PASTA MED KREMET BLOMKÅL

Pasta er jo godt, alltid. Men ofte blir det bare pasta og noe saus, men her er redningen for dårlig karbosamvittighet! Det er masse grønnsaker i denne retten, faktisk en hel blomkål! Og det teller vel for noe synes jeg. Oppskriften er basert på Alison Romans oppskrift fra NY Times. Igjen er det tweeket litt i forhold til både oppskrift og hvordan jeg liker det, for det er alltid et spørsmål om smak, hva man liker, hva man vil ha litt mer av, hva man klarer seg uten osv. Type pasta man bruer her er valgfritt, men jeg anbefaler rør av en type, slik at sausen og blomkålbitene kan gjemme seg inni og være en god liten overraskelse i noen biter. I denne oppskriften, og på bilde, er det brukt Lumaconi, en av mine favoritter! Tenker at denne oppskriften passer ikke helt til spaghetti eller tagliatelle, men ta det du har i skuffer og skap, det er det viktigste, å bruke og spise det man har! Brødstrøsselet på toppen er helt valgfritt, kan også erstattes med sprøtt bacon eller rista pinjekjerner eller valnøtter. Det er godt med en liten crunch ved siden av den myke pasta og blomkålen.

Det fine med denne retten er at alt lages egentlig i en panne, foruten egen kjele som pastaen kokes i. Men den kan serveres i gryta eller i panna, rett på bordet i familystyle servering. Akkurat slik jeg liker det. Her er det masse god mat og lite oppvask.

Start med å riv parmesan, eller pecorino om man heller vil ha det, og skjær blomkål og sjalottløk i skiver. Har du et brød som har ligget litt og blitt litt tørt, kjør det i foodprosessoren så du har fine brødsmuler. Det som blir til overs kan fryses.

Varm ca 3 ss olivenolje i en romslig stekepanne og ha i brødsmulene. Tilsett litt salt og pepper og la smulene bli litt gyldne, det tar noen få minutter. Tilsett litt over halvparten av osten, rør sammen og la osten smelte litt inn i smulene, ha det over i en skål og sett til siden. Sett i gang pastavannet, store pastaformer tar gjerne 10-15 min før de er ferdig kokte.

Varm opp mer olivenolje, igjen ca 3 ss og ca 1 ss smør i panna og tilsett blomkålen og sjalottløken, det ser mye ut men det kommer til å minske veldig! Krydre med salt og pepper og stek i ca 12-15 min. Pastaen skal koke samtidig slik at den blir ferdig til ca samme tid. Når blomkålen er mør og god , tilsett fløte og zest av litt sitronskall, la det koke opp så fløten reduseres litt, tilsett den kokte pastaen og ca 1 ts chilli flakes. Ta gjerne med blitt av pastavannet, ca en øse. Det gjør sausen ekstra kremete og god.

Serveres med brødsmulene på toppen, hakket gressløk og en sitronbåt til hver.



1 blomkål

2 sjalottløk

250 g pasta

80 g brødsmuler/panko

40 g parmesan

3 dl matfløte

1 sitron

olivenolje

gressløk

chilli flakes

salt og pepper

 

SCONES MED BANAN OG SJOKOLADE

Vi har vel alle alltid en banan liggende som ikke ser så fresh ut, men ikke alltid 3-4 bananer klare samtidig så vi kan lage en banankake/bananbrød? Men her er løsning for den ene stakkars bananen som ingen vil spise. Den kan bli til de deiligste scones! Så gode at de egentlig ikke trenger noe syltetøy eller pålegg, men har du godt smør og litt maple syrup, pisk det sammen så har du et dekadent tilbehør til herlige scones!

Oppskriften er fra Samatha Seneviratne, publisert på www.food52.com (med noen endringer) , og føyer seg inn i kanskje den tredje eller fjerde oppskriften på scones her på Bordfolk. Vi er veldig opptatte av å lage og spise mat her og nå, og å kose oss ekstra i helgene, og her er frokost/lunsjretten for både kalde vinterfrokoster og verandafrokoster, de er nydelige uansett årstid. Et råd fra forfatteren er å fryse ned noen av sconesene før de stekes. Det er nok til 6-8 personer, men om man er en mindre gruppe kan de fryses ustekt, for så å tas opp kvelden før man vil ha de, la de tine i kjøleskapet over natten og stekes på normalt vis dagen etter. Kan være steketiden skal forlenges med ett minutt eller så, det finner man ut ved å stikke en kakenål eller et grillspyd i midten for å se om det kommer ut noe deig på nåla, er den ren er bakverket good to go. Scones er best samme dag så dette er et godt råd for alle scones egentlig.

