BAKT SELLERIROT

Høsten er her og butikkene har så mye fine norske råvarer. Umulig å ikke la seg inspirere og friste, og jeg fikk kjøp en helt fantastisk bundt med sellerirot med stilker og bladverk fortsatt på. Tenker vi kan bli flinkere til å bruke sellerirot, den er jo så god!

Regn ca en halv sellerirot pr person, veldig god til svin og hvit fisk. Spises den alene, rist gjerne litt hasselnøtter og hakk de, for en kontrast i tekstur.

1 sellerirot

ca 2 dl grovt salt

ca 2 ss vann

smør

fersk timian

Sett ovnen på 190 grader, og vask/skrubb sellerirota rein om den har noe jord og skitt på seg.

Gnu sammen salt og vann til en fast masse og pakk det godt rundt sellerirota, lag mer ved behov, hele skal dekkes. Pakkes inn i folie og stekes i 1,5-2 t, bruk en kakenål eller spiss kniv og sjekk om den er mør.

Fjern saltet og server, deles gjerne i båter, server med en klatt smør, nykvernet pepper og litt fersk timian.

 

MAISBRØD

Veldig godt alternativ til flatbrød og veldig godt sammen gryter nå som høsten nærmer seg, og lange rolige søndagsmiddager igjen er hjertelig velkomne. Et must til sommerens grillmat har jeg funnet ut. Det er noe som er relativt nytt for oss, så vi har testet flere oppskrifter og funnet ut at denne passer oss best.. Passer perfekt til en syrlig salat eller til en kalkunmiddag

200g hvetemel

200g polenta

1 1/2 ts bakepulver

1 ts natron

1 1/2 ts salt

4 dl kulturmelk (kefir)

70g smør

2 egg

Forvarm ovnen til 190 grader og kle en lasagneform med bakepapir. Krøll sammen bakepapiret først så vil det være enklere å få det i formen uten at papiret vil stikke av.

Bland sammen de tørre ingrediensene, smelt smøret og la det avkjøles litt før det blandes med kulturmelka og eggene. Ha så i alt det tørre og bland forsiktig, dette skal ikke eltes sammen, og overarbeides bare røres i hop.

Ha det over i forma og stek i 45 min. Test med en kakenål eller lignende, den skal komme ut ren.

 

FENNIKEL OG ERTESUPPE

For ett par år siden hadde mannen min et prosjekt som ble døpt Soup Sunday, som var akkurat det, suppe på søndager. Veldig deilig, det var en fin høst og han koste seg på kjøkkenet og lagde den ene gode suppa etter den andre. Men så ble det stopp etter en periode. I går hadde vi endelig en Soup Sunday igjen, og han lagde fennikel og ertesuppe. Vi spiste den avkjølt, men kan absolutt anbefale å servere den varm også. Som kald er den nydelig som en start på et måltid, den får igang smaksløkene og metter ikke mer enn at man har lyst på annen mat etterpå. Som varm metter den litt mer.

1 agurk

1 sjalottløk

300 g erter

2 dl hvitvin

1/4 l hønsebuljong

5 ss creme fraiche

2 ss olivenolje

1/2 fennikel

rugsprøchips

Hakk løken og stek den blank i litt olje i en god gryte. Tilsett vin og kok inn til det er igjen ca 1/2 dl av væska. Skjær agurken i biter, ha den i gryta sammen med erter, buljong, salt og pepper. Småkok i 10 min.

Kjør suppa i kjøkkenmaskin eller med blender, og sil en eller to ganger, avhengig av hvor fin sil du har. Sett den i kjøleskap i minst 2 timer, men kan også serveres varm. Da has den tilbake i gryta for å holde på varmen til det er klart for servering.

Før servering, skjær fennikelen tynt på en mandolin, tilsett creme fraiche og finsnitta fennikel i suppa og bland det godt sammen. Spar litt fennikel til pynt, serveres med brød eller rugchips, litt olje og et kvern med pepperkverna.

 

LAMMEGRYTE

Rask men raus og god gryte, som kommer sammen relativt raskt og med enkle ingredienser. Kjenner at høsten banker litt på men mørkere kvelder og kjølige morgener. Det er ganske fint, og dette er en perfekt “det går mot høst gryte”, kremete og enkel og perfekt etter en tur ut på søndag formiddag eller en regnfull ettermiddag midt i uka.

Kan også serveres med potetmos, eller ris.

