7-UP KAKE

Denne oppskriften har stått i boka mi i snart 2 år, og det er på tide å utforske. Bare navnet er jo spennende!

Denne kaka er bakt i en såkalt buntpan, usikker på hva det heter på norsk men de er enkle å få tak i. Den er ganske fuktig, anbefaler derfor å la den avkjøles helt før servering så vil fuktigheten sette seg. Kan minne litt om lemoncurd i smaken, og jeg syns den er nydelig med creme fraiche og pistasjnøtter.

200 g smør

0,5 dl rapsolje

300 g sukker

100 g brunsukker

4 egg

1 sitron

2,5 dl 7-up

375 g mel

1 ts salt

Sett stekovnen på 175 grader og smør en buntpan og ha litt mel i, som fordeles godt slik at kaken vil slippe taket etter endt steketid.

Rør sukker, brunsukker, olje og romtemperert smør sammen i en kjøkkenmaskin i 3-5 min. Tilsett ett og ett egg. La de blandes godt inn før det tilsettes ett nytt. Finriv skallet av en sitron og tilsett det pluss saften av halve sitronen, samt ca halvparten av brusen og halvparten av melet, bland godt før resten av både brus, mel og salt tilsettes.

Ha røra i kakeformen og stek i ca 1t og 15 min. Sjekk med en kakenål, avkjøl ca 10 min i forma og hvelv den ut på en rist og la den avkjøles helt før servering. Server med creme fraiche og hakkede pistasjnøtter.

 

MILLIONAIRS SHORTBREAD

Perfekt blanding av kjeksbunn, karamell og sjokolade. Minner om Twix, eller Raiders som det het da jeg var liten. Det er dekadent, fyldig og deilig. Oppbevares i kjøleskapet, om det blir nødvendig…

170 g smør

100 g sukker

200 g mel

1 ts salt

1 boks søt kondensert melk

60 g smør

2 ss lys sirup

1/2 ts salt

1/2 ts vaniljeekstrakt

300 g kokesjokolade

Sett ovnen på 170 grader.

Knøvle, brett ut og legg et bakeark i en form på størrelse med et A4 ark. Har du en større form vil steketiden av bunnen bli litt kortere, har du en mindre vil steketiden bli litt lengre.

Bunnen skal jobbes raskt sammen og smøret skal være kaldt. Er det en varm dag kan mel og smør også avkjøles, da vil du få det beste resultatet. Skjær smøret i terninger, tilsett mel, sukker og salt og bruk kalde hender til å gnu sammen til du får en sandaktig masse, alternativt kan en food prosessor hjelpe deg. Fordel i forma og press godt ned. Stekes i 30-35 min til lett gyllen farge. Preparer karamellen imens.

Bland kondensert melk med smør, sirup, vaniljeekstrakt og salt i en kasserolle. Sett varmen på litt over medium, og rør til konsistensen tykner og fargen dypner litt, ca 15-20 min. Hell den over den ferdigstekte bunnen og stek videre i 8-10 min.

Hakk opp sjokoladen og smelt den over vannbad, rør underveis og hell den smelta sjokoladen over karamellaget og sett til avkjøling minst 1 time. Dryss gjerne over litt maldonsalt.

Løft alt ut av forma ved hjelp av papiret som stikker opp på sidene og kutt i fine biter.

 

BLØTKAKE

Ingenting sier feiring som en bløtkake! Vi har nå hatt åpen Bordfolk-butikk i 6 måneder og det har vært ubeskrivelig fint. Hele veien. Har mange mange ord og følelser rundt det hele og det er bare så positivt og godt å kunne leve ut det man ønsker.

Takk til alle, ord blir små når man har så fine folk og kunder rundt seg, men jeg mener det, TAKK!

En bløtkake kan inneholde akkurat det du vil, det er det som er så perfekt. Her er en med appelsinmarmelade, men bruk hvilket syltetøy du vil, hvilke frukter og bær, nøtter eller sjokoladebiter du ønsker. Ha det gøy.

5 egg

150 g sukker

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

6 dl kremfløte

2 ss sukker

1 glass syltetøy

bær/frukt

nøtter

Sett ovnen på 160 grader og mel en springform på 24 cm.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis, ca 6-8 minutter. Ha i mel og bakepulver og bland godt men forsiktig. Det vil legge seg lommer av mel og spesielt på bunnen så pass på at alt er blandet før røra helles over i forma og stekes i 40 min. Test med en kakenål. La den avkjøles i forma i ca 15 min så vil den trekke seg litt inn på sidene, men bruk en kniv før ringen åpnes så er du sikker på at ingenting henger igjen på sidene.

Del kaken i tre lag og la de avkjøles helt før fløten piskes til krem med sukkeret. Kremen må være godt pisket men ikke ta den for langt. Bland inn syltetøyet og fordel mellom lagene, dryss på nøtter om man vil, og pynt.

