JULEKJEKS MED ROSMARIN OG SITRON

Det er mye god mat i jula, mye tungt, søtt og fett, og det er deilig det! Men det kan være godt med et avbrekk, og disse passer så perfekte sammen en søt og rik julete, eller som en liten kontrast til både delfiakake og risboller. Litt syrlig, men fremdeles med smaken av jul i rosmarin. Ta frem favoritt utstikkerne dine, disse holder formen sin når de stekes.

110g smør

100g sukker

225g mel

1 egg

1 ts vaniljeekstrakt

3-4 ss hakket fersk rosmarin

1 sitron

1/2 ts salt

Sett ovnen på 180grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Krem sammen smør og sukker i 5-7 min. Finriv skallet på sitronen og grovhakk rosmarinen. Tilsett egget og bland godt.

Bland i mel, vaniljeekstrakt, rosmarin, sitron og salt gradvis til det kommer sammen til en deig.

Dryss mel på bakebordet og kjevle ut til ca 0,5cm tykkelse. Stikk ut kjekser og legg de på bakeplate. Samle deigen som blir tilovers og stikk ut flere.

Stekes i 10-12 min til gylne.

 

OPP NED TERTE

TikTok mat og mattrender, det er litt av et tema. Det er mye jeg ser og lagrer, men aldri gjør mer utav, men denne opp ned terten er så enkel at man trenger ikke tenke engang, og den er så enkelt å tilpasse egne smaker, bruke opp rester fra kjøleskapet og lage søtt og savory på en gang. Varier med hva som helst, steketiden er steketiden uansett. Morsomt å la flere komme med sine egne personlige tvister, og kanskje finner man en smak man ikke trodde man likte plutselig?

Første gang jeg lagde denne, fikk jeg hjelp av en niese. Hun er en aspirerende baker, og snakk om å ha intuisjon når det kommer til mat! Spår en spennende fremtid for henne, på hvilket som helst kjøkken.

Butterdeigsplater

Egg

Banan

Nutella

Honning

Pære

Brie

Balsamicoeddik

Olivenolje

Løk

Timian

Melis

Avhengig av hvor mye man vil lage, har jeg ikke oppgitt mengder i oppskriften. En butterdeigsplate kjevles litt ut og deles i to, så regnestykket er en plate for to terter. For banan terter, kutt banan i skiver og legg på bakeplate med bakeark på. Smør litt Nutella over og legg over butterdeig. For pære og brie, ha litt honning på bakearket, legg over skivet pære og et stykke brie over pæra, og butterdeig over der. For løk, ha litt balsamicoeddik og olivenolje på bakearket, litt fersk timian og skivet løk.

Trykk ned kantene på butterdeigen med en gaffel. Pisk et egg lett sammen og pensle over deigen.

Forvarm ovnen til 200grader, stekes i ca 20 min, til nydelig gylden.

Server med litt melis for det søte, og mer timian for de andre.

 

STRAWBERRY SHORTCAKE

Vanskelig å finne et godt norsk ord på denne desserten.

En dessert som er rask å lage, om man plutselig får lyst på noe godt, og en strålende måte å bruke de utrolig gode norske jordbærene vi får tak i nå. Mat i sesong, det er andre smaker og en helt annen opplevelse. Ideen til å dele denne oppskriften fikk jeg i en konfirmasjon tidligere i år, til niesen min som er bakeglad, og utrolig flink. Vi ble delt opp i lag og fikk blant annet en oppgave hvor vi skulle lage en 60sek video til konfirmanten. Mitt lag valgte at alle si en dessert vi ville lage med henne, og en av lagkameratene mine, en engelskmann, sa strawberry shortcake. Siden da har jeg gledet meg ekstra til norske jordbær, og endelig kan jeg dele denne! Ingen levetid, nesten ingen avkjølingstid og en god sommerdessert som “alle” liker.