600g lammekjøtt

300g kantarell/champignon

3 sjalottløk

3 dl creme fraiche

2 dl hvitvin/eplemost

smør

salt og pepper

god neve fersk dill

poteter

tyttebærsyltetøy eller myntegele

Sett på poteter, så kommer resten av retten sammen til potetene er ferdige, med mindre man har veldig små poteter.

Skjær kjøttet i biter og salt og pepre det før det settes til side for å ta til seg litt av krydderet.

Rens soppen for eventuelle jordrester og skjær i skiver, det samme med løken. Sett til side.

Varm opp en god gryte, smelt litt smør og litt olje før kjøttet brunes, stek i to omganger slik at kjøttet får god kontakt med gryta og får en god stekeskorpe, om alt has i samtidig vil det bli mer kokt enn stekt.

Ta kjøttet ut gryta og sett det til side mens løken og soppen stekes ett par minutter med litt salt og pepper, før kjøttet has tilbake i gryta. Bland godt og tilsett vin/juice, la alt koke i 10 min, ha så i creme fraiche og hakket dill, småkok i ca 5 min før det serveres med de kokte potetene og en klatt tyttebærsyltetøy eller myntegele, dryss gjerne over litt ekstra dill.

 

FLATBRØD MED AVOKADO OG HUMMUS

En perfekt rett til en rolig kveld eller en lunsj som kan nytes i ro og fred. En deig som kommer sammen med minimalt av effort. Høres for godt ut til være sant? Neida, her er oppskriften. Man kan variere på hva man vil ha på, vi liker hummus og avokado. Hummus kan man lage selv, men det finnes også endel gode ferdige alternativer. Oppskriften gir 8 flatbrød, de kan absolutt fryses og tiner raskt, varm de i ovnen så er de good to go.

Det skal la seg gjøre å steke disse på grillen, jeg ville da lagd et prøvebrød, et lite flatbrød for å sjekke temperatur og steketid.

Nå er Bordfolk inne i en veldig spennende periode. Vi har en pop-up butikk i verkstedlokalene til Strå på Nedre Bakklandet 58 i Trondheim. Her skal vi være i tre uker, men alt av bøker, prints, skåler og fat. En fysisk butikk! Det er en del av fremtiden, håper jeg, så det er veldig spennende at vi får prøvd oss nå, i lokaler og en gate jeg kjenner. Det blir kanskje ikke like mye tid til oppskriftstesting og matlaging, men det kommer vi tilbake med!

140 g vann

1 1/2 ts sukker

2 ts tørrgjær

2 ts salt

300 g hvetemel

130 g gresk yoghurt

2 ss olivenolje

2-3 avokado

1-2 bokser hummus

chiliflakes

Bland sukker, salt, mel og gjær i en bakebolle, tilsett romtemperert yoghurt, olje og lunket vann. Om yoghurten er kald, varm opp forsiktig i en kasserolle med vannet, men følg med på tempen, den skal ligge rundt 37-41 grader. Bland lett sammen, det skal ikke eltes, bare komme i hop. Ikke tenk på tørre biter, det ordner seg i hevetiden. Dekk med plast eller et fuktig klede og la det heve i ca 1 time på en lun plass.

Del i 8 biter og kjevle til runde flatbrød som får plass i en stekepanne. De skal være veldig tynne, og det lønner seg å kjevle ut alle og legge de i et fuktig klede, for det går fort når man skal steke, så greit å ha det klart. Pass på å strø mel mellom hvert flatbrød.

Bruk gjerne en god jernpanne om du har, varm opp litt olivenolje og stek hvert flatbrød på sterk varme, i 1 - 1 1/2 min pr side, tilsett mer olivenolje etter behov.

Smør på hummus, mos ca en halv avokado på hvert flatbrød og dryss over salt, pepper og chiliflakes, kanskje noen dråper sitronjuice om du har.

