POPCORN MED PARMESAN OG KÅL

Som barn av 80-tallet er mikropopcorn en del av oppveksten min, og var vi tomme for ferdigposer med mikropop, pleide mora mi å legge popcorn i en stor konvolutt og kjøre de i mikroen, funka like bra men ble så klart masse søl!

Vi har ikke mikrobølgeovn hjemme, så det er lengre mellom popcornsnacks, men vi lager det ofte når vi er på landet. Som liten husker jeg de solgte det på båten utover. Til glede for noen men lukta er ganske sterk, så om man ikke likte popcorn var man stuck i lukta fra Trondheim til Fjellvær eller ved returen.

Så er det dette med at smaken utvikler seg gjennom livet, og jeg merker jeg er nysgjerrig på nye smaker og kombinasjoner i mye større grad enn før! Da jeg kom over denne oppskriften fra Food52 ble jeg veldig nysgjerrig og det er noe jeg skal lage ofte, det er så godt!

Kan fint lages uten grønnkål, men de er masse gode vitaminer i kålen, som vi trenger, spesielt nå på vinterstid, føler jeg er low på alt!

Popcorn

1 ss olivenolje

Crispy grønnkål

40 g parmesan

Salt

Pepper

Man kan fint lage dette uten å måtte poppe popcornet selv, men ferdig poppa popcorn er ofte litt soft og ikke så fresht, og det er veldig koselig og morsomt å se og høre popcornet smelle!

Start med å lage crispy grønnkål, og gjør klart alt, slik at popcornet er ferskt og lunt enda når parmesan drysses over.

Knus grønnkålen i en morter om man vil ha små biter, eller bare del opp med fingrene om man vil ha større. Riv parmesan, pop popcorn etter anvisning på posen og bland popcorn, salt og pepper etter smak (husk at parmesan er salt) i en stor bolle ha det over i serveringsskål og dryss over parmesan og kål, det er ikke nødvendig å blande så mye, for både kål og parmesan vil falle nederst i skåla, så det kan være greit å servere med en skje for å få med alle godsakene.



 

FIKEN OG NØTTEBRØD MED FRUKTKOMPOTT

Brøøød, alle slags type brød, jeg liker alt! Lunt, nystekt brød, hvor smøret smelter sånn akkurat passe nok, det er så fantastisk.

Denne oppskriften er hentet fra Lise Finckenhagens bok, Fredag hele uka. Modifisert litt, men for en bok! Så mye godt, og bare tittelen alene er så bra. Ja takk til fredag hele uka. Boka var en gave og da jeg fikk den satte jeg umiddelbart i gang med å huke av sider for å finne ut hva jeg skulle lage. Da jeg kom over oppskriften på dette brødet, visste jeg veldig godt hva som kom til å bli det første jeg skulle lage. Siden et hotellbesøk i fjor har jeg villet lage et frukt og nøttebrød, og dette passet seg så perfekt! Det å få gave hvor man virkelig føler seg sett er de beste gavene, takk Gunn!

Varier med de nøttene, fruktene og frøene man liker best, og så når det gjelder mengder!

200 g grovbakstmel

1 pk tørrgjær

3 ts maldonsalt

500-650 g hvetemel

50 g smør

3 dl vann

2 dl kulturmelk

3 ss honning

200 g tørket fiken

150 g hasselnøtter

200-300 g tørka aprikoser, rosiner og fiken

1/2 rødløk

2 dl rødvin

3 ss brunsukker

1 ss balsamicoeddik

Smelt smør i en kjele og tilsett vann, melk og honning. Varm opp til 37-39 grader og hell væsken over i en bakebolle, tilsett gjær, salt og det grovbakstmelet. Bruk en ertekrok og bland sammen på lav hastighet. Tilsett hvetemelet i omganger til du har en smidig deig. Bland i hakket fiken og hasselnøtter og mix i 5 min. Dekk bollen med plast og sett den inni stekovnen, slå på lyset så hever deigen i et kontrollert miljø. La den heve i 50-60 min.

Kna deigen godt sammen og del den i to, trill og form hver del til hvert sit brød, kle en stekeplate med bakepapir og legg på begge brødene. Dekk med plast og putt de tilbake inn i ovnen med lyset på, i ca 30 min.