275g mel

80g sukker

1 ss bakepulver

1/2 ts salt

1 ts vaniljesukker

125g usaltet smør

1 1/2dl melk

300-350g jordbær

45g sukker

1 ts sitronsaft

2-3 dl kremfløte

2 ss melis

Start med å sjekke at smøret er kaldt, skjær det i terninger og sett det tilbake i kjøleskapet. Sett ovnen på 220grader. Bland sammen mel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Tilsett så smøret og bruk enten hendene eller en metall deigskraper til å smuldre sammen slik at det blir en sandaktig konsistens. Man kan bruke kjøkkenmaskin med kniver, da kan det være greit å sette knivene i kjøleskapet først slik at ikke varmen smelter smøret. Tilsett så melken og få deigen sammen.

Ha deigen over på et godt melet underlag, klapp den ut, eller bruk kjevle, det enkleste er å bruke hendene etter min erfaring, til ca 1/2 cm høyde og stikk ut rundinger, med rund utstikker eller et glass. Legg deigsirklene på et bakepapirkledd stekebrett. Samle deigen og stikk ut til du ikke har mer deig igjen, Ikke elt den, bare samle sammen. Hele prosessen minner veldig om scones baking.

Stekes i ovnen i ca 12-15 min, til de bli lett gylne. Mens de stekes, kuttes jordbær i biter og blandes med sukker og sitronsaft, så får de stå og marinere og bli enda bedre.

Når shortcakesene er avkjølt, deles de i to og fylles med pisket krem og jordbær og serves.

 

SITRONKAKE MED FROSTING

Ved samlinger for bursdager og andre familiebesøk, ser jeg mitt snitt til å teste ut oppskrifter jeg har på lur på et større publikum. Denne kaken ble laget ved en slik anledning, og ble en morsom opplevelse. Kaken er stekt i en såkalt bundtkakeform, som gjør at kaken har et åpent rom i midten. Frostingen ble fylt i delte åpenrommet, og ved skjæring av kaken ble det da eksponert masse god frosting. Det ble populært!

250g smør

250g sukker

4 egg

1,5ts bakepulver

1ts natron

410g mel

2ss sitronsaft

2ss finrevet sitronskall

3 dl creme fraiche

Sett ovnen på 160 grader, smelt litt smør og pensle kakeformen godt, dryss på litt mel så det dekker hele formen, da er det enklere at den slipper formen etter steking.

Romtemperert smør og sukker piskes lyst og luftig, kan være du må skrape ned sidene av bakebollen ett par ganger. Tilsett ett og ett egg. Sikt i melet med bakepulver og natron. Bland i creme fraiche med sitronsaft og sitronskall og miks lett sammen til en fin røre. Helles i kakeformen og stekes i ca 60min. Sjekk med en kakenål. La kaken avkjøles i forma i ca 15 min før den hvelves for så å avkjøles helt.

For frostingenskael smøret også være romtemperert. Pisk så smøret godt med litt av melisen, tilsett så kremosten og bland godt, i ca 5 min. Tilsett så melis og vaniljesukker og bland godt til en fin og jevn frosting.

Fylles så i åpentrommet i kaken og litt langs sidene.

 

KJEKS TIL JUL

Ett av de store spørsmålene hver jul, hvilke sorter skal bakes? Det er noen som er faste uansett, men det er også morsomt å prøve noe nytt. I år utfordret jeg ett par av mine favoritter med disse, og de falt godt i smak. Disse holder også formen sin godt under steking. De er fine å pynte med melis og ekstra gode til en god kopp te.

200g smør

170g sukker

2 egg

1 ts vaniljesukker

350g mel

1 1/2 ts bakepulver

klype salt

Visp sukker og smør godt, i ca 3 min. Tilsett ett og ett egg, bland godt og ha resten av ingrediensene i bakebollen og bland sammen.

