NEW YORK CHEESECAKE

Vi kjenner den tradisjonelle ostekaken som setter seg i kjøleskapet best, men denne er virkelig verd et forsøk. Det blir en annen konsistens og smaken av vanilje er bare helt nydelig. Her er tålmodighet en faktor, for den skal lages, stekes, hviles og hviles igjen før man kan spise, men lukten i huset gjør at forventningene stiger, og man får tilslutt lønn for strevet og utholdenheten, og det gjør den kanskje litt ekstra spesiell. Jeg har prøvd meg mye frem og tilbake på denne, justert og forbedret for å få den akkurat slik jeg liker den. Enjoy!

150g kornmokjeks

1 ss brunsukker

100g smør

500g philadelphia

175g sukker

1/2 ts salt

50g hvetemel

0,5dl sitronjuice

300g creme fraiche

6 egg

1 vaniljestang

Pass på at alle ingredienser er romtemp. Sett ovnen på 180grader og gjør klare ett par bakeplate med bakepapir.

Sett ovnen på 180grader, smør sidene av en springform, 23 cm.

Knus kjeksene, tilsett sukker, smelt smør, bland alt og ha i bunnen av springformen. Press godt ned til en fast bunn. Stek i 15 min.

Sett tilside etter endt steketid og øk temperaturen til 225 grader.

Skrap ut frøene av vaniljestanga og bland alle ingrediensene godt, til en klumpfri røre. Hell over bunnen og stek i 10 min, senk temperaturen til 130 og stek i 60-65min. Ikke åpne døra underveis.

Etter endt steketid åpnes døra på gløtt, la kaken stå for å sette seg i 30 minutter.

Avkjøles i minst 4t i kjøleskap.

 

COOKIES MED HVIT SJOKOLADE OG MACADAMIANØTTER

Hvit sjokolade er luksus og gode minner. Et høydepunkt fra barndommen som jeg har tatt med meg i voksenlivet, er å dra på Sjokoladebutikken for å kjøpe hvite sjokoladefrosker. Det er virkelig en treat! Jeg kan ofte overdrive med det jeg liker, men de hvite sjokoladefroskene kjøper jeg som regel bare en av, muligens to om jeg vet jeg må dele. Det er nok derfor de er blitt så spesielle for meg også, de er ikke overspist. Den hvite sjokoladen i disse kjeksene gir meg gode minner, og sammen med macadamianøtter, en annen favoritt, er det umulig å stoppe å spise.

250g smør

250g sukker

350g mel

50g havregryn

1/2 ts bakepulver

1/2 ts salt

2 egg

1 ts vaniljesukker

200g hvit sjokolade

ca 120g macadamianøtter

Pass på at alle ingredienser er romtemp. Sett ovnen på 180grader og gjør klare ett par bakeplate med bakepapir.

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Grovhakk sjokolade og macadamianøtter. Tilsett eggene til smør og sukkerblandingen, bland godt og tilsett mel, salt, vaniljesukker, bakepulver og havregryn. Bland sammen men ikke overarbeid deigen. Tilsett nøtter og sjokolade. Fordel kuler av deigen på stekebrett og klem de litt ned, ellers vil de bli karamelliserte, og raskt brent i kantene under steking. Stek i 10-12 min, avkjøl på rist.

 

BLONDIES

Det er ikke akkurat sommerstemning ute, i forrige uke, og vi snakker midten av juni, tente vi opp. Det drikkes varm te og vinduer er lukket… Ikke akkurat stemning for sommermat, så jeg er i bakemodus. Blondies er en kake jeg har styrt unna lenge, for jeg har ikke helt klart å få til en oppskrift jeg liker. Den har blitt for tungt, for mørk, for this and that. Det handler om å ikke gi seg, og jeg har endelig funnet den rette oppskriften for oss.

Blondies er som brownies, en lys seig kake. Jeg har brukt hvit sjokolade, en stor favoritt i huset vårt, og denne går ned på høykant.

225g smør

220g brunsukker

100g sukker

2 egg

2ts vaniljeekstrakt

285g mel

1/2 ts bakepulver

1ts salt

100g hvit sjokolade

Sett ovnen på 175 grader og kle en kakeform på ca 25x30cm med bakepapir.

Smelt smør og visp det sammen med sukkeret. Tilsett egg og vaniljeekstrakt, bland godt. Tilsett mel, salt og bakepulver. Hakk sjokoladen og tilsett. Ha alt over i bakeformen og stek i 30min.

La det avkjøles helt før servering.

