SJOKOLADEKAKE MED MAJONES

Høres helt merkelig ut men majonesen gjør at kaken blir moist og veldig god! Den holder seg uten å tørke ut ett par dager, men den blir nok spist opp før den tid. Det har tatt meg noen år før jeg endelig har gått for å lage denne, for det høres i utgangspunktet litt rart ut men når man tenker hva som er i en majones så er det ikke så unaturlig allikevel. Og denne skal vi lage mange ganger! Nesten litt krysning mellom brownies og sjokoladekake, så valnøtter skal få bli med neste gang vi baker.

For oss blir dette farsdagskaken i år, vi feirer en pappa som alltid stiler opp, er lun, varm og god, stødig og fin. En klippe for oss i Bordfolkfamilien.

25g bakekakao

100 g kokesjoklade

2 dl melk

1 dl majones

1 ts maldonsalt

1 1/2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

150 g sukker

1 egg

190 g mel

Sett ovnen på 180 grader.

Kok opp melka og finhakk sjokoladen. Ha sjokoladen og melka over i en romslig bolle og la det stå ett par minutter, visp så godt sammen og tilsett kakaoen. Tilsett så majones, salt, bakepulver, vaniljesukker, egget og sukkeret og bland godt. Tilslutt tilsettes melet og det vispes godt så det ikke klumper seg.

Kle bunnen av en springform, 22-23cm, med bakepapir, hell over røra og stek i ca 25 min.

La den avkjøles før servering

 

HUMMUS OG OVNSBAKTE GULRØTTER

Nylig var vi på Sellanraa og spiste en god lunsj med gulrøtter som nærmest slo meg i bakken. Så kom jeg over en oppskrift fra Food52 med bakte gulrøtter og hummus som tilbehør, og i videoen til oppskrifter sier hun som står bak oppskriften til hummus, “Trenger verden enda en hummus oppskrift?” Jeg mener ja! Det går til så mye og er så godt, så her kommer det “enda en hummusoppskrift”

2020 har gitt oss alle nye opplevelser og en helt ny hverdag, og jeg tror ikke det er gått en eneste dag hvor vi ikke snakker om korona, så det er godt å ha noe veldig positivt å rette tankene mot og snart åpner Bordfolk butikk, en permanent butikk! Etter pop-upen var det veldig innlysende for meg og de rundt meg at det er dette som er det rette å gjøre, og nesten det eneste jeg kan gjøre, for det føles så naturlig for meg. 1.november tar vi over et lokale i Trondheim sentrum og Bordfolkbutikken blir en realitet! Det blir en spennende til frem mot jul, når vi åpner fredag 6.november vil vi ha litt jul i butikken, nye leverandører og mange fine gaver. Gleder meg så utrolig masse!

7-8 gulrøtter

2-3 ss olivenolje

2-3 ss honning

salt

pepper

chiliflakes

1 boks kikerter

2 ss tahini

1 ss olivenolje

1/2 sitron

salt

pepper

paprikapulver

Forvarm ovnen til 200 grader og gjør klar et stekebrett med bakeark.

Del gulrøttene i to på langs og legg de på bakearket, ha over olje, honning, salt og pepper og chiliflakes. Stekes i 20-30 min, avhengig av hvor tykke gulrøttene er, de skal bli møre.

For hummusen, bland kikertene, inkludert væska de ligger i, med tahini, saften av en halv sitron, salt, pepper, olje og paprikapulver i en blender og kjør i 2 minutter til det blir helt smooth.

Server gulrøttene på et godt lag med hummus, dryss gjerne over noen hakkede nøtter og litt ekstra chiliflakes.

 

BACONJAM

Dette har stått på lista mi så lenge! Enkelt å lage men jeg har vel ikke helt visst hva jeg skal bruke det på før jeg gjorde litt mer research. Og det er her det geniale med mat kommer inn. Man kan finne så mange bruksområder på tilbehør, alt etter hva man liker av smakskombinasjoner. Jeg tenker at baconjam passer perfekt på egg, til fried rice, på pizza med blåmuggost, til et tapasbord med oster, i en burger, så får du komme med dine tips. Det kan stå i kjøleskapet opptil en måned.

Anbefaler å varme det lett opp i panna før det brukes.

