KRYDDERKAKE

Det er mange goder minner i smak og lukt, og julen er en tid da tradisjoner kommer frem og vi trenger visse ting for å komme i julestemning. Krydderkaken har en slik effekt på mange av oss, og denne er proppfull av julens dufter og smaker. Enkel å lage og koselig å gi bort til noen som en førjulsgave, enten som vertinnegave eller til både yngre og eldre generasjoner. Oppskriften er fra kokeboken til mormor, og som vanlig er det ikke mange steg som er notert ned, en skikkelig husmor skjønner og vet hvordan forskjellige ingredienser skal behandles for å få det rette resultatet…

100 g smør

200 g sukker

2 egg

190 g hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

3 ts kanel

1 ts nellik

1 ts kardemomme

2 ts ingefær

200 g lettrømme

Bruk romtempererte ingredienser.

Sett stekovnen på 180 grader. Kle en liten brødform med bakepapir i bunn og på sidene.

Visp smør og sukker hvitt, tilsett så ett og ett egg. Bland det tørre i en egen skål og tilsett det vekselsvis med lettrømme i smørblandingen. Bland godt og hell røra i formen. Stekes på nederste rille i ca 45-50 min, sjekk med en kakenål, den skal komme ut ren. La kaken avkjøles på rist.



 

HVITE JULEKAKER

Nå er den fine tida kommet over oss og endelig kan vi bake til jul, pynte til jul og nyte førjulstida. Det går så fort uansett og plutselig står vi der og pakkene er åpnet og tida i forkant gikk så alt for fort. Bakinga har startet hos oss i Bordfolk, i forbindelse med foto til julekortkolleksjonen 2019. Har også tatt bilder av juleprodukter for Keiserens Nye Trær, en superkoselig interiørbutikk som er et skattekammer på Bakklandet i Trondheim. De har nostalgiske og tidløse produkter som man med glede kan ta frem år etter år, og til og med la gå i arv. Les mer om de her. Disse julekakene går vel mer normalt under navnet hvite kakemenn, men det går ikke i 2019…. Vi bruker så mange morsomme former hos oss!

Julekortkolleksjonen kan du lese mer om her.

100 g smør

230 g melk

330 g sukker

4 g hornsalt

640 g mel

grovsukker

Smelt smøret og bland det med melken og sukkeret. Bland hornsalt og mel og tilsett litt og litt i melkeblandingen, til deigen kommer sammen. Den kan godt være litt klissete, den kommer seg sammen under hviletiden i kjøleskapet. Pakk den inn i plast med et dryss mel rundt seg. Det holder med ett par timer i kjøleskapet men det beste er om de får ligge over natten.

Forvarm stekovnen til 175 grader. Kle stekebrett med bakeark.

Dryss mel på kjøkkenbenken eller bakeplata og kjevle ut deigen til ca 1/2 cm tykkelse. Stikk ut former og overfør de til stekeplaten, dryss over grovsukker om ønskelig og stek i ca 7-8 min. La de avkjøle seg på rist og la de bli helt kalde.

 

BACON OG LØK FRIED RICE

Restemat er noen ganger litt undervurdert, det kastes alt for mye mat i hverdagen, men fried rice er en perfekt rett å få brukt opp saker og ting på. Vi hadde ris, løk, hvitløk, bacon og egg, da er det enkelt! Og med nytt samarbeid med Eva Solo, denne runden med kasseroller og stekepanner, var det perfekt å kjøre resterett til søndagslunsjen.

Man kan variere med alt mulig, bruk opp grønnsaker, kjøtt, tilsett soyasaus og sesamfrø, mulighetene er uendelige!

Ca 3-5 dl kokt ris

1 hvitløksfedd

1 løk

ca 50-100 g bacon

3 egg

Det er litt ca her, ca med ris for det var rester fra dagen før, ca med bacon for det var også rester. Bruk det du har.

Begynn med 1 ss smør og litt olje i en panne. Finhakk løk og fres i panna. Finhakk en hvitløksbåt og ha denne i. Kutt bacon i biter og stek. Pass på at løken ikke brenner seg, den skal bare stekes myk. Ha så i risen og la det steke sammen ett par minutter.

Pisk sammen tre egg med salt og pepper. Puff risen og det andre til den ene siden av panna, tilsett egg og lag eggerøre. Dette tar ett par minutter, bland så alt sammen, smak til med salt og pepper og server.



