BAKT SELLERIROT

Høsten er her og butikkene har så mye fine norske råvarer. Umulig å ikke la seg inspirere og friste, og jeg fikk kjøp en helt fantastisk bundt med sellerirot med stilker og bladverk fortsatt på. Tenker vi kan bli flinkere til å bruke sellerirot, den er jo så god!

Regn ca en halv sellerirot pr person, veldig god til svin og hvit fisk. Spises den alene, rist gjerne litt hasselnøtter og hakk de, for en kontrast i tekstur.

1 sellerirot

ca 2 dl grovt salt

ca 2 ss vann

smør

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader, og vask/skrubb sellerirota rein om den har noe jord og skitt på seg.

Gnu sammen salt og vann til en fast masse og pakk det godt rundt sellerirota, lag mer ved behov, hele skal dekkes. Pakkes inn i folie og stekes i 1,5-2 t, bruk en kakenål eller spiss kniv og sjekk om den er mør.

Fjern saltet og server, deles gjerne i båter, server med en klatt smør, nykvernet pepper og litt fersk timian.

 

FENNIKEL OG ERTESUPPE

For ett par år siden hadde mannen min et prosjekt som ble døpt Soup Sunday, som var akkurat det, suppe på søndager. Veldig deilig, det var en fin høst og han koste seg på kjøkkenet og lagde den ene gode suppa etter den andre. Men så ble det stopp etter en periode. I går hadde vi endelig en Soup Sunday igjen, og han lagde fennikel og ertesuppe. Vi spiste den avkjølt, men kan absolutt anbefale å servere den varm også. Som kald er den nydelig som en start på et måltid, den får igang smaksløkene og metter ikke mer enn at man har lyst på annen mat etterpå. Som varm metter den litt mer.

1 agurk

1 sjalottløk

300 g erter

2 dl hvitvin

1/4 l hønsebuljong

5 ss creme fraiche

2 ss olivenolje

1/2 fennikel

rugsprøchips

Hakk løken og stek den blank i litt olje i en god gryte. Tilsett vin og kok inn til det er igjen ca 1/2 dl av væska. Skjær agurken i biter, ha den i gryta sammen med erter, buljong, salt og pepper. Småkok i 10 min.

Kjør suppa i kjøkkenmaskin eller med blender, og sil en eller to ganger, avhengig av hvor fin sil du har. Sett den i kjøleskap i minst 2 timer, men kan også serveres varm. Da has den tilbake i gryta for å holde på varmen til det er klart for servering.

Før servering, skjær fennikelen tynt på en mandolin, tilsett creme fraiche og finsnitta fennikel i suppa og bland det godt sammen. Spar litt fennikel til pynt, serveres med brød eller rugchips, litt olje og et kvern med pepperkverna.

 

FLATBRØD MED AVOKADO OG HUMMUS

En perfekt rett til en rolig kveld eller en lunsj som kan nytes i ro og fred. En deig som kommer sammen med minimalt av effort. Høres for godt ut til være sant? Neida, her er oppskriften. Man kan variere på hva man vil ha på, vi liker hummus og avokado. Hummus kan man lage selv, men det finnes også endel gode ferdige alternativer. Oppskriften gir 8 flatbrød, de kan absolutt fryses og tiner raskt, varm de i ovnen så er de good to go.

Det skal la seg gjøre å steke disse på grillen, jeg ville da lagd et prøvebrød, et lite flatbrød for å sjekke temperatur og steketid.

Nå er Bordfolk inne i en veldig spennende periode. Vi har en pop-up butikk i verkstedlokalene til Strå på Nedre Bakklandet 58 i Trondheim. Her skal vi være i tre uker, men alt av bøker, prints, skåler og fat. En fysisk butikk! Det er en del av fremtiden, håper jeg, så det er veldig spennende at vi får prøvd oss nå, i lokaler og en gate jeg kjenner. Det blir kanskje ikke like mye tid til oppskriftstesting og matlaging, men det kommer vi tilbake med!