 

SJOKOLADECUPCAKES MED SJOKOLADEFROSTING

Gode gamle cupcakes a la Pinterest typ 2010, men de funker! De funker så godt. Sjokoladesmørkremen som mormor så ofte lagde, og en muffin som har gode sjokoladebiter i seg. Til sønnens konfirmasjon var disse først på lista over ønskede bakverk.

100g smør

2 dl melk

125g sukker

2 egg

1 ts vaniljesukker

250g mel

2 ts bakepulver

150 g kokesjokolade

en klype maldonsalt

150g smør

200g melis

5 ss melk/fløte

3 ts kakao

1 ts vaniljesukker

en klype maldonsalt

Sett ovnen på 180 grader og gjør klar 15-16 muffinsformer på et stekebrett.

Smelt smør og tilsett melk, sett det til avkjøling. Pisk egg, sukker og vaniljesukker godt, i ca 5 min. Tilsett den avkjølte smør og melkeblandinga. Ha så i mel, bakepulver og salt og vend godt sammen. Hakk sjokoladen, tilsett i røra og fordel i muffinsformene, 2/3 fulle så de har plass til å vokse i ovnen. Stekes i 17-18min.

La de avkjøles helt på rist.

For kremen, pisk smøret luftig, før resten av ingrediensene tilsettes. Pass på at smør og melk er romtemperert og pisk til en silkemyk smørkrem.

 

JULEKJEKS MED ROSMARIN OG SITRON

Det er mye god mat i jula, mye tungt, søtt og fett, og det er deilig det! Men det kan være godt med et avbrekk, og disse passer så perfekte sammen en søt og rik julete, eller som en liten kontrast til både delfiakake og risboller. Litt syrlig, men fremdeles med smaken av jul i rosmarin. Ta frem favoritt utstikkerne dine, disse holder formen sin når de stekes.

110g smør

100g sukker

225g mel

1 egg

1 ts vaniljeekstrakt

3-4 ss hakket fersk rosmarin

1 sitron

1/2 ts salt

Sett ovnen på 180grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Krem sammen smør og sukker i 5-7 min. Finriv skallet på sitronen og grovhakk rosmarinen. Tilsett egget og bland godt.

Bland i mel, vaniljeekstrakt, rosmarin, sitron og salt gradvis til det kommer sammen til en deig.

Dryss mel på bakebordet og kjevle ut til ca 0,5cm tykkelse. Stikk ut kjekser og legg de på bakeplate. Samle deigen som blir tilovers og stikk ut flere.

Stekes i 10-12 min til gylne.

 

OPP NED TERTE

TikTok mat og mattrender, det er litt av et tema. Det er mye jeg ser og lagrer, men aldri gjør mer utav, men denne opp ned terten er så enkel at man trenger ikke tenke engang, og den er så enkelt å tilpasse egne smaker, bruke opp rester fra kjøleskapet og lage søtt og savory på en gang. Varier med hva som helst, steketiden er steketiden uansett. Morsomt å la flere komme med sine egne personlige tvister, og kanskje finner man en smak man ikke trodde man likte plutselig?

Første gang jeg lagde denne, fikk jeg hjelp av en niese. Hun er en aspirerende baker, og snakk om å ha intuisjon når det kommer til mat! Spår en spennende fremtid for henne, på hvilket som helst kjøkken.

Butterdeigsplater

Egg

Banan

Nutella

Honning

Pære

Brie

Balsamicoeddik

Olivenolje

Løk

Timian

Melis

Avhengig av hvor mye man vil lage, har jeg ikke oppgitt mengder i oppskriften. En butterdeigsplate kjevles litt ut og deles i to, så regnestykket er en plate for to terter. For banan terter, kutt banan i skiver og legg på bakeplate med bakeark på. Smør litt Nutella over og legg over butterdeig. For pære og brie, ha litt honning på bakearket, legg over skivet pære og et stykke brie over pæra, og butterdeig over der. For løk, ha litt balsamicoeddik og olivenolje på bakearket, litt fersk timian og skivet løk.

Trykk ned kantene på butterdeigen med en gaffel. Pisk et egg lett sammen og pensle over deigen.

Forvarm ovnen til 200grader, stekes i ca 20 min, til nydelig gylden.

Server med litt melis for det søte, og mer timian for de andre.

 

STRAWBERRY SHORTCAKE

Vanskelig å finne et godt norsk ord på denne desserten.

