KVÆFJORDKAKE

Nostalgi i hver bit! Denne kaller vi som kjent verdens beste kake, men jeg vil også si at dette er en av verdens enkleste kaker! Det kan ikke gå galt her, da er det i så fall om man glemmer den i ovnen.

Denne blir alltid en hit på kakebordene og skal man tilby seg å lage noe til en fest, gå for denne. Ikke overtenk, spar tid og vær trygg på at du slipper å ta med rester hjem.

4 eggeplommer

10 ss h-melk

125 g sukker

150 g smør

150 g mel

1 ts bakepulver

4 eggehviter

170 g sukker

70 g skivede mandler

1 pk romkrem

2 dl kremfløte

2 ts sukker

Forvarm ovnen til 175 grader og kle en stekeplate med bakeark.

Rør smør og sukker hvit, tilsett eggeplommer, mel, bakepulver og melk. Bruk mer melk om røra oppleves veldig fast, den skal være ganske fast, men man skal spre den utover bakearket så den må være smørbar.

VIsp eggehviter til det starter å skumme, tilsett så litt og litt av sukkeret mens det fortsatt piskes. La maskinen gå til det har blitt en stiv marengs.

Fordel først kakerøra utover bakearket, og direkte oppå spre utover marengsen. Dryss på skivede eller hakkede mandler.

Stekes midt i ovnen, i ca 30 min. La den avkjøles fullstendig.

Visp opp kremfløten til krem og bland inn kald romkrem. Del kaken i to, bre utover kremen og legg den andre delen av kaken oppå. Man kan med fordel trimme av ytterkantene før den monteres sammen for et penere resultat.

 

FIKEN OG NØTTEBRØD MED FRUKTKOMPOTT

Brøøød, alle slags type brød, jeg liker alt! Lunt, nystekt brød, hvor smøret smelter sånn akkurat passe nok, det er så fantastisk.

Denne oppskriften er hentet fra Lise Finckenhagens bok, Fredag hele uka. Modifisert litt, men for en bok! Så mye godt, og bare tittelen alene er så bra. Ja takk til fredag hele uka. Boka var en gave og da jeg fikk den satte jeg umiddelbart i gang med å huke av sider for å finne ut hva jeg skulle lage. Da jeg kom over oppskriften på dette brødet, visste jeg veldig godt hva som kom til å bli det første jeg skulle lage. Siden et hotellbesøk i fjor har jeg villet lage et frukt og nøttebrød, og dette passet seg så perfekt! Det å få gave hvor man virkelig føler seg sett er de beste gavene, takk Gunn!

Varier med de nøttene, fruktene og frøene man liker best, og så når det gjelder mengder!

200 g grovbakstmel

1 pk tørrgjær

3 ts maldonsalt

500-650 g hvetemel

50 g smør

3 dl vann

2 dl kulturmelk

3 ss honning

200 g tørket fiken

150 g hasselnøtter

200-300 g tørka aprikoser, rosiner og fiken

1/2 rødløk

2 dl rødvin

3 ss brunsukker

1 ss balsamicoeddik

Smelt smør i en kjele og tilsett vann, melk og honning. Varm opp til 37-39 grader og hell væsken over i en bakebolle, tilsett gjær, salt og det grovbakstmelet. Bruk en ertekrok og bland sammen på lav hastighet. Tilsett hvetemelet i omganger til du har en smidig deig. Bland i hakket fiken og hasselnøtter og mix i 5 min. Dekk bollen med plast og sett den inni stekovnen, slå på lyset så hever deigen i et kontrollert miljø. La den heve i 50-60 min.

Kna deigen godt sammen og del den i to, trill og form hver del til hvert sit brød, kle en stekeplate med bakepapir og legg på begge brødene. Dekk med plast og putt de tilbake inn i ovnen med lyset på, i ca 30 min.

Ta brødene ut og forvarm ovnen til 210 grader. Man kan pensle brødene med sammenpisket egg eller bare drysse over litt mel. Har du en skikkelig skarp kniv kan man skjære ett par snitt på toppen. Stekes i ca 25 min.

Mens brødet stekes kan fruktkompotten lages. Skjær opp aprikos og fiken i små biter, rødløken i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin. Bland alle ingrediensene i en kasserolle og kok langsomt opp, la det koke i noen minutter til frukten har tatt opp litt av væsken og alt kommer sammen til en seig og herlig blanding.

La brødet avkjøles litt på rist, men server gjerne mens det er lunt. Sett frem gode oster og godt smør.

