KOREANSKE BBQ-KJØTTBOLLER

Det er juni 2020 og vi er inne i sommeren endelig. Etter en mai med masse snø og en koronapreget 17.mai er det deilig å ha på en måte kommet over kneika. Sommeren er her, og ting føles lettere. Tid for å spise på balkonger og terrasser og grille i fjæra og la dagene skli over i natt uten at man nesten merker det, for lyset er så fint og dagene så lange. Bordfolk har tatt steget med å leie lokaler, ut fra det ekstrasoverommet hjemme og inn i faktiske lokaler. Showroom/kontor/studio, en egen boble hvor jeg kan jobbe med det som er Bordfolk. Uforstyrret og inspirert.

Men tilbake til kjøttbollene! Dette er smakfullt, rimelig, enkelt og morsomt å lage. Man kan grise litt og det er helt greit. Sausen kan man lage selv eller man kan kjøpe ferdig, droppe den fullstendig eller bare erstatte den med en god og enkel soyasaus. Brukes ferdig teriyaki saus, vær litt obs på at den er ofte veldig salt. Oppskriften kommer fra NY Times

500 g kjøttdeig av svin eller storfe

1 sjalottløk

2 vårløk

2 fedd hvitløk

12 stk Ritz kjeks

1/2 chili

2 ss soyasaus

salt og pepper

1 ss gochujang (valgfritt)

ris etter ønske

1 dl soyasaus

5 ss brunsukker

3 fedd hvitløk

2 cm ingefær

4 ss worchestersaus

2 ss eplecidereddik

2 dl vann

2 ts maizenna

Start med sausen om man ønsker å lage denne selv, den skal kokes opp og helst avkjøles noe, holder seg en ukes tid i kjøleskapet. Riv ingefær, finhakk hvitløk og visp sammen alle ingrediensene i en kjele. Visp konstant og la det koke ett par minutter til det tykner litt. Tilsett litt mer vann om den blir litt for tykk. Settes tilside i en mugge eller skål for avkjøling mens resten lages.

Sett ovnen på 220 grader og gjør klart et stekebrett med bakeark.

Kutt sjalottløk, chili, vårløk og hvitløk, knus ritzkjeksene i en liten brødpose og bland sammen løk, chili, kjøttdeig, soyasaus, gochujang om du har, og salt og pepper. Gochujang er er tradisjonell koreansk saus, med en smaksblanding av søtt, salt, spicy og umami. Du finner det i asiatiske matbutikker, kan erstattes med 1 ss sriracha. Bruk gjerne hendene til å blande. Lag ca 12-15 kjøttboller, hver på størrelse med en liten golfball. Stekes i ovnen i 12-15 min.

Serveres med ris og lit ekstra oppskjært vårløk eller koriander, samt teriyaki saus eller soyasaus. Litt sriracha er heller ikke feil!

 

PASTA MED KREMET BLOMKÅL

Pasta er jo godt, alltid. Men ofte blir det bare pasta og noe saus, men her er redningen for dårlig karbosamvittighet! Det er masse grønnsaker i denne retten, faktisk en hel blomkål! Og det teller vel for noe synes jeg. Oppskriften er basert på Alison Romans oppskrift fra NY Times. Igjen er det tweeket litt i forhold til både oppskrift og hvordan jeg liker det, for det er alltid et spørsmål om smak, hva man liker, hva man vil ha litt mer av, hva man klarer seg uten osv. Type pasta man bruer her er valgfritt, men jeg anbefaler rør av en type, slik at sausen og blomkålbitene kan gjemme seg inni og være en god liten overraskelse i noen biter. I denne oppskriften, og på bilde, er det brukt Lumaconi, en av mine favoritter! Tenker at denne oppskriften passer ikke helt til spaghetti eller tagliatelle, men ta det du har i skuffer og skap, det er det viktigste, å bruke og spise det man har! Brødstrøsselet på toppen er helt valgfritt, kan også erstattes med sprøtt bacon eller rista pinjekjerner eller valnøtter. Det er godt med en liten crunch ved siden av den myke pasta og blomkålen.

Det fine med denne retten er at alt lages egentlig i en panne, foruten egen kjele som pastaen kokes i. Men den kan serveres i gryta eller i panna, rett på bordet i familystyle servering. Akkurat slik jeg liker det. Her er det masse god mat og lite oppvask.