 

EARL GREY YOGHURT KAKE

Vi har vært gjennom banankake en periode nå, og folk er kanskje lei? Selv elsker jeg den, men er alltid på utkikk etter nye kaker. Denne, med oppskrift fra Molly Baz, er en ny favoritt! Nesten så jeg kan garantere at den ikke kommer til å bli tørr, garantere at den blir spist opp og kan garantere at både store og små liker den.

Har prøvd meg litt frem med mengde te, og man kan bytte ut Earl Grey mot annen smak, vurderer eple, kanel og rosin te til høsten, det vil nok gi en lun smak. Det kan se ut som mye te, og smaken i røra kan være ganske markant, men den vil tones ned ved steking så ikke være redd for å tilsette litt ekstra.

Vi er på tampen av påska 2021, og ute blåser det som om vi var i oktober. Godt å være inne, med kort, spill, god mat og quiz. Påsken i år ble hvertfall feiret på “landet” , der vi skal være i påska, men ikke kunne i 2020 pga korona og hytteforbud.

250g hvetemel

1 ts salt

1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ts vaniljesukker

2 egg

250 g sukker

250 g raps/solsikkeolje

250 g yoghurt naturell

6 poser earl grey te

1-2 ss demerarasukker

Sett ovnen på 175grader, smør og kle en brødform med bakepapir. (Forma kan være fra 20x11 cm, opp til 23x13cm)

Visp egg og sukker til det lysner og danner seg litt luftbobler, 2-3 min. Under visping, tilsett oljen i en stråle. Ha så i yoghurten og tepulveret. Tilsett mel, salt, bakepulver, natron og vaniljesukker. Bland godt.

Hell blandinga over I brødforma og dryss over demararasukkeret, perlesukker kan også brukes.

Stekes i ca 60min, sjekk med en kakenål, som skal komme ut ren. La den avkjøles i ca 15 min i forma, skjær stykker og server med Creme Fraiche og litt lemoncurd.

 

FORMKAKE MED SITRON OG VALMUEFRØ

Det er ikke ofte jeg får brukt formkakeformen, men nå har jeg enda en oppskrift jeg kan bruke den til. Det er alltid spennende om kaken slipper formen eller ikke...

Rask, enkel, luftig og veldig god. Valmuefrøene kan sløyfes om man ikke har de tilgjengelige, men anbefaler absolutt å ta de med. De gir en god tekstur og det er så godt når man får et frø mellom tennene og de på en måte popper. Det er Superbowl Sunday, men det går meg hus forbi, jeg har prøvd flere ganger å lære meg reglene, men det går ikke inn! Vi har hatt en søndag med sodd, familiequiz på Teams og god kake. Perfekt.

300 g sukker

270 g smør

5 egg

270 hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts salt

50 g valmuefrø

2 sitroner

Sett ovnen på 180 grader. Smelt ca 1-2 ss smør og pensle formen veldig godt!

Pisk smør og sukker hvitt, tilsett ett og ett egg og tilslutt blandes i mel, bakepulver, salt og valmuefrø. Finriv skallet av begge sitronene, ha det i røra sammen med saften av begge. Bland godt og tilsett røra i formen. Stekes i ca 60 min, test med en kakenål. Avkjøles litt i formen før den hvelves ut og avkjøles videre på rist.

Server med creme fraiche og lemon curd.

 

VERA´S BUNS Fra Kinfolk Table

I prosjektet Kok boken, skal jeg lage alle oppskriftene i en kokebok. Les mer her. Valget falt naturlig nok på Kinfolk Table og denne oppskriften er så grei og god at jeg vil dele den med dere. Nesten en blanding mellom boller og fine rundstykker, like gode med syltetøy som med salami. Frys ned og tin på benken eller i ovnen noen minutter.

1 pose tørrgjær

6 dl vann

100 g sukker

3 ss solsikkeolje

9 g salt

710 g hvetemel

Bland 1/2 ts av sukkeret og all gjæra i 1,5 dl av vannet, varmet til ca 41 grader. Rør om og la det stå på mens du tar neste steg i oppskriften.

I en bakebolle, hell i resten av vannet (også oppvarmet til ca 41 grader), resten av sukkeret, oljen og saltet og bland godt noen minutter med en deigkrok. Tilsett halvparten av melet, bland sammen, tilsett så gjærblandingen og bland godt. Etter ett par minutter tilsettes resten av melet og hastigheten på mikseren økes. Elt deigen i 6-8 minutter. Tilsett litt mer mel om deigen føles klissete.

Form deigen til en ball og legg den tilbake i bakebollen. Dekk til og la den heve i ca 1 time på en lun plass.

Slå ned deigen og legg den på kjøkkenbenken. Rull deigen til en pølse og del opp i passende bollebiter. Jeg veide mine til ca 55-60g per bolle. Dekk to stekeplater med bakepapir og trill bollene ut, fordel de på brettene. Dekkes og heves igjen 1 time.

Forvarm ovnen til 180 grader og stek hvert brett i ca 20 min. Avkjøles på rist.