 

HVIT PIZZA MED BLÅMUGGOST OG PÆRE

Vi har en tendens til å lage masse pizza om sommeren, frem med pizzaovnen og alle kan lage det de vil ha. Tiden står ikke stille for kids og ungdom slik den står stille for oss voksne, vi blir på samme sted uansett over flere år, mens kidsa vokser til og vil ut å utforske og gjøre andre ting. Vi har vært så heldige å fått besøk av familie som har bodd langt unna, hver sommer, men nå som årene har gått har de andre ting å gjøre om sommeren, så vi sees ikke like ofte. Vi har så mange gode minner med de, med pizzaparty, Mario Kart, pølse med brød og latter over gamle bilder og videoer, utflukter de egentlig ikke ville være med på og krangling i baksetet. Alle minnene er gode minner. Virkelig. Det er vel derfor pizza er blitt en sommergreie for meg. Å lage en stor batch med pizzadeig, porsjonere den og la de ligge til heving inni stekovnen med lyset på, gjør at de klare til alle. Topping får man stå for selv, men dette er min go to topping, med mindre vi lager spaghettipizza, men mer om det i et senere innlegg.

Denne deigen er nok til 3-4 personer. Ikke lag en pizza av hele deigen, det er den for stor til, så halver om nødvendig. Se bilder nederst over hvor stor den hever seg på ca 45 min.

450 g 00 mel

2 ts gjær

1 ts salt

3,5 dl vann

1-2 ss olje

1 box creme fraiche

1 rødløk

1 fedd hvitløk

3-4-ss sitronjuice

150 g blåmuggost

1-2 pærer

håndfull valnøtter

litt honning

noen kvister fersk timian

Start med pizzadeigen, da den skal heve i ca 45 min. Har du ikke typo 00 mel går det helt fint å bruke vanlig hvetemel.

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett olje og vann og elt med deigkrok i ca 8-10 min. Tilpass med mer mel eller vann. Dekk med plast eller et fuktig klede og la den heve på et lunt sted. Man kan porsjonere ut og la de heve på et bakebrett med et godt melet bakeark, da slipper man å banke ut luft av deigen når den skal deles etter heving.

For toppingen, finkutt rødløken, enten i halve sirkler eller i små terninger, alt etter hva man liker. Tilsett finhakket hvitløk, sitronjuice og litt salt og pepper. Bland og sett til side.

Unngå å kjevle ut hver pizza, jobb på en godt melet benkeplate og press med fingrene fra midten og utover til en sirkel, da blir det mer luftig skorpe. Ha på den hvite sausen, og fordel utover biter av blåmuggost og pæreskiver. Steketiden er litt forskjellig, i pizzaovn går det raskere etter hvert som den blir varmere. I ovn, forvarm ovnen til 230 grader med en bakeplate opp ned midt i ovnen. Legg pizzaene på en godt melet fjøl og slide den inn på bakeplaten i ovnen, det er så nærme en pizzasten eller pizzaovn man kommer i vanlig stekeovn. Funker helt fint.

Når den er ferdigstekt, dryss over valnøtter, ringle over litt honning og avslutt med litt frisk og fin timian.

 

APPELSINKAKE

Sommeren for ett par år siden hadde jeg skikkelig italiensk hangup innen mat, og Gennaro Contaldo har æren for mye av det jeg lærte. YouTube videoene hans er så morsomme og han har så fint budskap når det kommer til mat. Jeg så også mye på han og Antonia Carluccio, to kamerater fra Amalfi kysten som har spist nydelige sitroner og enkel mat gjennom oppveksten, og har videreutviklet til herlige matkonsepter som mye av den italienske maten vi kjenner i dag kommer fra.

Denne kaken er fra søsteren til Contaldo, Adriana. Det er en kake hun pleier å lage til sønnenes bursdagsselskaper. Hun lager den med sitroner fra Amalfi, men har tilpasset den med appelsiner, siden de sitronene ikke er så enkle å få tak i her. Kommer du over fine store saftige økologiske sitroner, gå for det, eller fersken om de er i sesong.

Jeg har endret litt på den for å tilpasse den vår smak bedre, vil man lage originalen, finner du den i boka To grådige italienere, av Contaldo og Carluccio.

Denne er helt nydelig med en god kopp te.

150 g smør

190 g sukker

3 ss vann

2 små appelsiner

3 egg

350 g hvetemel

6 g bakepulver

en klype salt

9 ss appelsinmarmelade

frisk timian til pynt

Sett stekeovn på 180 grader og forsikre deg om at smøret er romtemperert.

Kle en litt springform, gjerne 18cm om du har, med bakepapir i bunn og smør sidene med smør. Bunnen bør være god tett, ellers renner karamellen ut, det vet jeg av erfaring. Jeg liker å legge et helt bakeark på bunnen, og sette rundingen rett oppå, for så å klippe av papiret som henger igjen på sidene, ikke helt inntil forma. Det pleier å holde.