500g bacon

1 løk

4 sjalottløk

2 hvitløksfedd

100g brunsukker

80g maple syrup

70g eplecidereddik

1 1/2ts chiliflakes

1/2ts maldonsalt

Skjær bacon i terninger og hakk løk og sjalottløk. Stek baconet til det er sprøtt, helst på litt over medium varme, la det bruke tid for å få det jevnt og sprøest mulig. Når det er ferdigstekt, legg det over tørkepapir. Spar ett par ss av fettet i panna og stek løken. Den skal karamelliseres og det vil ta litt tid, ca 15-20 min. Finhakk hvitløk, tilsett i panna med brunsukker, maplesyrup, eplecidereddik, chiliflakes, salt og baconet. La det putre i ca 15 min, til det er klissete og det meste av væska er kokt bort.

Avkjøl og ha på glass.

 

FIKEN OG FENNIKELBRØD

Det høres kanskje ikke ut som de mest naturlige vennene, men fennikel og fiken går utrolig godt sammen. Best ferskt men er også veldig godt ristet med litt smør i panna.

Siden det er masse med fyll i selve brødet er det ikke så mye som skal til ekstra, det er veldig godt med en kopp te og til suppe. Server det med litt smør og noen gode oster!

1,5 dl vann

125 g yoghurt

1 egg

3ss olivenolje

2 ts gjær

465 g hvetemel

1 ss brunsukker

1/2 ts maldonsalt

250 g tørket fiken

30 g smør

1 stor fennikel

1 ts fenikkelfrø

1 ts maldonsalt

3 ss brunsukker

Se til at alle ingrediensene er romtempererte (Om yoghurten er kald kan den varmes opp med vannet, pass på temperaturen, den skal ligge mellom 37-41 grader) Rør sammen yoghurt, egg, olivenolje og vann i en bolle, bland godt. I en annen bolle, bland alle de tørre ingrediensene og tilsett de gradvis i de våte, bland godt mellom hver gang. Eltes i maskin i ca 5 min eller for hånd i 10 minutter. Form deigen til en ball, smør bollen med olje og legg deigen tilbake, dekk til med plast eller et fuktig klede og la den heve i 30 min på en lun plass.

Mens deigen hever kan fyllet lages. Hakk opp fiken, smelt smøret, bruk gjerne en mandolin til å skjer tynne skiver av fennikelen og slå fennikelfrø i en morter. Bland alt sammen med salt og brunsukker.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakepapir. Kjevle ut deigen til et rektangel med lengste side ca 40cm langt. Det skal ikke være behov for å mele benken, pga oljen fra bakebollen. Fordel fyllet utover og rull sammen fra langsiden til en pølse og kutt deigpølse i to på langs, slik at du får to lange lengder med fyllet eksponert. Klyp sammen i toppen, og med kuttsiden opp, flett de to delene over og under hverandre, klyp sammen i enden igjen. Legg det over på bakeplaten og la brødet etterheve i ca 20 min, før det stekes midt i ovnen i 40-45 min. Avkjøles på rist.


BAKT SELLERIROT

Høsten er her og butikkene har så mye fine norske råvarer. Umulig å ikke la seg inspirere og friste, og jeg fikk kjøp en helt fantastisk bundt med sellerirot med stilker og bladverk fortsatt på. Tenker vi kan bli flinkere til å bruke sellerirot, den er jo så god!

Regn ca en halv sellerirot pr person, veldig god til svin og hvit fisk. Spises den alene, rist gjerne litt hasselnøtter og hakk de, for en kontrast i tekstur.

1 sellerirot

ca 2 dl grovt salt

ca 2 ss vann

smør

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader, og vask/skrubb sellerirota rein om den har noe jord og skitt på seg.

Gnu sammen salt og vann til en fast masse og pakk det godt rundt sellerirota, lag mer ved behov, hele skal dekkes. Pakkes inn i folie og stekes i 1,5-2 t, bruk en kakenål eller spiss kniv og sjekk om den er mør.

Fjern saltet og server, deles gjerne i båter, server med en klatt smør, nykvernet pepper og litt fersk timian.

 

MAISBRØD

Veldig godt alternativ til flatbrød og veldig godt sammen gryter nå som høsten nærmer seg, og lange rolige søndagsmiddager igjen er hjertelig velkomne. Et must til sommerens grillmat har jeg funnet ut. Det er noe som er relativt nytt for oss, så vi har testet flere oppskrifter og funnet ut at denne passer oss best.. Passer perfekt til en syrlig salat eller til en kalkunmiddag

200g hvetemel

200g polenta

1 1/2 ts bakepulver

1 ts natron

1 1/2 ts salt

4 dl kulturmelk (kefir)

70g smør

2 egg

Forvarm ovnen til 190 grader og kle en lasagneform med bakepapir. Krøll sammen bakepapiret først så vil det være enklere å få det i formen uten at papiret vil stikke av.

