Legg de på et stekebrett med bakepapir, ringle over olivenolje, salt og pepper og noen blader fersk timian. La de steke i ca 20 min.

Bland ricotta med 1 ss olivenolje, 2 ss sitronjuice, salt og pepper og fordel det sammen gresskaret. Dryss over en håndfull frø, som gresskar, solsikke, pinjekjerner, alternativt valnøtter, bare man har en liten crunch for å komplementere det myke gode gresskaret.

Kan spises som en smårett med litt godt brød, eller som tilbehør til middag.



 

RØD PESTO

Jeg er veldig glad i å gå i butikken og bare se på hva de har i hyllene, og handler gjerne inn ting som står seg lenge. Det er kjekt å ha i skuffen og plutselig en kveld eller en søndag kommer jeg på noe å lage med det. Litt sånn var det med denne røde pestoen. I vel fire måneder har jeg hatt to glass grillet rød paprika liggende. Jeg har hatt et par ideer men ikke fått gjort noe med de, før nå. Rød pesto har jeg oppdaget nå nylig, og elsker det sammen Snøfrisk på lett rista brød! Også i pasta, og den varianten jeg laget i dag, er utrolig god på pizza med mozzarella og parmesan. Den er litt søt i smaken, men sitronjuicen skjærer gjennom så det ikke blir for mye. Passer også veldig godt på bruschetta eller sammen med manchego ost. Veldig fin å ha til tapas.

Man kan så klart grille paprika selv, det er enkelt. Bruk to røde paprika, del de i store biter og kvitt deg med stilk, frø og det hvite inni. Legges utover på et stekebrett, ha over litt olivenolje, salt og pepper og stek i forvarmet ovn, 180 grader i 25 min. La de avkjøle seg før videre prosess i oppskriften.

2 glass grillet paprika

4 ss pinjekjerner

2 ts maldonsalt

2 hvitløksfedd

1 ss sitronjuice

0,5-1 dl olivenolje

30 g revet parmesan

håndfull fersk basilikum

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylne. Ha alt foruten olivenoljen i en foodprosessor og kjør til det er en smooth blanding. Skal man bruke en morter, kutt paprika, riv hvitløk og hakk basilikum først for enklere å få kombinert alt.

Tilsett olivenoljen gradvis alt etter som hvor fast man vil ha pestoen, i morter får man ikke helt den emulsjonen med olje man får i foodprosessor men smaken er like god.

Smak til med salt og pepper.



 

POTETSALAT MED DILL

Jeg kan faktisk spise poteter til alle dagens måltid, det er så mange måter å tilberede den på at jeg blir aldri lei. Denne potetsalaten er veldig god til grillmat, til koldtbordet eller, om man kutter potetene i mindre biter, veldig god på en grov god pølse i brød. Et must med kotelett, og egentlig bare deilig å snavle litt på. Når våren kommer og nypotetene er ankommet er det ingen grunn for ikke å lage denne!

700 g nypotet

1/2 rødløk

40 g sukker

1 hvitløksbåt

1 ss eplesidereddik

60 g majones

60 g gresk yoghurt

1 ss dill

salt og pepper

Brukes nypoteter med tynt skall holder det å vaske de godt, ellers skrell potetene og kutt de i biter. Ha de over i en kasserolle, dekk med vann og tilsett 1 ts salt. Kok opp og la det småputre i 10-12 min. Sjekk potetene med en spiss kniv om de er ferdige og hell av vannet. Sett de til side for å dampe av seg. Skjær strimler av rødløk, helst på en mandolin, legg de i kaldt vann i noen minutter og tørk de på litt kjøkkenpapir. Det tar av den sterkeste løksmaken og gjør de litt mildere. Man kan også bruke sylta rødløk, oppskrift finner du her. Knus hvitløken i en presse eller finhakk med kniv. For å få den helt most, dryss over en liten klype maldonsalt og gnu med flatsiden av kniven mot skjærefjøla, da blir det som en paste. Bland hvitløk med sukker, salt og pepper, eplesidereddik, majones og yoghurt i en bolle. Vend i potetene og løken. Hakk dill og dryss over. Prøvesmak og tilsett mer salt og pepper ved behov. Perfekt til grillmat og all slags stekt fisk!