Vask og skjær skiver av den ene appelsinen og legg de til side. Lag karamell ved å forsiktig koke opp 3 ss vann og halvparten av sukkeret. Øk varmen gradvis og når sukkeret er oppløs kan det komme til kokepunktet. Følg med for det kommer til å brunes veldig fort når temperaturen økes. Når sukkerlaken har karamellfarge, helles den over i bakeformen, legg over appelsinskivene og sett til side mens kakerøra lages.

Visp smør og sukker til en kremet konsistens. Tilsett så egg, mel, bakepulver, salt og ca 6 ss appelsinmarmelade. Bland godt og hell røra i kakeformen, stekes i 45 min, sjekk så med en kakenål, stek noen minutter til ved behov.

Får du en forhøyning på midten kan denne skjæres av, kaken skal hvelves slik at appelsinene blir liggende på toppen.

Kok opp 3 ss appelsinmarmelade i en liten kjele med 1 ss vann og 1 ss sukker, hell over kaken før servering.

 

VERDENS BESTE TOMATER

Dette visste du ikke at du savnet faktisk, men etter å ha laget det og smakt det for første gang, vet du at dette bør alltid være i kjøleskapet! Det passer til absolutt alt. Pasta, pizza, salat, toast, hvit fisk, kylling osv osv. Og det lager seg selv, det er det beste. Så lenge du kjøper og skjærer opp tomatene går resten av seg selv.

Denne oppskriften krever faktisk 750 g tomater, men de mister masse fuktighet under steketiden og vil minske dramatisk i størrelse, så ikke bli skremt, vær glad du laget så mye faktisk! Bruk røde tomater eller i forskjellige farger, det ser veldig fint ut.

750 g små tomater

1-2 dl olivenolje

salt

pepper

2 kvister rosmarin

Forvarm ovnen til 100 grader.

Skyll og del tomatene i to, legg de på et stekebrett med kuttsiden opp. Ringle over olivenolje, kvern over salt og pepper og stek i ca 4 timer. For større tomater kan det ta lengre tid. La de avkjøle seg noe før de has over i et glass med lokk, hell i litt olivenolje, ca halvveis i glasset og litt fersk rosmarin innimellom tomatene.

Holder seg i kjøleskap en liten uke.

 

KINFOLKSALATEN

Første gang jeg leste et Kinfolk magasin var det noe som klikket. Et univers som jeg har hentet mye inspirasjon fra og hatt mye glede av. Magasinet utviklet seg i en retning jeg ikke helt fulgte, men så kom Kinfolk Table, en bok som kunne vært laget av meg, av oss. Et univers hvor jeg fant roen og dermed forsto jeg at dette er noe jeg vil bruke min tid på. Foto, mat, det å være sammen.

En oppskrift fra boken er noe vi kaller Kinfolksalaten, og den er like god uansett årstid. Noe vi ofte lager og alltid koser oss med. Man kan tilsette mer potet eller hva med litt kylling om man vil ha en litt mer mettende rett. Bruk de nøttene man liker best, ikke glem at de fleste oppskrifter kun er en guide.

2 store søtpoteter

3 ss olivenolje

3 ss maple syrup

1 ts kanel

1 liten gul løk

1 1/2 ss olivenolje

1/2 sitron

1 hvitløksfedd

1 ss honning

god neve salatblad

1 grønt eple

håndfull valnøtter

håndfull gresskarfrø

200 g chevre

salt og pepper

Forvarm ovnen til 190 grader.

Kutt søtpoteten i skiver og ha skivene i en bolle sammen olivenolje, maple syrup, kanel, salt og pepper. Kle et stekebrett med et bakeark og fordel potetskivene utover. Stek de i ovnen i ca 40 min. Halvveis i steketiden skal de snus. La de avkjøle seg mens resten av salaten lages.

Varm opp ca 1 ss olivenolje i en stekepanne, kutt løken i skiver og stekes i panna sammen maple syrup. La det putre i vei på medium varme i ca 5-7 min, til løken blir litt karamellisert.

Til dressingen, visp sammen 1 1/2 ss olivenolje , juice fra 1/2 sitron, knust hvitløk og 1 ss honning. Smak til med salt og pepper og tilsett ekstra honning ved behov. Bland salatbladene, skivet eple, potetene og løken, nøttene og biter av osten i en bolle. Hell over dressingen og ved sammen.