140 g vann

1 1/2 ts sukker

2 ts tørrgjær

2 ts salt

300 g hvetemel

130 g gresk yoghurt

2 ss olivenolje

2-3 avokado

1-2 bokser hummus

chiliflakes

Bland sukker, salt, mel og gjær i en bakebolle, tilsett romtemperert yoghurt, olje og lunket vann. Om yoghurten er kald, varm opp forsiktig i en kasserolle med vannet, men følg med på tempen, den skal ligge rundt 37-41 grader. Bland lett sammen, det skal ikke eltes, bare komme i hop. Ikke tenk på tørre biter, det ordner seg i hevetiden. Dekk med plast eller et fuktig klede og la det heve i ca 1 time på en lun plass.

Del i 8 biter og kjevle til runde flatbrød som får plass i en stekepanne. De skal være veldig tynne, og det lønner seg å kjevle ut alle og legge de i et fuktig klede, for det går fort når man skal steke, så greit å ha det klart. Pass på å strø mel mellom hvert flatbrød.

Bruk gjerne en god jernpanne om du har, varm opp litt olivenolje og stek hvert flatbrød på sterk varme, i 1 - 1 1/2 min pr side, tilsett mer olivenolje etter behov.

Smør på hummus, mos ca en halv avokado på hvert flatbrød og dryss over salt, pepper og chiliflakes, kanskje noen dråper sitronjuice om du har.

 

HVIT PIZZA MED BLÅMUGGOST OG PÆRE

Vi har en tendens til å lage masse pizza om sommeren, frem med pizzaovnen og alle kan lage det de vil ha. Tiden står ikke stille for kids og ungdom slik den står stille for oss voksne, vi blir på samme sted uansett over flere år, mens kidsa vokser til og vil ut å utforske og gjøre andre ting. Vi har vært så heldige å fått besøk av familie som har bodd langt unna, hver sommer, men nå som årene har gått har de andre ting å gjøre om sommeren, så vi sees ikke like ofte. Vi har så mange gode minner med de, med pizzaparty, Mario Kart, pølse med brød og latter over gamle bilder og videoer, utflukter de egentlig ikke ville være med på og krangling i baksetet. Alle minnene er gode minner. Virkelig. Det er vel derfor pizza er blitt en sommergreie for meg. Å lage en stor batch med pizzadeig, porsjonere den og la de ligge til heving inni stekovnen med lyset på, gjør at de klare til alle. Topping får man stå for selv, men dette er min go to topping, med mindre vi lager spaghettipizza, men mer om det i et senere innlegg.

Denne deigen er nok til 3-4 personer. Ikke lag en pizza av hele deigen, det er den for stor til, så halver om nødvendig. Se bilder nederst over hvor stor den hever seg på ca 45 min.

450 g 00 mel

2 ts gjær

1 ts salt

3,5 dl vann

1-2 ss olje

1 box creme fraiche

1 rødløk

1 fedd hvitløk

3-4-ss sitronjuice

150 g blåmuggost

1-2 pærer

håndfull valnøtter

litt honning

noen kvister fersk timian

Start med pizzadeigen, da den skal heve i ca 45 min. Har du ikke typo 00 mel går det helt fint å bruke vanlig hvetemel.

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett olje og vann og elt med deigkrok i ca 8-10 min. Tilpass med mer mel eller vann. Dekk med plast eller et fuktig klede og la den heve på et lunt sted. Man kan porsjonere ut og la de heve på et bakebrett med et godt melet bakeark, da slipper man å banke ut luft av deigen når den skal deles etter heving.

For toppingen, finkutt rødløken, enten i halve sirkler eller i små terninger, alt etter hva man liker. Tilsett finhakket hvitløk, sitronjuice og litt salt og pepper. Bland og sett til side.