1 banan

75 g fløte

1 egg

1 ts vaniljepaste/ 2 ts vaniljesukker

300 g hvetemel

85 g brunsukker

2 1/2 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

120 g usaltet smør

200 g mørk sjokolade

ca 60 g nøtter (etter egen preferanse)

Forvarm ovnen til 220 grader, klargjør et stekebrett med et bakepapir.

I en skål moses bananen med en gaffel, tilsett fløte (spar ca 1-2 ss til pensling), egg og vaniljepaste eller vaniljesukker om du ikke har paste. Visp lett sammen og sett skåla i kjøleskapet. I en bakebolle blandes det tørre, mel, brunsukker, bakepulver og salt. Del smøret i terninger, har du romtemperert smør, legg det i fryseren en halvtimes tid før deling. Smuldre smørterningene sammen melblandingen til du får en sandlignende blanding, de største smørbitene skal ikke være større enn en ert, men det trenger absolutt ikke være helt finkornet, litt chunks er helt ok! Bruk lette bevegelser og ikke overjobb blandingen. Settes i kjøleskapet mens sjokolade og nøtter hakkes. Vi har brukt valnøtter, de kan erstattes med mandler, hasselnøtter, pekan etc.

Så skal alt kombineres, først tilsettes sjokolade og nøtter i melblandingen, så bananblandingen. Bruk en gaffel og bland lett sammen. Ikke jobb for mye her heller, det skal bare komme sammen slik at det ikke er noen melrester i bunnen av bollen eller langs sidene. Dryss mel på bakepapiret og hvelv ut deigen. Trykk den litt lett ned og sammen til du har en form som ligner en runding og bruk en kniv eller deigskrape til å dele den som en pizza. Flytt bitene litt rundt på brettet så det kommer varme til på alle sider, pensle med fløte og stek i 16-18 min.

Avkjøles på rist og nytes med en god kopp te eller melk.

 

TERTE MED ROTGRØNNSAKER

Siste dag i påskeferien, og det har vært en helt annerledes påske enn noen gang. Vi er midt inne i Covid-19, verden er ikke som før men vi i Norge er de heldige. Det å ha vært hjemme i påsken gjør at man ikke har kjent så mye på påskeferie, påskestemning eller de velkjente påsketradisjonene. Fenomenet bypåske kan man heller ikke lene seg på for ingen restauranter er åpne, ingen kino og man skal ikke samles. Vi har allikevel hatt det veldig fint sammen, kjent på det å være sammen, og det å være så heldige som vi faktisk er. Puslespill og quiz, vin og påskekrim. Snøen har lavet ned selv om vi er i midten av april, og utemøblene er dekket. Ingen påskesol, men det går fint.

Vi har hatt tid til å lese Donalds, se filmer og laget god mat. Denne terta med rotgrønnsaker er en av mine favoritt småretter, og man kan godt spise det til middag med en liten salat ved siden av.

I butikken får man kjøpt ferdige pakker med rotgrønnsaker, men om man ikke finner det velg bare ut det som frister mest. Føles litt høst denne terta, men jeg slår et slag for den året rundt, så god er den. Og frykt ikke, tertedeigen er veldig enkel og egentlig ganske foolproof. Den gir en mestringsfølelse, for jeg har alltid vært litt nervøs for paideiger, mørdeiger, tertedeiger, men denne fikser alle!

Inspirert av Lise Finkenhagen.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

ca 500g rotgrønnsaker som rødbeter, sellerirot, pastinakk

1 rødløk

2 hvitløksfedd

1/2 ss chilliflakes

noen kvister fersk timian

ca 5 ss olivenolje

ca 2 ss crema de balsamico

salt og pepper

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skrell løk, beter, sellerirot etc og del de i båter. Skjær hvitløken i tynne skiver. Bland med olivenolje, salt og pepper, litt fersk timian og chilliflakes i en stor bolle.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe greit på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover grønnsakene. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene..

Stekes i 45 min, ha over litt crema de balsamico, fersk timian og server.

 

HVITLØKSSCAMPI

Disse er helt perfekte til tapasbordet, en lunsj eller til grillmiddagen. Sånn type mat man skal sitte og spise en stund og må ikke spises mens det er varmt. Så lukter huset hvitløk da, men det er helt ok det, for det er så godt.

Vask og rens scampiene og stek de rosa i olje og smør, i en middels varm panne. Finhakk hvitløken og ha den i panna og fres sammen scampien ett par minutter. Bruk gjerne fersk chilli, finhakkes og has i panna samtidig som hvitløken.