 

BAGUETTER

Ett av nyttårsforsettene mine var å lage alle oppskrifter i en kokebok, fra perm til perm… Det har jeg enda ikke kommet i gang med, men det er en bok jeg er blitt veldig glad i, det er A journal of West Coast Culinary. Jeg har laget én oppskrift derfra og det er denne, på baguetter. Normalt tweeker jeg alltid oppskrifter for å tilpasse de våre smaker og hva vi liker, men denne er bare helt perfekt som den er. Det eneste jeg vil forandre er steketiden, det tror jeg går på kraften i ovnen vår, den er nok ikke helt tett har jeg lært med tiden, så den steker litt ujevnt, men jeg kjenner den så den funker bra nok. Mine ble litt lyse men jeg var så utålmodig på å smake at jeg ikke ville la de stå lenger, de ble allikevel sprø og veldig smakfulle!

280 g mel

280 g vann

1/2 g gjær

560 g mel

290 g vann

6 g gjær

17 g maldonsalt

4 isbiter

For denne oppskriften skal man sette en starterdeig dagen før baguettene skal lages, og det er en morsom greie. Utrolig å se hvordan så lite gjær kan gjøre så mye!

Bland ut gjæren i lunkent vann, bland så i melet, dekk med plast og la det stå i minimum 12 timer.

Varm vannet til 37-41 grader, bland ut gjæren og tilsett starteren, bruk en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og salt og la det eltes sammen på lav styrke i 15 minutter. Hvelv deigen ut på en melet flate og del deigen i fire, dekk med plast og la den hvile i ca 15 min.

Gjør klart stekeplaten med to stekepapirark, litt vanskelig å forklare men se bilde under, hvor de ligger og hever. Papiret skal hjelpe til å separere hver baguette. Rull hver del til en lang pølse på samme lengde som stekeplaten, smalne de litt til i endene. La de så heve i 30 min, forvarm ovnen til 250 grader.

Bruk en superskarp kniv og lag snitt i hver baguette, dryss på litt mel og sett de midt i ovnen. I bunnen av ovnen legges 4-6 isbiter, de vil hjelpe baguetten med å få en sprø overflate, men det er valgfritt å bruke de. Stekes i 20-25 min, til de ser freshe og fine ut, og gir en hul lyd når det dunkes under de.

La de hvile i ca 30 min før de spises.



 

CROQUEMBOUCHE

Det har blitt en liten tradisjon på nyttårsaften, at vi lager croquembouche. Det er egentlig enkelt men tar litt tid. Så er det dette med karamell da, sukker og vann kokes og kokes på høy temp og plutselig er den perfekt å bruke, men tipper lett over. Trikset er å ha litt tålmodighet og passe på varmen.

Første gangen jeg så en croquembouche var på Masterchef Australia, en av de første sesongene. Jeg ble helt fascinert og tenkte at det der kan jeg aldri klare! Men så har jeg lært at alt skal prøves, minst en gang.

Jeg har også lært, the hard way, at denne oppskriften på vannbakkels fungerer rett og slett ikke med kjøkkenmaskin, det må blandes for hånd, og jeg anbefaler å lage én batch i gangen. Det blir så mye deig som blir stående en stund mens vannbakkelsene stekes.

Det er nok å holde på med til jul og nyttår, så bruk ferdig romkrem eller vaniljekrem, det er alltid greit å spare litt tid, så kan man tilsette litt pisket krem om den oppleves litt tykk.

2 porsjoner vannbakkels

3 dl vann

3 dl sukker

5-8 dl vaniljekrem

Lag vannbakkels som forklart i oppskriften men litt lengre steketid, 2-3 min, så de blir stødigere, og la de ligge til avkjøling, fyll de så med vanilje eller romkrem ved å stikke ett hull i bunnen av vannbakkelsen og sprøyt inn krem.

Det er flere måter å bygge en base til croquembouchen, jeg har forsøkt både å kle en vannkaraffel med plast og å lage en kjegle av bakepapir å sette den over feks en flaske, begge deler fungerer, men pensle gjerne med lit olje så karamellen slipper lettere.

Når det er klart til å stables, kokes vann og sukker, det skal ikke røres i, bare putre i vei på egen hånd. Når du ser det starter å mørkne såvidt i fargen går det fryktelig fort, så ta det av plata, dypp siden av vannbakkelsen i karamellen og bygg opp rundt basen, prøv å lime vannbakkelsene i hverandre oppover, da er de enklere å plukke de fra hverandre ved servering. . Når alt er på plass, bruk en skje eller gaffel og ringle karamell over hele bakverket, pluss litt på et bakepapir med litt olje på, da kan det brytes av litt karamell når den er avkjølt og plasseres på croquembouchen.