 

EGGESALAT

Søndag, og tid for lang frokost, lunsj eller kveldsmat. Eggesalat er noe av det beste jeg vet og når det lages blir det tomt på en dag. Vi klarer ikke motstå! Jeg har et kult tips til hvordan man får fine biter av egg uten å måtte søle så veldig underveis! Bruk eggedeleren, kutt først en vei, snu egget og kutt den andre veien, og snu alt og kutt en tredje vei. Siste kutting er litt tricky men hvelv egget i hånda di så det ikke mister formen sin, da er det bare å legge det forsiktig ned i eggedeleren igjen, kutt og hell rett i en skål.

Jeg varierer med type grønt, noen ganger purreløk, det kan være gressløk eller alfalfa spirer, selleristang eller dill. I dag ble det vårløk det er så friskt og herlig med en annen tekstur.

Oppbevares i lufttett boks eller glass, holder seg noen dager i kjøleskapet, men blir garantert spist opp før.

4 egg

2 ss majones

2 ts Dijon sennep

2 vårløk

salt og pepper

Kok eggene så de blir hardkokte, ca 8-9 min, la de avkjøle seg under rennende vann. Bland majones, sennep og kuttet vårløk i en bolle, del eggene med eggedeleren som forklart over eller kutt de i så store biter du vil med en kniv. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Juster også om det er behov for mer majones eller sennep.



 

FOCACCIA

Man kan vel ikke ha en nettside med oppskrifter uten den tradisjonelle focaccian!? Like god til aioli og pesto, som til en god salat eller til grillmat. Dagen derpå er det magisk med focaccia med speilegg og parmesan.

Det som er spesielt med denne focaccia er at jeg har på en saltlake. Lærte dette via Netflix serien Salt, Fat, Acid, Heat med Saman Nostrat. Hun var på reise i Italia og lærte dette i Liguria. Der lages alle focaccia med saltlake på toppen. Det tilfører en saltsmak uten den skarpe saltsalt smaken. Det føles veldig feil å tømme over væske på en deig, men ikke tvil! Det fordamper og etterlater en helt fantastisk smak.

900 g hvetemel

1 pk tørrgjær

1 ts sukker

1 ts salt

6 dl vann

2 dl olivenolje

3 ss rosmarin

80 g vann

5 g maldonsalt

1 dl olivenolje

Bland tørrgjær, sukker, salt og mel. Tilsett temperert vann, 39-41 grader og romtemperert olje. Elt deigen godt sammen i ca 5 min i kjøkkenmaskin. Deigen er ganske våt, jeg pleier å helle litt olje langs innsiden av bakebollen så slipper deigen bedre når man heller den ut i en langpanne kledd med bakepapir.

Bruk en slikkepott og klem deigen utover i forma, om den er så stram at den trekker seg sammen igjen, la den hvile i ca 5 min så slipper gluten litt taket og den er lettere å forme. Settes til heving i 45-60min, under et kjøkkenhåndkle. Et garantert trekkfritt sted er inni stekovnen, med fordel kan man ha på lampen inni ovnen, det øker tempen litt og vil være en god heveplass for deig.

Etter en times tid, ta ut brødet fra ovnen og varm den opp til 220 grader. Ha litt olje på fingrene og trykk ned i deigen for å lage groper. Bland vann og salt i et glass, rør rundt og tøm det over deigen. Dryss over rosmarin og en halv spiseskje med maldonsalt og ringle over litt mer olivenolje.

Stekes i 30-35 minutter, til skorpen blir gylden og fin. Avkjøles på rist.