RØDBETSALAT

Er det en siste ting som bør lages i 2019 er det denne. Perfekt til nyttårsfrokosten, til siste rest av juleposteien eller siste rest av grâddosten, eller sylta om det er mer igjen. Den er frisk, fyldig og god, og enkel, som det meste av det vi Bordfolk lager.

500 g sylta rødbeter

1 grønt eple

1 sjalottløk

1 ts hel karve

8 ss majones

3 ss fløte

1 ss rødbetlake

1 ts sukker

1/2 ts salt

Alle ingrediensene her er egentlig bare en guideline. Ta det man har og det man liker. Jeg bruker et helt glass sylta rødbeter, og har du engangshansker, bruk de!

Bland majones, fløte og rødbetlake i en bolle. Tilsett sukker, karve og salt og rør sammen før hakkede rødbeter, eple og sjalottløk blandes i.

Has på glass, og kan oppbevares en ukes tid i kjøleskap.

 

CROQUEMBOUCHE

Det har blitt en liten tradisjon på nyttårsaften, at vi lager croquembouche. Det er egentlig enkelt men tar litt tid. Så er det dette med karamell da, sukker og vann kokes og kokes på høy temp og plutselig er den perfekt å bruke, men tipper lett over. Trikset er å ha litt tålmodighet og passe på varmen.

Første gangen jeg så en croquembouche var på Masterchef Australia, en av de første sesongene. Jeg ble helt fascinert og tenkte at det der kan jeg aldri klare! Men så har jeg lært at alt skal prøves, minst en gang.

Jeg har også lært, the hard way, at denne oppskriften på vannbakkels fungerer rett og slett ikke med kjøkkenmaskin, det må blandes for hånd, og jeg anbefaler å lage én batch i gangen. Det blir så mye deig som blir stående en stund mens vannbakkelsene stekes.

Det er nok å holde på med til jul og nyttår, så bruk ferdig romkrem eller vaniljekrem, det er alltid greit å spare litt tid, så kan man tilsette litt pisket krem om den oppleves litt tykk.

2 porsjoner vannbakkels

3 dl vann

3 dl sukker

5-8 dl vaniljekrem

Lag vannbakkels som forklart i oppskriften men litt lengre steketid, 2-3 min, så de blir stødigere, og la de ligge til avkjøling, fyll de så med vanilje eller romkrem ved å stikke ett hull i bunnen av vannbakkelsen og sprøyt inn krem.

Det er flere måter å bygge en base til croquembouchen, jeg har forsøkt både å kle en vannkaraffel med plast og å lage en kjegle av bakepapir å sette den over feks en flaske, begge deler fungerer, men pensle gjerne med lit olje så karamellen slipper lettere.

Når det er klart til å stables, kokes vann og sukker, det skal ikke røres i, bare putre i vei på egen hånd. Når du ser det starter å mørkne såvidt i fargen går det fryktelig fort, så ta det av plata, dypp siden av vannbakkelsen i karamellen og bygg opp rundt basen, prøv å lime vannbakkelsene i hverandre oppover, da er de enklere å plukke de fra hverandre ved servering. . Når alt er på plass, bruk en skje eller gaffel og ringle karamell over hele bakverket, pluss litt på et bakepapir med litt olje på, da kan det brytes av litt karamell når den er avkjølt og plasseres på croquembouchen.

Dryss over melis.

De vannbakkelsene som ikke får plass på basen serveres på siden med et melisdryss.



 

SYLTEDE APPELSINSKALL MED SJOKOLADE

Det blir ikke mer smaken av jul enn dette! Nydelige kandiserte appelsinskall med et lag av sjokolade utenpå.

Disse er et julegodt man kan gå og småspise hele tiden, man kan jo for all del ikke kjenne på sulten i desember! Fine gaver er det også, det er noe de fleste liker men ikke tenker på å lage. Selv om man skal koke skallet i flere omganger, er det ikke mye arbeid med de. Det lager seg selv, trenger bare litt oppmerksomhet innimellom.

Passer perfekt som romjulsgodter, de fleste har appelsiner liggende på et fruktfat.