Dryss over melis.

De vannbakkelsene som ikke får plass på basen serveres på siden med et melisdryss.



 

JULEMADELEINS

Dette er en type småkake som må lages så tett opp mot jul som mulig, for de er så gode at de går unna fort!

Et hint av kanel og smaken av brente mandler er perfekt til servering mens julegavene åpnes. Madeleins er lette og luftige og man kan spise endel. Det er egentlig ikke en julekake, men jeg bruker formen så sjeldent at jeg tenkte det kunne være moro å finne på en juleoppskrift på de, derfor har jeg sløyfa sitron som gjør den frisk og lett og erstattet den med kanel og brente mandler.

Med ønske om en god jul!

100 g smør

55 g h-melk

1/2 ts salt

1/2 ts kanel

2 ts bakepulver

125 g sukker

3 egg

1 eggeplomme

125 g hvetemel

100 g kokesjokolade

håndfull brente mandler

Forvarm ovnen til 170 grader.

Smelt smøret forsiktig, det skal ikke koke og boble, bare smeltes. Rør sammen egg, melk, sukker, salt og kanel, sikt i melet og bakepulveret, ha tilslutt i det smelta smøret som er noe avkjølt. Smelt litt mer smør og pensle madeleinsformene godt. Hell røra i formen, 3/4 full, de ekspanderer noe så ikke fyll helt til kanten. Stekes i ca 25 min. Når de er ferdig stekte, ha de over på en rist for å avkjøle seg. Vask formen, pensle på nytt og stek en runde til.

Når de har fått avkjølt seg, smelt sjokolade over vannbad og hakk de brente mandlene. Dypp halve madeleinsen i sjokolade, dryss over mandler og la de ligge på litt bakepapir.



 

BERLINERHUS

Dette er en sånn oppskrift som jeg undres over hvordan ble til. Det å tenke at å koke egg, plukke ut eggeplommene og bruke det til bakst, det er litt snedig tenker jeg. Men det er så bra!

Da jeg testa ut oppskrifter og skulle bake ut berlinerkranser, merka jeg fort at dette orker jeg ikke helt. Å trille ut 40-60 kranser giddet jeg faktisk ikke, så jeg kjevla ut deigen og stakk ut små hus, så ble det berlinerhus. Litt ekstra julestemning ble det jo siden husene minner meg om logoen i Hjemme Alene filmene! Disse er så gode sammen en god kopp te, og det har vi kost oss masse med i førjulstida. Etter vi fikk inn tekanner for salg, har vi hoppet på og testet ett par forskjellige typer. Så langt har vi testa ut juletetyper, og det er blitt litt kveldens høydepunkt. Veldig fint, og en koselig stund sammen.

På denne tiden av året er det dessverre ikke så mye lys å skryte av, og når arbeidsdagene er lange er det få muligheter til å knipse bilder, men heldigvis har jeg hatt noen fine shoots, som vist i det ene bilde under, hvor det er produkter som Keiserens Nye selger, de har hatt en helt fantastisk nostalgisk og fin førjulsbutikk, virkelig å komme i stemning av.

Julestemninga begynner å komme på plass hjemme hos oss også. Vi har tørket appelsinskiver i ovnen over natta på 70 grader varmluft, og tredd de på en snor.

4 egg

125 g sukker

250 g smør

300 g mel

perlesukker

Start med å koke to egg, de skal være hardkokte slik at eggeplommen enkelt kan plukkes ut. Smøret skal være romtemperert.

Bland de kokte eggeplommene med to rå eggeplommer. Eggehviten spares til pensling. Tilsett sukkeret og visp godt. Bland så inn mel og romtemperert smør vekselsvis, til det kommer sammen til en deig. Del deigen i fire , klapp hver pakke litt flate og pakk de inn i plast, legges i kjøleskapet i en times tid.

Forvarm ovnen på 180 grader. Dryss mel på benken og legg bakepapir på en stekeplate. Deigen er ganske hard etter å ha ligget kjølig, bruk der for kjevla og slå deigen litt flatere før den kjevles ut. La de andre pakkene ligge i kjøleskapet så de holder seg kjølige, da er de enklere å jobbe med. Kjevle til deigen er ca 1 cm tykk, stikk ut figurer og legg de over på stekeplaten, pensle med lett pisket eggehvite og dryss på perlesukker. Stekes i ca 10min og avkjøles på rist.

