BLOMKÅLSUPPE

Noe av det best som finnes når man er syk er suppe, det er det ingen tvil om. Vi ser det på film og vi leser om det, det er et absolutt faktum. Det å lage suppe fra bunn er en koselig syssel og det blir så mye renere smak, så mye lettere for kroppen på en måte. Hos oss er det blomkålsuppe som er favoritten. I kombinasjon med bacon og en god olivenolje er det nesten litt umamismak å detekte.

2 blomkål

5 dl vann

5 dl h-melk

1 dl matfløte

1 sjalottløk

2 stk kyllingbuljong

4-6 strimler bacon

Kutt løk og del blomkålene i små buketter. Smelt litt smør i en kjele og fres løken i ca 2-3 min. Tilsett så blomkål, buljongterninger, vann og melk. La det småkoke i ca 20 min.

Stek bacon sprøtt og legg det på tørkepapir før det kuttes i mindre biter.

Ta ut noen blomkålbuketter som ikke skal kjøres i blenderen, det er godt med litt å bite i. Bruk stavmikser eller blender og kjør suppa jevn, smak til med salt og pepper, hell gjerne tilbake i kjelen for å holde det varmt til servering. Legg også blomkålbukettene tilbake i kjelen.

Ved servering drysses det over sprøtt bacon, og ringles over litt god olivenolje.

 

PASTA POMODORO

Jeg er alltid klar for en skål med pasta, og denne oppskriften er en av mine klare favoritter! Sausen kan fint brukes til både pizza og lasagne, og til hvilken som helst type pasta.

Om du ikke har en food prosessor eller stavmixer for å blende sammen kan en tresleiv knuse tomatene. Det gir den samme gode smaken.

ca 700g cherrytomater

2 fedd hvitløk

olivenolje

en god håndfull fersk basilikum

ca 50-60g parmesan

salt og pepper

pasta man liker, nok til 4 personer

Bruk en stekepanne med litt høye kanter. Varm opp ca en spiseskje olje i panna, knus hvitløken med flatsiden av en kniv og stek til den får litt fargen, ett par minutter. Tilsett tomatene, delt i to og stek i 5-10 minutter, til tomatene er myke. Tilsett basilikum. Bruk en stavmixer, foodprosessor eller baksiden av ei treleiv og mos tomatene. Kok pasta og ha tomatsausen og den kokte pastaen i stekepanna og la alt komme sammen.

Smak til med salt og pepper, server med revet parmesan og en god olivenolje.

 

ARME RIDDERE MED PARMESAN

Helg og tid til en god frokost sammen, selv om i vårt tilfellet så vil frokost ofte skli over til lunsj. Vi står opp til forskjellige tider… Og jeg står som regel opp sist.

4 egg

1 dl h-melk

1/2 ts salt

klype kajennepepper

6 skiver brød

1 dl fløte

50-70 g parmesan

1/2 ts tabasco

1 hvitløksfedd

fersk gressløk

creme fraiche

Servere gjerne med baconjam, oppskriften finner du her.

Sett ovnen på 60 grader slik at de ridderne som er ferdige kan vente der inne til alle er klare for servering samtidig.

Visp sammen egg, melk og fløte, riv ost og bland det i melkemixen sammen med salt, godt med nykvernet pepper, kajennepepper etter ønske, Tabasco og finkuttet hvitløk.

Hell det over i en form som har plass til ett par skiver og la hver side trekke til seg blandingen i ca 1-2 min pr side.

Stekes i en blanding av olje og smør, ca to-tre min på hver side, legg de på et stekebrett for å holde varmen i ovnen.

Serveres med mer revet parmesan, hakket gressløk, creme fraiche og baconjam.

 

HELGEPANNEKAKER MED RICOTTA OG FIKEN

Det er tid for å kose seg med en deilig god og lang helgefrokost. Disse pannekakene er perfekte. De er morsomme å lage og noe annet enn de vanlige tirsdagspannekakene med bacon… Fluffy som amerikanske pannekaker med tilbehør etter eget ønske, men anbefaler virkelig kombinasjonen ricotta og fiken. Litt fersk timian over tilslutt topper hele greia. Enjoy.