 

MELKESUPPE

Det er rart med det, hvordan mat kan bringe frem minner. Melkesuppe gir meg minner av å ligge på gulvet hjemme hos mormor, i en saccosekk og se Flipper på TV. Tror kanskje at den søte suppa var et lokkemiddel til saltsild på flatbrød, det ble alltid servert sammen. Det har fungert, for jeg elsket saltsild da og elsker det fortsatt. I voksen alder har jeg glemt melkesuppa litt, men når vi endelig kommer på å lage det, koser vi oss veldig. Mannen min kjenner melkesuppe fra julemiddag, med pinnekjøtt, så det har noe med saltmat å gjøre, men tradisjoner er forskjellig om man kommer fra havet eller lengre inn i landet. Uansett, melkesuppe er noe av det koseligste jeg spiser.

1 dl grøtris

5 dl vann

1 l h-melk

1 ts salt

1 ss sukker

sukker og kanel

Ha ris og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca 10 min. Tilsett melk, salt og sukker, kok videre i ca 25-30 min, til grynene er møre.

Serveres med sukker og kanel.



 

TOAST MED KARAMELISERT LØK

Løk er noe man alltid har liggende på kjøkkenbenken, og en ganske undervurdert grønnsak. Den kan brukes til mye! Løksuppe er en av mine favoritter, og så klart, karamellisert på litt rista brød! Sammen med f eks brie er det en perfekt høstlunsj eller kveldskos.

Varier med favoritt urten din, ha i litt hele hvitløk og honning, pinjekjerner, valnøtter, bacon… Riv over litt mild cheddar og grill de i ovnen ett par minutter. Veldig godt med et glass rødvin og fyr i peisen.

4 løk

smør til steking

1 ss sukker

håndfull fersk timian

ca 100 g brie

Skrell og skjær løk i halvmåner på ca 0,5 cm. De må ikke bli for tynne da brennes løken litt for fort. Varm en god panne eller gryte, ha i en god klunk smør og la det smelte litt før løken og sukkeret has i. La det ligge og frese litt uten å røre til å begynne med, etter ca 5 min skrus varmen ned og det skal stå og godgjøre seg i ca 20 min. Ha over litt fersk timian, salt og pepper og server på godt brød, gjerne med brie.



 

KYLLING, POTET OG BROKKOLIGRYTE

Jeg kan se på matprogrammer i timesvis, såvel som Youtube. En fin fyr er Matty Matheson, og denne oppskriften er fra han. Det er en type rett man kan bare fikse i en fei og den gjør seg ferdig i ovnen mens man enten ser litt TV, rydder litt eller er med gjester/familien. Så metter den godt og er perfekt til lunsj dagen etter.

I dag var en perfekt dag til å lage denne. Vi våknet tidlig og til høstens første snøfall. Klokkesnuing så dagen har vært deilig lang.

Man bruker litt av det man har her, er det litt rester av noen grønnsaker hiv det i. Jeg har bruk kyllingkrydder fra Nicholas Vahe. Har man ikke det kan man blande sin egen mix.

1 løk

4 ss smør

2 hvitløksbåter

3 kyllingfileter

8-10 små poteter

1 brokkoli

200 g Philadelphia

3 dl matfløte

150 g cheddar

50 g hvitost

3 ss kyllingkrydder

salt og pepper

5 vårløk

2 ss olivenolje

saft av 1/2 sitron

salt og pepper

Sett ovnen på 220 grader.

Varm opp en god støpejernpanne eller annen stekepanne. Har man ikke en panne som kan settes inn i stekovnen er det bare å steke alt i en panne eller gryte og føre det over til en ildfast form.

Ha litt olje i panna, skjær løk i biter og stek de i den varme panna. Når den begynner å bli litt blank, tilsett 4 ss smør og finhakket hvitløk. La det frese litt på sterk varme men pass på at det ikke brennes, mens kyllingen skjæres i biter. Kyllingen stekes for å få farge, den vil gjennomstekes i ovnen etterpå. Når den er blitt brunet kan potet has i, de skal være kuttet i ca 4. Passe størrelse til at de blir gjennomstekt. Dryss over krydderblandingen. Mens dette stekes, bland sammen kremost og fløte, tilsett litt salt og pepper. Skjær brokkoli i små buketter og spre det over poteter og kylling. Legg på store klatter med kremostblandinga og ha over revet ost.

Stekes i ca 15-20 min, til alt er smeltet sammen og osten er brunet litt.

Skjær opp vårløken, bland med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper og server sammen gryta.