Bland sammen de tørre ingrediensene, smelt smøret og la det avkjøles litt før det blandes med kulturmelka og eggene. Ha så i alt det tørre og bland forsiktig, dette skal ikke eltes sammen, og overarbeides bare røres i hop.

Ha det over i forma og stek i 45 min. Test med en kakenål eller lignende, den skal komme ut ren.

 

VERDENS BESTE TOMATER

Dette visste du ikke at du savnet faktisk, men etter å ha laget det og smakt det for første gang, vet du at dette bør alltid være i kjøleskapet! Det passer til absolutt alt. Pasta, pizza, salat, toast, hvit fisk, kylling osv osv. Og det lager seg selv, det er det beste. Så lenge du kjøper og skjærer opp tomatene går resten av seg selv.

Denne oppskriften krever faktisk 750 g tomater, men de mister masse fuktighet under steketiden og vil minske dramatisk i størrelse, så ikke bli skremt, vær glad du laget så mye faktisk! Bruk røde tomater eller i forskjellige farger, det ser veldig fint ut.

750 g små tomater

1-2 dl olivenolje

salt

pepper

2 kvister rosmarin

Forvarm ovnen til 100 grader.

Skyll og del tomatene i to, legg de på et stekebrett med kuttsiden opp. Ringle over olivenolje, kvern over salt og pepper og stek i ca 4 timer. For større tomater kan det ta lengre tid. La de avkjøle seg noe før de has over i et glass med lokk, hell i litt olivenolje, ca halvveis i glasset og litt fersk rosmarin innimellom tomatene.

Holder seg i kjøleskap en liten uke.

 

JORDSKOKKCHIPS

Her en dag fant jeg de aller fineste jordskokkene i butikken. De er jo så fine, og jeg så med en gang hvor enkle de ville være å håndtere med mandolin, for å skjære tynne skiver av, til de beste hjemmelagede chips! Tidligere har jordskokkene jeg har funnet vært litt små og det er litt skummelt, det er noe med den mandolinen som er litt faretruende, best å holde fingrene på god avstand.

Dette er veldig enkelt å lage, og veldig godt å spise. De er mektigere enn vanlig potetgull, og føles mer dekadent synes jeg, så man trenger ikke de store mengdene. De er også gode å servere med en god biff eller å drysse på en god suppe.

Her trenger man egentlig en mandolin, med mindre man har de sykeste knifeskills og klarer å skjære de aller tynneste skiver av jordskokken.

Mengden av ingrediensene kommer an på hvor mye eller lite man vil lage, men når man først er i gang er det greit å bare lage opp. Mengden olje kommer også an på hva man bruker til å frittere i. Noen liker en dyp og stor gryte/kasserolle, mens andre kan frittere i en stekepanne med høye kanter, her må man prøve seg frem. Bruk gjerne en nøytral vegetabilsk olje, feks solsikke eller raps.

Skjær tynne skiver av jordskokkene, jeg pleier å vaske de godt og lar skallet være på. Legg de utover litt kjøkkenpapir så det trekkes ut fuktighet, det er greit før de skal opp i en gryte med varm olje. Varm opp oljen, jeg bruker en tresleiv for å sjekke varmen, sett den opp ned, altså med skaftet ned i oljen, bobler det rundt skaftet er oljen klar og man kan senke varmen ett hakk. Husk at oljen blir kaldere når man har tilsetter det som skal fritteres, så ikke la den bli for kald. Legg i noen skiver i gangen og stek de til de blir gylne. Fjernes med hullsleiv, legges over på kjøkkenpapir og drysses med havsalt.



500 g jordskokk

5-10 dl olje

maldonsalt

 

HVITLØKSSCAMPI

Disse er helt perfekte til tapasbordet, en lunsj eller til grillmiddagen. Sånn type mat man skal sitte og spise en stund og må ikke spises mens det er varmt. Så lukter huset hvitløk da, men det er helt ok det, for det er så godt.

Vask og rens scampiene og stek de rosa i olje og smør, i en middels varm panne. Finhakk hvitløken og ha den i panna og fres sammen scampien ett par minutter. Bruk gjerne fersk chilli, finhakkes og has i panna samtidig som hvitløken.

Server med litt salt og pepper , kutt vårløk og dryss over. Legg ved ett par båter sitron som kan klemmes over. Pass på at de gode saftene fra stekepanna blir med.



300-400 g scampi

2 hvitløksfedd

1/2 sitron

1 ss smør

1 ss olje

salt og pepper

chilliflakes

1-2 vårløk