4-6 fiken

1-2 bokser ricotta

ca 3 ss honning

klype kajennepepper

300 g mel

60 g sukker

3 g bakepulver

5 g salt

5 dl h-melk

2 egg

1 ts vaniljeekstrakt

2 ss smeltet smør

Bruk en romslig bolle og bland mel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett smeltet smør, melk, egg, vaniljeekstrakt og bland godt sammen til en klumpfri røre. La det stå og svelle litt mens fiken deles i båter og ricotta blandes med honning og en klype kajennepepper, to om man liker det litt hetere.

Smelt litt smør i en stekepanne og stek små pannekaker, ca 3-4 min på hver side, de skal bli gyllenbrune.

Server med frisk timian.

Pannekakene kan holdes varme i stekovnen på ca 100 grader underveis i stekingen.

 

QUINOASALAT MED CHEVRE OG AVOKADO

Slike salater er den perfekte basen for å få brukt opp saker og ting fra kjøleskapet, eller å kose seg ekstra med de ingrediensene man bare elsker! Det jeg liker med denne retten er at man bruker litt tid på å spise den, så man kan sitte lenge og bruke god tid rundt bordet, sammen, som Bordfolk. Perfekt å ta med på piknik eller som lunsj på jobb, holder seg godt.

Oppskriften er for to personer som en rett i seg selv, men kan fint fordeles på fire med litt brød til, som en forrett eller som en lett lunsj.

1,5dl quinoa

3 dl vann

1 avokado

3 vårløk

100g chevre

håndfull valnøtter

1/2 rødløk

håndfull salatblader

Rist quinoaen i en tørr stekepanne til det begynner å poppe litt, tilsett vann og og la det koke i 15-20 min, alt vannet skal bort, rør i det innimellom.

Ha quinoan over i en annen bolle for å avkjøles litt mens resten av ingrediensene forberedes.

Kutt vårløk, smuldre over chevre og kutt rødløken i tynne skiver. Riv salatblader og tilsett salatblader. Bland alt sammen og ha over salt og pepper. Skjær avokado i skiver og server på siden. Ha over litt god olivenolje og litt ekstra krydder om man ønsker og server.

 

ANSJOS OG KIKERT CROSTINI

Varme dager i Trondheim, kombinert med stengte restauranter, museer osv, det er en rar start på juni. Vi skriver 2021 og verden er like langt unna som vi har kjent den siden mars 2020. Men vi er vel alle så lei korona, la oss heller fokusere på de heteste dagene vi har hatt på lenge! Når det er så varmt at vi ikke har kjent på våren, men plutselig ble det sommer. Solbrente neser og sandaler, det er dette vi venter hele vinteren på. Det er tid for småretter og kvelder med en evigvarende solnedgang. Nå skal vi kose oss.

Crostini er perfekt å servere, det kan gjøres klart litt i forveien og settes sammen når man er klare, det er perfekt til lunsj og kan lett kombineres med et protein for en middag. Oppskriften er fra boka Polpo, og jeg lengter etter å reise til Italia. Jeg har aldri vært der, men i hele vinter har det vært italienske vibber i så mye, til og med vinneren i Eurovision var italiensk. Gleder meg til verden blir større igjen, inntil da får vi kose oss med inspirasjon, musikk og de rundt oss.

1 boks kikerter

ca 10 stk ansjosfileter

1/2 sitron

håndfull flat persille

1 ss tahini

1 hvitløksbåt

ca 4 ss olivenolje

1/2 - 1 baguette

salt og pepper

Sett ovnen på 150 grader og skjær skråskiver av baguetten. Ha litt olivenolje på begge sider av skivene og stek i ovnen i ca 10-15 min.

I en foodprosessor blandes kikerter, (ikke væska fra boksen) ansjos, tahini, hvitløksbåten, saften av en halv sitron, , persille, olje, salt og pepper. Tilsett litt av væska fra ansjosen og/eller kikertene om det blir for tørt. Alternativt litt vann eller mer sitron om man liker det. Smak til med pepper, det er nok salt pga ansjosen.

Har man ikke foodprosessor kan alt finhakkes, det vil ta litt tid men da aksepterer man bare litt mer ujevne biter, og det er rustikk og fint det.

Smøres utover brødet og topp med litt olivenolje. Dryss på litt chiliflakes for spice.