Ta brødene ut og forvarm ovnen til 210 grader. Man kan pensle brødene med sammenpisket egg eller bare drysse over litt mel. Har du en skikkelig skarp kniv kan man skjære ett par snitt på toppen. Stekes i ca 25 min.

Mens brødet stekes kan fruktkompotten lages. Skjær opp aprikos og fiken i små biter, rødløken i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin. Bland alle ingrediensene i en kasserolle og kok langsomt opp, la det koke i noen minutter til frukten har tatt opp litt av væsken og alt kommer sammen til en seig og herlig blanding.

La brødet avkjøles litt på rist, men server gjerne mens det er lunt. Sett frem gode oster og godt smør.

 

CRISPY GRØNNKÅL

Mange retter eller tilbehør svirrer rundt i hodet mitt, mange får jeg nok aldri laget og mange utsetter jeg å lage av en eller annen grunn. Crispy grønnkål for eksempel. Hatt så lyst på det så lenge, men aldri undersøk oppskrift eller søkt opp noe rundt det. Så snakket jeg med gode Lone og hun hadde en oppskrift hun delte med meg.

Dette er godt som en liten snack sammen med godt brød, olivenolje, oliven og litt spekemat, eller på pizza eller med et speilegg, i salat, ja mulighetene er mange!

Grønnkål

Olivenolje

Maldonsalt

Pepper

Chilliflakes

Forvarm ovnen til 120 grader.

Akkurat oppmålt ingredienser er vanskelig å si, man tar så mye grønnkål man ønsker og river den i passende biter. Ikke ta med stilken, kun bladene. Masser kålbladene inn med olivenolje, og legg de utover en stekeplate med bakeark. Dryss på maldonsalt, litt chiliflakes og ett par kvern med pepper. Stekes mellom 10-15 min, følg med for de brennes fort! Snu de etter halve steketiden så begge sider kan crispes opp. Dryss på litt mer maldon, eventuelt annet og server når det er avkjølt.



 

BAGUETTER

Ett av nyttårsforsettene mine var å lage alle oppskrifter i en kokebok, fra perm til perm… Det har jeg enda ikke kommet i gang med, men det er en bok jeg er blitt veldig glad i, det er A journal of West Coast Culinary. Jeg har laget én oppskrift derfra og det er denne, på baguetter. Normalt tweeker jeg alltid oppskrifter for å tilpasse de våre smaker og hva vi liker, men denne er bare helt perfekt som den er. Det eneste jeg vil forandre er steketiden, det tror jeg går på kraften i ovnen vår, den er nok ikke helt tett har jeg lært med tiden, så den steker litt ujevnt, men jeg kjenner den så den funker bra nok. Mine ble litt lyse men jeg var så utålmodig på å smake at jeg ikke ville la de stå lenger, de ble allikevel sprø og veldig smakfulle!

280 g mel

280 g vann

1/2 g gjær

560 g mel

290 g vann

6 g gjær

17 g maldonsalt

4 isbiter

For denne oppskriften skal man sette en starterdeig dagen før baguettene skal lages, og det er en morsom greie. Utrolig å se hvordan så lite gjær kan gjøre så mye!

Bland ut gjæren i lunkent vann, bland så i melet, dekk med plast og la det stå i minimum 12 timer.

Varm vannet til 37-41 grader, bland ut gjæren og tilsett starteren, bruk en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og salt og la det eltes sammen på lav styrke i 15 minutter. Hvelv deigen ut på en melet flate og del deigen i fire, dekk med plast og la den hvile i ca 15 min.

Gjør klart stekeplaten med to stekepapirark, litt vanskelig å forklare men se bilde under, hvor de ligger og hever. Papiret skal hjelpe til å separere hver baguette. Rull hver del til en lang pølse på samme lengde som stekeplaten, smalne de litt til i endene. La de så heve i 30 min, forvarm ovnen til 250 grader.

Bruk en superskarp kniv og lag snitt i hver baguette, dryss på litt mel og sett de midt i ovnen. I bunnen av ovnen legges 4-6 isbiter, de vil hjelpe baguetten med å få en sprø overflate, men det er valgfritt å bruke de. Stekes i 20-25 min, til de ser freshe og fine ut, og gir en hul lyd når det dunkes under de.

La de hvile i ca 30 min før de spises.



 

KALKUNSANDWICH

2020!

