APPELSINKAKE

Sommeren for ett par år siden hadde jeg skikkelig italiensk hangup innen mat, og Gennaro Contaldo har æren for mye av det jeg lærte. YouTube videoene hans er så morsomme og han har så fint budskap når det kommer til mat. Jeg så også mye på han og Antonia Carluccio, to kamerater fra Amalfi kysten som har spist nydelige sitroner og enkel mat gjennom oppveksten, og har videreutviklet til herlige matkonsepter som mye av den italienske maten vi kjenner i dag kommer fra.

Denne kaken er fra søsteren til Contaldo, Adriana. Det er en kake hun pleier å lage til sønnenes bursdagsselskaper. Hun lager den med sitroner fra Amalfi, men har tilpasset den med appelsiner, siden de sitronene ikke er så enkle å få tak i her. Kommer du over fine store saftige økologiske sitroner, gå for det, eller fersken om de er i sesong.

Jeg har endret litt på den for å tilpasse den vår smak bedre, vil man lage originalen, finner du den i boka To grådige italienere, av Contaldo og Carluccio.

Denne er helt nydelig med en god kopp te.

150 g smør

190 g sukker

3 ss vann

2 små appelsiner

3 egg

350 g hvetemel

6 g bakepulver

en klype salt

9 ss appelsinmarmelade

frisk timian til pynt

Sett stekeovn på 180 grader og forsikre deg om at smøret er romtemperert.

Kle en litt springform, gjerne 18cm om du har, med bakepapir i bunn og smør sidene med smør. Bunnen bør være god tett, ellers renner karamellen ut, det vet jeg av erfaring. Jeg liker å legge et helt bakeark på bunnen, og sette rundingen rett oppå, for så å klippe av papiret som henger igjen på sidene, ikke helt inntil forma. Det pleier å holde.

Vask og skjær skiver av den ene appelsinen og legg de til side. Lag karamell ved å forsiktig koke opp 3 ss vann og halvparten av sukkeret. Øk varmen gradvis og når sukkeret er oppløs kan det komme til kokepunktet. Følg med for det kommer til å brunes veldig fort når temperaturen økes. Når sukkerlaken har karamellfarge, helles den over i bakeformen, legg over appelsinskivene og sett til side mens kakerøra lages.

Visp smør og sukker til en kremet konsistens. Tilsett så egg, mel, bakepulver, salt og ca 6 ss appelsinmarmelade. Bland godt og hell røra i kakeformen, stekes i 45 min, sjekk så med en kakenål, stek noen minutter til ved behov.

Får du en forhøyning på midten kan denne skjæres av, kaken skal hvelves slik at appelsinene blir liggende på toppen.

Kok opp 3 ss appelsinmarmelade i en liten kjele med 1 ss vann og 1 ss sukker, hell over kaken før servering.