FRENCH TOAST MED FIKEN OG BLÅMUGGOST

Blåmuggost har blitt mer og mer jul for meg, kan være etter jula vi spiste alt for mye blåmuggost og pepperkaker… Det samme med fiken, det var ikke jul før mormor åpna pakken med tørket fiken i fruktfatet. Fersk fiken er litt luksus for meg, noe jeg ofte glemmer å bruke men som jeg nyter når jeg endelig kommer over de.

Bruk gjerne loffen som har ligget ett par dager og blitt litt hard, la den få trekke til seg masse væske så er den så god som ny etter en runde i panna. For å endre litt på denne oppskriften kan man servere med ferske bær, frisk frukt og litt creme fraiche. Lemoncurd ville også vært et godt tilbehør.

En god julelunsj eller frokost.

4 tykke skiver loff

2 egg

2 dl melk

1 ss sukker

muskatnøtt

smør til steking

80-.100 g blåmuggost

3-4 ferske fiken

valnøtter

Visp lett sammen egg, melk, sukker og revet fersk muskatnøtt om du har. Hell blandingen i et fat med kanter som passer til ett par skiver i gangen. Legg tykke skiver av loff i og la det trekke opp ett par minutter på hver side. Smelt litt smør i en stekepanne og stek skivene på hver side på medium til høy varme, så de får en god stekeskorpe på begge sider. Legg på fat og skjær opp litt blåmuggost og legg over. Server med fiken og valnøtter.

 

JULECOOKIES MED SUKKER OG STJERNEANIS

Ikke alle julekaker trenger å være av 7 slag, det er gøy med noen nye veldig uformelle varianter også. Disse har jeg blitt hekta på. Fra Susan Spungens oppskrifter kommer en enkel å lage, enkel å spise cookie som i all sin rustikke utførelse. Denne kan fort kan bli en favoritt.

225 g smør

110 g brunsukker

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

250 g hvetemel

45 g potetmel

1 eggehvite

3 ts malt stjerneanis

ca 50 g perlesukker

Visp sammen romtemperert smør og brunsukker i 2-3 minutter. Skrap gjerne ned på sidene av bakebollen så alt blir kremet godt sammen. Bland inn mel, potetmel, salt og vaniljesukker og bland lett sammen, til det kan formes til en deig.

Legg deigen over på plastfilm, pakk den godt inn og legg i kjøleskap i minst 1 time, kan også ligge over natten og opp til 3 dager.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med et bakeark. Om deigen er veldig kald kan man banke den med kjevla før man kjevler ut, dette for å myke den litt opp og gjøre den mer samarbeidsvillig ved utkjevling. Kjevle til en tykkelse på ca 0,5cm og legg hele greia over på bakeplata. Bruk en gaffel og prikk over hele deigen, visp sammen eggehviten og pensle over. Dryss over sukker og malt stjerneanis og stek i ovnen i 15-17 min. Skjær den opp mens den fortsatt er litt varm. Oppbevares i en lufttett og mørk kakeboks.


DEVILD EGGS

Setter disse i kategorien julemat, for det er en rett som kan stå fremme på julefrokosten og familiesammenkomster, på en buffet eller til kveldsmaten. Poenget i devild eggs for meg, er som delemat, det ser veldig spennende ut og det er en ny måte å spise egg på. Nye smaker men fremdeles egget slik vi kjenner det.

Man kan variere i styrken hot ettersom hvor hot man liker det. Noen vil ha tabascosaus og noen vil ha sriracha til, andre salt og pepper.

Man kan regne 1-1 1/2 egg pr person.

6 egg

1 hvitløksfedd

1 ts dijon sennep

3 ss majones

1 ss tomatpuré

1 ts paprikapulver

1/2ts chiliflakes

salt og pepper

Bruk romtempererte egg, og kok opp vann, stikk et hull i den ene enden på egget så det ikke sprekker, og kok i ca 9 min. Avkjøles under kaldt vann og skrelles. Del de i to på langs, bruk en liten skje til å ta ut eggeplommene. Legg hvitene til side på et serveringsfat. Finhakk hvitløken og bland sammen eggeplommer, majones, sennep, tomatpure, paprikapulver, chiliflakes, gnu det godt sammen med en gaffel og smak til med salt og pepper.

Fyllet har godt av å «sette seg» i kjøleskapet 30min-1 time, før det sprøytes eller has tilbake i eggehvitene med en liten skje. Dryss over litt paprikakrydder eller chili flakes og pynt med fersk timian eller gressløk.

 

HVIT GLØGG

Jula 2020, ingen vet hvordan dette blir eller hva vi har i vente men vi har klart å tilpasse både påske, 17.mai og sommerferien, så dette får vi til. Alt på nytt vis i år og det kan komme noe positivt utav dette får vi tro og håpe.