Start med å riv parmesan, eller pecorino om man heller vil ha det, og skjær blomkål og sjalottløk i skiver. Har du et brød som har ligget litt og blitt litt tørt, kjør det i foodprosessoren så du har fine brødsmuler. Det som blir til overs kan fryses.

Varm ca 3 ss olivenolje i en romslig stekepanne og ha i brødsmulene. Tilsett litt salt og pepper og la smulene bli litt gyldne, det tar noen få minutter. Tilsett litt over halvparten av osten, rør sammen og la osten smelte litt inn i smulene, ha det over i en skål og sett til siden. Sett i gang pastavannet, store pastaformer tar gjerne 10-15 min før de er ferdig kokte.

Varm opp mer olivenolje, igjen ca 3 ss og ca 1 ss smør i panna og tilsett blomkålen og sjalottløken, det ser mye ut men det kommer til å minske veldig! Krydre med salt og pepper og stek i ca 12-15 min. Pastaen skal koke samtidig slik at den blir ferdig til ca samme tid. Når blomkålen er mør og god , tilsett fløte og zest av litt sitronskall, la det koke opp så fløten reduseres litt, tilsett den kokte pastaen og ca 1 ts chilli flakes. Ta gjerne med blitt av pastavannet, ca en øse. Det gjør sausen ekstra kremete og god.

Serveres med brødsmulene på toppen, hakket gressløk og en sitronbåt til hver.



1 blomkål

2 sjalottløk

250 g pasta

80 g brødsmuler/panko

40 g parmesan

3 dl matfløte

1 sitron

olivenolje

gressløk

chilli flakes

salt og pepper

 

TERTE MED ROTGRØNNSAKER

Siste dag i påskeferien, og det har vært en helt annerledes påske enn noen gang. Vi er midt inne i Covid-19, verden er ikke som før men vi i Norge er de heldige. Det å ha vært hjemme i påsken gjør at man ikke har kjent så mye på påskeferie, påskestemning eller de velkjente påsketradisjonene. Fenomenet bypåske kan man heller ikke lene seg på for ingen restauranter er åpne, ingen kino og man skal ikke samles. Vi har allikevel hatt det veldig fint sammen, kjent på det å være sammen, og det å være så heldige som vi faktisk er. Puslespill og quiz, vin og påskekrim. Snøen har lavet ned selv om vi er i midten av april, og utemøblene er dekket. Ingen påskesol, men det går fint.

Vi har hatt tid til å lese Donalds, se filmer og laget god mat. Denne terta med rotgrønnsaker er en av mine favoritt småretter, og man kan godt spise det til middag med en liten salat ved siden av.

I butikken får man kjøpt ferdige pakker med rotgrønnsaker, men om man ikke finner det velg bare ut det som frister mest. Føles litt høst denne terta, men jeg slår et slag for den året rundt, så god er den. Og frykt ikke, tertedeigen er veldig enkel og egentlig ganske foolproof. Den gir en mestringsfølelse, for jeg har alltid vært litt nervøs for paideiger, mørdeiger, tertedeiger, men denne fikser alle!

Inspirert av Lise Finkenhagen.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

ca 500g rotgrønnsaker som rødbeter, sellerirot, pastinakk

1 rødløk

2 hvitløksfedd

1/2 ss chilliflakes

noen kvister fersk timian

ca 5 ss olivenolje

ca 2 ss crema de balsamico

salt og pepper

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skrell løk, beter, sellerirot etc og del de i båter. Skjær hvitløken i tynne skiver. Bland med olivenolje, salt og pepper, litt fersk timian og chilliflakes i en stor bolle.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe greit på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover grønnsakene. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene..

Stekes i 45 min, ha over litt crema de balsamico, fersk timian og server.

 

HVITLØKSSCAMPI

Disse er helt perfekte til tapasbordet, en lunsj eller til grillmiddagen. Sånn type mat man skal sitte og spise en stund og må ikke spises mens det er varmt. Så lukter huset hvitløk da, men det er helt ok det, for det er så godt.

Vask og rens scampiene og stek de rosa i olje og smør, i en middels varm panne. Finhakk hvitløken og ha den i panna og fres sammen scampien ett par minutter. Bruk gjerne fersk chilli, finhakkes og has i panna samtidig som hvitløken.

Server med litt salt og pepper , kutt vårløk og dryss over. Legg ved ett par båter sitron som kan klemmes over. Pass på at de gode saftene fra stekepanna blir med.



