SOYAGLASERT RIBBE

Perfekt til tapas, men også god til en søndagsmiddag i månedene utenom desember. Regner med den fint kan langtidsstekt på grillen om man har lokk og nogenlunde kontroll på temperatur. Kryddermixen som smøres på lukter så godt og gir deg vann i munnen under hele steketiden, det er nesten umulig å bare la den ligge og hvile, men vær flink, ikke la all den gode kjøttsaften renne ut for tidlig!

ca 2 kg ribbe

2 ss chinese five spice

2 ss chillipulver

1 ts hvitløkspulver

2 ts maldonsalt

1 ss fersk ingefær

3 ss kecap manis

3 ss soyasaus

Forvarm ovnen til 130 grader.

Selv om det høres og føles feil ut, skjær av svoren på ribba… Ikke vær redd, du kommer ikke til å savne sprø svor denne gangen. Fjern også beina slik at man står igjen med ett rent og helt kjøttstykke som er enkelt å dele i fine porsjonstykker til en tapaskveld. Rut fettet som er igjen med en skarp kniv. Legg ribba i en ildfast form. Riv den ferske ingefæren og bland sammen alle ingrediensene, pensle det så over ribba og på sidene og stek den i 2 timer på 130 grader. Skru så opp temperaturen til 225 grader og stek i ca 15 min, så får det renne av litt fett og skorpa med alt det gode krydderet blir litt sprøtt og deilig.

La den hvile seg i 15 min på kjøkkenbenken før den deles opp i porsjonsstykker. Nå er det lov å prøvesmake!



 

STEAK SANDWICH MED RØDLØKSMARMELADE

Denne retten ble lagd første kveld i ny leilighet. Vi var unge, skulle feire at vi hadde kjøpt vår første leilighet, flyttet inn og kommet på plass. Da passet det med en rett som i og for seg er enkel å lage men som tar littegranne tid. Da fikk vi jobbet litt på nytt kjøkken og alt var spennende og nytt. Rødløksmarmeladen har vi tatt med oss videre og er nå et fast innslag på julaften til juleribba! Parmesandressingen er så god at jeg ikke får nok, og den kan godt brukes til en Cæsar salat. Deilig rett til en datenight eller brunch. Lag søtpotetchips med aioli til for et mer mettende måltid.

2 eggeplommer

1 egg

3 ss sherryeddik

1 fedd hvitløk

dl olje

60-70 g parmesan

salt og pepper

1 rødløk

4 ss brunt sukker

2 ss honning

5 ss balsamicoeddik

400 g okse indrefilet

1/2 pk ruccola

1 ss olivenolje

1 ss smør

2 skiver godt brød

1 tomat

salt og pepper

salt potetgull

Dressingen lages ved å ha egg, eddik og hvitløksfedd i en blender og kjør i 10 sek til eggene skummer. Tilsett oljen gradvis mens blenderen går. Rør inn revet parmesan og smak til med salt og pepper, husk at parmesan er litt salt i seg selv.

For marmeladen kuttes rødløken på en mandolin for å få tynne jevne skiver. Ha løk, brunt sukker, honning og balsamicoeddik i en kasserolle og kok opp. La det putre i ca 15 min og la det avkjøles, slik at den tykner.

Varm opp en stekepanne og krydre oksekjøttet med salt og pepper. Ha smør i panna og la det bli nøttebrunt. Stek kjøttet på høy varme et par minutter på alle sider. Ta kjøttet ut av panna og pakk det litt løst inn i aluminiumsfolie og la det hvile i ca 10 min.

Skyll ruccolasalaten og vend den i litt olivenolje med salt og pepper. Rist brødskivene, fordel ruccola og skiver av tomat over. Skjær kjøttet i tynne skiver og legg det på brødet. Topp med parmesandressing og rødløksmarmelade.

Server med litt salt potetgull.