Pakk deigen inn i plastfolie og la den avkjøle seg i minst 2timer, kan godt ligge over natta også. Jeg liker å dele deigen i to så jobber jeg meg ferdig med den ene delen mens den andre holder seg avkjølt i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 190grader mens du kjevler ut deigen og stikker ut kjekser. Stekes i 9-10 min, avhengig av tykkelse, de skal ha en litt gylden kant.

 

SITRONBITER

Da vi sto sammen på kjøkkenet for å prøvesmake første runde av disse, så vi bare på hverandre og kjente at her har vi en vinner. Ikke så mye mer å si egentlig, annet enn en liten cheat jeg har brukt som fungerer greit, nemlig å bruke sitronjuice på den kjente gule squeezeflaska. I nød kan du bytte ut fersk sitronjuice, men anbefaler absolutt den ferske.

260g hvetemel

70g melis

1/2ts salt

200g smør

4 egg

30g hvetemel

300g sukker

0,8dl sitronjuice

1/2ts bakepulver

Sett ovnen på 175grader mens bunnen preppes. Smelt smøret, visp sammen mel, melis og salt. Tilsett smøret og fordel utover i en ovnsform (dekket med bakepapir) som måler ca 20x30cm.

Trykk røra godt ned så den pakkes godt sammen

Stekes i 30 min.

Mens bunnen steker, vispes eggene sammen med sukker, mel, sitronjuice og bakepulveret.

Helles over kakebunnen og stekes i ca 25 min til.

Avkjøles før servering, dryss gjerne over litt melis.

 

COOKIES AND CREAM PAVLOVA

Noen ganger får frukt og bær brukes til noe annet enn til pavlova, for dette er utrolig godt!

Lag marengsen dagen i forveien til bursdag, konfirmasjon, bryllup eller hva det skal brukes til, og pisk krem og gjør den enkelt ferdig før servering.

4 eggehviter

225 g sukker

1/2 ts cream of tartar (kan sløyfes)

1 klype salt

1 ts vanilje

5 oreokjeks

3 dl kremfløte

120 g mascarpone

2 ss sukker

10 oreokjeks

Sett ovnen på 150 grader, kle en stekeplate med bakepapir og tegn en sirkel på ca 18-20 cm så du har en guide å gå etter.

Pass på at bollen du skal bruke er helt ren, er det fettrester i den vil ikke marengsen bli så bra som den skal, og den kan falle sammen under steking.

Visp eggehvitene, en klype salt, vanilje og cream of tartar til det begynner å skumme godt. Tilsett så litt og litt av sukkeret. Ta deg godt tid. Når alt sukkeret er tilsatt lar du maskina gå ett par minutter. Sjekk at sukkeret er oppløst ved å ta litt røre mellom fingrene, om du nesten ikke kjenner sukkerkorn er den klar til neste steg.

Spre marengsen i sirkelen på bakepapiret. Bruk en slikkepott og pass på at den får en god høyde. Brekk opp oreokjeksen og stikk inni marengsen jevnt fordelt. Sett i ovnen og skru ned temperaturen til 120 grader. La den steke i ca 1t og 15 min. Slå av varmen, men la kaken stå inni ovnen i minst en time, helst over natten for å tørke helt. Ikke åpne døren.

For toppingen piskes krem av fløten, tilsett 2 ss sukker og mascarpone og visp sammen til en jevn røre. Knekk opp Oreo i mindre biter enn til bunnen og bland godt. Fordeles på kaken og server.

 

APPELSIN OG SITRONOSTEKAKE

Påske er forbundet med frisk grønt, gult, lys og letthet. Da passer denne ostekaken godt! Ostekake er enkelt å lage, og man kan pynte med hva man liker, bruke hvilken gele man fortrekker og den kan lages så søt eller syrlig man selv vil.