En dessert som er rask å lage, om man plutselig får lyst på noe godt, og en strålende måte å bruke de utrolig gode norske jordbærene vi får tak i nå. Mat i sesong, det er andre smaker og en helt annen opplevelse. Ideen til å dele denne oppskriften fikk jeg i en konfirmasjon tidligere i år, til niesen min som er bakeglad, og utrolig flink. Vi ble delt opp i lag og fikk blant annet en oppgave hvor vi skulle lage en 60sek video til konfirmanten. Mitt lag valgte at alle si en dessert vi ville lage med henne, og en av lagkameratene mine, en engelskmann, sa strawberry shortcake. Siden da har jeg gledet meg ekstra til norske jordbær, og endelig kan jeg dele denne! Ingen levetid, nesten ingen avkjølingstid og en god sommerdessert som “alle” liker.

275g mel

80g sukker

1 ss bakepulver

1/2 ts salt

1 ts vaniljesukker

125g usaltet smør

1 1/2dl melk

300-350g jordbær

45g sukker

1 ts sitronsaft

2-3 dl kremfløte

2 ss melis

Start med å sjekke at smøret er kaldt, skjær det i terninger og sett det tilbake i kjøleskapet. Sett ovnen på 220grader. Bland sammen mel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Tilsett så smøret og bruk enten hendene eller en metall deigskraper til å smuldre sammen slik at det blir en sandaktig konsistens. Man kan bruke kjøkkenmaskin med kniver, da kan det være greit å sette knivene i kjøleskapet først slik at ikke varmen smelter smøret. Tilsett så melken og få deigen sammen.

Ha deigen over på et godt melet underlag, klapp den ut, eller bruk kjevle, det enkleste er å bruke hendene etter min erfaring, til ca 1/2 cm høyde og stikk ut rundinger, med rund utstikker eller et glass. Legg deigsirklene på et bakepapirkledd stekebrett. Samle deigen og stikk ut til du ikke har mer deig igjen, Ikke elt den, bare samle sammen. Hele prosessen minner veldig om scones baking.

Stekes i ovnen i ca 12-15 min, til de bli lett gylne. Mens de stekes, kuttes jordbær i biter og blandes med sukker og sitronsaft, så får de stå og marinere og bli enda bedre.

Når shortcakesene er avkjølt, deles de i to og fylles med pisket krem og jordbær og serves.

 

SITRONKAKE MED FROSTING

Ved samlinger for bursdager og andre familiebesøk, ser jeg mitt snitt til å teste ut oppskrifter jeg har på lur på et større publikum. Denne kaken ble laget ved en slik anledning, og ble en morsom opplevelse. Kaken er stekt i en såkalt bundtkakeform, som gjør at kaken har et åpent rom i midten. Frostingen ble fylt i delte åpenrommet, og ved skjæring av kaken ble det da eksponert masse god frosting. Det ble populært!

250g smør

250g sukker

4 egg

1,5ts bakepulver

1ts natron

410g mel

2ss sitronsaft

2ss finrevet sitronskall

3 dl creme fraiche

Sett ovnen på 160 grader, smelt litt smør og pensle kakeformen godt, dryss på litt mel så det dekker hele formen, da er det enklere at den slipper formen etter steking.

Romtemperert smør og sukker piskes lyst og luftig, kan være du må skrape ned sidene av bakebollen ett par ganger. Tilsett ett og ett egg. Sikt i melet med bakepulver og natron. Bland i creme fraiche med sitronsaft og sitronskall og miks lett sammen til en fin røre. Helles i kakeformen og stekes i ca 60min. Sjekk med en kakenål. La kaken avkjøles i forma i ca 15 min før den hvelves for så å avkjøles helt.

For frostingenskael smøret også være romtemperert. Pisk så smøret godt med litt av melisen, tilsett så kremosten og bland godt, i ca 5 min. Tilsett så melis og vaniljesukker og bland godt til en fin og jevn frosting.

Fylles så i åpentrommet i kaken og litt langs sidene.

 

KJEKS TIL JUL

Ett av de store spørsmålene hver jul, hvilke sorter skal bakes? Det er noen som er faste uansett, men det er også morsomt å prøve noe nytt. I år utfordret jeg ett par av mine favoritter med disse, og de falt godt i smak. Disse holder også formen sin godt under steking. De er fine å pynte med melis og ekstra gode til en god kopp te.

200g smør

170g sukker

2 egg

1 ts vaniljesukker

350g mel

1 1/2 ts bakepulver

klype salt

Visp sukker og smør godt, i ca 3 min. Tilsett ett og ett egg, bland godt og ha resten av ingrediensene i bakebollen og bland sammen.

Pakk deigen inn i plastfolie og la den avkjøle seg i minst 2timer, kan godt ligge over natta også. Jeg liker å dele deigen i to så jobber jeg meg ferdig med den ene delen mens den andre holder seg avkjølt i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 190grader mens du kjevler ut deigen og stikker ut kjekser. Stekes i 9-10 min, avhengig av tykkelse, de skal ha en litt gylden kant.