Server med litt salt og pepper , kutt vårløk og dryss over. Legg ved ett par båter sitron som kan klemmes over. Pass på at de gode saftene fra stekepanna blir med.



300-400 g scampi

2 hvitløksfedd

1/2 sitron

1 ss smør

1 ss olje

salt og pepper

chilliflakes

1-2 vårløk

 

BLOMKÅLWINGS

Det er så mye god mat! Og dette er noe av det beste, og jeg gleder meg til sommeren når dette skal spises ute, i sola, med friske salater og solbrente kinn. Tiden vi er inne i nå er rar, vi søker sol, venner og uteliv i takt med våren, mens Covid-19 setter en stopper for det og vi må gjøre vår del av dugnaden. Men vi kan glede oss og kose oss til vi endelig igjen kan leve som normalt.

Mange lager sin egen BBQ saus, det har ikke jeg forsøkt meg på enda, men noe jeg absolutt har på listen min. Det finnes mange gode sauser og her bruker du din favoritt. Oppskriften er inspirert av en oppskrift fra Mia Frogners bok Grønn Bonanza. Hun er så flink og veldig inspirerende!

Putene på bilde under får man kjøpt hos Keiserene og jeg ønsker jeg meg flere av disse, så fine!

1 blomkål

1,5 dl mel

1,5 dl h-melk

0,5 dl vann

1 ts hvitløkpulver

1 ts spisskummen

2 ts paprika

1 ts chilliflakes

1 ts maldonsalt

1 ts kyllingkrydder mix

1 ss smør

3 dl bbq saus

saus til servering

2-3 ss sesamfrø

Del blomkålen i biter, helst med fingrene så få man fine buketter med gode kriker og kroker man får saus og godsaker inni. Bland krydderet i melet, tilsett melk og vann og bland godt. Gjør klart et stekebrett med bakepapir og sett ovnen på 200 grader. Dypp hver blomkålbukett i røra og la det dryppe godt av, før hver bit legges utover stekebrettet. Stekes i 20 minutter.

Smelt smør på lav varme og ha i BBQ sausen, bland godt. Dypp de stekte blomkålbitene i sausen, og legg de tilbake på stekebrettet, bytt gjerne papir og stek i 20 min til. De er litt tandre etter å ha vært i ovnen, vær derfor litt forsiktig når de dyppes i BBQ sausen så de ikke ramler fra hverandre.

Server med BBQ saus, gjerne en annen enn den som er brukt som glasering, dryss over sesamfrø.



 

PESTO MED BASILIKUM

Dette er noe som slukes hjemme hos oss, både på pasta, med brødpinner eller focaccia. Og det er så kjapt å lage og står seg noen dager i kjøleskapet. Kjempegodt å bre på brødskiva med et speilegg og parmesan på!

Egentlig blir de aller best om man bruker en morter, da blir det hele litt mer kremet og smooth, men må innrømme at det som oftest blir laget i foodprosessoren… Et kjapt Google søk viser at navnet kommer fra pestare, som betyr å mose eller knuse, så sett fra et tradisjonelt ståsted, er det 10 poeng for å bruke morter!

1 basilikumplante

1 god håndfull pinjekjerner

1 dl olivenolje

ca 120 g parmesan

1-2 ss sitronjuice

1 hvitløksfedd

salt og pepper

Pinjekjernene blir best når man rister de i en varm tørr panne, pass på at de ikke brenner seg for det går fort! Avkjøl de mens resten av ingrediensene finnes frem. Spar noen pinjekjerner til pynt.

Ha pinjekjerner, revet parmesan, basilikum, hvitløk, sitronjuice og olivenolje i en morter eller foodprosessor. Knus til grov pesto og tilsett mer olje ved behov, smak til med salt og pepper.



 

VÅRLØK OG FETAOSTDIPP

Jeg har en tendens til å være litt foran når det kommer til sesong, vil alltid videre, og nå er jeg ferdig med vinter, for jeg drømmer om grillmat og piknik og friske sommerretter. Så da ble det en dipp som passer perfekt til å avkjøle seg i sommervarmen i dag. Selv om gradestokken viser minusgrader og det er massevis av snø ute… Denne dippen er så fresh og syrlig at du kjenner du trenger sola stekende på deg mens den spises, men vi får se forbi at det bare er februar da, og kose oss litt allikevel. Her kan man tilsette mer krydder om man ønsker det, liker du litt spice er det bare å ha i mer kjenne, men smak deg frem og husk at fetaost er veldig salt, så ikke tilsett mer, hvertfall smak deg frem, for det finnes forskjellige typer feta og noen er nok saltere enn andre. Jeg brukte en gresk type og den var absolutt salt nok!