 

CRINKLE COOKIES

Disse er gøy å lage, og resultatet blir fine og gode småkaker! Estetisk sett er de veldig fine å se på, og det skjer noe nesten litt magisk i ovnen mens de baker. I tillegg er det ingredienser man normalt har i skapet. Enkelt og greit! Perfekte å servere lune med et glass melk til.

Et av bildene i serien under er fra livsstilsbutikken Mathilde Store på Steinkjer, en butikk som er litt fransk og veldig spennende!

60 g bakekakao

200 g sukker

60 g rapsolje

2 egg

180 g hvetemel

1 ts bakepulver

ca 50-60g melis

Bland sammen kakao, sukker, salt og olje. Tilsett ett og ett egg, og la alt komme sammen til en røre. Sikt i mel og bakepulver og bland til en fast deig. Om deigen er litt myk, sett den i kjøleskapet i ca 20 min.

Forvarm stekovnen til 190 grader, kle en stekeplate med bakepapir.

Ha melisen i en skål med litt høye kanter. Form deigen til små kuler, jeg liker å bruke en liten iskrem scoop, en som slipper isen når du trykker på håndtaket. Fås kjøpt på eBay og andre plasser de selger bakeutstyr. Da blir hver cookie like stor. Ha så hver kule i skåla med melis og rull den rundt så kula blir dekket med melis, dunk av overskuddet og legg den på bakeplata.

Stekes i ca 10 min, la de avkjøle seg på en rist og kos deg.



 

RISBOLLER

Det blir ikke førjulstid uten risboller. Det er enkelt, det er raskt og det er veldig veldig godt.

Jeg har et veldig spesielt minne når det kommer til risboller. Ikke bare det at vi lager det hver jul, at mora mi lagde det alltid når jeg var liten, og hun gjør det fortsatt, men spesielt ett år, vil jeg aldri glemme risbollebakedagen. Jeg var meget meget høygravid, og datteren min var 7 år. Endelig skulle vi lage risboller, men jeg hadde bekkenløsning og akkurat den dagen klarte jeg ikke hverken stå eller sitte. Da tok Olivia ansvar, og lagde risboller på egen hånd, passet på mamman sin og redda juletradisjonen. Det er et veldig kjært minne for meg, ikke bare å se jenta mi ta kontroll på kjøkkenet og virkelig se ut til å kose seg, men også at det er håp om å videreføre tradisjoner og at en dag er det nok hun som lager det til seg og sine.

250 g delfiafett

2 egg

250g sukker

200 g kokesjokolade

2 ts vaniljesukker

1l puffet ris

klype maldonsalt

Gjør klart et stekebrett med bakepapir eller sett frem ca 24 muffinsformer.

Smelt delfiafett i en kasserolle på medium varme, hakk sjokoladen og ha den i det smeltede fettet så det smelter sammen til en blank og fin masse. Avkjøles litt.

Pisk egg og sukker til eggedosis, vend inn den smeltede sjokolademassen, salt, vaniljesukkeret og puffet ris. Bland godt og fordel i muffinsformene eller på stekebrettet, lag boller, i den størrelsen du vil. Oppbevares i lufttett beholder etter de er stivna.



 

KRYDDERKAKE

Det er mange goder minner i smak og lukt, og julen er en tid da tradisjoner kommer frem og vi trenger visse ting for å komme i julestemning. Krydderkaken har en slik effekt på mange av oss, og denne er proppfull av julens dufter og smaker. Enkel å lage og koselig å gi bort til noen som en førjulsgave, enten som vertinnegave eller til både yngre og eldre generasjoner. Oppskriften er fra kokeboken til mormor, og som vanlig er det ikke mange steg som er notert ned, en skikkelig husmor skjønner og vet hvordan forskjellige ingredienser skal behandles for å få det rette resultatet…

100 g smør

200 g sukker

2 egg

190 g hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

3 ts kanel

1 ts nellik

1 ts kardemomme

2 ts ingefær

200 g lettrømme

Bruk romtempererte ingredienser.

Sett stekovnen på 180 grader. Kle en liten brødform med bakepapir i bunn og på sidene.

Visp smør og sukker hvitt, tilsett så ett og ett egg. Bland det tørre i en egen skål og tilsett det vekselsvis med lettrømme i smørblandingen. Bland godt og hell røra i formen. Stekes på nederste rille i ca 45-50 min, sjekk med en kakenål, den skal komme ut ren. La kaken avkjøles på rist.