3 appelsiner

2 kopper sukker

2 kopper vann

100 g mørk sjokolade

Skrell appelsinene slik at skallet er mest mulig inntakt og skjær det i strimler.

Kok skallene i 5-6 omganger, ca 5 min hver gang med nytt vann for hver omgang. Fyll i kaldt vann i kjelen og ta tiden fra det begynner å koke. (Ikke tenk på mengden oppgitt i ingrediensene, det er til sukkerlake for siste omgang med koking) Dette fjerner den bitre smaken. Vær forsiktig for de blir mer skjøre for hver gang, så bruk en hullsleiv eller hvelv de over i en sil. Smak på et skall etter 5 kokeomganger, er det fortsatt veldig bittert ta ett par runder til.

Ha like deler sukker og vann i en kjele og varm det opp til sukkeret har løst seg opp, laken skal småkoke når man tilsetter skallene. La de putre i ca 10 min. Legg de forsiktig over på et ark bakepapir og la de tørke. Ideelt er over natten, men gi det den tiden du har.

Dypp appelsinskallbiter i smeltet sjokolade, smeltes over vannbad, og legg de tilbake på bakepapiret. Trenger ca ett døgn på å tørke godt nok til å ha de i et glass, uten at de kleber seg for mye sammen.



 

JULEMADELEINS

Dette er en type småkake som må lages så tett opp mot jul som mulig, for de er så gode at de går unna fort!

Et hint av kanel og smaken av brente mandler er perfekt til servering mens julegavene åpnes. Madeleins er lette og luftige og man kan spise endel. Det er egentlig ikke en julekake, men jeg bruker formen så sjeldent at jeg tenkte det kunne være moro å finne på en juleoppskrift på de, derfor har jeg sløyfa sitron som gjør den frisk og lett og erstattet den med kanel og brente mandler.

Med ønske om en god jul!

100 g smør

55 g h-melk

1/2 ts salt

1/2 ts kanel

2 ts bakepulver

125 g sukker

3 egg

1 eggeplomme

125 g hvetemel

100 g kokesjokolade

håndfull brente mandler

Forvarm ovnen til 170 grader.

Smelt smøret forsiktig, det skal ikke koke og boble, bare smeltes. Rør sammen egg, melk, sukker, salt og kanel, sikt i melet og bakepulveret, ha tilslutt i det smelta smøret som er noe avkjølt. Smelt litt mer smør og pensle madeleinsformene godt. Hell røra i formen, 3/4 full, de ekspanderer noe så ikke fyll helt til kanten. Stekes i ca 25 min. Når de er ferdig stekte, ha de over på en rist for å avkjøle seg. Vask formen, pensle på nytt og stek en runde til.

Når de har fått avkjølt seg, smelt sjokolade over vannbad og hakk de brente mandlene. Dypp halve madeleinsen i sjokolade, dryss over mandler og la de ligge på litt bakepapir.



 

RØMMESILD

Tiden for lange frokoster er her snart, og rømmesild er noe jeg har blitt veldig glad i. Saltsild har jeg alltid likt, men å kombinere det med krydder og rømme, pluss syrligheten fra epler er virkelig julefrokost for meg. Ofte litt sånn mat som barna syns er litt ekkelt, det er det beste! Det er jo fisk med bein i, hvor fristende høres ikke det ut!

Denne oppskriften gir nok til å vare hele jula, og kan deles opp og gis i gave. Selleri er en annen ting jeg har blitt glad i med årene, og det er så godt å finhakke det å ha det oppå rømmesilda, alltid viktig å blande konsistenser.

Endelig har vi fått inn juleroser som kan stå ute på Strå Blomsterverksted, og derfor deler jeg et bilde av de. De er så sarte og fine, men tåler allikevel kulda og står imot.

2 pakker spekesild

1 eple

3 dl seterrømme

2 ts sukker

1 ss eplecidereddik

ca 6-7cm stang selleri

1 ss dijonsennep

1 ss frisk timian

Om man er litt var på salt kan silda legges i vann eller melk en timer eller to, det vil fjerne mye av saltet.

Finn frem en bolle og bland rømme, sukker, eplesidereddik og dijonsennep.