Unngå å kjevle ut hver pizza, jobb på en godt melet benkeplate og press med fingrene fra midten og utover til en sirkel, da blir det mer luftig skorpe. Ha på den hvite sausen, og fordel utover biter av blåmuggost og pæreskiver. Steketiden er litt forskjellig, i pizzaovn går det raskere etter hvert som den blir varmere. I ovn, forvarm ovnen til 230 grader med en bakeplate opp ned midt i ovnen. Legg pizzaene på en godt melet fjøl og slide den inn på bakeplaten i ovnen, det er så nærme en pizzasten eller pizzaovn man kommer i vanlig stekeovn. Funker helt fint.

Når den er ferdigstekt, dryss over valnøtter, ringle over litt honning og avslutt med litt frisk og fin timian.

 

KINFOLKSALATEN

Første gang jeg leste et Kinfolk magasin var det noe som klikket. Et univers som jeg har hentet mye inspirasjon fra og hatt mye glede av. Magasinet utviklet seg i en retning jeg ikke helt fulgte, men så kom Kinfolk Table, en bok som kunne vært laget av meg, av oss. Et univers hvor jeg fant roen og dermed forsto jeg at dette er noe jeg vil bruke min tid på. Foto, mat, det å være sammen.

En oppskrift fra boken er noe vi kaller Kinfolksalaten, og den er like god uansett årstid. Noe vi ofte lager og alltid koser oss med. Man kan tilsette mer potet eller hva med litt kylling om man vil ha en litt mer mettende rett. Bruk de nøttene man liker best, ikke glem at de fleste oppskrifter kun er en guide.

2 store søtpoteter

3 ss olivenolje

3 ss maple syrup

1 ts kanel

1 liten gul løk

1 1/2 ss olivenolje

1/2 sitron

1 hvitløksfedd

1 ss honning

god neve salatblad

1 grønt eple

håndfull valnøtter

håndfull gresskarfrø

200 g chevre

salt og pepper

Forvarm ovnen til 190 grader.

Kutt søtpoteten i skiver og ha skivene i en bolle sammen olivenolje, maple syrup, kanel, salt og pepper. Kle et stekebrett med et bakeark og fordel potetskivene utover. Stek de i ovnen i ca 40 min. Halvveis i steketiden skal de snus. La de avkjøle seg mens resten av salaten lages.

Varm opp ca 1 ss olivenolje i en stekepanne, kutt løken i skiver og stekes i panna sammen maple syrup. La det putre i vei på medium varme i ca 5-7 min, til løken blir litt karamellisert.

Til dressingen, visp sammen 1 1/2 ss olivenolje , juice fra 1/2 sitron, knust hvitløk og 1 ss honning. Smak til med salt og pepper og tilsett ekstra honning ved behov. Bland salatbladene, skivet eple, potetene og løken, nøttene og biter av osten i en bolle. Hell over dressingen og ved sammen.

 

KOREANSKE BBQ-KJØTTBOLLER

Det er juni 2020 og vi er inne i sommeren endelig. Etter en mai med masse snø og en koronapreget 17.mai er det deilig å ha på en måte kommet over kneika. Sommeren er her, og ting føles lettere. Tid for å spise på balkonger og terrasser og grille i fjæra og la dagene skli over i natt uten at man nesten merker det, for lyset er så fint og dagene så lange. Bordfolk har tatt steget med å leie lokaler, ut fra det ekstrasoverommet hjemme og inn i faktiske lokaler. Showroom/kontor/studio, en egen boble hvor jeg kan jobbe med det som er Bordfolk. Uforstyrret og inspirert.

Men tilbake til kjøttbollene! Dette er smakfullt, rimelig, enkelt og morsomt å lage. Man kan grise litt og det er helt greit. Sausen kan man lage selv eller man kan kjøpe ferdig, droppe den fullstendig eller bare erstatte den med en god og enkel soyasaus. Brukes ferdig teriyaki saus, vær litt obs på at den er ofte veldig salt. Oppskriften kommer fra NY Times