Denne gløggen er så fin å ha i oppskriftsboka si, det er i smak og lukt at juletradisjoner kommer frem, og vi liker denne veldig godt. Er man mange kan oppskriften dobles etter behov, og man kan absolutt avkjøle den og drikke den kaldt, men hyggen med en kopp med varm drikke i jula er vanskelig å overgå.

1l eplejuice

ca 3 cm ingefær

2 kanelstenger

5 nellikspiker

2 ss honning

1/2 sitron

Bruk en potetskreller og skjær skiver av sitronskall. Skrell og skjær ingefæren i skiver og ha alle ingrediensene i en kjele med saften av en halv sitron. La det trekke i ca 15 min, rett under kokepunktet.

 

SJOKOLADEKAKE MED MAJONES

Høres helt merkelig ut men majonesen gjør at kaken blir moist og veldig god! Den holder seg uten å tørke ut ett par dager, men den blir nok spist opp før den tid. Det har tatt meg noen år før jeg endelig har gått for å lage denne, for det høres i utgangspunktet litt rart ut men når man tenker hva som er i en majones så er det ikke så unaturlig allikevel. Og denne skal vi lage mange ganger! Nesten litt krysning mellom brownies og sjokoladekake, så valnøtter skal få bli med neste gang vi baker.

For oss blir dette farsdagskaken i år, vi feirer en pappa som alltid stiler opp, er lun, varm og god, stødig og fin. En klippe for oss i Bordfolkfamilien.

25g bakekakao

100 g kokesjoklade

2 dl melk

1 dl majones

1 ts maldonsalt

1 1/2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

150 g sukker

1 egg

190 g mel

Sett ovnen på 180 grader.

Kok opp melka og finhakk sjokoladen. Ha sjokoladen og melka over i en romslig bolle og la det stå ett par minutter, visp så godt sammen og tilsett kakaoen. Tilsett så majones, salt, bakepulver, vaniljesukker, egget og sukkeret og bland godt. Tilslutt tilsettes melet og det vispes godt så det ikke klumper seg.

Kle bunnen av en springform, 22-23cm, med bakepapir, hell over røra og stek i ca 25 min.

La den avkjøles før servering

 

HUMMUS OG OVNSBAKTE GULRØTTER

Nylig var vi på Sellanraa og spiste en god lunsj med gulrøtter som nærmest slo meg i bakken. Så kom jeg over en oppskrift fra Food52 med bakte gulrøtter og hummus som tilbehør, og i videoen til oppskrifter sier hun som står bak oppskriften til hummus, “Trenger verden enda en hummus oppskrift?” Jeg mener ja! Det går til så mye og er så godt, så her kommer det “enda en hummusoppskrift”

2020 har gitt oss alle nye opplevelser og en helt ny hverdag, og jeg tror ikke det er gått en eneste dag hvor vi ikke snakker om korona, så det er godt å ha noe veldig positivt å rette tankene mot og snart åpner Bordfolk butikk, en permanent butikk! Etter pop-upen var det veldig innlysende for meg og de rundt meg at det er dette som er det rette å gjøre, og nesten det eneste jeg kan gjøre, for det føles så naturlig for meg. 1.november tar vi over et lokale i Trondheim sentrum og Bordfolkbutikken blir en realitet! Det blir en spennende til frem mot jul, når vi åpner fredag 6.november vil vi ha litt jul i butikken, nye leverandører og mange fine gaver. Gleder meg så utrolig masse!

7-8 gulrøtter

2-3 ss olivenolje

2-3 ss honning

salt

pepper

chiliflakes

1 boks kikerter

2 ss tahini

1 ss olivenolje

1/2 sitron

salt

pepper

paprikapulver

Forvarm ovnen til 200 grader og gjør klar et stekebrett med bakeark.

Del gulrøttene i to på langs og legg de på bakearket, ha over olje, honning, salt og pepper og chiliflakes. Stekes i 20-30 min, avhengig av hvor tykke gulrøttene er, de skal bli møre.

For hummusen, bland kikertene, inkludert væska de ligger i, med tahini, saften av en halv sitron, salt, pepper, olje og paprikapulver i en blender og kjør i 2 minutter til det blir helt smooth.

Server gulrøttene på et godt lag med hummus, dryss gjerne over noen hakkede nøtter og litt ekstra chiliflakes.

 

BACONJAM

Dette har stått på lista mi så lenge! Enkelt å lage men jeg har vel ikke helt visst hva jeg skal bruke det på før jeg gjorde litt mer research. Og det er her det geniale med mat kommer inn. Man kan finne så mange bruksområder på tilbehør, alt etter hva man liker av smakskombinasjoner. Jeg tenker at baconjam passer perfekt på egg, til fried rice, på pizza med blåmuggost, til et tapasbord med oster, i en burger, så får du komme med dine tips. Det kan stå i kjøleskapet opptil en måned.

Anbefaler å varme det lett opp i panna før det brukes.