 

KNUST AGURKSALAT MED DRESSING

Av og til er det rart at man en gang lærte et kult triks, for så å ha glemt det. Trikset i denne sammenhengen er at knust agurk smaker mye bedre enn skåret agurk.

Dette er en perfekt salat å ha med seg på piknik, til grillmat og til en lett lunsj, helst i solen så klart. Vi har hatt en smak av sommer her, selv om vi er midt i april. Et godt pusterom i korona…

2 agurker

15-20 sølvløk

god neve dill

frø/nøtter

1 ts sukker

6 ss gresk yoghurt

1 1/2 ss majones

1 1/2 ts eplesidereddik

1 1/2 ts sukker

ca 1 ss dill

Skjær av endene og legg agurkene i en brødpose. Slå de i stykker med f.eks en kjevle. Ikke mos de, bruk heller en kniv eller hendene til å dele de i passende biter etter de er knust. Hakk dill og bland den med agurken, løken og frø og/eller nøtter. Jeg har brukt salatmix fra Nicholas Vahe, den kan erstattes med f.eks valnøtter, pinjekjerner, solsikkefrø, gresskarkjerner eller lignende. Dryss over litt sukker og lag dressingen.

Hakk dillen og bland alle ingrediensene sammen. Server i en separat skål eller bland salat og dressing i en passende skål.

 

BØREK MED SPINAT OG FETAOST

I denne retten er det mange teksturer, og det er viktig for å få en rett komplett. Det sprø i filodeigen, knasen i de friske alfalfaspirene, og det kremete på innsiden. Helt perfekt.

1 pk filodeig

2 løk

3 hvitløksfedd

400 g spinat

100 g valnøtter

300 g champignon

3 dl fløte

200 g fetaost

Alfalfaspirer eller vårløk

2-3 ss sesamfrø

salt og pepper

smør og olje til steking

Sett stekovnen på 190grader.

Finhakk løk og hvitløk, stek i litt smør og olje til lett gyllen. Legg over spinat og la den falle sammen. Det ser ut som det er mye men det kommer til å krympe betraktelig. Hell alt over i en skål, og bruk samme stekepanna til å steke kutta champignon i ett par spiseskjeer smør. Når den har fått litt farge tilsettes fløten. Smuldre over fetaosten og legg tilbake spinatblandinga. Smak til med pepper, fetaosten er ganske salt så vær forsiktig med saltet, men tilsett etter behov. La det koke sammen så det meste av væska forsvinner. Hakk valnøttene og tilsett.

Ta blandingen av varmen når det er lite til ingen væske igjen, er blandinga veldig våt vil det bli mye søl ved rullinga. Forbered en stekeplate med et bakepapir. Legg utover et ark av filodeigen og fordel litt av fyllet langs kanten. Rull til en spiral, den første kan sprekke litt. Skjøt på med neste rull og fortsett slik til fyllet er brukt opp. Pensle rullen med smelta smør og dryss over sesamfrø. Stekes i ca 25min, til gyllen og sprø. Serveres med alfalfaspirer eller kutta vårløk.

 

KREMEDE HVITE BØNNER

Har ofte noen bokser med bønner og kikerter liggende i skuffene og dette er en perfekt rett å få brukt de i. En rett som er deilig å ta med seg i sofaen med et glass vin eller som en lun lunsj en regnværsdag. Juster chiliflakes ettersom hvor hot man liker det.

1 hel hvitløk

2,5 dl h-melk

ca 200 g kikerter

ca 200 g cannelonibønner

4 skiver godt brød

parmesan

salt og pepper

chiliflakes

smør

timian eller salvie

Fjern mest mulig av det løse skallet på hvitløken, men behold den hel. Smelt ca 1 ss smør i en stekepanne , del hvitløken i to og legg delene i panna med kuttsiden ned. Stekes ett par minutter til det er en gyllen fin skorpe.

Tilsett melk, kikerter med vannet og canneloni uten vann, salt og pepper. Når det koker opp, skru ned varmen og la det ligge og boble i ca 15 min. Rør av og til så det ikke brenner seg.

Ta ut hvitløken og pill ut feddene med en gaffel, mos de og ha de tilbake i panna. Serveres på rista brød, med revet parmesan, litt chiliflakes og gjerne fersk timian.