Freshest med en gang, men kan godt stå litt i kjøleskapet, bare visp den lett sammen med en gaffel så den blir god og luftig igjen.

200 g fetaost

125 g kremost

1 sitron

6 vårløk

1 dl olivenolje

1/2 dl vann

1/2 ts kajennepepper

1 ts chiliflakes

pepper er smak

Ta frem foodprocessoren og ha i fetaost, kremost, saften av en sitron (har du er stor og saftig sitron, smak deg frem så det ikke blir for syrlig, start med en halv), olivenolje, vann og krydder. Kjør det sammen og tilsett mer vann og olje om man vil ha det tynnere. Smak til med pepper. Grovhakk vårløk og ha de i maskina og blend i noen sekunder til, avhengig av hvor store biter man ønsker av vårløk i dippen.

Server med ett ekstra vårløk på toppen og sett frem litt blomkål, gulrot og agurk eller litt deilig fougasse, som du får oppskrift på her.



 

PANNEKAKER

Det er blitt en trend med matdager, og det skal være en dag for alt… I dag, tirsdag 25.februar 2020, er det visstnok pannekakedagen, og ifølge litt research skal det være ifbm fasten. I gamle dager skulle man kvitte seg med ferske matvarer før fasten starter, som egg og melk, da blir det pannekaker!

Jeg er baconpannekaketypen, masse godt bacon og litt sukker. Det finnes så mange varianter men akkurat her er jeg veldig tradisjonell. Det handler vel om å ha vært i småbarnsverden i noen år, og at det finnes så mye annen mat å smake på, at å eksperimentere med pannekaker er ikke noe jeg har prøvd meg på, enda…

4 egg

3 dl hvetemel

1/2 ts salt

3 ss sukker

5 dl melk

Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bland egg og melk og tilsett halvparten av melkeblandingen til melblandingen og rør godt sammen til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten og la røra svelle i ca 20-30 min.

Smelt smør i en varm stekepanne og hell oppi røre. Flipp og stek på begge sider.

Server med stekt bacon, sukker, blåbærsyltetøy etter smak.



 

BAGUETTER

Ett av nyttårsforsettene mine var å lage alle oppskrifter i en kokebok, fra perm til perm… Det har jeg enda ikke kommet i gang med, men det er en bok jeg er blitt veldig glad i, det er A journal of West Coast Culinary. Jeg har laget én oppskrift derfra og det er denne, på baguetter. Normalt tweeker jeg alltid oppskrifter for å tilpasse de våre smaker og hva vi liker, men denne er bare helt perfekt som den er. Det eneste jeg vil forandre er steketiden, det tror jeg går på kraften i ovnen vår, den er nok ikke helt tett har jeg lært med tiden, så den steker litt ujevnt, men jeg kjenner den så den funker bra nok. Mine ble litt lyse men jeg var så utålmodig på å smake at jeg ikke ville la de stå lenger, de ble allikevel sprø og veldig smakfulle!

280 g mel

280 g vann

1/2 g gjær

560 g mel

290 g vann

6 g gjær

17 g maldonsalt

4 isbiter

For denne oppskriften skal man sette en starterdeig dagen før baguettene skal lages, og det er en morsom greie. Utrolig å se hvordan så lite gjær kan gjøre så mye!

Bland ut gjæren i lunkent vann, bland så i melet, dekk med plast og la det stå i minimum 12 timer.

Varm vannet til 37-41 grader, bland ut gjæren og tilsett starteren, bruk en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og salt og la det eltes sammen på lav styrke i 15 minutter. Hvelv deigen ut på en melet flate og del deigen i fire, dekk med plast og la den hvile i ca 15 min.

Gjør klart stekeplaten med to stekepapirark, litt vanskelig å forklare men se bilde under, hvor de ligger og hever. Papiret skal hjelpe til å separere hver baguette. Rull hver del til en lang pølse på samme lengde som stekeplaten, smalne de litt til i endene. La de så heve i 30 min, forvarm ovnen til 250 grader.

Bruk en superskarp kniv og lag snitt i hver baguette, dryss på litt mel og sett de midt i ovnen. I bunnen av ovnen legges 4-6 isbiter, de vil hjelpe baguetten med å få en sprø overflate, men det er valgfritt å bruke de. Stekes i 20-25 min, til de ser freshe og fine ut, og gir en hul lyd når det dunkes under de.

La de hvile i ca 30 min før de spises.