Riv eple, skjær selleri i tynne skiver og passe biter av silda og bland alt sammen. Vend inn hakkede timianblader. Smak til med litt pepper.

Ha det over på et glass og sett det kaldt. Holder seg en ukes tid i kjøleskap.



 

BERLINERHUS

Dette er en sånn oppskrift som jeg undres over hvordan ble til. Det å tenke at å koke egg, plukke ut eggeplommene og bruke det til bakst, det er litt snedig tenker jeg. Men det er så bra!

Da jeg testa ut oppskrifter og skulle bake ut berlinerkranser, merka jeg fort at dette orker jeg ikke helt. Å trille ut 40-60 kranser giddet jeg faktisk ikke, så jeg kjevla ut deigen og stakk ut små hus, så ble det berlinerhus. Litt ekstra julestemning ble det jo siden husene minner meg om logoen i Hjemme Alene filmene! Disse er så gode sammen en god kopp te, og det har vi kost oss masse med i førjulstida. Etter vi fikk inn tekanner for salg, har vi hoppet på og testet ett par forskjellige typer. Så langt har vi testa ut juletetyper, og det er blitt litt kveldens høydepunkt. Veldig fint, og en koselig stund sammen.

På denne tiden av året er det dessverre ikke så mye lys å skryte av, og når arbeidsdagene er lange er det få muligheter til å knipse bilder, men heldigvis har jeg hatt noen fine shoots, som vist i det ene bilde under, hvor det er produkter som Keiserens Nye selger, de har hatt en helt fantastisk nostalgisk og fin førjulsbutikk, virkelig å komme i stemning av.

Julestemninga begynner å komme på plass hjemme hos oss også. Vi har tørket appelsinskiver i ovnen over natta på 70 grader varmluft, og tredd de på en snor.

4 egg

125 g sukker

250 g smør

300 g mel

perlesukker

Start med å koke to egg, de skal være hardkokte slik at eggeplommen enkelt kan plukkes ut. Smøret skal være romtemperert.

Bland de kokte eggeplommene med to rå eggeplommer. Eggehviten spares til pensling. Tilsett sukkeret og visp godt. Bland så inn mel og romtemperert smør vekselsvis, til det kommer sammen til en deig. Del deigen i fire , klapp hver pakke litt flate og pakk de inn i plast, legges i kjøleskapet i en times tid.

Forvarm ovnen på 180 grader. Dryss mel på benken og legg bakepapir på en stekeplate. Deigen er ganske hard etter å ha ligget kjølig, bruk der for kjevla og slå deigen litt flatere før den kjevles ut. La de andre pakkene ligge i kjøleskapet så de holder seg kjølige, da er de enklere å jobbe med. Kjevle til deigen er ca 1 cm tykk, stikk ut figurer og legg de over på stekeplaten, pensle med lett pisket eggehvite og dryss på perlesukker. Stekes i ca 10min og avkjøles på rist.

 

SYLTE AV RIBBE

Jeg er så heldig at jeg fikk vokse opp med en mormor som hadde med seg mange tradisjoner, og jeg føler det er veldig naturlig å føre mange av de videre. En av disse er sylte, men mormor lagde det av hodekjøtt av gris faktisk, og jeg husker det var saftig og smakfullt. Jeg har fått arve syltepressa, det er jo en ting man bruker èn gang i året, og vi leter alltid lenge etter den! Om man ikke har syltepresse, bruk en brødform og finn ting til å tynge ned. En flaske med vann, bøker etc.

Vi spiser ofte sylta til kveldskos, med god sennep, smør, flatbrød og rødbeter. Med kongerøkelse brennende i rommet er det virkelig god julestemning.

ca 3 kg ribbe med svor

3,5 ss salt

3 ts malt pepper

3 ts malt nellik

3 ts malt ingefær

3 ts malt allehånde

1,5 ss gelatinpulver

Finn et godt stykke kjøtt, fjern beina om de er på og kok opp vann i en stor kasserolle eller to. Noen ganger deler jeg ribba i to så jeg får best kontroll over kokepunktet og vann i kjelen. Legg i ribba når det koker, senk tempen og la den ligge og trekke ved kokepunktet i ca 2 timer.