300-400 g scampi

2 hvitløksfedd

1/2 sitron

1 ss smør

1 ss olje

salt og pepper

chilliflakes

1-2 vårløk

 

BLOMKÅLWINGS

Det er så mye god mat! Og dette er noe av det beste, og jeg gleder meg til sommeren når dette skal spises ute, i sola, med friske salater og solbrente kinn. Tiden vi er inne i nå er rar, vi søker sol, venner og uteliv i takt med våren, mens Covid-19 setter en stopper for det og vi må gjøre vår del av dugnaden. Men vi kan glede oss og kose oss til vi endelig igjen kan leve som normalt.

Mange lager sin egen BBQ saus, det har ikke jeg forsøkt meg på enda, men noe jeg absolutt har på listen min. Det finnes mange gode sauser og her bruker du din favoritt. Oppskriften er inspirert av en oppskrift fra Mia Frogners bok Grønn Bonanza. Hun er så flink og veldig inspirerende!

Putene på bilde under får man kjøpt hos Keiserene og jeg ønsker jeg meg flere av disse, så fine!

1 blomkål

1,5 dl mel

1,5 dl h-melk

0,5 dl vann

1 ts hvitløkpulver

1 ts spisskummen

2 ts paprika

1 ts chilliflakes

1 ts maldonsalt

1 ts kyllingkrydder mix

1 ss smør

3 dl bbq saus

saus til servering

2-3 ss sesamfrø

Del blomkålen i biter, helst med fingrene så få man fine buketter med gode kriker og kroker man får saus og godsaker inni. Bland krydderet i melet, tilsett melk og vann og bland godt. Gjør klart et stekebrett med bakepapir og sett ovnen på 200 grader. Dypp hver blomkålbukett i røra og la det dryppe godt av, før hver bit legges utover stekebrettet. Stekes i 20 minutter.

Smelt smør på lav varme og ha i BBQ sausen, bland godt. Dypp de stekte blomkålbitene i sausen, og legg de tilbake på stekebrettet, bytt gjerne papir og stek i 20 min til. De er litt tandre etter å ha vært i ovnen, vær derfor litt forsiktig når de dyppes i BBQ sausen så de ikke ramler fra hverandre.

Server med BBQ saus, gjerne en annen enn den som er brukt som glasering, dryss over sesamfrø.



 

PESTO MED BASILIKUM

Dette er noe som slukes hjemme hos oss, både på pasta, med brødpinner eller focaccia. Og det er så kjapt å lage og står seg noen dager i kjøleskapet. Kjempegodt å bre på brødskiva med et speilegg og parmesan på!

Egentlig blir de aller best om man bruker en morter, da blir det hele litt mer kremet og smooth, men må innrømme at det som oftest blir laget i foodprosessoren… Et kjapt Google søk viser at navnet kommer fra pestare, som betyr å mose eller knuse, så sett fra et tradisjonelt ståsted, er det 10 poeng for å bruke morter!

1 basilikumplante

1 god håndfull pinjekjerner

1 dl olivenolje

ca 120 g parmesan

1-2 ss sitronjuice

1 hvitløksfedd

salt og pepper

Pinjekjernene blir best når man rister de i en varm tørr panne, pass på at de ikke brenner seg for det går fort! Avkjøl de mens resten av ingrediensene finnes frem. Spar noen pinjekjerner til pynt.

Ha pinjekjerner, revet parmesan, basilikum, hvitløk, sitronjuice og olivenolje i en morter eller foodprosessor. Knus til grov pesto og tilsett mer olje ved behov, smak til med salt og pepper.



 

VÅRLØK OG FETAOSTDIPP

Jeg har en tendens til å være litt foran når det kommer til sesong, vil alltid videre, og nå er jeg ferdig med vinter, for jeg drømmer om grillmat og piknik og friske sommerretter. Så da ble det en dipp som passer perfekt til å avkjøle seg i sommervarmen i dag. Selv om gradestokken viser minusgrader og det er massevis av snø ute… Denne dippen er så fresh og syrlig at du kjenner du trenger sola stekende på deg mens den spises, men vi får se forbi at det bare er februar da, og kose oss litt allikevel. Her kan man tilsette mer krydder om man ønsker det, liker du litt spice er det bare å ha i mer kjenne, men smak deg frem og husk at fetaost er veldig salt, så ikke tilsett mer, hvertfall smak deg frem, for det finnes forskjellige typer feta og noen er nok saltere enn andre. Jeg brukte en gresk type og den var absolutt salt nok!