500 g kjøttdeig av svin eller storfe

1 sjalottløk

2 vårløk

2 fedd hvitløk

12 stk Ritz kjeks

1/2 chili

2 ss soyasaus

salt og pepper

1 ss gochujang (valgfritt)

ris etter ønske

1 dl soyasaus

5 ss brunsukker

3 fedd hvitløk

2 cm ingefær

4 ss worchestersaus

2 ss eplecidereddik

2 dl vann

2 ts maizenna

Start med sausen om man ønsker å lage denne selv, den skal kokes opp og helst avkjøles noe, holder seg en ukes tid i kjøleskapet. Riv ingefær, finhakk hvitløk og visp sammen alle ingrediensene i en kjele. Visp konstant og la det koke ett par minutter til det tykner litt. Tilsett litt mer vann om den blir litt for tykk. Settes tilside i en mugge eller skål for avkjøling mens resten lages.

Sett ovnen på 220 grader og gjør klart et stekebrett med bakeark.

Kutt sjalottløk, chili, vårløk og hvitløk, knus ritzkjeksene i en liten brødpose og bland sammen løk, chili, kjøttdeig, soyasaus, gochujang om du har, og salt og pepper. Gochujang er er tradisjonell koreansk saus, med en smaksblanding av søtt, salt, spicy og umami. Du finner det i asiatiske matbutikker, kan erstattes med 1 ss sriracha. Bruk gjerne hendene til å blande. Lag ca 12-15 kjøttboller, hver på størrelse med en liten golfball. Stekes i ovnen i 12-15 min.

Serveres med ris og lit ekstra oppskjært vårløk eller koriander, samt teriyaki saus eller soyasaus. Litt sriracha er heller ikke feil!

 

GRANOLA

Det er litt luksus å ha en beholder med hjemmelaget granola stående. Å lage seg en god frokost med god yoghurt, granola og litt honning på er en undervurdert sak. Det er enkelt og man trenger absolutt ikke å følge oppskriften her, man skal ta litt av det man har og liker og bruke dette som en guide til hva man kan ha i. Tilslutt finner man sin egen blend og det føles veldig fint.

Sett ovnen på 160 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Smelt smøret, bland det med olje, sukker, honning og salt, havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner og grovhakkede nøtter, rosiner og tranebær. Fordel det godt utover bakearket. Stekes tilsammen i ca 30-35min, halvveis inn i steketiden, etter ca 15 min, kan stekeplata med fordel snus 180 grader så alt blir jevnt stekt.

Avkjøl uten å røre granolaen i 30 min. Bryt så opp i biter etter ønsket størrelse, avkjøl helt og oppbevares i lufttett boks. Holder seg i 3-4 uker.

Fantastisk med yoghurt, i smoothiebowls eller med friske bær og litt pisket krem.



150 g mandler

150 g hasselnøtter

150 g valnøtter

120 g tranebær

75 g rosiner

250 g havregryn

100 g solsikkekjerner

100 g gresskarkjerner

1 ss smør

3 ss brunsukker

120 g honning

1 ts maldonsalt

150 g solsikke eller rapsolje

 

GRYN MED STEKT SOPP OG LØK

Dette er kanskje en rett som passer best om høsten med et stort glass rødvin og litt fransk musikk på stereoen, men det er kjølige ettermiddager og kvelder på våren/sommeren, så det er veldig godt med et glass hvitvin også! Dette med gryn er nytt for meg, og av alle plasser, i en asiatisk matbutikk, kom jeg over ristede bokhvetegryn, fra Polen! Man kan bruke farrogryn eller byggryn om man finner det.

Å servere dette sammen med en crisp kålsalat med en syrlig og fresh vinaigrette pluss litt creme fraiche, gjør denne retten til en spennende sak å servere og spise. Det er smaker vi ikke kombinerer så ofte og gir en deilig metthetsfølelse, nesten så man kan ta en avis og legge den over hodet mens man gynger og dupper middagshvil i en hengekøye. Idyll.