 

CÆSAR SALAT

En god gammel favoritt. Cæsar salaten har vært med meg i mange år, og personlig liker jeg den best med grilla kylling. I dag hadde jeg ikke brød eller ferdiglaga brødkrutonger å ha i, savnet det litt men hadde ekstra bacon så gikk det helt fint.

Oppskriften nedenfor er for en stor porsjon, den står seg greit i kjøleskapet ett par dager, og blir det mye dressing til overs kan den være god sammen med litt spekemat og eggerøre faktisk!

Når det kommer til parmesan så er det opp til hver enkelt hvor mye man vil bruke. Selv er jeg veldig glad i parmesan, så jeg bruker endel. Tips: Riv litt parmesan og ha i bunnen av skåla/bollen/fatet.

1 grillet kylling

ca 50-80g parmesan

blandet salat

6 skiver bacon

2 dl rapsolje

1 egg

3ss sitronsaft

1/2 ss dijonsennep

2 ansjosfileter

1 hvitløksfedd

2 ss vann

1/2 ss hvitvinseddik

Riv biter av kyllingen, enten med hendene eller med to gafler. Skyll salaten og få vekk mest mulig av vannet, bruk kjøkkenpapir å klapp den tørr. Bland det sammen i en stor blandebolle. Stek bacon, jeg foretrekker tørrsaltet type, ikke kjør full varme. Det er flere måter å steke bacon på, enten i stekeovn eller ved å varme opp panna først, selv bruker jeg å legge de i kald panne og sette på full varme først, for så å skru ned varmen litt så baconet steker godt i sitt eget fett uten å bli brent. La det renne av seg på tørkepapir mens dressingen lages.

Dressingen er superenkel! Du trenger en stavmikser og en høy beholder som pleier å følge med mikseren. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør. Om den blir tykk kan det tilsettes litt ekstra vann, en spiseskje i gangen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.



 

GULROTSUPPE

Innimellom får jeg så lyst på noe, men vet ikke hva. Da kan jeg bli rastløs og urolig! En dag jeg følte det slik ringte jeg til mannen og ba om råd, han sa jeg kunne lage gulrotsuppe for han visste vi hadde endel gulrøtter. Det hadde jeg ikke laget før og var litt skeptisk, men etter litt googling og pinterestsøk dukket det opp bilder med creme fraiché og bacon sammen med suppa, og jeg var solgt. Jeg hadde ikke alt som skulle til, men som man skal gjøre på et kjøkken så improviserte jeg litt, og resultatet ble så godt! Varmende het suppe sammen crispy bacon og mild creme fraiché, alle teksturer jeg søker i et måltid.

1 løk

3 ss olivenolje

2 fedd hvitløk

1 ts kajennepepper

1 ts malt paprika

500 g gulrøtter

200 g potet

9 dl kyllingkraft

salt og pepper

4 strimler bacon

4 ss creme fraiché

Skrell poteter, løk, hvitløk og gulrøtter og skjær de i jevnstore biter. Ha olje i en gryte og tilsett løk, den skal frese i 2-3min til den er blank og myk. Tilsett hvitløken og krydderet. La det surre i et par minutter og tilsett gulrøttene og potetene. Surr de sammen resten under omrøring slik at ingenting brenner seg, men mykner litt. Hell så i kyllingkraften og la det koke i 15-20 min til grønnsakene er møre. Imens kan baconet stekes, og la det renne av seg på litt kjøkkenpapir så det blir sprøtt og godt.

Kjør hele blandingen i en blender eller bruk en stavmikser til å få en glatt suppe. Om suppa blir litt for tykk kan det tilsettes litt vann eller en skvett melk. Smak til med salt.

Brekk opp baconet i mindre biter, server suppa med creme fraiché og dryss over baconbiter. Har du en god olivenolje, hell noen dråper over suppa før servering.



