BERLINERHUS

Dette er en sånn oppskrift som jeg undres over hvordan ble til. Det å tenke at å koke egg, plukke ut eggeplommene og bruke det til bakst, det er litt snedig tenker jeg. Men det er så bra!

Da jeg testa ut oppskrifter og skulle bake ut berlinerkranser, merka jeg fort at dette orker jeg ikke helt. Å trille ut 40-60 kranser giddet jeg faktisk ikke, så jeg kjevla ut deigen og stakk ut små hus, så ble det berlinerhus. Litt ekstra julestemning ble det jo siden husene minner meg om logoen i Hjemme Alene filmene! Disse er så gode sammen en god kopp te, og det har vi kost oss masse med i førjulstida. Etter vi fikk inn tekanner for salg, har vi hoppet på og testet ett par forskjellige typer. Så langt har vi testa ut juletetyper, og det er blitt litt kveldens høydepunkt. Veldig fint, og en koselig stund sammen.

På denne tiden av året er det dessverre ikke så mye lys å skryte av, og når arbeidsdagene er lange er det få muligheter til å knipse bilder, men heldigvis har jeg hatt noen fine shoots, som vist i det ene bilde under, hvor det er produkter som Keiserens Nye selger, de har hatt en helt fantastisk nostalgisk og fin førjulsbutikk, virkelig å komme i stemning av.

Julestemninga begynner å komme på plass hjemme hos oss også. Vi har tørket appelsinskiver i ovnen over natta på 70 grader varmluft, og tredd de på en snor.

4 egg

125 g sukker

250 g smør

300 g mel

perlesukker

Start med å koke to egg, de skal være hardkokte slik at eggeplommen enkelt kan plukkes ut. Smøret skal være romtemperert.

Bland de kokte eggeplommene med to rå eggeplommer. Eggehviten spares til pensling. Tilsett sukkeret og visp godt. Bland så inn mel og romtemperert smør vekselsvis, til det kommer sammen til en deig. Del deigen i fire , klapp hver pakke litt flate og pakk de inn i plast, legges i kjøleskapet i en times tid.

Forvarm ovnen på 180 grader. Dryss mel på benken og legg bakepapir på en stekeplate. Deigen er ganske hard etter å ha ligget kjølig, bruk der for kjevla og slå deigen litt flatere før den kjevles ut. La de andre pakkene ligge i kjøleskapet så de holder seg kjølige, da er de enklere å jobbe med. Kjevle til deigen er ca 1 cm tykk, stikk ut figurer og legg de over på stekeplaten, pensle med lett pisket eggehvite og dryss på perlesukker. Stekes i ca 10min og avkjøles på rist.