Vi har gått inn i et nytt år, faktisk et nytt tiår! Mange har en tradisjon med kalkun på nyttårsaften, inkludert oss, og det blir som regel rester. Vi har samme diskusjon hver gang vi er på kalkuninnkjøp, han sier vi må ta en mindre kalkun, jeg sier vi lager kalkunsandwich av restene! Og det blir det. En deilig enkel lunsj på 1.nyttårsdag, den siste dagen i ferien og ting skal være enkelt.

Nytt år byr på nye forsetter og ny tankegang. Det er samme leksa hver gang. For min del har jeg tenkt å lage en bucketlist for 2020, for det er mye jeg vil gjøre og det kan fort glemmes når hverdagen kommer skikkelig i gang. På lista er det div restauranter jeg vil besøke i løpet av året, jeg vil innom minst tre forskjellige land, og jeg vil lage alt i en av kokebøkene jeg eier. Perm til perm, uansett om jeg ikke har lyst på alt er det mange teknikker og smaker jeg har godt av å utforske.

2020 skal bli det beste året mitt har jeg bestemt. Jeg blir 40, vender tilbake til studier og kan fordype meg i det jeg liker best å holde på med. Egoåret 2020 blir bra!

Kalkunrester

4 skiver av godt brød

1 avokado

4 skiver bacon

1/2 ts chili flakes

salt og pepper

majones

sylta rødløk

hjertesalat

Dette er restemat så det er litt vanskelig å si akkurat hvor mye som skal til av hver ingrediens, men oppskriften her gir nok til 2 personer, så er det bare å gange opp om man skal ha venner over eller er flere til bords.

Se til at kalkunen er romtemperert, det fungerer også med kald kalkun, men romtemp er å foretrekke. Har du ikke sylta rødløk stående, lag opp en batch, den er klar etter en times tid, oppskrift får du her

Varm brødet litt i ovnen mens baconskiver stekes opp. Renn av laken på rødløken og skjær avokado i skiver. Jeg pleier å fjerne stilken i ryggen på hjertesalatbladene og skyller de under vann, så får de renne av seg på litt kjøkkenpapir. Gni inn kalkunkjøttet med en blanding av chiliflakes, salt og pepper etter egen smak. Bland majones med litt av laken fra rødløken, litt salt og pepper.

Så er det klart for montering og her er det ingen fasit på hvordan det bygges opp, jeg pleier å gjøre det slik: Brød, majonesblanding, hjertesalat, avokado, kalkun, majonesblanding igjen, bacon, litt mer kalkun og avslutt med rødløk, hjertesalat og litt majonesblanding på toppen igjen før siste skive legges på.

Kan gjerne serves med litt salt potetgull for ekstra crunch.



 

RØMMESILD

Tiden for lange frokoster er her snart, og rømmesild er noe jeg har blitt veldig glad i. Saltsild har jeg alltid likt, men å kombinere det med krydder og rømme, pluss syrligheten fra epler er virkelig julefrokost for meg. Ofte litt sånn mat som barna syns er litt ekkelt, det er det beste! Det er jo fisk med bein i, hvor fristende høres ikke det ut!

Denne oppskriften gir nok til å vare hele jula, og kan deles opp og gis i gave. Selleri er en annen ting jeg har blitt glad i med årene, og det er så godt å finhakke det å ha det oppå rømmesilda, alltid viktig å blande konsistenser.

Endelig har vi fått inn juleroser som kan stå ute på Strå Blomsterverksted, og derfor deler jeg et bilde av de. De er så sarte og fine, men tåler allikevel kulda og står imot.

2 pakker spekesild

1 eple

3 dl seterrømme

2 ts sukker

1 ss eplecidereddik

ca 6-7cm stang selleri

1 ss dijonsennep

1 ss frisk timian

Om man er litt var på salt kan silda legges i vann eller melk en timer eller to, det vil fjerne mye av saltet.

Finn frem en bolle og bland rømme, sukker, eplesidereddik og dijonsennep.

Riv eple, skjær selleri i tynne skiver og passe biter av silda og bland alt sammen. Vend inn hakkede timianblader. Smak til med litt pepper.

Ha det over på et glass og sett det kaldt. Holder seg en ukes tid i kjøleskap.