Freshest med en gang, men kan godt stå litt i kjøleskapet, bare visp den lett sammen med en gaffel så den blir god og luftig igjen.

200 g fetaost

125 g kremost

1 sitron

6 vårløk

1 dl olivenolje

1/2 dl vann

1/2 ts kajennepepper

1 ts chiliflakes

pepper er smak

Ta frem foodprocessoren og ha i fetaost, kremost, saften av en sitron (har du er stor og saftig sitron, smak deg frem så det ikke blir for syrlig, start med en halv), olivenolje, vann og krydder. Kjør det sammen og tilsett mer vann og olje om man vil ha det tynnere. Smak til med pepper. Grovhakk vårløk og ha de i maskina og blend i noen sekunder til, avhengig av hvor store biter man ønsker av vårløk i dippen.

Server med ett ekstra vårløk på toppen og sett frem litt blomkål, gulrot og agurk eller litt deilig fougasse, som du får oppskrift på her.



 

PANNEKAKER

Det er blitt en trend med matdager, og det skal være en dag for alt… I dag, tirsdag 25.februar 2020, er det visstnok pannekakedagen, og ifølge litt research skal det være ifbm fasten. I gamle dager skulle man kvitte seg med ferske matvarer før fasten starter, som egg og melk, da blir det pannekaker!

Jeg er baconpannekaketypen, masse godt bacon og litt sukker. Det finnes så mange varianter men akkurat her er jeg veldig tradisjonell. Det handler vel om å ha vært i småbarnsverden i noen år, og at det finnes så mye annen mat å smake på, at å eksperimentere med pannekaker er ikke noe jeg har prøvd meg på, enda…

4 egg

3 dl hvetemel

1/2 ts salt

3 ss sukker

5 dl melk

Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bland egg og melk og tilsett halvparten av melkeblandingen til melblandingen og rør godt sammen til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten og la røra svelle i ca 20-30 min.

Smelt smør i en varm stekepanne og hell oppi røre. Flipp og stek på begge sider.

Server med stekt bacon, sukker, blåbærsyltetøy etter smak.



 

POLENTA MED OVNSBAKTE TOMATER

Dette er en sånn rett som jeg elsker å spise alene, midt på dagen mens huset er tomt og jeg sitter ved spisebordet, med macen på bordet og føttene på en stol. Og så klart ser jeg på YouTube. Enten Bon Apetitt eller Tasty, How to Bake it eller Try Guys, det er mine go to kanaler.

Det er litt comfort food, det er mettende og veldig rich, her er det smør og fløte og parmesan. Mens tomatene er så juicy, de eksploderer i munnen og er så gode, friske og smakfulle! Det er gøy å bruke tomater med forskjellige farger, retten blir mer spennende å se på og vi har godt av å bruke litt forskjellige farger i maten på denne tiden av året. Selv om dagene blir lysere og lysere, mangler vi masse vitaminer og er generelt ganske slappe enda, jeg gleder meg til april! Da føler jeg at både meg selv og verden rundt meg våkner til liv igjen. Etter en januar som har blitt stemplet som tidenes lengste, er vi plutselig på siste del av februar, med både morsdag og Valentins bak oss. Nå som vinterferien går mot slutten skal det bli litt godt med livet i rutine igjen, og en stødig kurs frem mot påske og vår.

Tidligere i februar hadde jeg en ny shoot for Keiserens Nye, og bilde under viser en av lampene vi tok bilde av. Jeg kjenner på at den hadde passet så godt inn hos oss, så den står høyt på ønskelista! En bra shoot hjemme hos en veldig fin person i et veldig fint hjem. Gjennomgående lys og en stil jeg fant veldig inspirerende!

200 g små tomater

120 g polenta

480 g vann

120 g matfløte

60 g parmesan

2 ss olivenolje

1-2 ss smør

salt og pepper

Forvarm ovnen til 200 grader. Legg tomatene på et stekebrett med bakepapir, ha over litt olje og salt og pepper og stek i ca 15 min.

Mens tomatene står i ovnen lages polentaen. Start med å rive parmesan så den er klar, rives på den fineste siden av rivjernet. Kok opp vann og fløte, dryss i polenta og visp godt. Slå av varmen og rør til det ikke er klumper. Ha i smør, olje, parmesan og smak til med salt og pepper.

Bre polenta utover fatet for servering, ha over tomatene og oljen fra stekingen. Riv over parmesan og kvern over litt pepper