 

JULECOOKIES MED SUKKER OG STJERNEANIS

Ikke alle julekaker trenger å være av 7 slag, det er gøy med noen nye veldig uformelle varianter også. Disse har jeg blitt hekta på. Fra Susan Spungens oppskrifter kommer en enkel å lage, enkel å spise cookie som i all sin rustikke utførelse. Denne kan fort kan bli en favoritt.

225 g smør

110 g brunsukker

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

250 g hvetemel

45 g potetmel

1 eggehvite

3 ts malt stjerneanis

ca 50 g perlesukker

Visp sammen romtemperert smør og brunsukker i 2-3 minutter. Skrap gjerne ned på sidene av bakebollen så alt blir kremet godt sammen. Bland inn mel, potetmel, salt og vaniljesukker og bland lett sammen, til det kan formes til en deig.

Legg deigen over på plastfilm, pakk den godt inn og legg i kjøleskap i minst 1 time, kan også ligge over natten og opp til 3 dager.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Om deigen er veldig kald kan man banke den med kjevla før man kjevler ut, dette for å myke den litt opp og gjøre den mer samarbeidsvillig ved utkjevling. Kjevle til en tykkelse på ca 0,5cm og legg hele greia over på bakeplata. Bruk en gaffel og prikk over hele deigen, visp sammen eggehviten og pensle over. Dryss over sukker og malt stjerneanis og stek i ovnen i 15-17 min. Skjær den opp mens den fortsatt er litt varm. Oppbevares i en lufttett og mørk kakeboks.


SJOKOLADEKAKE MED MAJONES

Høres helt merkelig ut men majonesen gjør at kaken blir moist og veldig god! Den holder seg uten å tørke ut ett par dager, men den blir nok spist opp før den tid. Det har tatt meg noen år før jeg endelig har gått for å lage denne, for det høres i utgangspunktet litt rart ut men når man tenker hva som er i en majones så er det ikke så unaturlig allikevel. Og denne skal vi lage mange ganger! Nesten litt krysning mellom brownies og sjokoladekake, så valnøtter skal få bli med neste gang vi baker.

For oss blir dette farsdagskaken i år, vi feirer en pappa som alltid stiler opp, er lun, varm og god, stødig og fin. En klippe for oss i Bordfolkfamilien.

25g bakekakao

100 g kokesjoklade

2 dl melk

1 dl majones

1 ts maldonsalt

1 1/2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

150 g sukker

1 egg

190 g mel

Sett ovnen på 180 grader.

Kok opp melka og finhakk sjokoladen. Ha sjokoladen og melka over i en romslig bolle og la det stå ett par minutter, visp så godt sammen og tilsett kakaoen. Tilsett så majones, salt, bakepulver, vaniljesukker, egget og sukkeret og bland godt. Tilslutt tilsettes melet og det vispes godt så det ikke klumper seg.

Kle bunnen av en springform, 22-23cm, med bakepapir, hell over røra og stek i ca 25 min.

La den avkjøles før servering

 

FIKEN OG FENNIKELBRØD

Det høres kanskje ikke ut som de mest naturlige vennene, men fennikel og fiken går utrolig godt sammen. Best ferskt men er også veldig godt ristet med litt smør i panna.

Siden det er masse med fyll i selve brødet er det ikke så mye som skal til ekstra, det er veldig godt med en kopp te og til suppe. Server det med litt smør og noen gode oster!

1,5 dl vann

125 g yoghurt

1 egg

3ss olivenolje

2 ts gjær

465 g hvetemel

1 ss brunsukker

1/2 ts maldonsalt

250 g tørket fiken

30 g smør

1 stor fennikel

1 ts fenikkelfrø

1 ts maldonsalt

3 ss brunsukker

Se til at alle ingrediensene er romtempererte (Om yoghurten er kald kan den varmes opp med vannet, pass på temperaturen, den skal ligge mellom 37-41 grader) Rør sammen yoghurt, egg, olivenolje og vann i en bolle, bland godt. I en annen bolle, bland alle de tørre ingrediensene og tilsett de gradvis i de våte, bland godt mellom hver gang. Eltes i maskin i ca 5 min eller for hånd i 10 minutter. Form deigen til en ball, smør bollen med olje og legg deigen tilbake, dekk til med plast eller et fuktig klede og la den heve i 30 min på en lun plass.

Mens deigen hever kan fyllet lages. Hakk opp fiken, smelt smøret, bruk gjerne en mandolin til å skjer tynne skiver av fennikelen og slå fennikelfrø i en morter. Bland alt sammen med salt og brunsukker.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakepapir. Kjevle ut deigen til et rektangel med lengste side ca 40cm langt. Det skal ikke være behov for å mele benken, pga oljen fra bakebollen. Fordel fyllet utover og rull sammen fra langsiden til en pølse og kutt deigpølse i to på langs, slik at du får to lange lengder med fyllet eksponert. Klyp sammen i toppen, og med kuttsiden opp, flett de to delene over og under hverandre, klyp sammen i enden igjen. Legg det over på bakeplaten og la brødet etterheve i ca 20 min, før det stekes midt i ovnen i 40-45 min. Avkjøles på rist.