500g bacon

1 løk

4 sjalottløk

2 hvitløksfedd

100g brunsukker

80g maple syrup

70g eplecidereddik

1 1/2ts chiliflakes

1/2ts maldonsalt

Skjær bacon i terninger og hakk løk og sjalottløk. Stek baconet til det er sprøtt, helst på litt over medium varme, la det bruke tid for å få det jevnt og sprøest mulig. Når det er ferdigstekt, legg det over tørkepapir. Spar ett par ss av fettet i panna og stek løken. Den skal karamelliseres og det vil ta litt tid, ca 15-20 min. Finhakk hvitløk, tilsett i panna med brunsukker, maplesyrup, eplecidereddik, chiliflakes, salt og baconet. La det putre i ca 15 min, til det er klissete og det meste av væska er kokt bort.

Avkjøl og ha på glass.

 

FIKEN OG FENNIKELBRØD

Det høres kanskje ikke ut som de mest naturlige vennene, men fennikel og fiken går utrolig godt sammen. Best ferskt men er også veldig godt ristet med litt smør i panna.

Siden det er masse med fyll i selve brødet er det ikke så mye som skal til ekstra, det er veldig godt med en kopp te og til suppe. Server det med litt smør og noen gode oster!

1,5 dl vann

125 g yoghurt

1 egg

3ss olivenolje

2 ts gjær

465 g hvetemel

1 ss brunsukker

1/2 ts maldonsalt

250 g tørket fiken

30 g smør

1 stor fennikel

1 ts fenikkelfrø

1 ts maldonsalt

3 ss brunsukker

Se til at alle ingrediensene er romtempererte (Om yoghurten er kald kan den varmes opp med vannet, pass på temperaturen, den skal ligge mellom 37-41 grader) Rør sammen yoghurt, egg, olivenolje og vann i en bolle, bland godt. I en annen bolle, bland alle de tørre ingrediensene og tilsett de gradvis i de våte, bland godt mellom hver gang. Eltes i maskin i ca 5 min eller for hånd i 10 minutter. Form deigen til en ball, smør bollen med olje og legg deigen tilbake, dekk til med plast eller et fuktig klede og la den heve i 30 min på en lun plass.

Mens deigen hever kan fyllet lages. Hakk opp fiken, smelt smøret, bruk gjerne en mandolin til å skjer tynne skiver av fennikelen og slå fennikelfrø i en morter. Bland alt sammen med salt og brunsukker.

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakepapir. Kjevle ut deigen til et rektangel med lengste side ca 40cm langt. Det skal ikke være behov for å mele benken, pga oljen fra bakebollen. Fordel fyllet utover og rull sammen fra langsiden til en pølse og kutt deigpølse i to på langs, slik at du får to lange lengder med fyllet eksponert. Klyp sammen i toppen, og med kuttsiden opp, flett de to delene over og under hverandre, klyp sammen i enden igjen. Legg det over på bakeplaten og la brødet etterheve i ca 20 min, før det stekes midt i ovnen i 40-45 min. Avkjøles på rist.


HØSTGRYTE MED OKSEKJØTT

Høstgryte, plutselig var vi der igjen. Etter en veldig annerledes vår og sommer nå i 2020 er det mange som ser frem til en høst hjemme i litt mer roligere omgivelser. Føles liksom litt tryggere å kunne legge seg under pleddet hjemme med en god film eller bok, mett i magen og ro i kroppen.

Gryta minner meg litt om mormors lapskaus, og det er noe veldig varmende og godt ved den, selv om det sjeldent fristet å spise lapskaus så ble det som regel et godt måltid ut av det. Og nå veldig kjære minner.

En slik gryte kan inneholde litt hva man har, er det en pølse i kjøleskapet som må brukes, ta med den, eller er grønnsakene litt slangen så hiv det i.

Originaloppskriften er fra Molly O´Neill, publisert på NYT Cooking. Jeg har endret litt på den for å tilpasse vår smak.

700g oksekjøtt

35g mel

1/2 ts nykvernet pepper

klype salt

2,5 dl rødvin

7,5 dl kraft

1 løk

4 gulrøtter

4 poteter

1/2 kålrot

1/2 sellerirot

salt og pepper

smør

olivenolje

Bland mel, salt og pepper i en bolle, kutt kjøttet i terninger og fordel melblandingen godt rundt kjøttet.

Smelt ca 1 ss smør og litt olivenolje i en god gryte. Når smøret er smeltet og oljen er varm, tilsett kjøttet og la det få en god stekeskorpe på alle sidene. Brunes i ca 5 min.

Tilsett rødvin og la det koke inn i 2-3 min før kjøttkraft tilsettes. Kok opp, senk temperaturen og la det småboble i ca 1 1/2t under lokk.

Kutt løk i båter, gulrot i skiver og kålrot, sellerirot og potet i passe store terninger, tilsett i gryta og la alt koke i ca 20-30 min til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.

Serveres med flatbrød eller maisbrød. Oppskriften på maisbrød finner du her.