 

FRØSCONES

Det er lite nytt i denne oppskriften som er lagt ut fra før, men jeg måtte dele dette. Bakgrunnen er scones fra Dromedar Kaffebar ved Bakke bru i Trondheim. De har de beste scones, masse frø og de er desidert best med masse smør og brunost på! Det fikk meg til å tenke på å lage scones som er litt grovere og med masse frø. Like grove ble de ikke, for jeg tok det jeg hadde i skuffa.

Bruk både frø og nøtter etter smak, jeg brukte i dette tilfellet linfrø, solsikke og gresskarkjerner.

4 dl hvetemel

4 dl sammalt hvete

4 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

100 g kaldt smør

1 egg

3 dl melk

2 håndfull frø

Sett ovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Smuldre inn smøret, det skal bli nesten samme tekstur som våt sand. Bland egg og melk og visp lett sammen, ha det så i melblandingen og rør sammen med frøene. Deigen skal ikke jobbes med, da blir det tørre og smuldrete scones. Ved behov, tilsett mer mel.

Dryss godt med mel på benken og hvelv ut deigen på et ark bakepapir, bruk hendene og klem den flat, bruk en melet kniv og del deigen i ruter, dytt de fra hverandre litt så varmen kommer til. Pensle med vann og dryss på mer frø. Stekes på midterste rille i ca 15-17min. De skal bli litt gylne oppå og når man dunker på bunnen skal det komme en hul lyd. En slik deig gir ca 9-12 scones, litt avhengig av hvordan de deles.



 

SNICKERSKAKE

Hver november spør jeg mannen min, hvilken kake vil du ha til bursdagen din, og som regel svarer han Snickerskake. Det er helt greit det! Den er morsom å lage og god å spise så det lager jeg gledelig.

Jeg pleier å variere litt med sjokoladekremen, noen ganger brer jeg den utover og noen ganger ringler jeg over smeltet sjokolade, som man ser på bilde. Da serverer jeg kremen i en skål på siden, så gjestene kan forsyne seg som de ønsker.

6 eggehviter

5 dl sukker

200 g Ritzkjeks

250 g peanøtter

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

6 eggeplommer

1 dl kremfløte

100 g smør

100 g sukker

100 g kokesjokolade

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk eggehvitene stive med en liten klype salt, og tilsett sukkeret litt etter litt med mikseren på full hastighet. Eggehvitene skal piskes til de blir til en stiv, seig og skinnende blank røre.

Kle en form, ca 20x30cm, med bakepapir og pensle den med smør.

Knus kjeksene i en kjøkkenmaskin eller ha de i en liten pose og knus de med feks en kjevle. Grovhakk peanøttene (Spar en liten håndfull til pynt), bland de med kjekssmulene, vaniljesukkeret og bakepulveret. Bruk en slikkepott og vend inn marengsen. Ikke rør for hardt, da går luften ut.

Hell røra i den smurte formen og stek i 30-35 min. La den avkjøle seg i formen før den hvelves over på en rist for å avkjøle seg helt, da blir den sprø og god.

Ha eggeplommer, fløte og sukker i en kasserolle, kok opp under omrøring men skru ned varmen så snart det begynner å tykne. Dette går veldig fort så følg med! Når røra har tyknet til, ta kasserollen av platen og ha i hakket sjokolade og smør i biter.

La sjokoladekremen avkjøles litt før den has på kaken, dryss over peanøtter.



 

OVNSBAKT GRESSKAR

Høst, og høstens beste tilbehør er ovnsbakt gresskar. Eller bare lunsj eller bare snack. Det blir ikke enklere enn dette faktisk, for det skal stekes i ovnen mens man feks steker kotelett eller hvit fisk, eller bare hører på musikk med et glass vin. Det er perfekt å sette frem til søndagsbrunsj eller ta med på familielunsj.

1 butternut gresskar

1 beger ricotta

1 sitron

håndfull diverse frø

olivenolje

salt og pepper

fersk timian

Forvarm ovnen til 200 grader.

Skjær gresskaret i to på langs og så i skiver slik at man får halvmåner. Legg de på et stekebrett med bakepapir, ringle over olivenolje, salt og pepper og noen blader fersk timian. La de steke i ca 20 min.

Bland ricotta med 1 ss olivenolje, 2 ss sitronjuice, salt og pepper og fordel det sammen gresskaret. Dryss over en håndfull frø, som gresskar, solsikke, pinjekjerner, alternativt valnøtter, bare man har en liten crunch for å komplementere det myke gode gresskaret.

Kan spises som en smårett med litt godt brød, eller som tilbehør til middag.