GULROTSUPPE

Innimellom får jeg så lyst på noe, men vet ikke hva. Da kan jeg bli rastløs og urolig! En dag jeg følte det slik ringte jeg til mannen og ba om råd, han sa jeg kunne lage gulrotsuppe for han visste vi hadde endel gulrøtter. Det hadde jeg ikke laget før og var litt skeptisk, men etter litt googling og pinterestsøk dukket det opp bilder med creme fraiché og bacon sammen med suppa, og jeg var solgt. Jeg hadde ikke alt som skulle til, men som man skal gjøre på et kjøkken så improviserte jeg litt, og resultatet ble så godt! Varmende het suppe sammen crispy bacon og mild creme fraiché, alle teksturer jeg søker i et måltid.

1 løk

3 ss olivenolje

2 fedd hvitløk

1 ts kajennepepper

1 ts malt paprika

500 g gulrøtter

200 g potet

9 dl kyllingkraft

salt og pepper

4 strimler bacon

4 ss creme fraiché

Skrell poteter, løk, hvitløk og gulrøtter og skjær de i jevnstore biter. Ha olje i en gryte og tilsett løk, den skal frese i 2-3min til den er blank og myk. Tilsett hvitløken og krydderet. La det surre i et par minutter og tilsett gulrøttene og potetene. Surr de sammen resten under omrøring slik at ingenting brenner seg, men mykner litt. Hell så i kyllingkraften og la det koke i 15-20 min til grønnsakene er møre. Imens kan baconet stekes, og la det renne av seg på litt kjøkkenpapir så det blir sprøtt og godt.

Kjør hele blandingen i en blender eller bruk en stavmikser til å få en glatt suppe. Om suppa blir litt for tykk kan det tilsettes litt vann eller en skvett melk. Smak til med salt.

Brekk opp baconet i mindre biter, server suppa med creme fraiché og dryss over baconbiter. Har du en god olivenolje, hell noen dråper over suppa før servering.



 

PØLSESUFFLÈ

Mye av maten jeg lager har en connection med mormor. Skulle jeg lage noe for første gang ringte jeg alltid henne og fikk steg for steg over telefonen. Da jeg var mindre satt jeg på kjøkkenbenken og observerte henne. Hvor elegant hun forflytta seg gjennom kjøkkenet, hvor godt hun kjente alle skuffer og visste hvor alt var. Rydda mens hun jobbet, alt så ut som dans og hun var så selvsikker. En gang på 90-tallet laget hun dette til meg, og et tiår senere var det noe jeg alltid spurte etter. Hver gang vi skulle komme på besøk til henne, på ei øy 2-3 timer unna oss. Lukta av pølsesufflé i det vi kom inn på kjøkkenet er lukten av en varm velkomst. Hun serverte det alltid med pariserloff til.

4 egg

1 dl hvetemel

2 dl melk

2 ts salt

1 ts pepper

100 g hvitost

3 kjøttpølser

1 purreløk

50 g smør

Forvarm ovnen til 200 grader.

Smelt smør, tilsett hvetemel og salt og visp mens melka tilsettes. Når sausen tykner tas kjelen av platen. La det avkjøles noe før eggene skilles og eggeplommene røres inn i sausen.

Fjern eventuelt skinn fra pølsene, kutt de til ønsket størrelse, anbefaler på langs først og så i skiver/halvmåner. Kutt purreløk i skiver, riv ost og bland alt i sausen sammen med nykvernet pepper, smak til med salt.

Stivpisk hvitene med en klype salt og vend de inn i sausen. Bruk en slikkepott og bland alt forsiktig for ikke å slå lufta ut av røra.

Ha alt i en smørsmurt brødform og stek i 45-50 min.

Serveres med ei god skive brød med godt smør.



 

GNOCCHI MED SALVIE

Lite er så tilfredstillende som disse myke putene. Den sprø stekeskorpa og fløyelsmyke innsiden, toppet med smørsmak og crispy salvie… Kunne spist det hver dag. De er morsomme å lage, og trenger lite forberedelser. Kok litt ekstra poteter til middag en dag så er man ett skritt nærmere gode gnocchi.

8 melne poteter

100 g hvetemel

50-70 g parmesan

1 eggeplomme

salt og pepper

en god klatt smør

salvie

Her er utgangspunktet på potetene normal størrelse. Har selv brukt alle slags mulige poteter men melne er å foretrekke. Skrell og kutt potetene i jevnstore biter. Kok de møre i saltet vann og press de gjennom en potetpresse. En potetmoser kan også brukes med da blir det biter av poteter i gnocchien og man får ikke den fløyelsmyke deigen. Tilsett eggeplomme, en god klype salt, revet parmesan og litt og litt mel, avhengig av hvor store potetene er. Det skal bli en deig som er håndterlig, ikke for klissete, men samtidig myk, smidig og føles lett.

Del deigen opp i fire deler og rull ut hver del til en pølse, ca 2 cm i diameter. Dryss mel på en kniv og del pølsen i 2-3 cm brede biter. La bitene ligge på et brett med mel slik at de ikke setter seg fast. Man kan bruke en gaffel til å få de velkjente rillene på gnocchi eller er fjøl som er laget spesielt for det. Legg gnocchien på gaffelen/fjøla, press lett ned og rull av.

Kok opp lettsaltet vann i en romslig kjele. Når vannet fosskoker, legg i gnocchiene, ikke for mange i gangen, og la de koke til de flyter til overflaten, det tar kun ett par minutter. Smelt samtidig smør i en stekepanne, ha i litt salt og pepper og om man ikke har fersk, ha i tørket salvie. La smøret brunes, uten å stekes og brennes. Når gnocchiene flyter opp til overflaten, bruk en hullsleiv og la mest mulig vann renne av, før de legges over i den varme stekepanna. La de få en god stekeskorpe. De bør stekes i flere omganger, for mange i panna samtidig vil ikke gi god stekeskorpe på alle. Har du fersk salvie, stek de i litt smør og la de renne av seg på litt kjøkkenpapir så de blir crispy og gode!

Dryss over litt mer parmesan før servering.