300 g sopp

1 sjalottløk

1 gul løk

1 purreløk

200 g bokhvete

1 liter vann

2 kylling buljong terninger

1 sitron

1/2 boks creme fraiche

håndfull gressløk

håndfull dill

olivenolje

smør til steking

salt og pepper

1/2 hodekål

3 ss eplecider eddik

2 ts Dijon sennep

1 dl olivenolje

salt og pepper

Start med å finkutte løk og sjalottløk, og purreløk i skiver, eller ringer. Soppen kuttes og gryna måles opp. Det kan se ut som det er veldig mye men alt dette vil minske dramatisk i volum. For å få sopp og løk crispest mulig, stekes alt i to omganger. Finn frem en god og stor gryte. Ha i ca 3 ss olivenolje og litt smør og la det varmes før halvparten av løk og sopp has i, la det steke på litt over middels varme til det blir brunet og godt stekt, det tar ca 12-15 minutter. Tilsett salt og pepper. Overfør blandingen til en bolle/skål, tilsett nye 3 ss olje og litt smør i gryta og stek resten av soppen og løken, pluss salt og pepper. Det går raskere på andre runde så følg med, og rør rundt så alt brunes fint. Ta blandingen ut av gryta og ha det i skåla fra runde én med steking. Ha gryna i gryta og stek i ett par minutter før vann og buljongterninger tilsettes. Kok opp og skru ned varmen, så det står og småbobler i 15-20 minutter. Rør om av og til.

Mens gryna småkoker, lag kålsalaten.

Fjern de ytterste bladene på kålen og skjær tynne skiver, legg over i en skål og krydre med salt og pepper. I en bolle av litt størrelse, visp sammen sennep og eplesider eddik. Visp videre mens oljen tilsettes i en tynn og jevn stråle. Smak til med salt og pepper og ha det over kålen.

Når grynene har kokt i 15-20 min, smak til om de trenger å kokes lengre, det skal være noe væske igjen i gryta men ikke mye, og gryna skal være myke. Ta gryta av varmen, finhakk og tilsett gressløk.

Serveres med gryn i bunn, sopp og løkblanding på toppen, litt creme fraiche og olje, samt masse god fersk dill og kålsalat på siden.



 

BIALYS

Kremost, røyka laks og gressløk på en bialy. Der har du frokost, lunsj og kveldsmat.

Dette er en enkel og grei oppskrift som gir 6 stk bialys, og de kan fint fryses, da kan man med fordel doble oppskriften så har man litt flere på lur. Server med godt smør, røyka laks eller en god tunfisksalat, mye passer til den gode hvetebaksten og søte løkblandingen! Dette er ikke noe vi er så vante med i Norge, men vi tåler å prøve noe annet enn kneip!

400 g mel

1 1/2 ts gjær

3 ts salt

250 ml vann

1 ss olivenolje

150 g løk

2 ts valmuefrø

1 ts salt

1 1/2 ss olivenolje

1 ss smør

Bland mel, gjær og salt, olivenolje og lunket vann. Kjør deigen i en kjøkkenmaskin i ca 20 min til deigen er smooth og elastisk. Den skal slippe kanten på bollen, uten å være klissete.

Finn frem en stekeplate og legg på et bakeark. Har du polenta dryss over litt på bakearket, alternativt bruk hvetemel. Del deigen i 6 deler, form de til boller og trykk de flate. Ta så tak i fire “hjørner” av rundingen og brett deigen inn mot midten, nesten som når man bretter en spå. Se første bildet under for hvordan det blir etter den er brettet og snudd. Den vil bli noe firkantet etter brettingen, rett opp dette ved å forme hver bialy til en runding før de legges på bakearket og dekkes med plast for heving i en times tid.

Mens deigen hever, skal fyllet lages. Finhakk løken og stek den med valmuefrø og salt i olje og smør, til løken er blank og lett gylden. Sett blandingen til side og la den avkjøles.

Når hevetiden er over, sett ovnen på 220 grader. Press bialyen ned med håndflaten og lag en fordypning i midten. Bruk gjerne feks et krydderglass til å presse ned. Pensle hele bialyen med olivenolje og fordel løkblandingen i hver fordypning. Stekes i 12-15 min. De skal være lett gyldne, og avkjøles på rist.