Bland sammen alt krydderet i en skål, pluss gelatinpulveret. Kle pressa eller brødforma med bakepapir.

Ta opp ribba og la den renne godt av seg. Prøv å fjern svoret i ett stykke og skjær tynne skiver av ribba mens den er varm. Varmen får gelatinpulveren til å smelte så ikke vent for lenge. Det kan bli litt varmt til fingrene, bruk gummihansker om du har for å beskytte deg litt.

Noen liker å bruke svoren nederst i forma, men det er ikke nødvendig, det gir et fint uttrykk men gjør ingenting for smakens del. Legg så et lag kjøtt, dryss over krydderblandingen og fortsett lagvis til det er tomt for kjøtt. Brett over bakepapiret og legg på press, minst 2-3kg om man ikke har en presse. Sett den kjølig i minimum 12-18 timer.



 

CRINKLE COOKIES

Disse er gøy å lage, og resultatet blir fine og gode småkaker! Estetisk sett er de veldig fine å se på, og det skjer noe nesten litt magisk i ovnen mens de baker. I tillegg er det ingredienser man normalt har i skapet. Enkelt og greit! Perfekte å servere lune med et glass melk til.

Et av bildene i serien under er fra livsstilsbutikken Mathilde Store på Steinkjer, en butikk som er litt fransk og veldig spennende!

60 g bakekakao

200 g sukker

60 g rapsolje

2 egg

180 g hvetemel

1 ts bakepulver

ca 50-60g melis

Bland sammen kakao, sukker, salt og olje. Tilsett ett og ett egg, og la alt komme sammen til en røre. Sikt i mel og bakepulver og bland til en fast deig. Om deigen er litt myk, sett den i kjøleskapet i ca 20 min.

Forvarm stekovnen til 190 grader, kle en stekeplate med bakepapir.

Ha melisen i en skål med litt høye kanter. Form deigen til små kuler, jeg liker å bruke en liten iskrem scoop, en som slipper isen når du trykker på håndtaket. Fås kjøpt på eBay og andre plasser de selger bakeutstyr. Da blir hver cookie like stor. Ha så hver kule i skåla med melis og rull den rundt så kula blir dekket med melis, dunk av overskuddet og legg den på bakeplata.

Stekes i ca 10 min, la de avkjøle seg på en rist og kos deg.



 

RISBOLLER

Det blir ikke førjulstid uten risboller. Det er enkelt, det er raskt og det er veldig veldig godt.

Jeg har et veldig spesielt minne når det kommer til risboller. Ikke bare det at vi lager det hver jul, at mora mi lagde det alltid når jeg var liten, og hun gjør det fortsatt, men spesielt ett år, vil jeg aldri glemme risbollebakedagen. Jeg var meget meget høygravid, og datteren min var 7 år. Endelig skulle vi lage risboller, men jeg hadde bekkenløsning og akkurat den dagen klarte jeg ikke hverken stå eller sitte. Da tok Olivia ansvar, og lagde risboller på egen hånd, passet på mamman sin og redda juletradisjonen. Det er et veldig kjært minne for meg, ikke bare å se jenta mi ta kontroll på kjøkkenet og virkelig se ut til å kose seg, men også at det er håp om å videreføre tradisjoner og at en dag er det nok hun som lager det til seg og sine.

250 g delfiafett

2 egg

250g sukker

200 g kokesjokolade

2 ts vaniljesukker

1l puffet ris

klype maldonsalt

Gjør klart et stekebrett med bakepapir eller sett frem ca 24 muffinsformer.

Smelt delfiafett i en kasserolle på medium varme, hakk sjokoladen og ha den i det smeltede fettet så det smelter sammen til en blank og fin masse. Avkjøles litt.

Pisk egg og sukker til eggedosis, vend inn den smeltede sjokolademassen, salt, vaniljesukkeret og puffet ris. Bland godt og fordel i muffinsformene eller på stekebrettet, lag boller, i den størrelsen du vil. Oppbevares i lufttett beholder etter de er stivna.