Når jeg tenker på påske går tankene naturlig nok til det året vi hadde hytteforbud ifbm covid-19 Det er to ganger i mitt liv jeg ikke har vært på “landet” i påsken, og det er litt synd at fokuset går til hytteforbudet. Fremover handler det om å skape nye minner, og det skal bli fint. Noen forandringer er naturlig at skjer i livet, barna våre vokser og skal skape egne minner i feriene. Godt og vondt på samme tid. Vi må kose oss når vi kan, og tiden sammen vil være enda mer dyrebar fremover.

Men tilbake til kaken, vi har valgt å toppe den med lemoncurd. Gir en ekstra god syrlig twist, pynt den gjerne med påskegodt for anledning påske.

225 g Kornmokjeks

en klype salt

1 ss sukker

1 ts kanel

125 g smør

1pk sitrongele

1 appelsin

2 dl vann

200 g kremost naturell

3 dl kremfløte

3 dl creme fraiche

100 g melis

1 ts vaniljesukker

Smelt smøret mens kjeksene knuses helt fint, gjerne i en foodprosessor. Bland inn sukker, kanel og salt og tilsett det smeltede smøret. Kle en springform med bakepapir i bunn og fordel kjeksblandingen utover bunnen. Trykk det godt ned jevnt fordelt, og sett kjølig.

Kok opp 2 dl vann sammen med saften av en appelsin. Trekk kjelen av plata og tilsett gelepulveret, visp i ett par min til pulveret er oppløst, sett bilsiden til avkjøling mens resten av kaken forberedes.

Visp kremfløte til krem, i en annen bolle vispes kremost, creme fraiche, siktet melis og vaniljesukker.

Når geleen har avkjølt seg til en temperatur som er ok å dyppe fingeren i, kan den tilsettes i osteblandingen, sammen med kremen og alt vendes sammen til en jevn blanding. Helles over kjeksebunnen og settes til avkjøling i minst 4 timer men gjerne over natten.

Serveres med lemoncurd. Hjemmelaget eller ferdig på glass.

 

JAPANSK MILK BREAD

Det perfekte sandwichbrødet! Det minner om brioche. Hemmeligheten her er jevningen som hele prosessen starter med. Det er veldig enkelt og ukomplisert, det tar litt tid, men det er i hovedsak ventetid. Selve jobben er rask og grei. Om du lager flere brød, anbefaler jeg å skjære de i skiver før de fryses, så kan man ta opp det man trenger til en sandwich eller to, OK tre. Sjekk ut fruit sando på nett, for søte japanske fruktsamdwich oppskrifter. Også perfekt til katsu sando. Se her for mer info.

20 g mel

1 dl h-melk

1 dl h-melk

2 ss sukker

320 g mel

6 g tørrgjær

1/2 ts salt

50 g smør

1 egg

Bland mel og melk i en kasserolle og varm opp under konstant omrøring til det blir som en tykk hvit saus. Sett til side og la det avkjøles noen minutter.

Tilsett melk, egg og sukker i kjelen, varm opp til ca 41 grader. Bland mel, gjær og salt i en kjøkkenmaskin og hell væsken over. Kjør på lav hastighet i ca 15 min, tilsett så romtemp smør. Kjør maskinen videre i ca 20 min, til deigen er smidig og elastisk.

Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time på et lunt og trekkfritt sted. Jeg bruker som alltid stekeovnen med lyset på.

Etter endt hevetid har man to muligheter. Man kan lage ett helt brød, eller dele deigen i 6 emner, og trille de til boller. Ved bollefremgansgmåten får man muligheten til å rive fra hverandre, ved et helt brød er det enklere å skjære skiver. Uansett hvilken fremgangsmåte som velges, legges brødet/bollene i en smurt brødform og settes til heving 1 time.

Varm opp ovnen til 190grader og pisk sammen ett egg med 1-2 ss vann. Pensle brødet og sett det i ovnen. Varmen skrus så ned til 175 og brødet stekes i ca 20-25 min. Følg med på slutten.

Avkjøles på rist.