 

PØLSESUFFLÈ

Mye av maten jeg lager har en connection med mormor. Skulle jeg lage noe for første gang ringte jeg alltid henne og fikk steg for steg over telefonen. Da jeg var mindre satt jeg på kjøkkenbenken og observerte henne. Hvor elegant hun forflytta seg gjennom kjøkkenet, hvor godt hun kjente alle skuffer og visste hvor alt var. Rydda mens hun jobbet, alt så ut som dans og hun var så selvsikker. En gang på 90-tallet laget hun dette til meg, og et tiår senere var det noe jeg alltid spurte etter. Hver gang vi skulle komme på besøk til henne, på ei øy 2-3 timer unna oss. Lukta av pølsesufflé i det vi kom inn på kjøkkenet er lukten av en varm velkomst. Hun serverte det alltid med pariserloff til.

4 egg

1 dl hvetemel

2 dl melk

2 ts salt

1 ts pepper

100 g hvitost

3 kjøttpølser

1 purreløk

50 g smør

Forvarm ovnen til 200 grader.

Smelt smør, tilsett hvetemel og salt og visp mens melka tilsettes. Når sausen tykner tas kjelen av platen. La det avkjøles noe før eggene skilles og eggeplommene røres inn i sausen.

Fjern eventuelt skinn fra pølsene, kutt de til ønsket størrelse, anbefaler på langs først og så i skiver/halvmåner. Kutt purreløk i skiver, riv ost og bland alt i sausen sammen med nykvernet pepper, smak til med salt.

Stivpisk hvitene med en klype salt og vend de inn i sausen. Bruk en slikkepott og bland alt forsiktig for ikke å slå lufta ut av røra.

Ha alt i en smørsmurt brødform og stek i 45-50 min.

Serveres med ei god skive brød med godt smør.



 

GNOCCHI MED SALVIE

Lite er så tilfredstillende som disse myke putene. Den sprø stekeskorpa og fløyelsmyke innsiden, toppet med smørsmak og crispy salvie… Kunne spist det hver dag. De er morsomme å lage, og trenger lite forberedelser. Kok litt ekstra poteter til middag en dag så er man ett skritt nærmere gode gnocchi.

8 melne poteter

100 g hvetemel

50-70 g parmesan

1 eggeplomme

salt og pepper

en god klatt smør

salvie

Her er utgangspunktet på potetene normal størrelse. Har selv brukt alle slags mulige poteter men melne er å foretrekke. Skrell og kutt potetene i jevnstore biter. Kok de møre i saltet vann og press de gjennom en potetpresse. En potetmoser kan også brukes med da blir det biter av poteter i gnocchien og man får ikke den fløyelsmyke deigen. Tilsett eggeplomme, en god klype salt, revet parmesan og litt og litt mel, avhengig av hvor store potetene er. Det skal bli en deig som er håndterlig, ikke for klissete, men samtidig myk, smidig og føles lett.

Del deigen opp i fire deler og rull ut hver del til en pølse, ca 2 cm i diameter. Dryss mel på en kniv og del pølsen i 2-3 cm brede biter. La bitene ligge på et brett med mel slik at de ikke setter seg fast. Man kan bruke en gaffel til å få de velkjente rillene på gnocchi eller er fjøl som er laget spesielt for det. Legg gnocchien på gaffelen/fjøla, press lett ned og rull av.

Kok opp lettsaltet vann i en romslig kjele. Når vannet fosskoker, legg i gnocchiene, ikke for mange i gangen, og la de koke til de flyter til overflaten, det tar kun ett par minutter. Smelt samtidig smør i en stekepanne, ha i litt salt og pepper og om man ikke har fersk, ha i tørket salvie. La smøret brunes, uten å stekes og brennes. Når gnocchiene flyter opp til overflaten, bruk en hullsleiv og la mest mulig vann renne av, før de legges over i den varme stekepanna. La de få en god stekeskorpe. De bør stekes i flere omganger, for mange i panna samtidig vil ikke gi god stekeskorpe på alle. Har du fersk salvie, stek de i litt smør og la de renne av seg på litt kjøkkenpapir så de blir crispy og gode!

Dryss over litt mer parmesan før servering.