 

SYLTE AV RIBBE

Jeg er så heldig at jeg fikk vokse opp med en mormor som hadde med seg mange tradisjoner, og jeg føler det er veldig naturlig å føre mange av de videre. En av disse er sylte, men mormor lagde det av hodekjøtt av gris faktisk, og jeg husker det var saftig og smakfullt. Jeg har fått arve syltepressa, det er jo en ting man bruker èn gang i året, og vi leter alltid lenge etter den! Om man ikke har syltepresse, bruk en brødform og finn ting til å tynge ned. En flaske med vann, bøker etc.

Vi spiser ofte sylta til kveldskos, med god sennep, smør, flatbrød og rødbeter. Med kongerøkelse brennende i rommet er det virkelig god julestemning.

ca 3 kg ribbe med svor

3,5 ss salt

3 ts malt pepper

3 ts malt nellik

3 ts malt ingefær

3 ts malt allehånde

1,5 ss gelatinpulver

Finn et godt stykke kjøtt, fjern beina om de er på og kok opp vann i en stor kasserolle eller to. Noen ganger deler jeg ribba i to så jeg får best kontroll over kokepunktet og vann i kjelen. Legg i ribba når det koker, senk tempen og la den ligge og trekke ved kokepunktet i ca 2 timer.

Bland sammen alt krydderet i en skål, pluss gelatinpulveret. Kle pressa eller brødforma med bakepapir.

Ta opp ribba og la den renne godt av seg. Prøv å fjern svoret i ett stykke og skjær tynne skiver av ribba mens den er varm. Varmen får gelatinpulveren til å smelte så ikke vent for lenge. Det kan bli litt varmt til fingrene, bruk gummihansker om du har for å beskytte deg litt.

Noen liker å bruke svoren nederst i forma, men det er ikke nødvendig, det gir et fint uttrykk men gjør ingenting for smakens del. Legg så et lag kjøtt, dryss over krydderblandingen og fortsett lagvis til det er tomt for kjøtt. Brett over bakepapiret og legg på press, minst 2-3kg om man ikke har en presse. Sett den kjølig i minimum 12-18 timer.



 

BACON OG LØK FRIED RICE

Restemat er noen ganger litt undervurdert, det kastes alt for mye mat i hverdagen, men fried rice er en perfekt rett å få brukt opp saker og ting på. Vi hadde ris, løk, hvitløk, bacon og egg, da er det enkelt! Og med nytt samarbeid med Eva Solo, denne runden med kasseroller og stekepanner, var det perfekt å kjøre resterett til søndagslunsjen.

Man kan variere med alt mulig, bruk opp grønnsaker, kjøtt, tilsett soyasaus og sesamfrø, mulighetene er uendelige!

Ca 3-5 dl kokt ris

1 hvitløksfedd

1 løk

ca 50-100 g bacon

3 egg

Det er litt ca her, ca med ris for det var rester fra dagen før, ca med bacon for det var også rester. Bruk det du har.

Begynn med 1 ss smør og litt olje i en panne. Finhakk løk og fres i panna. Finhakk en hvitløksbåt og ha denne i. Kutt bacon i biter og stek. Pass på at løken ikke brenner seg, den skal bare stekes myk. Ha så i risen og la det steke sammen ett par minutter.

Pisk sammen tre egg med salt og pepper. Puff risen og det andre til den ene siden av panna, tilsett egg og lag eggerøre. Dette tar ett par minutter, bland så alt sammen, smak til med salt og pepper og server.



 

MELKESUPPE

Det er rart med det, hvordan mat kan bringe frem minner. Melkesuppe gir meg minner av å ligge på gulvet hjemme hos mormor, i en saccosekk og se Flipper på TV. Tror kanskje at den søte suppa var et lokkemiddel til saltsild på flatbrød, det ble alltid servert sammen. Det har fungert, for jeg elsket saltsild da og elsker det fortsatt. I voksen alder har jeg glemt melkesuppa litt, men når vi endelig kommer på å lage det, koser vi oss veldig. Mannen min kjenner melkesuppe fra julemiddag, med pinnekjøtt, så det har noe med saltmat å gjøre, men tradisjoner er forskjellig om man kommer fra havet eller lengre inn i landet. Uansett, melkesuppe er noe av det koseligste jeg spiser.

1 dl grøtris

5 dl vann

1 l h-melk

1 ts salt

1 ss sukker

sukker og kanel

Ha ris og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca 10 min. Tilsett melk, salt og sukker, kok videre i ca 25-30 min, til grynene er møre.

Serveres med sukker og kanel.